Dodaj do ulubionych

Gosford Park- warto zobaczyc.

IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.05.02, 11:13
To bardzo dobry film.Poszlam na niego z nadzieja ze zobacze cos dobrego i nie
zawiodlam sie. Nie jest to film detektywistyczny, choc mamy w nim morderstwo,
to znalezienie winnego nie jest glownym tematem filmu. Chodzi w nim bardziej o
pokazanie swiat dwoch klas spolecznych, co je rozni, jak sie do siebie odnosza
wzajemnie i jakie sa hierarchie wewnatrz klas. Bardzo ciekawe, zwlaszcza ze dla
nas ludzi przelomu wiekow wiedza i znajomosc tego swiata jest bardzo znikoma i
znieksztalcona. Wspaniala obsada aktorska rol glownych i drugoplanowych, choc
to trudnko rozdzielic, dodaje blasku temu widowisku. Maggie Smith jako starsza
wielka dama jest po prostu wspaniala, Emily Watson znow dala znac ze posiada
wielki talent, reszta aktorow i aktorek tez przykowa uwage, a kazda scena jest
urzekajaca.Polecam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ginny Re: Gosford Park- warto zobaczyc. IP: 212.160.195.* 11.05.02, 14:43
      Toteż pójdę, o ile będzie to szło w moim pieknym mieście, a nie będę zbyt
      zdołowana wynikami matury...
      • Gość: Kika Re: Gosford Park- warto zobaczyc. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.05.02, 19:28
        Byłam wczoraj-nie zawiodłam się wspaniałe.
        • Gość: toms Re: Gosford Park- warto zobaczyc. IP: *.pl 12.05.02, 01:29
          bez przesady
          slowa typu wspaniale i rewelacyjne wg mnie nie naleza sie temu filmowi
          conajwyzej mozna powiedziec ze jest to ciekawe i tyle ale na pewno zadna
          rewelacja !
          Ciekawie jest sobie popatrzec jakto w posiadlosci przeplataja sie dwa swiaty tj
          arystokracji i sluzby, dwa rózne swiaty ale bardzo ze soba zwiazane i
          przenikajace sie i w zasadzie jak dla mnie to nic poza tym
          na calym filmie byly moze ze 3 momenty ze czlowiek sie zasmial pozatym to
          jakiejs akcji szybkiej nie ma wiec sobie czlowiek siedzi i oglada i nie moze
          sie nudzic za bardzo bo przez pol filmu stara sie rozszyfrowac do kogo pasuja
          poszczegolne nazwiska i kto jest kim ...

moja opinia to ze film jest ciekawy ale bez rewelacji dalbym minimalnie gorsza
          note niz "piekny umysl"
          • Gość: Kaja Re: Gosford Park - warto zobaczyć IP: *.man.polbox.pl 18.05.02, 14:56
            "Piękny umysł" nie umywa się do "Gosford Park"
    • Gość: Cooper Re: Gosford Park- warto zobaczyc. IP: 5.1R2D* / *.pg.com 13.05.02, 16:00
      w pelni sie zgadzam...co prawda troche trudno polapac sie na poczatku ktory
      lokaj/sluzacy nalezy do kogo, ale tak naprawde nie o to tu chodzi, a o genialny
      klimat starej wiejskiej rezydencji gdzie w Anglii, w ktorym obok siebie zyja
      dwa swiaty - "sirow i ladies" oraz ich sluzby.
      Goraco polecam !
      • Gość: jamelia Re: Gosford Park- warto zobaczyc. IP: 2.4.STABLE* / 10.201.56.* 13.05.02, 19:38
        Nie nudziłam się, choć odgadłam, kto zabił.
        Bardzo dobry film o przypudrowej stęchliźnie angielskiej arystokracji (choć w
        piwnicach też grzyb rośnie :-)).
        Polecam

jamelia
        • Gość: toms Re: Gosford Park- warto zobaczyc. IP: 217.153.60.* 14.05.02, 09:12
          a właśnie kto zabił ?
          bo ja do końca nie jestem pewnien
          bo mam dwie wersje ze albo ochmistrzyni albo lokaj a jak wy uwazacie ?
          • Gość: Edziak Re: Gosford Park- warto zobaczyc.Dla Tomsa IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.05.02, 10:57
            Drogi Tomsie
            Ochmistrzyni go otrula ,a lokaj go zadzgal nozem, choc jesli ochmistrzyni
            wczesniej otrula to on byl juz martwy gdy lokaj go nozem potraktowal.
            To by bylo na tyle w sprawie kto kogo zabil.
            • Gość: toms Re: Gosford Park- warto zobaczyc.Dla Tomsa IP: 217.153.60.* 14.05.02, 13:16
              jaki motyw mial lokaj ?
              wg mnie żadnego a nozem zadzgał go syn ochmistrzyni
              • Gość: PizmaK Re: Gosford Park- warto zobaczyc.Dla Tomsa IP: 62.233.139.* 14.05.02, 13:51
                Kurcze, Kochani. Oczywiscie, ze zabila go ochmistrzyni, a syn jej dzgnal nozem
                juz martwego. Lokaj nie mial z tym nic wspolnego.
                • Gość: Edziak Re: Gosford Park- warto zobaczyc.Dla Tomsa IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.05.02, 11:12
                  Syn ochmistrzyni byl lokajem wiec mial z tym doczynienia.
                  • Gość: szopus Re: Gosford Park- nie warto zobaczyc IP: *.zetosa.com.pl 28.05.02, 16:33
                    Jak dla mnie film nie zasluzyl na oskara chociaz cenie Roberta Altmana to film
                    raczej ogladnalem z przymusu (prawie zasnalem). Nuda straaszna. A i mam uraz do
                    akademii ze nagroda za najlepszy scenariusz przypadla wlasnie temu filmowi a
                    nie filmowi "Memento"-jesli nie ogladaliscie to POLECAM. narazzzzzka
                    • Gość: jamelia Memento IP: 2.4.STABLE* / 10.201.56.* 31.05.02, 14:34
                      Szopus,
                      zgadzam się z Tobą. Niewiele filmów wzbudziło we mnie taką czujność.
                      Wyłapywałam najdrobniesze szczegóły aby dotrzeć do prawdy, która nie istnieje...
                      Umarła wraz z komórkami mózgowymi głównego bohatera.
                      Czy zastanawiałeś się jak najkrócej powiedzieć, jednym zdaniem, o czym jest ten
                      film? O człowieku, który stracił pamięć krótkotrwałą? O organizowaniu sobie
                      życia przez chorego mężczyznę? O chorobie, która pozwala zapomnieć o
                      popełnianych morderstwach? O oszuście? O powoli, klatka po klatce odkrywanej
                      tajemnicy?
                      KOniec i początek równie zagadkowy.
                      Sprzyja refleksji.

Pozdrawiam, jamelia
    • Gość: Ginny Re: Gosford Park- warto zobaczyc. IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 03.06.02, 12:14
      Byłam wczoraj. Faktycznie wymaga dużego skupienia. Mnogośc postaci zmusza do
      śledzenia filmu niemal bez mrugania powieką.Ale to opłacalny wysiłk. Galeria
      postaci jest niezwykła. Każdy akor buduje rolę czy rólkę z pietyzmem i
      starannością. I ten fascynujący obraz swiata, którego już nie ma. W moim
      mniemaniu zagadka kryminalna schodzi tu na dalszy plan, blednie przy tych
      sugestywnych portretach ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka