Gość: kawasaki IP: *.syrena.com 03.09.02, 15:28 A co robił po 1946 roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wwwwwww Re: W&# 322;adys&# 322;aw Szpilman IP: 195.17.87.* 04.09.02, 12:18 Bronislaw Gimpel jest polskim skrzypkiem ktory wyemigrowal do USA a nie jak podano amerykanskim skrzypkiem polskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podroznik Re: Władysław Szpilman IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 00:33 W jednym z programow o wybuchu wojny jaki byl pokazywany w niemieckiej TV Wladyslaw Szpilman opowiadal jak poprosil stroiciela fortepianu o odsuniecie pieknego Steinwaya od okna bo gdyby bomba spadla to ... Tenze stroiciel odpowiedzial z humorem wlasciwym warszawiakom : Panie jak tu bomba spadnie to wszystko jedno czy ten fortepian stoi przy oknie czy troche dalej ! Jezeli tej sceny nie ma we filmie to wielka szkoda, rowniez powinna znalezc sie scena bombardowania Warszawy - lotnicy Luftwaffe mieli na mapach zaznaczone dzielnice zydowskie W-wy z podaniem procentowego skladu Warszawiakow wyznania mojzeszowego. Audycje polskiego radia byly tez slyszalne w calej Europie (przed wojna eksperymentowano z nadawaniem na falach ultra- dlugich w celu zapewnienia kontaktu Polonii np. w Japonii z krajem.Olbrzymie maszty nadawcze byly wykorzystywane przez Niemcow do nadawania komunikatow dla U-bootow na Atlantyku),tak wiec ciekaw jestem czy pokazano we filmie odbior audycjii z walczacej Warszawy np.w Londynie czy tez w Paryzu - jezeli nie to szkoda. Pozdrawiam "podroznik" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sala Re: Władysław Szpilman + zabytki IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.09.02, 03:42 Ciesze sie,ze przy okazji Pianisty Grupa ITI wspomniala o zapomnianych zabytkach zydowskich, o ktore tak walczylam na forum. I tez dzieki dla Wyborczej,ze ten watek jest tak wyeksponowany.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piopiu Re: Władysław Szpilman IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.21.* 06.09.02, 06:21 Ja może trochę z innej półki, ale może warto tu wspomnieć przy okazji filmu o "Wielkim" człowieku który dla kultury polskiej zrobił przecież tak wiele że był Żydem. Napisałem to dla wiernych słuchaczy i wielbicieli radia o. Rydzyka, przepełnionego nienawiścią, nacjonalizmem i ksenofobią, a które też uważa się za bastion niesienia kultury polskiej w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM Szpilman, Michnik,Herling-Grudzinski, etc. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.09.02, 15:10 Gość portalu: piopiu napisał(a): > Ja może trochę z innej półki, ale może warto tu wspomnieć przy > okazji filmu o "Wielkim" człowieku który dla kultury polskiej > zrobił przecież tak wiele że był Żydem. Napisałem to dla > wiernych słuchaczy i wielbicieli radia o. Rydzyka, > przepełnionego nienawiścią, nacjonalizmem i ksenofobią, a które > też uważa się za bastion niesienia kultury polskiej w mediach. Daj spokoj RM - co ci zawinilo? W ww. kontekscie lepiej pomysl kto pracuje w GW, ze juz ich tak "sciemnnilo" od ich obsesji antysemickich, ze nawet boja sie napisac, ze Szpilman byl Zydem. Co za dziwne oglupienie? Michnik, Herling-Grudziński, Turowicz to tez nie Zydzi? GW w ten sposob wystawia sobie niezbyt dobra opinie. W USA już większośc spoleczenstwa smieje się z tzw. politycznej poprawnosci a u nas Michnik czyni tą psudoideologie bostwem. Zenujace, naprawde nie dorastaja do piet "Rzeczposolitej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczpospolita Re: Szpilman, Michnik,Herling-Grudzinski, etc. IP: *.sgh.waw.pl 09.09.02, 14:57 Jesteś przewrażliwiony synu szatana, a niechęć do GW i jej naczelnego to twoja prywatna obsesja. Wiele osób tu na to choruje. A Rzeczpospolita jest gazetą, którą ludzie kupują tylko dla ideologii - żeby nie kupować GW. Robią to pomimo tego, że artykułów w Rzeczpospolitej nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Władysław Szpilman IP: *.csk.pl / *.csk.pl 07.09.02, 18:37 Jestem pod wrazeniem osobowosc W Szpilmana , byl to czlowiek utalentowany muzycznie, ale bardzo twardy potrafil zniesc wiele, mysle ze wiele innych osob na Jego miejscu by sie zalamala, ale byl oprocz tego znany i lubiany przez warszawiakow, zrobil bardzo wiele dla polskiego radia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Władysław Szpilman IP: *.telpol.net.pl / 172.16.10.* 06.09.02, 17:14 Bardzo bym prosił o dokładne wyjaśnienie mi , gdzie w końccu urodził się Władysław Szpilman ! W Warszawie ? Czy w Sosnowcu ? JAMR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nabru Re: Władysław Szpilman IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.09.02, 20:42 Szanuję Szpilmana za to,że w przeciwieństwie do wielu,wielu innych nie zmienił nazwiska na polsko brzmiące. Odpowiedz Link Zgłoś
oyey Re: Władysław Szpilman 06.09.02, 22:00 Szpilman ? Trudno go oceniać na podstawie filmu, jeśli to wierne odwzorowanie - miał niesamowitego farta i szczęście do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Władysław Szpilman IP: *.csk.pl / *.csk.pl 07.09.02, 18:46 Byl dobrym czlowiekiem , a dobro czyni dobro i tez przyciaga dobro, dlatego przetrwal to wszystko i po wojnie dalej gral jak dawniej, ale z wiekszymi emocjami, bylo je slychac na koniec filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Władysław Szpilman IP: *.csk.pl / *.csk.pl 07.09.02, 18:43 To prawda , najwazniejsze to nie wyzec sie nazwiska i przodkow, zmiana nazwiska to tak jakby ktos sie wstydzil ze jest Zydem, niech powie mi dlaczego ktos ma sie wstydzic, niech wstydza sie przesladowcy a nie wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erh+ Re: Władysław Szpilman IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 09:43 Gość portalu: Mati napisał(a): > Bardzo bym prosił o dokładne wyjaśnienie mi , gdzie w końccu > urodził się Władysław Szpilman ! W Warszawie ? Czy w Sosnowcu ? > JAMR W Sosnowcu,oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś