oleczka6 28.06.09, 14:33 tylko dopiero czwarta. co w takim wypadku? temp podstawowa to 37 st. pierwsza wyższa 37,1 druga 36,8, trzecia 36,7, czwarta 36,9. prosze o podpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2.. 28.06.09, 14:52 ważne są szczyty, czy wystepują jak nie badasz odczuć to analizujesz wg ścisłej termicznej a wtedy 3 wyższe o 0,2 muszą być i żadna nie może być pod linią Odpowiedz Link
oleczka6 Re: trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2.. 28.06.09, 15:06 ostatni dzein sluzu dobrej jakości był 3 dni przed skokiem na 37,1. czy taka informacja wystarczy? Odpowiedz Link
oleczka6 Re: trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2.. 28.06.09, 15:07 acha, przepraszam, teraz dopiero zauważyłam błąd w swoim pierwszym poście. temp podstawowa to 36,7... Odpowiedz Link
nglka Re: trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2.. 28.06.09, 22:15 Temperatura przedwzrostowa nie może mieć 37 bo dalsze temperatury nie spełniają warunku, nie są nad linią zatem nie są temperaturami wyższymi. Wszystkie wyższe muszą być nad linią, metoda dopuszcza 1 na linii lub pod nią ale nie więcej. Wlep tu cały przekrój temperatur co do dnia cyklu, od samego początku aż do dziś, wraz z odczuciami, bo ewidentnie źle analizujesz. Odpowiedz Link
oleczka6 Re: trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2.. 02.07.09, 22:57 dzięki ngalka za odpowiedzi!!! nie mam niestety czasu teraz wpisywac wszystkich temp, postaram sie jutro - zwróć tylko uwage na moje ostatnie sprostowanie, bo mam wrażenie że mój pierwszy post wprowadza w błąd. a więc jeszcze raz: temp. podst to 36,7 PIERWSZA wyższa 37,1 (wystąpiła trzy dni po szczycie śluzu, skok z 36,4) DRUGA wyższa 36,8, TRZECIA 36,7 (a więc powrót na linie podstawową - nie jest spełniony warunek 0,2 powyżej lini podst i to właśnie budzi moją wątpliwość co do wyznaczenia początku okresu niepłodności) CZWARTA 36,9 PIĄTA - brak pomiaru SZÓSTA i SIÓDMA 36,9 szyjki niestety nie umiem obserwować, sluzu nie ma (tzn, był, ale jeszcze przed tym skokiem) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2.. 03.07.09, 11:25 Gdybyś mierzyła z większą dokładnością, to prawdopodobnie nie byłoby sprawy. Gdyby linia podstawowa była na poziomie 36,65, a/lub trzecia temperatura 36,75, to nie byłoby powrotu na linię podstawową. Wprawdzie nie byłaby ta temperatura wyższa o 0,2, ale jednak trochę. Przy czwartej temperaturze już byłaby pewna niepłodność poowulacyjna. Dokładność 0,1 stopnia przy odkładaniu to trochę za mało, żeby mieć pewność. Odpowiedz Link
oleczka6 Re: trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2.. 03.07.09, 15:05 dzięki za odpowiedz! hopryna - zrozum mnie dobrze, ja nie oczekuje że mi dacie pewność w tym konkretnym przypadku, bo wiem, że moje dane nie są dokładne i biorę to ryzyko na klatę. pytam raczej o zasade - co jesli trzecia temp po skoku nie jest wyższa o 0,2st od podstawowej, a w szczeóglności - co jesli lezy na linii podstawowej? przyjmijmy, że zacznę stosować dokładniejszy termometr - taka sytuacja jaką opisałam może sie przecież zdarzyc. i co wtedy? jakie są reguły wyznaczenia początku okresu niepłodności? Odpowiedz Link
bystra_26 wg Roetzera 04.07.09, 11:28 Niepłodność bezwględna zaczyna się: - wieczorem trzeciego dnia wyższych temperatur, które wystąpiły po dniu szczytu śluzu pod warunkiem, że trzecia temp. jest minimum 0.2 C nad linia podstawową - wieczorem czwartego dnia wyższych temp. które wystąpiły po dniu szczytu śluzu pod warunkiem, że czwarta jest minimum 0.05C nad linią (to wypadek, gdy 3-cia wyższa jest za niska) - wieczorem czwartego dnia wyższych temp. które wystąpiły po dniu szczytu śluzu w przypadku, gdy któraś z pierwszych trzech wyższych nie jest minimum 0.05 C nad linią (czyli na linii, pod linią), pod warunkiem, że czwarta wyższa jest 0.2 C nad linią podstawową - wieczorem piątego dnia wyższych temp. które wystąpiły po dniu szczytu śluzu w przypadku, gdy któraś z pierwszych czterech wyższych nie jest minimum 0.05 C nad linią (czyli na linii, pod linią) oraz czwarta temp. po szczycie nie osiągnie 0.2 C nad linią, pod warunkiem, że piąta jest min. 0.05 C nad linią. Miałam raz w życiu tę ostatnią wersję i wcale nie była pewna, że już jest niepłodność, bo temp. były dość nisko nad linią. Przy unikaniu poczęcia trzeba zawsze pamiętać o złotej zasadzie NPR: Każdą wątpliość rozstrzgaj nie niekorzyść współżycia! Odpowiedz Link
oleczka6 Re: wg Roetzera 04.07.09, 14:03 super - własnie o to mi chodziło! serdeczne dzięki za precyzyjną odpowiedz!! Odpowiedz Link