Dodaj do ulubionych

wykres = prośba o interpretację

12.02.07, 08:21
oto moje temp.:
10dc- 36,5 rozc.
11dc- 36,4 rozc.
12dc- 36,5 mokro, rozc.
13dc- 36,65 mokro, rozc.
14dc - 36,6 rozc., przezr., b.dużo
15dc - 36,6 rozc.(moim zdaniem tu S)
16dc - 36,5 sucho
17dc - 36,7 sucho
18dc - 36,65 sucho/rozc. wieczorem
19dc - 36,65 sucho/rozc. wieczorem
20dc - 36,8
21dc - 36,9
22dc - 36,95
23dc - 37

Czyli pierwszy dzień wzrostu temp. to 20dc, trzy wyższe temp. to 20, 21,22.
Czy moze byc taki odstęp między dniem szczytu a pierwszą wyższą temp? Czy
możliwe było zajście w ciąże 9dc??
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi;))
Obserwuj wątek
    • nglka Re: wykres = prośba o interpretację 12.02.07, 13:16
      Napisz jak długie masz cykle,gdzie mierzysz, czy o stałe godzinie, czy zarazpo
      przebudzeniu.
      Jeśli masz wcześniejsze tempki to też wrzuć.

Ps: Czy S przy 15 dc oznacza "szczyt"?
      • giggle5 Re: wykres = prośba o interpretację 12.02.07, 14:13
        nie mam wcześniejszych temp. cykle różnie, ostatnio około 34 dni, mierzę o
        stałej godzinie, zaraz po przebudzeniu.
        • nglka Re: wykres = prośba o interpretację 12.02.07, 15:50
          Nadal mnie nurtuje co znaczy to "S" oraz "rozc."
          Z takim szyfrem to ja nic nie wydumam :>
    • ena07 Re: wykres = prośba o interpretację 12.02.07, 16:13
      nie podałaś twoich wcześniejszych temperatur. Przypuszczam jednak, że 12 i 13-
      ty to już pierwsze dni wzrostu temperatuty..
      • giggle5 Re: wykres = prośba o interpretację 12.02.07, 18:06
        rozciągliwy, S- szczyt śłuzu.
        ena07 piszesz 12 i 13 wzrost? to byłby bardzo krótki cykl. I już powinna być
        miesiaczka.
    • nglka Czyli wykres podręcznikowy 12.02.07, 18:50
      Za szczyt śluzu uznajesię nie dzień śluzu o najlepszych cechach płodności ale
      ostatni dzień ze śluzem o jakichkolwiek cechach śluzu płodnego, czyli w tym
      wypadku u Ciebie 19 dc - śuz rozciągliwy. Jednocześnie możesz uznać 19 dc za
      dzień potencjanej owulacji (chociaż odchylenie może wynosić nawet 2 dni w obie
      strony). Tempka pięknie wzrosła już 20 dc, 22 dc tempka miała 36,95 i była
      wyższa o więcej niż 0,2 (w stosunku do najwyższej z szstki przedwzrostowej -
      36,7 17 dc). Jesteś po owulacji, od wieczora 22 dc trwa u ciebie niepłodność
      poowulacyjna.
      • giggle5 Re: Czyli wykres podręcznikowy 12.02.07, 19:00
        dzięuję Ci bardzo za odpowiedź. uczę się npr powoli i z książką i przyzanm że
        interpretacja śłuzu jest jak na razie dla mnie najtrudniejsza. Zaskoczyła mnie
        w tym cyklu po prostu ilośc śluzu na początku cyklu. Muszę tez przyznac że
        ilośc śluzu rozciągliwego 19dc była niewielka i to tylko wieczorem. Dlatego nie
        byam pewna. A ja się obawiam że po przytulanku w 9dc mogłam zajśc w ciąże ale
        to chyba niemożliwe.
        • nglka Re: Czyli wykres podręcznikowy 12.02.07, 19:25
          Owulacja została potwierdzona przez temperaturę.
          19 dc jest opcjonalny, ale owulacja nie wystąpiła wcześniej niż 17dc w związku z
          czym nie ma możliwości, by doszło do zapłodnienia ze stosunku w 9 dc.
          Jeśli mowa o sluzie to właśnie z nim tak jest - szczytem sluzu określasz ostatni
          dzień śluzu z choćby jedną cechą bardzo płodną (przejrzysty LUB rozciągliwy albo
          jedno i drugie).

Nie martw się a na przyszość lepiej się zabezpieczaj w I fazie cyklu bądź unikaj
          współżycia, ta faza jest ruchoma i nie ma gwarancji, że za którymś razem
          owulacja nie wystąpi np 13 dc.
          • kewi111 Re: do nglka 13.02.07, 11:03
            opiszę moją sytuację:
            współżycie 8dc,9 dc wieczorem obserwowałam śluz o cechach płodnych;
            16 dc był szczyt śluzu(ost.dzień wyst.śl.o cechach płodn.),skok temp.17dc o 0,1
            a 18 dc już o 0,2 st.i się utrzymał do końca cyklu,tyle ,że ten cykl zakończył
            się ciążą;to był mój pierwszy (i ostatni )cykl ,w którym w I fazie nie
            używaliśmy prezerwatywy;dodam,że śluz obserwawałam od lat kilkunastu-miałam
            więc wprawę;a ponieważ nie chciałam zajść w ciążę-gdybym miała jakiekolwiek
            wątpliwości co do śluzu na pewno nie ryzykowałabym;8 dc było sucho,szyjka
            nisko,na szyjce nie było śladu śluzu ,co do którego miałabym wątpliwości
            • nglka Re: do nglka 13.02.07, 11:52
              Dlatego niepłodność względną nazwa się względną. Owulacja może wystąpić nawet 2
              dni przed wzrostem. Jeśli współżyłaś 9 dc, a wzrost był 17 dc to można założyć,
              że owulacja mogła się odbyć i 15 dc. Co daje plemnikom 6 dni na zapłodnienie.
              Plamnik może przeżyć max 7 dni.
        • nglka Jeszcze jedno 12.02.07, 19:29
          Jeśli w dzien masz sucho a wieczorem spływa sluz, na tyle, że możesz go dojrzeć
          - to nie zaznaczasz, że było sucho ale tylko to, że był rozciągliwy. na karcie
          obserwacji zaznaczasz tylko śluz o cechach najbardziej płodnych - jesli jego
          postać się zmienia w ciągu dnia. Jeśli się nie zmienia - to nie ma dylematu :)
          • giggle5 Re: Jeszcze jedno 13.02.07, 10:03
            dzięuję bardzo za pomoc. czyli jeśłi wieczorem po całym dniu suchym pojawia się
            trochę śłuzu płodnego to zaznaczam płodny.
            widzę ze jestes osoba zorientowaną - 11 dniowa faza lutealna może byc
            przeszkodą w utrzymaniu ciąży???
            • nglka Re: Jeszcze jedno 13.02.07, 11:55
              Tak, wtedy znaczasz płodny - pod warunkiem, że nie było współżycia - współżycie
              zaburza odczyt śluzu. Jeśli unikasz starań o dziecko to w okresie
              przedowulacyjnym lepiej nie współżyć, pierwsza faza jest ruchoma i nagle
              owulacja może wystąpić dużo wcześniej. Lu zbezpieczajsę dodatkowo (prezerwatywa).
              11 dnito trochę mało ale zalicza się do normy, prawdopodobnie Twój lekarz na
              wszelki wypadek zaleci Duphaston.
              Na wydłuzenie fazy ładnie wpływa Mgnez z witaminą B6 (do dostania w aptece).
              Bierzpo 1 dziennie. Efekt widoczny jest zazwyczaj już w pierwszym cyklu, jeśli
              bierzesz od 1 dc.
              • giggle5 Re: Jeszcze jedno 14.02.07, 09:34
                dzięuję;;)) pozdrawiam.
                • giggle5 i przyszedł okres. 15.02.07, 11:28
                  dzisiaj 28 dc i dostałam okres. Czyli w wynika z tego ze moja faza lutealna
                  skurczyła się do 8 dni. Może to jakiś jednorazowy wybryk? W nocy obudził mnie
                  silny ból brzucha, który jednak po kilku chwilach minął. Przyznam się, że mimo
                  tego iż wydaje mi się, że dobrze monitorowaąm ten cykl i dobrze go
                  zinterprtowałam (co Panie potwierdziły) bałam się jednak, że ten 9dc mógł być
                  dniem poczeciem dziecka. następnym razem trzeba bardziej wierzyć swoim dczuciom
                  i nie ulegac mężowi;)) chociaż ciąża nie byłaby żadnym nieszczęściem - i jak
                  już w maju zaczniemy się starać o dzidziusia to pewnie eszystkie objawy będę
                  brała za dobrą monetę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka