Gość: jml13060
IP: *.ite.waw.pl
28.06.11, 12:49
Witam. Czy ktoś z Internautów na tym forum wie kiedy zobaczymy cudem uratowany "biały kruk" polskiej kinematografii : "Kościuszko pod Racławicami" z 1913 roku ? Jesienią 2009 r. Filmoteka Narodowa otrzymała w depozyt fragmenty tego filmu od osoby prywatnej. Klisze były bardzo zniszczone. Wydawało się, że ten film zasługuje na uratowanie. Tymczasem ... trwa niepokojące milczenie. Na stronach FN ... owszem, jest lista ratowanych przedwojennych filmów, ale "Kościuszki" na niej brak !? Dlaczego ? Za ok. 18 miesięcy przypada 100 lat od premiery tego filmu, więc byłaby okazja do prapremiery. To trzeci pod względem wieku polski film w polskim posiadaniu. Chyba trzeci, bo nie wiem, czy najstarsza "Kultura Pruska" jest w oryginale w Polsce, czy FN ma tylko kopię, a oryginał jest nadal we Francji ? Myslę, że Francuzi dali nam tylko kopię. Ja wiem, że tylko garstka zapaleńców interesuje się takimi starociami, ale może ktoś jednak jest bliżej FN i wie co się dzieje z kliszami nitro tego filmu ? Czy poprostu leżą gdzieś w kącie i niszczeją ?