zalobanarodowa 05.01.12, 17:26 Żyd napisał recenzję filmu żyda o żydach. Nie, żebym coś mówił. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: superhuman Re: W ciemności ***** IP: 109.95.27.* 05.01.12, 17:55 Co za kretyn :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie żyd Re: W ciemności ***** IP: 85.89.230.* 05.01.12, 19:52 Brawo za ten komentarz, cóż za inteligencja i elokwencja. Wspaniała odpowiedź , na pewno jesteś polakiem patriotom :-(. Wlałeś w me serce optymizm i nadzieję że nadal nas będzie 99,99% prawdziwych polaków a ten 0,01 % sam się odnajdzie i wyjedzie z naszego pięknego kraju. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. Tak trzymaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: W ciemności ***** IP: *.zax.pl 06.01.12, 03:03 Ten pierwszy piszący nadaje się POD KRÓWSKI OGON NA ZGNOJENIE! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: W ciemności ***** 12.01.12, 14:07 pierwszy komentarz jest definicją ludzkiej głupoty, wredności i ignorancji podpisz sie z imienia i nazwiska i to napisz, żebym wiedział z kim się nie zadawać Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: W ciemności ***** 06.01.12, 12:07 No, to teraz może ktoś kto widział film wypowie się merytorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinomaniak Re: W ciemności ***** IP: *.gorzow.mm.pl 08.01.12, 09:15 Tu przeczytasz: www.egorzowska.pl/pokaz,hanna_kaup,2183,stac_nas_na_oskara__recenzja_filmu_w_ciemnosci, Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-jot9 W ciemności ***** 06.01.12, 21:48 Film Agnieszki Holland jest dziełem wybitnym ! Został dedykowany pamięci Marka Edelmana i pod każdym względem sprostal temu wymaganiu. Opowiadając o niewiarygodnym przypadku ocalenia garstki Zydow we Lwowie przez dzielnego człowieka jest także przypom nieniem ludobójczego programu Niemców i straszliwej rzezi wobec milionów niewinnych ludzi ! Jest ten film także wybitny dlatego, że reżyser nadał autentycznym wydarzeniom mocna,drastyczną oprawę,bolesną dramaturgię a pani operator fascynujący poziom zdjęć jakby prosto z otchlani. Wszyscy aktorzy to niezapomniane kreacje ! Dziękuję bardzo za ten film podtrzymujący pamięć o czasach zagłady ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konoo Nie jest to dzieło wybitne! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.12, 20:50 Dedykowanie obrazu Markowi Edelmanowi nie czyni z tego filmu dzieła wybitnego. Nie czyni go też niestety nudnawa, mało wciągająca opowieść, skądinąd niezwykle dramatycznej i autentycznej historii. Aktorzy nie zawiedli, niestety scenariusz dość słaby, a i reżysersko nie za bardzo pani Holland się popisała . Film może uchodzić za wybitny w Polsce, gdzie kręci się w zasadzie wyłącznie takie gówna jak Wyjazd integracyjny, ale już poza naszymi granicami będzie to obraz średni. Ciekawy, intrygujący, czy jak go tam nazwiemy, ale jednak średni. Można go pochwalić za aktorstwo i za fantastyczne zdjęcia. Obraz jest najmocniejszą stroną tej produkcji. Jednak całość ... Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: Nie jest to dzieło wybitne! 10.01.12, 19:08 Gość portalu: konoo napisał(a): > Dedykowanie obrazu Markowi Edelmanowi nie czyni z tego filmu dzieła wybitnego. > Nie czyni go też niestety nudnawa, mało wciągająca opowieść, skądinąd niezwykle > dramatycznej i autentycznej historii. Aktorzy nie zawiedli, niestety scenarius > z dość słaby, a i reżysersko nie za bardzo pani Holland się popisała . > Film może uchodzić za wybitny w Polsce, gdzie kręci się w zasadzie wyłącznie ta > kie gówna jak Wyjazd integracyjny, ale już poza naszymi granicami będzie to obr > az średni. Ciekawy, intrygujący, czy jak go tam nazwiemy, ale jednak średni. > Można go pochwalić za aktorstwo i za fantastyczne zdjęcia. Obraz jest najmocnie > jszą stroną tej produkcji. Jednak całość ... Podpisuję się pod tą opinią. Film jest na pewno profesjonalnie zrealizowany, ale Oscara nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Nie jest to dzieło wybitne! IP: *.xdsl.centertel.pl 20.02.12, 09:39 @ dona > Podpisuję się pod tą opinią. Film jest na pewno profesjonalnie zrealizowany, ale Oscara nie będzie. > hehe no cóż.... w kontekście nominacji do Oscara komentarze takich "znawców" wydaja się co najmniej śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt jest OK, im dalej od projekcji tym lepiej 06.01.12, 23:55 Generalnie bardzo dobry film. W trakcie projekcji mialem wrazenie przytloczenia tym, co sie dzieje na ekranie, ale po paru dniach (widzialem go w srode) nabieram coraz wiekszego uzniania dla autorow. Jedna uwaga krytyczna - moim zdaniem bardzo slabo jest pokazany moment decyzji, kiedy Poldek nagle nie tylko widzi okazje na niespodziewane pieniadze, ale niemal od razu szanse na dlugoterminowy zarobek. Mam na mysli scene po wyjsciu z kanalu do mieszkania, w ktorym jest podkop. Odpowiedz Link Zgłoś
paartycja Re: jest OK, im dalej od projekcji tym lepiej 08.01.12, 14:46 ja tylko napiszę,że wg mnie to dzieło wybitne a Więckiewicz w roli życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: W ciemności ***** IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 17:13 Ale jesteś ograniczony... co za debilzm........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: W ciemności ***** IP: *.interkam.pl 08.01.12, 11:11 Bardzo fajna stronka do oglądania darmowych filmów online. www.kinomaniak.tv/pp/szejkjarek Bez reklam i wszystkie nowości kinowe za darmo ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: W ciemności ***** IP: *.e-gco.pl 10.01.12, 12:53 Film ciekawy i na pewno warty pójścia do kina. Przy tej okazji przypomniał mi się film "Dzieci Ireny Sendlerowej", pokazał bohaterstwo tej kobiety. Ona nie ocaliła garstki ludzi, ona ocaliła 2500 żydowskich dzieci od zagłady, jakie by je czekała. Myślę, że ten film też warto obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozambique Re: W ciemności ***** IP: 148.81.254.* 13.01.12, 10:20 kilka osobistych uwag : 1. wg mnie widz zagraniczny za Chiny Ludowe nei zorientuje sie gdzie włąsciwie akcja sie dzieje. JA - gdyby nie charakterystyczna gwara lwowska i same opisy filmu -obstawiałabym getto warszawskie albo łódzkie. W samych dialogach nazwa miasta tez nie pada nigdzie. Wg mnie idealne byłaby plansza na początku , np z napisem LWÓW, miasto polskie, rok 1944" lub cos koło tego , bo głowe dam zaden widz zagraniczny ksiazki ani opisu filmu czytał nie bedzie, a ponoc film aspiruje do OSkara. NAwet jak spojrzy na mape ,. zobaczy ze Lwów to Ukraina i zapyta - to co chodzi z tymi POlakami w ogóle ? 2. w nawiazaniu do pierwszego punktu - misz-masz narodowosciowy amerykanskeigo widza ogłupi - POlacy , Żydzi, NIemcy , Ukraińcy w jednym mieście = ki diabeł? Dlaczego policjant Ukrainiec mówi do POldka "dobry chłop z ciebie chociaz POlak" ? CZemu Ukraińcy NIemcom pomagali ? skad niecheć ukrainksko-polska ? O co chodziło w tym Lwowie w ogóle w czasie wojny ? my to wiemy , choćby ze szkoły , co wie na ten Amerykanin, Anglik , czy nawet czlonek Amerykanksiej Akademii Filmowej ? 3. no i dalej - niedoróbka scenariuszowa - czemu niektórzy Żydzi mówią po niemiecku w polskim ( ukraińskim) mieście ? niemieccy Żydzi we Lwowie okupowanym przez hitlerowców ? skąd? jest tego jakieś wytłumaczenie ? w dialogach pada ze jeden z nich ma rodzine w LIpsku , czyli jest NIemcem. Skad sie wziął we Lwowie ? a nawet jesli jest NIemcem to po 4 latach pobytu we LWowie ma prawo albo nawet obowiazek znac polski ( ukraiński ) ? 4.dalej - do konca nie wiedizalm czy POldek i Szzcepko byli kumplami z pracy czy braćmi ? z jednej strony śmierc Szczepka tylko troche wzrusza POldka a z drugiej - żona POldka mówi ze moga udawac przed śiwatem ze niemowle z kanałów to dziecko nieżyjącego brata POldka ??? Czyli jednak byli braćmi ??? 5. OStatnie napisy wyjasniające dalsze losy POldka to cios prosto w szczękę! NA moim seansie całkowita cisza - ludzie wychodzili nie mówiąc ani słowa. Genialny zabieg reżyserski. Widz nie może sie podnieść ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jama Re: W ciemności ***** IP: *.res.pl 18.01.12, 11:49 Kiedy grali ten film "Dzieci Ireny Sendlerowej", bo go chyba przegapiłem? Skoro polecasz to może warto się nim zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W ciemności Re: W ciemności ***** IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.12, 11:22 W ciemności (2011) online bez limitu, pobierz bez ograniczeń Filmy Online i Seriale Online bez limitu oglądania i bez ograniczeń pobierania: megavideo-bezlimitu.pl/MTA/W_ciemnosci_2011 Katolik... grzesznik... drobny złodziejaszek... Leopold Socha, Polak ze Lwowa - przez ponad rok pomagał i dawał schronienie ukrywającej się w kanałach grupie uciekinierów z getta. Za pieniądze. Jednak to, co wydawało się okazją do zarobku, doprowadziło do powstania głębokiej więzi emocjonalnej pomiędzy Sochą a uciekinierami, ewoluując w heroiczną walkę o ludzkie życie. Oglądaj filmy bez limitu i pobieraj bez ograniczeń z VideoWeed, NovaMov, Putlocker, VideoBB, VideoZer, OdSiebie, AnyFiles, SockShare, MaxVideo, MovieZer, Stagero, ModoVideo, MegaVideo: megavideo-bezlimitu.pl/MTA/ Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: W ciemności ***** 16.01.12, 13:45 film dla mnie świetny, to tematyka , którą bardzo lubię czytac i oglądać. Delikatnie stronniczy no ale przeżyjemy. Niekiedy "wpadki" jak np chwila gdy pani Grochowska kąpię się nago a gdy już nie kąpie się sama i obejmuje "partnera' to ma super manicure......nierealny az do bólu w warunkach w jakich spędziła kilka mcy iza Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: W ciemności ***** 16.01.12, 23:11 iberka napisała: > a gdy już nie > kąpie się sama i obejmuje "partnera' to ma super manicure......nierealny az > do bólu w warunkach w jakich spędziła kilka mcy O, nie zauważyłam. Patrząc za to na lekko pożółkłe zęby Więckiewicza, pomyślałam sobie, jak to dobrze, że nie wybielił sobie zębów jak Urbańska w Wojnie 1920, a tu jednak drobna wpadka z manikiurem. Odpowiedz Link Zgłoś
aduerin Re: W ciemności ***** 22.01.12, 22:20 za to pani aktorka grajaca ruda Zydowke ma tak bielusienkie zabki ze az smiech. A Wieckiewicz kapiac sie w balii eksponuje slad po szczepieniu na ramieniu - w 1900 r chyba takich szczepien nikt dzieciom nie wykonywal.. Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Poszedłem na Więckiewicza, nie na Holland 22.02.12, 12:05 Zaczęła się pora zaklinania, obrzędów ściągania przychylnego oka Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej i wmawiania zwykłym odbiorcom, że stanęli twarzą w twarz z arcydziełem. Kto nie uwierzy od razu w film „W ciemności” Agnieszki Holland, pozbawiony będzie łaski dojrzenia perły w polskiej (?) kinematografii. I tak stałem się wieprzem. Im dłużej film trwał na ekranie, tym bardziej ja nie dostrzegałem perły u moich stóp. Najpierw plusy: Robert Więckiewicz – dopracowana do najmniejszego szczegółu rola lwowskiego kanalarza i cwaniaka; Kinga Preis – Wandzia, żona Poldka autentyczna w swoich prostych emocjach, duże brawa dla Jolanty Dylewskiej, dzięki której ten film poraża dosłownością obrazu, a tytułowa ciemność staje się dodatkowym bohaterem filmu. Duży plus dla reżyserki za upór przy odrzuceniu koncepcji by bohaterowie mówili po angielsku. Minusy: Agnieszka Holland nie oparła się pokusie by przy okazji historii kanalarza Poldka Sochy nie wyłożyć widzom, krótkiej wielowymiarowej historii holocaustu. Tak więc zamiast 1,5 godzinnej opowieści o przemianie złodzieja i cwaniaka w człowieka, mamy 2,5 godzinny zestaw bryków szkicujących złożoność ówczesnej tragedii. I tak zwątpienie w Jahwe i odejście od koncepcji Boga – została karykaturalnie pokazana za pomocą rabina narkomana (ot takie oko do widza i odwołanie się do klasyka myśli „ religia jest opium ludu”). Fizyczna miłość w kanałach – to z kolei w moich uszach wykład Marka Edelmana o potrzebie miłości w getcie. Sceny rozstrzeliwania nagich kobiet – stają mi przed oczami wspomnienia Caleka Perechodnika z „Czy ja jestem mordercą?”; obóz na Janowcu – Borowski, Mostowicz, szmalcownicy – Gross i tak dalej i dalej… im dłużej się ogląda te szkice tym bardziej ma się wrażenie, że powstał film dla Żydów i ludzi, którzy interesują się Szoah, a nie dla przeciętnego widza, który nie do końca może zrozumieć, dlaczego żydowski profesor do swojego rodaka mówi, że przed gettem to by z nim nawet w jednym pokoju nie stał. Holland zagalopowała się wielości wątków, które lekko muśnięte schodziły z ekranu niszcząc spójność obrazu. Brak spójnego rytmu, brak umiejętnego wprowadzania do historii żydowskich bohaterów. Źle ustawiona oś między bohaterami, słabe dialogi oraz przypadkowość niektórych postaci czynią ten film niespójnym i zbyt powierzchownym. Szkoda. Znowu ktoś zapomniał o nożyczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinoman Re: Poszedłem na Więckiewicza, nie na Holland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 09:25 Co za bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nestor Re: W ciemno?ci ***** IP: 115.248.149.* 02.05.12, 16:10 Film Giganci ze stali (2011) jest super! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cherryl Re: W ciemno?ci ***** IP: 174.128.242.* 31.05.12, 15:36 Film Najczarniejsza godzina (2011) jest super! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś