Dodaj do ulubionych

Panorama - El Gouna (****)

06.09.04, 11:37
Byliśmy pierwszymi gośćmi tego hotelu na początku sierpnia. Mieszkaliśmy tam
tylko 3 dni, ale co nieco możemy o nim powiedzieć. A oto nasze spostrzeżenia:
Na początku zakwaterowano nas w pokoju o nr 6xx. Pokoje o nr zaczynających
się od 6 znajdują się ok. 10 min drogi od głównego hotelu Panorama w hotelu
El Khan (w Downtown), który tak naprawdę ma ***. Nie polecamy. Klimat
bardziej "arabski", ale jakby brudno i daleko do basenu i na posiłki. Po
zakwaterowaniu okazało się, że nie ma zimnej wody (był tylko wrzątek w
kranie). Po wielu pertraktacjach zmieniono nam pokój na nr 4**. Pokój wielki
i dość przyzwoity. Wszystko nowe i "pachnące" jeszcze budową. Mankamentem
było to, iż obok trwały prace wykończeniowe i wszędzie natykaliśmy się na
robotników. W pokoju nie było lodówki, ale po kilku prośbach dostarczono nam
ją. Narzekaliśmy też na bardzo niskie ciśnienie wody w prysznicu - ciężko
było się wykąpać.
W hotelu są też pokoje 5xx - są to bungalowy. Niektóre wyglądały bardzo
przyzwoicie z tarasami wychodzącymi na lagunę.
Obsługa hotelowa bardzo miła i uczynna. Jedzenie pyszne i bardzo dużo. Basen
przyjemny. Nigdy nie było problemu z wolnymi leżakami, dlatego, że jak tylko
obsługa widziała, że ktoś się zbiera, to przychodziła sprzątnąć ręcznik. Aha,
i można było się kąpać w nocy.
Dosyć blisko do Downtown - ok. 10 min. pieszo.
Do plaży ok. 15-20 min. pieszo, ale kursowała tam (regularnie podobno) łódka
hotelowa. Zdarzyło nam się, że po długim czekaniu na łódkę, dowiedzieliśmy
się że musimy jeszcze trochę poczekać, bo "kierowca" właśnie śpi. Plaża bez
rewelacji. Bardzo daleko trzeba iść na głębszą wodę. Rafy niespecjalne, ryb
mało.
Ogólnie pobyt w hotelu należał do przyjemnych i chętnie powrócilibyśmy tam.
Obserwuj wątek
    • marieia Re: Panorama - El Gouna (****) 06.09.04, 15:19
      "Autor: knox 28-08-2004 09:35 wyślij odpowiedź

hej, co do hotelu to jest to nowy hotel, jezeli chodzi o zakwaterowanie to
      najlepsze sa pokoje chyba z 2 i 3 na poczatku (sa w nowo wybudowanym budynku)
      400 i 500 to bungalowy.. nie bylismy w nich.. ale moze tez sa ok, natomiast
      pokoje 600 to juz sa pokoje w zaadoptowanym hotelu 3* El Khan (do budynku
      glownego ze stolowka i basenem trzeba dojsc, jakies 500-600m), wszedzie
      natomiast jest super klima (na pilota z pelna regulacja, prad w pokojach jest
      jak wlozysz klucz do sciany), basen OK, dojazd lodka na plaze (lodki sa
      darmowe, jedzie ok 5 minut).. plaza jak dla mnie kiepska.. najpierw 400m woda
      po kostki, zeby wyjsc na "otwarte morze" .. a na koncu kamienie, ja niestety
      nie mialem butow, wiec wrocilem na basen hotelowy big_grin, w pokojach nie bylo
      lodowek sad, jedzenie b dobre big_grin

pozdrawiam "
      • marieia Re: Panorama - El Gouna (****) 06.09.04, 15:20
        "Autor: Mariusz 03-09-2004 16:56 wyślij odpowiedź

Dwa dni temu wróciłem z tego hotelu. Jest to średnie 4* egipskie czyli jakieś
        3*. Niestety hotel jest ciągle w fazie budowy, na etapie wykańczania. W związku
        z tym w niektórych miejscach panuje lekki bałagan. Dodatkowo roślinność na
        terenie hotelu jest jeszcze marna. W hotelu są głownie Polacy 50%, reszta to
        Czesi, Węgrzy i Rumunii. Hotel podzielony jest na bungalowy i dwa budynki
        hotelowe z czego jeden jest tylko obecnie oddany do użytku. Ja mieszkałem w
        bungalowie 508, jest całkiem niezły z fajnym tarasem na lagunę, kryty słomą.
        Polecam bungalowy z numerami od 501 do 524, pozostałe są albo na lądzie albo
        kryte mało gustownymi dechami. Pokoje wyposażone w TV, lodówkę, klimę niekiedy
        w sejf. Basen nie jest taki mały, da sie popływać. Do plaży jest jakieś 1000 m.
        Można sie tam dostać łódką hotelową, darmową która kursuje od 9 do 17
        o "każdej" pełnej godzinie, chyba, że sobie ktoś zapomni, co się czasami
        zdarza. Plaża jest raczej nieciekawa ale morze z rafą oddalaoną jakieś 300 m od
        brzegu jest ok. Do rafy można dojść z buta w wodzie po kostki. Najbardziej mnie
        denerwowała obsługa hotelu, lekko niedouczona (nowy hotel i chyba się dopiero
        uczą). Ceny jedzenia i picia w hotelu z kosmosu, droższe niż w hotelu 5* w
        Hurgadzie gdzie byłem rok temu. Do centrum El Gouny jest b. blisko ok 5 min.
        można tam w markecie kupić sobie picie ok. 6 razy taniej niż w hotelu. Jedzenie
        w hotelu jak na Egipt całkiem niezłe, zwłaszcza w sobotę jak jest grill przy
        basenie. Ogólnie hotel za jakieś dwa lata będzie całkiem niezły jak dokończą
        budowę, trochę się zazieleni i obsługa się trochę "podszlifuje". Osobiście
        uważam, ze hotel nie powinien być jeszcze oddany do użytku.
        Aha. Słyszałem, że czasami kwaterują w starej części hotelu zaadaptowanej z
        jakiegoś starego hotelu 3* oddalonym ok 500 m od Panoramy. Jakby się tak Wam
        przytrafiło trzeba walczyć z rezydentem o zmainę pokoju.

Życzę miłego wypoczynku. "
        • marieia Re: Panorama - El Gouna (****) 06.09.04, 15:20
          "Autor: Koval 03-09-2004 17:11 wyślij odpowiedź

Czy mozna na tym zdjeciu wskazac hotel Panorama?

www.koval.koval.webpark.pl/sheraton/mapa.jpg "
          • marieia Re: Panorama - El Gouna (****) 06.09.04, 15:22
            "Autor: knox 06-09-2004 09:15 wyślij odpowiedź

witam, bylem tam 2 dni,
            co do lokalizacji na mapce to jest to po lewej stronie pod hotelem El Khan, tam
            na tej wysepce co jest troche zieleni..
            zreszta.. tu jest link: zeus.polsl.gliwice.pl/~knox/panorama/
            tak jak juz kiedys pisalem.. nas zakwaterowali w el khan... no i musielismy
            chodzic ten fragment zaznaczony na czerwono..

pozdrawiam wink "
    • iziek Re: Panorama - El Gouna (****) 02.11.04, 14:44
      Hotel całkiem ładny, ale faktycznie ciągle w rozbudowie. To są 4* egipskie,
      czyli wszędzie widać pełno niedoróbek. Ja mieszkałam najpierw w domku 525,
      potem w 515. Polecam ten drugi, bo jest bezpośrednio nad wodą. Generalnie domki
      od numeru 501-524 są bezpośrednio nad wodą co jest plusem, bo nikt się nie
      kręci i można spokojnie chodzić po pokoju i siedzieć na tarasie. Tak więc jeśli
      można proszę się domagać zakwaterowania w bungalowach. Jedzenie takie sobie,
      zwłaszcza śniadanie monotonne. Basen duży. O każdej pełnej godzinie odpływa
      łódka na Zeytona Beach.
      Polecam stronę:

www.elgouna.com
      www.panoramabungalows.com/hotel.php
      Polecam stronę
    • promyczek1 Re: Panorama - El Gouna (****) 29.11.04, 09:07
      Ja spałam tylko dwie noce w Panoramie właśnie w pokoju 6XX i nie narzekam.
      Pokój z balkonem, z widokiem na lagunę. U mnie z wodą ok (choć sąsiadki miały
      problem z ciepła.) Owszem do głownego budynku trzeba było dojść 3-5 min. Obsłga
      przemiła. Przed kazdą wycieczką budzenie, śniadanie czekało w recepcji.
      Jedzenie ok. Piwo 20 LE,herbata 7 LE o ile dobrze pamiętam.
      Mieszkanie w El Khan jest plusem dla tych którzy nocne odpoczywanie przenosza
      do miasteczka.
      Poza tym uważam że El Gouna jest bardzo przyjemna i symtaczna w porównaniu z
      Hurgadą. Moi znajomi najpierw byli w Caral beach później w Panoramie i
      stwierdzili że Panorama jest fajniejsza. Ale to wszystko kwestia gustu. Jedno
      co zauwazyłam podczas mojego pobytu nie robią tam problemów gdy chce się
      zmienić pokój.
      Ja polecam panorame. Jeśli kiedykolwiek wybiorę się do Egiptu to napewno do El
      Gouny. Z Panoramy byłam zadowolona więc pewnie skorzystam jeszcze raz.
    • zacnypoki Re: Panorama - El Gouna (****) 08.03.05, 15:12
      Byłam w styczniu w Panoramie i uważam że to wcale nie najlepszy hotel, bardziej
      oceniam go na 3*, Byłam zakwaterowana sama w pokoju. Najpierw jak wchodziłam do
      pokoju miałam taki jakby przedpokój potem korytarzyk z odnogami do łazienki i
      przebieralni, potem konkretny pokój. Najbardziej mi nie pasowało to echo w
      pokoju. Strasznie pusto było a miejsca dużo. Ogólnie wygląda cały czas na nowy.
      W pokoju owszem:klimatyzacja, lodówka,suszarka,sejf(za nic nie działał) balkon.
      Jakies paskudne robale chodizły po pokoju, w łazience z pod prysznica woda sie
      wylewa na całą łazienke bo źle odpływ zrobiony i kafelki oddzielają prysznic od
      reszty na wysokość 2cm. W łazience strasznie mi się jesczez nie podobało że
      kubeczki do płukania miałam strasznie brudne. Ogólnie strasznie wiało w pokoju
      bo super nieszczelne okna były. Jedzenie w stołówce było dobre, ceny
      niewygórowane (porównanie z 5*, obsługa mogłaby być milsza.
      Na terenie ośrodka znajduje się podgrzewany basen, w którym się super można
      pobawić, leżaków strasznie mało. Przeważają Polacy i Czesi.
      Łódka pływa co godzine do plaży ale można ładnie z facetem pogadać to w każdej
      chwili cię tam podrzuci smile Jak ja pływałam łódką to akurat 2 facet coś piłował,
      przybijał i jednym słowem więcje ławeczek w łodce robił...Plaża sama w sobie
      niezbyt ciekawa, woda przez długi czas po kostki, molo ciągnie się i ciągnie
      żeby dojśc do rozsądnej głębokości ale ciekawych widoczków rafy nie ma.
      Ładna cicha miejscowość, ale od hotelu możnaby oczekiwac czegoś więcej.
      • emilia214 Re: Panorama - El Gouna (****) 28.03.05, 17:38
        Witam serdecznie. Dwa tygodnie temu wróciłam własnie z tego hotelu i w
        zupełnosci nie zgadzam sie z moim przedówcą. Po pierwsze jesli chodzi o te
        szklanki które Ci sie tak nie podobały to wez pod uwagę to ze wieją tam silne
        wiatry które przenoszą piasek który jest wszędzie. A w pokoju nie słyszałam
        żadnego echa. Owczem pokój jest duży ale to chyba dobrze. A ten jakby mały
        przedpokój moze słuzyć np do dostawki na wiecej osób!!!Co do robaków to przez
        cały pobyt nie widziałam ani jednego!! Był to juz mój drugi wyjazd do El Gouny.
        Moje odczucia co do hotelu są max pozytywne. Wiadomo zawsze pojawiają sie
        jakies niedociągłości jeśli chodzi o sposób budowania w egipcie. Nie wszystko
        jest równiótkie!! Jesli by ktos potrzebował jakies zdjecia z hotelu to chetnie
        służe pomocą. Pozdrawiam
        • ata19 Re: Panorama - El Gouna (****) 06.04.05, 11:54
          Witam, mam pytanie czy warto w Panoramie wziac opcje All Inclisiv, dzieki za porade
          • splart Re: Panorama - El Gouna (****) 18.04.05, 22:39
            nie wiem dokladnie bo byłem na HB ale jak dla mnie to lepiej siedziec na plazy
            cały dzień zamiast wracać do hotelu bo lunch czeka - jak ktos jest głodny to
            zawsze moze skorzystac z baru na plazy. Jezeli pojdziesz na miasto to w
            restauracji najesz sie do syta za max 40-50 LE (20-25PLN) - my nie nalezymy do
            ludzi, ktory traktuja wczasy jako okazje do wyżerki wiec wystarczyło, że
            czasami poszlismy sobie na miasto smile

Napoje do kolacji tez zawsze mozna sobie kupic - 10LE za soczki lub dużą
            butelkę wody. Piwo 20 LE. Winko 35 LE (ale to sprzedaja na karafki czyli na 2
            kieliszki). Sama przelicz czy warto smile
        • splart Re: Panorama - El Gouna (****) 18.04.05, 23:34
          Zgadzam sie z tym co napisałas smile Bylismy tam 2 tygodnie w marcu - hotel
          naprawde przyjemny i fajnie położony.

Jeżeli chodzi o pokoje to czyste i żadnych robaków - rzeczywiscie wykonczenia
          sa kiepskie i nie chciałbym miec takich w domu, ale w czasie wakacji nie
          przeszkadza mi krzywo pomalowana framuga czy nierówna fuga na podłodze. Na
          pewno nie było to nic co dyskredytowałoby ten hotel. Mielismy pokoj 2xx.
          Znajomi byli w bungalowach - tez sobie chwalili - narzekali tylko na wiatr -
          mieli balkon od strony morza wiec jak wiało (a w marcu mocno wieje i czasami
          jest to zimny wiatr) to nie mogli na nim wysiedziec. Nasz pokoj był od strony
          drogi i nie narzekalismy - pierwszego dnia pobieglem co prawda na recepcje aby
          wymienili mi na widok na morze ale nie bylo zadnego wolnego - powiedzieli zebym
          przyszedl nastepnego dnia to cos powinno byc - ostatecznie zrezygnowalem, bo
          wrodzone lenistwo spowodowało, ze nie chciało mi sie juz przenosić
          rozpakowanych raz rzeczy smile Jak sie potem okazało był to strzał w dziesiątke
          właśnie z powodu wiatru smile A widok na droge nie jest zły, bo nie jest to żadna
          ruchliwa ulica jak w hurghadzie - ruch był niezauważalny (przynajmniej ja nie
          zauważałem smile) W zamian za drogą jest niecodzienny widok jak na Egipt - pole
          golfowe smile Wszedzie piasek i woda a tu nagle pole trawy smile
          W pokoju byla lodowka, telewizor, klimatyzacja (ale nie widzialem nigdzie
          pilota), suszarka i sejf - wszystko działało jak należy.
          Jezeli chodzi o budowe - to juz sie skoczyła smile Jedyne co widzialem, ze jeszcze
          robią to fitness - ma tam byc siłownia i jacuzzi - ale kiedy bedzie to raczej
          nikt nie wie - przez te 2 tygodnie za duzo tam nie przybylo wink Dla gosci jest
          to nieodczuwalne, bo sam budynek jest dawno skonczony i nie widac nic na
          zewnatrz - to tylko kwestia tego, ze sie to widzi przez szybe smile

Basen przyjemny i czysty - z leżaków nie korzystalismy bo wolelismy morze, ale
          z tego co widziałem to były problemy z wolnymi miejscami. Do tego stopnia, ze
          niektorzy biegli chyba tam z samego rana aby rozrzucic swoje rzeczy i zaklepac
          sobie miejsce. Pojawiaja sie czasami opisy, ze jest podgrzewany - wg. mnie nie
          był - albo najwyżej symbolicznie o 1 stopien, bo za nic tego nie czułem smile
          Obok hotelu jest mała plaża gdzie mozna sobie posiedziec przy wodzie, ale
          jezeli ktos chce cos wiecej to płynie łódeczką na Zeytona Beach (za darmo - tak
          jak juz tutaj było napisane). Nam czasami nie chciało sie czekac wiec szlismy
          na piechote - 15 minut pieszo z małymi dziećmi wiec nie jest to daleko, a przy
          okazji mozna popatrzec sobie na fajne domki, ktore buduja sobie ludzie w El
          Gounie. Plaza jak to plaża - niektorzy narzekaja, ze płytka - dla nas było to
          ok, bo moglismy z dziecmi troche pobrodzić w wodzie smile Ale popływać też jest
          gdzie. Rafa jest rzeczywiscie skapa, ale jak dla mnie nie było tragicznie -
          mozna poogladac rybki i przeciez o to chodzi. Oczywiscie z lezakami na plazy
          tez byly problemy sad

Jedzenie - zalezy kto czego oczekuje. Nie nalezymy do ludzi wymagajacych - nie
          traktuje urlopu jako okazji do najedzenia sie - w przypadku panormay jedzenie
          jest srednie. Dosyc monotonne (stały zestw + jedno stoisko, na ktorym
          codziennie jest cos innego, ale tez raczej nic wyszukanego). Jak jedziesz na
          wycieczke to prowiant tez taki sobie - ale tak jak powiedzialem, nie to jest
          najwazniejsze smile Pisze o tym, bo ktos sie moze rozczarować, a po co?
          Ceny takie sobie - soczki i duza woda sa po 10LE, piwo 20LE, wino (karafka=2
          kieliszki) 35LE.

Sama El Gouna to dla mnie rewelacja - bylismy busem w Hurghadzie tylko raz - i
          wystarczyło. Moze sklepy sa drozsze w El Gounie, ale mozesz sie przejsc
          spokojnie po miasteczku i nikt Cie nie nagabuje, usiasc w restauracji w ogrodku
          na deptaku, wejsc do sklepu, gdzie nie musisz sie obawiac, ze wszystkie lody
          byly co najmniej 3 razy rozmrażane i ponownie zamrażane sad Naprawde polecam -
          bezpiecznie zarowno w dzien jak i poznym wieczorem. A jak ktos chce naprawde
          hardcore to za 5LE w jedna strone jedzie sobie do Hurghady wink

Obsługa przyjemna i nie była nachalna. Tipy traktuje osobiście jako cos
          normalnego - generalnie pracownicy, ktorzy maja kontakt z goscmi dostaja niskie
          pensje, bo maja zalozenie, ze dostana od nich co nieco. To Wasza sprawa czy tak
          zrobicie czy nie - ja zakładam, ze te 5-10LE raz na jakis czas (2-3 dni) nie
          zaszkodzi.

Hotel raczej słabo przystosowany do rodzin z małymi dziećmi - nie ma co z nimi
          tam robic - plac zabaw jak przy wiekszosci hoteli tego typu jest raczej
          symboliczny - slizgawka, hustawka, rownowaznia i troche piasku. Ale i tak
          dzieci maja najwieksza frajde nad morzem smile W jadalni było tylko jedno
          krzesełko dla dzieci wiec ciezko było je dostać.

Podsumowujac smile Nie bylismy zawiedzeni - jezeli ktos dostanie ten hotel w
          dobrej cenie to ja bym sie zbyt długo nie wahał (chyba, ze komus zalezy na
          dobrym jedzeniu). Położony przy downtown (jak ktos szuka na mapie to jest to
          pomiedzy downtown a movenpickiem - w sumie wszedzie mozna dojsc pieszo w formie
          spaceru. Jezeli jednak komus zalezy na wyzszym standardzie i lepszym jedzeniu
          to chyba bym wybrał Sheratona - poszlismy tam raz na spacer wracajac z plaży -
          wyglada ładnie (oczywiscie zalezy to od czesci hotelu - w kazdym razie sa
          miejsca gdzie jest duzo zieleni i jest naprawde przyjemnie).
          • splart Re: Panorama - El Gouna (****) 18.04.05, 23:42
            jeszcze jedno smile tam rzeczywiscie sa dwie czesci - pokoje 6xx to stara czesc -
            ma 3 gwiazdki. Naczytałem sie oczywiscie na forum przed wyjazdem i zapytalem w
            autobusie rezydenta w ktorej czesci mamy pokoj - zrobił oczy i powiedział, ze
            przeciez mamy wykupione 4 gwiazdki wiec dlaczego mielibysmy byc w starej
            czesci? wink
        • soniat Re: Panorama - El Gouna (****) 17.07.05, 23:39
          bardzo bym byla wdzieczna za kilka zdjec . pozdrawiam
    • maparuch Re: Panorama - El Gouna (****) 12.07.05, 19:32
      Panorama to uroczy hotel w uroczej miejscowości El Gouna. Hotel, który moim
      skromnym zdaniem w pełni zasługuje na swoje cztery gwiazdeczkismile) W skład
      komplesku wchodza budynki hotelowe oraz bungalowy położone : nad stawikiem, nad
      laguną i z wyjściem na plac zabaw. Ja mialam szczęście spędzić dwa tygonie w
      bungalowie połozonym nad samą laguną (wcześniej dopłaciliśmy do zakwaterowania
      w bungalowie, choć jak udało mi się doczytać na forum - nie było to konieczne).
      Nie wazne, bardzo zależało mi na takiej formie zamieszkania, więc jakoś nie
      ubolewam nad ewentualną stratą 100 zł. dopłaty. Obsługa nie robiła zadnych
      problemów z zakwaterowaniem i otrzmaliśmy dokładnie ten bunglaow, o który
      prosiliśmy smile) O ile dobrze pamiętam był to numer 524 (generalnie bungalowy od
      501-524 to domki nad samą laguną - polecam te o wyższych numerach bo widok z
      tarasu jest niesamowity) mankament mieszkania nad samą wodą - głośne noce...
      Muzyka z przeciwległych brzegów niesiona przez wodę nie pozwalała usnąc ( nawet
      o 3.00 w nocy) Oczywiście zakładając że usypiamy przy otwartym oknie tarasowym
      i szumie fal ( po zamknięciu okna i włączeniu klimy było OK)
      W pokoju klimatyzacja, lodówka, TV i sejf.
      W maju, gdy byłam w El Gounie hotel opanowali Czesi, Francuzi. W miasteczku
      generalnie ludzie z całej Europy. Emerytowani Niemcy, Holendrzy i Anglicy
      Polaków mało...
      Hotel czysty, pokój codziennie sprzątany ( nasz sprzątacz Hanni w zamian za
      drobny bakszysz wyczyniał nam cuda z ręczników i narzut na łóżkasmile), ręczniki
      również codziennie wymieniane. W ciągu 2 tygoni pobytu nie spotkałam zadnego
      stworzenia biegającego po naszym domkusmile) ( oprócz mojego narzeczonego rzecz
      jasnasmile)
      Do plazy dopływaliśmy bezpłatną łódką lub pieszo ( zajmowało nam to ok 10
      minut). Palża jak na moj oczekiwania Ok, choć co wybredni turyści narzekali...
      ja wybredna nie jestem i narzekac nie bedę. jednak aby zdobyć fajne miejsce (
      to znaczy z możliwością przestawienia leżaka w cień trzeba było tak około 9.00
      zjawić sie na plazy). "Ręcznikowy" na plaży widząc nas o 9.00 pytał : Wy tu
      nocowaliście? smile Ręczniki i leżaki bezpłatne. Rafa uboga, choć dla mnie - osoby
      zwiedzającej Egipt, rafę i Morze Czerwone pierwszy raz w życiu - niesamowita.
      Woda w Morzu Czerwonym tak słona, że aby sie utopić trzeba się baaaaardzo
      postarać smile) do rafy prowadzi około 300 metrów płycizny, do której można zejść
      z molo, bądź też dojść przez głębszą wodę. Na plazy mozliwośc opalania się
      topless. ( choć nie polecam - słońce jest bardzo ostre a na dodatek nie
      odpędzicie od siebie faceta, który chodzi po plazy z wielbłądem do pozowanych
      zdjęćsmile)
      Obsługa Hotelu przemiła. Jedzonko bardzo dobre, pyszne pieczywo, desery i
      owoce. W sumie każdy coś dobrego dla siebie znajdzie. Choć pod koniec pobytu
      marzy się o schabowym...smile)
      Gorąco polecam ten hotel. Spędziłam tam bajeczne 2 tygodnie, nie ukrywam że
      zakwaterowanie w bunglaowie jest czymś cudownym. Fale obijają się o pale, na
      których stoi domek, na terasie mozna sączyć sobie wieczornego drinka a po
      słonecznym dniu nocny widok na Downtown jest niezpomnianym wrażeniem.
      • rdebiec Re: Panorama - El Gouna (****) 17.07.05, 21:55
        Witam wlasnie nadaje z kawiarenki w ElGounie smile
        Mieszkam w panoramie w p.405 od srody. Pokoj duzy polozony w najdalszym
        skrzydle od strony drogi dojazdowej. Na poczatku porazil nas straszny smrod
        jakby bylo tam swiezo po malowaniu ale od rezydentki dowiedzielismy sie ze to
        jakis srodek na insekty. Po 2 dniach sie przyzwyczailismy albo zapach oslabl.
        Jedzenie niby urozmaicone ale juz mi sie zaczyna nudzic sad Najgorzej z
        dzieckiem, ktoremu malo co smakuje i najchetniej by sie zadowolilo arbuzem.
        Wzialem opcje HB liczac na to, ze bede jezdzil na wycieczki, ale malego dopadlo
        wiadomo co i siedzimy na razie w hotelu. Dokupienie lunchu to kwestia 35LE.
        Niestety napoje do kolacji i do lunchu troche drogawe:
        herbata 8 LE,
        sok w kieliszku ok 200ml 10LE
        piwo 20 LE
        wino w karafce 35 LE
        butelka wody 1,5l 10LE
        co przy czterech osobach troche podnosi koszty sad

Downtown jest OK, ale nie mozna sie targowac wszedzie fix price, podobno
        wlasciciel miasta sobie nie zyczy. Ceny jedzenia i picia w marketach duzo
        nizsze:
        woda 1,5 1,5LE
        puszka koli 2LE
        Sprite 1l 3LE
        w restauracji:
        pizza 25LE (bardzo dobra, mlody wcinal jakby nie jadl od tygodnia)
        herbata 5LE

Plaza mi sie osobiscie nie podoba, z 10 parasoli na taki duzy hotel to lekka
        przesada. Obok stoja wolne dla innego hotelu, ale nas mily pan przegonil ;-(
        Na plazy jest tez pare konikow i wielblad co przy dobrych wiatrach zapewnia
        niepowtazalny klimat wink wczoraj w nocy jakis hotel mial kolacje na plazy
        centralnie w epicentrum smrodu, az mi sie ich zal zrobilo smile))
        Rafa na koncu pomostu mi sie bardzo podobala dopoki nie poplynelismy w rejsna
        prawdziwe rafy smile

Jutro kupie bileciki tygodniowe na busa i pojedziemy na Mangroovy Beach, moze
        tam bedzie ciekawiej.

Konce na razie bo zamykaja kafejke.
        • ruda_val Re: Panorama - El Gouna (****) 28.10.05, 19:07
          Witam,
          Od 19 do 26 października 2005 odpoczywaliśmy w hotelu Panorama. Wykupiliśmy
          opcję HB.
          Mieszkaliśmy w bungalowie 526 (bungalow położony w ogrodzie - zaraz przy placu
          zabaw). Nie mieliśmy wcześniejsze rezerwacji bungalowu, a na miejscu okazalo
          się że tylko ten jeden jest wolny. Oczywiście przeniesienie ze zykłego pokoju
          do bungalowu kosztowało nas troszkę zachodu - najpierw próby pertraktacji przez
          rezydentkę, a później już bepośrednia rozmowa z przemiłym panem z recepcji i 10
          $ bakszyszu.
          Pobyt w hotelu w 100% pokrył się z naszymi przypuszczeniami. Było czysto
          (sprzątano codziennie), przyjemnie i spokojnie. Dopiero dwa dni przed wyjazdem
          pojawiły się na placu zabaw dzieci, ale nie przeszkdzały nam one zupełnie gdyż
          całe dnie spędzaliśmy poza hotelem.
          Ceny przedstawił rdebiec więc nie będę się powtarzała. Od siebe dodam, że El
          Gouna to był bardzo dobry wybór - jak pomyślę co widziałam w Hurghadzie to nie
          zamieniłabym miejsca pobytu. El Gouna jest czysta, nikt nas nie zaczepial, nie
          wciągał do sklepów itd.
          Rafy podziwiałam dopiero na wycieczce do Sharm El Naga, ale mój Mąż nurkował
          przy plaży Zeytuna i twierdzi że tam rafy są ale uboższe a ryb mniej niż w
          rezerwacie.

Podsumowując - polecamy ten hotel, a w szczególności mieszkanie w bungalowie.
          • moped Re: Panorama - El Gouna (****) 02.11.05, 21:15
            Przebywalem w tym hotelu kilka dni pod koniec pazdziernika 2005 podczas dwoch
            osobnych pobytow.

Lokalizacja osiedla El Gouna
            Swietna lokalizacja w El Gouna, osiedlu zaprojektowanym przez developera z USA
            przy wspolpracy z wielona swietnymi architektami, jakolwiek pomysl Egipcjanina
            z Kairu. Osiedle zbudowane na wyspach, polaczone kanalami oraz mostkami.
            Wszedzie mozna spokojnie dojsc lub przejsc sie na spacer.
            Osobiscie Morze Czerwone nie jest dla mnie specjalna atrakcja,
            zwlaszcza plaze raczej maja ciemny piasek ktory jest nie zachecajacy do
            przebywania na plazy.
            Duzo lepiej spedzilem czas przy hotelowym basenie.
            Dla lubiacych snorkeling ponoc atrakcyjne miejsce- nie umiem sie na ten temat
            wypowiedziec gdyz nie skorzystalem - wiec nie zabieram glosu w tej sprawie.
            Do samego centrum osiedla mozna z hotelu Panorama przejsc na piechote lub
            przeplynac lajba operowana przez personel hotelowy- bez oplaty.
            Obok znajduje sie pole golfowe (golf course), ktore kazdemu milosnikowi
            spokojnego zajecia mocno rekomenduje. Nie jest to specjalnie utrudnione, piekna
            pogoda oraz widoki na pobliskie gory sa zachecajace, zeby tam spedzic troche
            wolnego czasu.
            Oboje z zona mielismy bardzo mila runde...sprzet zostal nam dostarczony przez
            operatora pola golfowego...o dziwo nie chcial wziasc zadnej oplaty smile)))

Architektura budynkow hotelowych oraz villi nawiazuje do stylu Moorish. Widac,
            ze kolorystyka zostal swietnie zaprojektowana oraz architekci uwzglednili w
            swoich projektach wplyw lokalnej kultury w doborze roznych styli
            wykonczeniowych.
            Projekt developerski bardzo przypomina swoim wykonczeniem prace takich
            projektantow jak Kaufman & Broad, Genesis czy tez Mathieu
            lub nawet duze wplywy sa widoczne jakie stosuje Sky Development z Floridy...

Hotel Panorama
            Jest b. zadbanym obiektem, czysto utrzymanym.
            Pokoje sa duze i wygodne, swietnie zaprojektowane, duzy przewiew swiezego
            powietrza pozwalal na nie wlaczanie w nocy systemu AC.
            Jesli sie wlaczy AC to system pracuje "lekko" i jest bardzo cichy...
            Lazienka duza, przestronna. Kazdy pokoj ma wlasny darmowy sejf.

Korzystalismy z dwoch pokojow najpierw no. 116 z balkonem nad Diving Shop
            (nie slyszy sie halasu od ulicy), a po powrocie do hotleu otrzymalismy
            pokoj numer 226 z balkonem od strony basenu oraz hotelowej
            restauracji...czasami wiecej halasu w pozniejszych godzinach.
            Posciel codziennie zmieniana i zostawiony napiwek dokonywal "cudow" w postaci
            specjalnych dekoracji uczynionych z recznikow.

Rowniez, dwa razy od managera otrzymalismy specjalny kosz owocow z drinkami do
            pokoju...nie wiem w jaki sposob manager dowiedzial sie o mojej "dobrej
            reputacji" w swiecie turystyki, widac "dobre nazwisko" dokonuje magicznych
            przemian w hotelowym management..staram sie unikac w przyjmowaniu tego typu
            traktowania.

Hotelowa Restauracja,
            Zlokalizowana z latwym dostepem dla kazdego, nawet dla ludzi mogacych miec
            problemy z chodzeniem.
            Bardzo dobry wybor w stylu buffetowym moze zaspokoic kazdego kto choc otwarty
            jest na roznorodne jedzenie z egipskim smakiem serwowanym w niektorych
            potrawach. Specjaanie oboje z zona zworiclismy uwage na duza ilosc uzytych
            herbs wkazdej mozliwej potrawia ktora mogla byc w ten sposob przyprawiona.
            Duzy wybor warzyw, mniej owocow- szkoda!
            Swietne zupy, miesa oraz od czasu do czasu ryby.
            Wybor ciast na deserty rowniez dobry i moze zadowolic nawet tych co chca byc na
            diecie...nisko kaloryczne.

Jedno mam zastrzezenie, a mianowicie wolalbym, aby dostep do kawy (herbata)
            podczas sniadania byl raczej wolny, to znaczy kazdy mogl sobie nalewac w
            dowolnej ilosci niz za kazdym razem czekac na serwujaca osobe.
            To byla dosc denerwujace i nie potrzebnie marnowalo sie czas w oczekiwaniu
            bycia obsluzonym.
            Rozmawialem na ten temat z menagerem ktory wyrazil opinie, ze to sprawa
            zatrudnienia dla wielu miejscowych..trudno argumentowac skoro miejscowi chca
            pracowac oraz utrzymac sie z uczciwej pracy.
            To samo dotyczy wieczornych "drinkow" do kolacji wlacznie z lampka wina
            (raczej miernej jakosci).

Basen hotelowy.
            Reczniki oraz materace na lezaki latwo dostepne i nie ma z tym zadnego
            problemu...zawsze czyste...

Centrum czyli jak nazwa nad wejsciem do osiedla glosi DOWNTOWN..
            Jest to bardzo przyjemne, ze miejscowi, ktorzy pracuja lub sa wlascicielami
            duzej ilosci maych sklepikow, to sa Koptysci (pierwsi Chrzescijanie).
            Widac od razu po ich delikatnym zachowaniu, otwartosci na wizytujacych gosci.
            Znaja sie do brze na businessie, ze lepiej jest byc taktowanym, uprzejmym i
            isc z duza doza na negocjacje niz byc agresywnym czy wrecz nachalnym jak to
            czynia sprzedawcy w rejonie Luxor nad Nilem.

Ogolnie jesli ktos ma szanse przebywania w hotelach zlokalizowanych w El Gouna
            moge smialo powiedziec, ze to swietny wybor.

Z tego co widzialem w samym miasteczku Hurgharda(oddalonym okolo 25 km),
            ktore robi wrazenie brudnego oraz nieciekawego...mysle,
            ze kazdy kto oczekuje spokojnych wakacji powinien swoje kroki skierowac w
            kierunku przebywania w El Gouna...

Jeszcze jedno - opiekunowie rezydenci poslugujacy sie jezykiem polskim
            staraja sie b. dobrze, aby spelnic swoje obowiazki z wielkim taktem
            oraz duzym osobistym zaangazowaniem.
            Duza piatka oraz moje uznanie dla ich pracy!
            Krotko - prosze przyjac nasze - DZIEKUJE.!!!

Na koniec lepiej jest skorzystac z internetu w downtown niz w hotelu Panorama,
            ktory ma stary system i placi sie 5 -krotnie wiecej...

Rowniez mozna liczyc na duze ulgi oraz zyczliwosc
            ...np naszA doba hotelowa koczyla sie o godzinie 12:00 w poludnie,
            dalej moglismy uzywac recznikow przy basenie az do godziny 16:30
            (przed zachodem slonca),
            otrzymalismy voucher na lunch na godzinie 13:30,
            oraz bez problemu manager zaprosil nas na kolacje wieczorna po godzinie 19:00...
            choc opuszczalismy hotel dopiero po godzinie 22:30.

Rowniez moglismy skorzystac z hotelowej lazienki wlacznie z prysznicem oraz
            recznikami co uczynilismy przed kolacja...

Krotko - Panorama w EWl Gouna do b. dobry 4**** hotel,
            ktory powienien byc wziety na serio pod uwage przez kazdego kto lubi dobra
            atmosfere a chce utrzymac "niski profil"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka