guni-a79 14.06.11, 18:51 Czy ktoś był w ostatnim czasie w tym hotelu? Ostatnie opinie na innym forum dają wiele do myślenia,z drugiej jednak strony opinie francuzów-którzy zaliczają się do najbardziej wymagających są zadowalające.Już sama nie wiem.....Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 14.06.11, 21:14 A jakie inne forum masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
mob-os Re: Sunrise Royal Makady Bay 14.06.11, 21:45 Byłam w tym hotelu we wrześniu 2010 i było super. Zaznaczę że w Egipcie byłam 13 razy w hotelach glównie 4 i5 gwiazdkowych i muszę zaznaczyć że ten jest w zdecydowanej czołówce. nie wiem jak jest obecnie a jestem bardzo ciekawa czy hotel działa na 100 %.Może ktoś kto jest obecnie wpisze się . Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Sunrise Royal Makady Bay 14.06.11, 22:37 byłam w styczniu 2010 i jadę teraz w sierpniu. ze wszystkich pobytów tylko select royal go przebija jeśli chodzi o komfort, ale royal jest dalej od miasta. mamlouk ma pasaż handlowy na przeciwko, kawiarnie i kawałek dalej senzo mail, a i do hurghady niedaleko... powiem tak: - jeśli chodzi o animacje ( w żadnym hotelu tak się nie ubawiłam jak tam), baseny, leżaki, balkony i pokoje to domina, obecnie nazywa się harmony, ale płytkie morze do kostek, a po odpływie do pół pięty, tyle że dużo małych, kolorowych rybek w tej płytkiej wodzie jest, bardzo dużo rosjan, napoje w plastikach, słaby wybór jedzenia, ale smaczne jest. jest bardzo daleko od miasta, ale jak kogoś nie ciągną sklepy i dyskoteki to do leniwego urlopu jak znalazł. polecam. - jeśli chodzi o rafę to tropicana grand oasis w sharm, fajne pokoje, piękny ogród, krótki pomost i nawet niezbyt upierdliwa plaża, ale bardzo kiepskie jedzenie, śmieci wszędzie, kiepska obsługa, brudno w lobby barze, na basenach i w restauracji, brudne naczynia i sztućce, po godzinie już nie ma co zjeść, animacje do dupy i w formie szczątkowej, jak ktoś się nastawia tylko na rafę, a resztę ma gdzieś, to polecam, bo ryby cudne i nie trzeba daleko w morze wchodzić, w wodzie do kolan tez metrowe ryby zobaczy. - jeśli chodzi o fajny ogród i niezbyt głębokie morze na dlugości kilometra (czy coś koło tego, bez rafy i ryb) to festival riviera, ale kiepskie jedzenie, brudne naczynia, kiepska obsługa, hotel na uboczu, kilka sklepików na przeciwko, łazienki w stanie tragicznym, animacje do dupy, do miasta też daleko. nie polecam wcale, bo nawet ceny wcale atrakcyjne nie są. - jeśli chodzi o komfort ogólnie to sunrise royal, obsługa do wypęku uprzejma, jedzenie boskie, basenów pełno, nigdy nie brakuje leżaków, nawet na plaży, ale zero rafy i punkt zbiorczy dla wycieczek morskich z innych hoteli tuż przy plaży, zero rafy i daleko do miasta. - jeśli chodzi o całokształt to tylko mamlouk. obsługa super, jedzenie doskonałe, ładne pokoje i hotel sam w sobie, plaża długa połączona z hotele garden beach, gdzie możesz korzystać tak samo jak w mamlouku, nie musisz schodzić z plaży na obiad, bo na plaży serwują grilla, frytki, kurczaki, surówki, ciasta, lody, napoje wszelakie. nie brakuje leżaków ni na basenie ni na plaży. blisko do shopping center, to na wprost, na piechotę przejdziesz dla zdrowia. po lewej, jak ulice przejdziesz jest ciąg sklepików i kawiarni, a po prawej jest sklep cleopatra z cenami na towarach, więc nie musisz się targować. jest kawałek rafy, można na piechtę wejść z brzegu albo z pomostu z drabinki. jadę do mamlouka drugi raz, ale na pewno nie ostatni. sądzę, że ty też nie będziesz żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Sunrise Royal Makady Bay 14.06.11, 22:47 ups, pardą, porąbalo mi się. zachwalałam mamlouka do którego ja jadę, zamiast opisać zalety royala. royal jak pisałam wyżej jest naprawdę wspaniały. ma dwie, nie trzy wady - brak rafy, odległość od miasta i konieczność schodzenia z plaży na obiad do restauracji. no i te molo jako punkt zbiorczy dla wycieczek. jak masz leżak obok to mogą wkurzać dwugodzinne korowody turystów. poza tym hotel jest naprawdę wspaniały, rozległy teren, trzy, a chyba nawet cztery baseny rozrzucone na dużym terenie, więc zawsze są leżaki. jedzenie super, nie wiadomo co najpierw zjeść. obsługa bardzo uprzejma i uczynna. słabe animacje, ale ja byłam tam w 2009 jesienią, więc pewnie team animacyjny zmieniony na lepsze. jeśli nie kręcą cię dyskoteki sklepy every day, to będziesz zadowolona. piękny hotel. klimatyczny. jeszcze do niego wrócę Odpowiedz Link Zgłoś
desperato Re: Sunrise Royal Makady Bay 15.06.11, 10:03 doral2, faktycznie porąbało Ci się .... ha, ha, ha ... Byłem tam w lipcu 2010. Mogę tylko polecić. To duży ośrodek. Przed głównym wejściem jest olbrzymi kompleks basenowy (w tym spore zjeżdżalnie) z "wtopionym" barem, otoczony licznymi budynkami. Tam właśnie (z reguły) lokowani są nasi - minus : hałas (dzieciarnia). Ja mieszkałem z lewej strony w odniesieniu do wejścia głównego budynku (recepcji). I to była oaza spokoju. Na ośrodku wszędzie zielono, przyjemnie. Stołówka była ok, trochę "labiryntowa", w sensie zagubienia w drodze powrotnej ... po wzięciu czegoś do jedzenia Tu każdy znajdzie coś dla siebie z menu. Osobny kąt na naleśniki, osobny dział "makaronowy", itd. - polecam. My (+żona) nie narzekaliśmy. Dodatkowo przy basenie pływackim pizza (możliwa jej własna kompozycja) oraz kompleks napoje, piwo + alkohole. Plaża znajduje się niedaleko głównego budynku. Pomiędzy budynkiem głównym a plażą znajdują się liczne baseny zgrupowane w kompleks - w tym ten pływacki. Plaża piaszczysta, szeroka, leżaki solidne i drewniane. Duża ilość leżaków. Tuż przed plażą jest alejka rozciągająca się w stronę sąsiednich ośrodków. Przy niej zlokalizowano bar plażowy. Tu jak i przy kompleksie basenowym są liczne boksy (chłodziarki), gdzie każdy może sięgnąć po butelkę (bez ograniczeń) wody mineralnej - oczywiście za darmo. Łagodne zejście do morza, w sam raz do kąpieli, w tym szczególnie dla dzieci. Jednak raf tam nie ma. Może i są, ale szczątkowe. Ja chodziłem na snorkelling do sąsiedniego ośrodka Arabesque - nie ma z tym problemu (tj. z odwiedzaniem sąsiednich ośrodków). Są tam tzw, wysepkowe rafy, nad którymi można "zawisnąć" pstrykając fotki. Idą, czy płynąc jeszcze dalej - w lewo- rafy stają się bardziej dziewicze. Ta martwa i płytka część potrafi wejść na 100-150 metrów wgłąb morza. Są one często chronione pływającymi bandami. Klimat (pogoda) jest w sam raz - nie tak jak w Sharmie. Orzeźwiający wiatr od samego ranka, w dodatku nie przeszakdza podczas snorkellingu - brak fal z tego powodu. Aha, polecam jeszcze mały basen dla dorosłych -dlaczego dorosłych ? - ponieważ nie mają tam wstępu dzieci poniżej 14-roku życia. To taka oaza dla wyciszenia się podczas "schodzenia" z plaży po całodzienym pobycie. Jest kawa, piwko i włąśnie spokój ) Pokoje nie są może duże metrażowo, ale wystarczająco obszerne. Klima działa -sterowana indywidualnie- bezproblemowo. Umiarkowanie głośna. Sejf darmowy. Jeszcze jedno. Z prawej strony, wychodząc z budynku głównego i mijając basen pływacki + pizzerię po drodze do plaży jest jeszcze jedna "otwarta" restauracja. Szczególnie polecam na lunch - jednak wybór menu jest tam ogranoczny ws. gł.restauracji. Wychodząc z głównego budynku z prawej jego strony (z lewej strony basen pływacki) są jeszcze inne (płatne) restauracje. To był bardzo udany urlop, a sam hotel zasługuje na podawaną kategorię. Wklejam link z moich "rybnych łowów" - fotki (ctylko ich część) z Arabesque (90%) i dalszych hośrodków - wykonane aparatem Panasonic FX07 w obudowie podwodnej : cid-d6b68bbf6892c44b.photos.live.com/play.aspx/RYBKI?ref=1&wa=wsignin1.0&sa=406603251 ----------- desperato Odpowiedz Link Zgłoś
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 15.06.11, 12:43 Czy w barze plażowym można coś zjeść ? Odpowiedz Link Zgłoś
guni-a79 Re: Sunrise Royal Makady Bay 15.06.11, 14:22 Mam na myśli holidaychcheck tam w ostatnim poście dziewczyna napisła że było tak strasznie,że musiała zmienić hotel po tygodniu,zdziwiło mnie to i zapytałam się mojej agentki z biura czy istnieje taka możliwość zamany hotelu i powiedziała ze nie! zamiana jest wtedy kiedy istnieje bezpośednie zagrozenie życia na terenie przebywajacego hotelu,brak wody,pradu,bankructwo.Takze ona jak przeczytała ten post to stwierdziła ,że to co tam jest napisane to większość wyssane z palca lub kochajaca się bezgranicznie para która chciała samotnie spędzic urlop bez dzieci i turystów ale się rozczarowaliha ha Odpowiedz Link Zgłoś
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 15.06.11, 14:57 Czytałam ten wpis, ale wcale nim się nie przejęłam, jest to rodzynek na holidaycheck, reszta to pozytywy, będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
desperato Re: Sunrise Royal Makady Bay 16.06.11, 09:11 najlepiej czytać wpisy właśnie z holidaycheck. Poza tym obserwować jaka jest ilość łączna ocen. Bo średnia nota 5.3 dla 1.209 ocen a nota 5.3 dla 25 ocen to chyba jest różnica - prawda ? uwaga : nie mam na myśli wersji językowych holidaycheck - bo tu jest JEDNA = łączna ocena, a różna ilość opinii wynika tylko z poszczególnych wersji językowych. Chodzi mi o ilość ocen do analizy biorąc pod uwagę różne hotele. Należy czytać wpisy zarówno te pozytywne jak i negatywne i na koniec wyrobić sobie opinię. Najlepiej wybierać opinie ludzi z podobnej grupie wiekowej i o podobnych upodobaniach. Tego się każdy z nas z czasem uczy. Każdy kto był parę razy w Egipcie wie o co chodzi ) Jednak ja radzę wchodzić na niemiecki holidacheck ... są "strasznie" wrażliwi Tu (poniżej) mamy 1.209 opinii : www.holidaycheck.de/hotel-Hotelbewertungen_Sunrise+Select+Royal+Makadi+Resort-ch_hb-hid_94699.html ... a nie 87 opinii - jak na polskim holidaycheck... Czy taka ilość i średnia 5.3 (Trend 92) jest zła ? NIE! Kiedy ja byłem (lipiec 2010) byli i austriacy, finowie, anglicy, francuzi, czesi, i rosjanie też. I co z tego ? Te negatywne wpisy trzeba "umieć" czytać. Zawsze są i będą. Pytanie tylko : ile tego i o czym piszą ? Bo negatyw za dostęp 1-godzinny do internetu za 10,- $$ wydaje mi się śmieszny ! Nie po to tam leciałem. Ach, szkoda pisać. ps Bar tuż przy plaży nie serwuje posiłków - tylko napoje. Bo i po co ? Skoro -jak napisałem- jest tam restauracja -do plaży może w lini prostej ze 30 metrów. Nazywa się "Around The World". Tu : www.holidaycheck.pl/fullscreen-Sunrise+Select+Royal+Makadi+Resort+Restaurant-ch_ub-id_1157976530.html --------- Odpowiedz Link Zgłoś
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 16.06.11, 12:42 Dzięki za obszerne informacje, dla mnie bardzo przydatne. A bar przy plaży z jedzonkiem byłby wskazany, bo można zjeść cosik w czasie lunchu nie schodząc z plaży- np. pizzę . W zeszłym roku tylko pizzę wcinał, a była ona serwowana wyłącznie w BEACH BAR. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 16.06.11, 12:48 te pizzę wcinał oczywiście nasz młody....... Odpowiedz Link Zgłoś
orzeech Re: Sunrise Royal Makady Bay 18.06.11, 09:17 No i mamy następny niepochlebny wpis na holidaycheck . Trochę mnie zmroziło. Odpowiedz Link Zgłoś
guni-a79 Re: Sunrise Royal Makady Bay 18.06.11, 13:17 orzeech napisała: > No i mamy następny niepochlebny wpis na holidaycheck . Trochę mnie zmroziło. Właśnie miałam na myśli ten wpis Po dokładnym przeczytaniu 2 ostatnich opini mam wrażenie ,że te 2 posty są napisane przez 1 osobę ale cóż jak Polakowi coś się nie spodoba to tzw,po trupach do celu..hi hi, ale mnie to nie rusza,ważne,że w opiniach niemców i francuzów hotel jest dobrze oceniany Odpowiedz Link Zgłoś
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 18.06.11, 14:25 I tego się trzymajmy!!!!!!! Jak wrócę to napiszę.Pozdrawiam wszystkich niedowiarków. Odpowiedz Link Zgłoś
orzeech Re: Sunrise Royal Makady Bay 18.06.11, 16:28 ragami, a kiedy wracasz? Zdążysz przed 15 lipca? Chętnie przeczytałabym Twoją opinię na temat hotelu przed moim wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
guni-a79 Re: Sunrise Royal Makady Bay 18.06.11, 16:47 Ja lece 23 czerwca to jak wróce 7 lipca to napisze co i jak Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 19.06.11, 10:09 A ja lecę 15.07. - 2 tygodnie, więc chętnie przeczytam wcześniejsze opinie, a sama napisze po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
orzeech Re: Sunrise Royal Makady Bay 19.06.11, 10:57 Ragami, my z rodzinką też mamy pobyt od 15 lipca na 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
ragami Re: Sunrise Royal Makady Bay 19.06.11, 13:44 To mam nadzieję, że się spotkamy, a podobno to duży teren. My lecimy z Poznania o 20.00 z synem 10 lat. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
orzeech Re: Sunrise Royal Makady Bay 19.06.11, 15:13 My z W-wy, jakoś rano. Z dziećmi: córka 2,5, syn 6 lat Podbudowałam się, będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
perelkakz Re: Sunrise Royal Makady Bay 19.06.11, 11:12 Napiszcie proszę ile płaciliście za wyjazd i z jakiego biura.pozdrawiam najmocniej! Odpowiedz Link Zgłoś
orzeech Re: Sunrise Royal Makady Bay 10.07.11, 22:22 guni-a, rozpakowałaś już walizki po powrocie? . Obiecałaś relację z pobytu z Royalu Odpowiedz Link Zgłoś
mantga2000 Re: Sunrise Royal Makady Bay 11.07.11, 21:19 Guni-a 79 tez prosiłbym o opnie Odpowiedz Link Zgłoś
mantga2000 Re: Sunrise Royal Makady Bay 26.07.11, 14:42 nikt nie wrócil w ostatnim czasie z tego hotelu?? Jeśli tak to prosze o świeże opinie Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrajx Re: Sunrise Royal Makady Bay 29.07.11, 10:17 Ja wróciłam I chętnie odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś