coco75 03.12.06, 21:24 czy założenie spirali jest lepsze od tabletek lub innych form antykoncepcji.co sądzicie.proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: zabezpieczenie 03.12.06, 21:27 Sądzimy, że lepsze są inne środki. Spirala ma jednak często uboczne skutki, choćby tak przyziemne jak obfite miesiączki. Chyba, że taka z hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: zabezpieczenie 03.12.06, 21:40 mam od wielu lat...i jestem bardzo zadowolona....nastepna tez bedzie sirala.. Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 Re: zabezpieczenie 03.12.06, 21:48 a ja się boje spirali i stawiam na tabletki Odpowiedz Link Zgłoś
mamciakam Re: zabezpieczenie 03.12.06, 21:52 a ja nie uzywam "antyków" i okres mi sie spóznia juz 9 dni!!!!!!!!!!!!!!!!!! tabletek nie mogę spirali nie chce bo wczesnoporonny i itak mnie nie stac(chyba sie zalamie) Odpowiedz Link Zgłoś
endi100 Re: zabezpieczenie 03.12.06, 22:31 mamciakam, nie jesteś sama, mi dziś piąty dzień się spóźnia... popadam juz w lekką paranoję (((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: zabezpieczenie 03.12.06, 21:55 moja koleżanka urodziła córkę ze spiralą ta córka ma teraz 12 lat to może teraz sa lepsze spirale my stosujemy prezerwatywe Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 Re: zabezpieczenie 03.12.06, 22:06 uzywała spirali i zaszła w ciąże czy młoda miała w ciele spirale bo słyszałam o takich przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: zabezpieczenie 03.12.06, 22:08 miała spiralę i zaszła w ciąże sprala urodziła razem z dzieckiem dziecko było zdrowe spirala była poza nim Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: zabezpieczenie 03.12.06, 23:09 Właśnie niedawno miałam ten sam dylemat. Pigułki już przerabiałam i nabawiłam się m.in. sporej nadwagi (oczywiście było to połączone z moją słabą wolą) i nerwicy bo mam skleroze i zapominałam brać Poza tym ok. Teraz doszło karmienie piersią wiec pigułek, nawet tych "specjalnych" nie chciałam. Zdecydowałam się na spiralę i na razie nie narzekam na żadne bóle, długi okres czy inny dyskomfort ale to idywidualna sprawa. Jeśli chodzi o wydatek to 350 zł na 3 lata to niewiele w porównaniu do pigułek czy nawet lepszych prezerwatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: zabezpieczenie 04.12.06, 09:32 Polecam spiralę hormonalną. Nie jest to środek wczesnoporonny, nie powoduje obfitych miesiączek(wręcz przeciwnie), nie trzeba pamiętać o codziennym stosowaniu etc. Odpowiedz Link Zgłoś
arnikaarnika Re: zabezpieczenie 04.12.06, 09:38 tak spirala jest najlepsza ,tylkonie można się torlać z górki bo się może nakręcić i nieźle namieszać w brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: zabezpieczenie 04.12.06, 09:48 Ja nie stosowałabym spirali. Wydaje mi się że jeśli ktoś nie chce mieć dzieci to niech pomyśli o jakiejkolwiek skutecznej metodzie. Dwie z was piszą o spóźniającej się o kilka dni miesiączce. Zdarza wam się to często? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: zabezpieczenie 04.12.06, 18:48 Metod jest wiele ale nie każda jest dobrze tolerowana przez każdą kobietę. Chodzi o to żeby w ogóle stosować jakąś metodę a nie liczyć na łut szczęścia że się nie zajdzie w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: zabezpieczenie 04.12.06, 19:04 Ja mam spiralę bo: a. tabletki odpadają przez przebytą cholestazę, b. nie trzeba o niej pamiętać, c. ma większą skuteczność. Pigułki nie bolą przy zakładaniu. A ja swojej Mireny chyba teraz nie wyjmę, bo się będę bała bólu Odpowiedz Link Zgłoś
mamciakam Re: zabezpieczenie 04.12.06, 19:21 ciocia przyjechała!!!!!!!!! a co do tego czy czesto mi sie tak zdaza to od ostatniego porodu pierwszy raz raczej dostawałam wczesniej.a tak ogólnie to wczesniej było róznie po pierwszej ciązy jak w zegarku co 28 pukt godz 12 w południe po drugiej jedna wielka niewiadoma "kiedy?" po trzciej wachania 3-4 dniowe no a teraz po czwartej juz pisałam wyzej...tabl. nie moge bo leci cały czas "100%" bezpieczenstwa bo nie ma mozliwosci na bzyk-bzyk prezerwatywy dwa razy pod rząd moge a trzeci juz nie bo bymsie zadrapała na smierc a ospirali juz pisałam ...więc cóz mi pozostaje ( "wykastrowac chłopa" hhahhahahha))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: zabezpieczenie 04.12.06, 19:34 mamciakam, ale mirena nie jest wczesnoporonna. No, tyle, że jak tobie leci przy pigułkach, to i przy mirenie bedzie leciało, przynajmniej na początku. Bo tu też są hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
coco75 Re: zabezpieczenie 04.12.06, 20:10 dziękuję za wszystkie wypowiedzi.też miałam chwilę grozy i dlatego zdecyduję się na spirale. Odpowiedz Link Zgłoś
endi100 Re: zabezpieczenie 05.12.06, 21:29 Ja też dostałam!!! 7 dni spóźnienia, kurcze nigdy wcześniej mi się tak nie spóżniała (maksymalnie 3 dni). Chyba się jednak też zastanowię nad tą spiralą... Odpowiedz Link Zgłoś