Gość: Ola Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 00:57 Dług Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mechanik Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 07:16 Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tresor Mechanik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 07:17 Mechanik - naprawdę polecam ten film! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 08:17 Był jeszcze "Bunkier". Zadne arcydzielo ale pokrecony byl. Ale przede wszystkim "12 Małp" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: 217.153.180.* 04.09.06, 11:06 Palimpsest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pele_3 Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.cable.ubr13.edin.blueyonder.co.uk 04.09.06, 11:56 "biegnij lola, biegnij" taki film trzeba zobaczyc... naprawde warto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: Filmy z pokręconą chronologią 04.09.06, 12:50 Eternal Sunshine of the Spotless Mind- super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just100 Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 13:16 dla mnie takim pokreconym filmem jest APARTAMENT oraz GRA - ale oba rewelacyjne, polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: Filmy z pokręconą chronologią 04.09.06, 13:43 Film w podobnym stylu to Crash, chyba Miasto gniewu po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skalsson Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.stat.gov.pl 04.09.06, 13:48 Pulp Fiction, Zabójczy numer, 21 gram, Przekręt Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Lake House 04.09.06, 14:50 z Keanu Reeves & Sandra Bullock (nie wiem, czy w Polsce pokazywany). Poszlam do kina niby na babska leciutka komedie romantyczna, a wyszlam z bolem glowy od tych przeskokow czasowych :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Lake House - cieniutki holywoodzki remake :) IP: 195.116.32.* 04.09.06, 14:56 Koreański pierwowzór "Il Mare" o wiele lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: A widziales kiedys remake lepszy od oryginalu 04.09.06, 17:50 nawet dwa: Vanilla Sky i Insomnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: A widziales kiedys remake lepszy od oryginalu IP: 195.116.32.* 05.09.06, 11:41 Właśnie! Z ostatnich filmów lepszy od oryginału był Hill have eyes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszeszcz Re: A widziales kiedys remake lepszy od oryginalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:21 Czy Insomnia Nolana była lepsza od orginału norweskiego to jest sprawa bardzo dyskusyjna. w każdym razie był to jego pierwszy film w którym porzucił manipulowanie chronologią.ku mojemu rozczarowaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:31 Z rodzimej produkcji: Ciało, Czas Serferów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 18:41 "Apartament" - super zakręcona chronologia! Odpowiedz Link Zgłoś
mnietka.kokietka Re: Filmy z pokręconą chronologią 04.09.06, 21:37 ojejkuuuuuuuuuuu ja mnie memento zakręcił!!! ale o dziwo dobrze go wspominam - ale cięęęęęęęęzko było w kinie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
blank_page Re: Filmy z pokręconą chronologią 04.09.06, 21:59 Adaptacja Donnie Darko Glowa Do Wycierania Zakochany Bez Pamieci eXistenZ Femme Fatale 21 Gramów Efekt Motyla Podziemny krąg Drabina Jakubowa Biegnij Lola Biegnij Pająk Trzy kolory: Czerwony Twin Peaks: Ogniu Krocz Ze Mna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 23:32 Moze nie wygrzebałem ale co z filmem gorąco polecanym przec panów Forda-Coppolę i Martina Scorseze? a co tam...i przezemnie też ;p Chodzi o polską "superprodukcje" - RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE naprawde momentami są problemy z poskładaniem wszystkiego do momentu oczywiście a pozatym wspaniała gra aktorska i świetne często humorystyczne teksty chlip...czy juz wszyscy o tym swietnym filmie zapomnieli? a jesli komus bedzie mało a taką mam nadzieję to zapraszam do lektury książki Jana Potockiego pod tym samym tytułem...tam jest dopiero "cyrk" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Rekopis Znaleziony w Saragossie 05.09.06, 22:59 Gość portalu: Łoś napisał(a): > > Chodzi o polską "superprodukcje" - RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE > naprawde momentami są problemy z poskładaniem wszystkiego do momentu oczywiści > e > a pozatym wspaniała gra aktorska i świetne często humorystyczne teksty No Pieczka jako "opetany Paszeko" (Pacheco??) jest rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.net.autocom.pl 05.09.06, 08:09 Abandon ["Porzucona"] ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Lista filmów wymienionych - nie dublujcie :) 06.09.06, 00:00 Memento Stay Mullholand Drive Zagubiona autostrada Kill Bill 11;14 Pulp Fiction Donnie Darko Efekt Motyla Usual suspects 12 Monkeys The Jacket Przekręt Lock Stock and Two Smoking Barrels Revolver Amores Perros Porachunki Nieodwracalne Podejrzani Wściekłe psy Mrs Vengeance Mr Vengeance Oldboy eXistenZ Dom nad jeziorem 21 Gramów Moje Ja Sanatorium pod klepsydrą Przypadek Jak w zwierciadle Fight Club Wściekłe psy Jackie Brown Dawno temu w Ameryce 12 małp Following Drabina jakubowa Sin City Dekalog 5*4 Zle wychowanie Apartament (Wicker Park) Siesta 5 razy 2 Zig Zag Trzy pogrzeby Zakochany bez pamięci Elisa vida mia Zielony dom Powrót do przyszłości Rekonstrukcja Mechanik Dzień Świstaka Las Vegas Parano Paragraf 22 Rzeźnia numer 5 Primer Sekcja 8 Running scared Zabójczy numer L'Année dernière à Marienbad Je t'aime, je t'aime La Jetée Biegnij Lola, biegnij Rękopis znaleziony w Saragossie Ciało Oczy węża Słoń Last days Luiza i seks Dług Bunkier Palimpsest Eternal Sunshine of the Spotless Mind Gra Miasto gniewu Il Mare Czas Surferów Adaptacja Glowa Do Wycierania Femme Fatale Pająk Trzy kolory: Czerwony Twin Peaks: Ogniu Krocz Ze Mna Porzucona Dodam jeszcze film: Gdzie Leży Prawda Odpowiedz Link Zgłoś
nievelle SZóSTY ZMySł !!! 06.09.06, 00:38 Z BRUCE'm willisem, koniec zapierający dech w piersiach i zmuszający do przemyślenia każdej sceny filmu, dosłownie każdego ujęcia Odpowiedz Link Zgłoś
nievelle INNI z nicole kidman 06.09.06, 00:40 klaustofobiczny i przerażający, koniec odwraca naszą wiedzę o świecie przedstawionym w filmie o 180 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: INNI z nicole kidman 06.09.06, 21:01 a gdzie w tym filmie jest pokrecona chronologia? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: INNI z nicole kidman 13.09.06, 22:04 Mi sie tez wydaje, że w "Innych" nie ma pokręconej chronologii, ale film można zaliczyć do serii tych pokręconych. Szczególnie poprzez zaskakujące zakończenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kustosz.m 6 zmysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 23:32 > przedstawionym w filmie o 180 stopni to suspens nie zabieg hronologiczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krayasny Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.ghnet.pl 07.09.06, 13:46 Chaos - Hideo Nakaty, Exotica - Egoyana, In my father's den. Wszystkie goraco polecam, to wspaniale filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Filmy kręcone w sposób niekonwencjonalny-artykuł 07.09.06, 23:03 film.onet.pl/F,11333,1352689,1,600,artykul.html ciekawy artykuł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kustosz.m 12 malp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 23:29 12 malp - historia zapetla sie wielokrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Przekręt TV4 10.09.06 godz. 22:00 :) 08.09.06, 21:40 Przekręt TV4 10.09.06 godz. 22:00 - film polecany w gazecie telewizyjnej, przez Was i znajomych, więc muszę w końcu obejrzeć ;) serwisy.gazeta.pl/tv/1,47086,3589011.html A dziś zachęcona Waszymi opiniami obejrzałam 11:14 - polecam ;) Fajny film z pokręconą chronologią, klimatyczny, świetna muzyka. Mimo pokręconej chronologii wszystko jest jasne. Jedyna wada.. był trochę za krótki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eska Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.centertel.pl 16.09.06, 23:34 Z polskich trzeba tu koniecznie wymienic "Magnata", w ktorym tez ciagle skaczemy o kilkanascie, lub kilkadziesiat lat w przod, lub wstecz. W telewizyjnej wersji- serialu "Biala wizytowka" chronologia jest juz zachowana. Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: Filmy z pokręconą chronologią 17.09.06, 12:44 wczoraj widziany w tv: "Co z oczu, to z serca" Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Filmy z pokręconą chronologią 19.09.06, 23:46 pstosia napisała: > wczoraj widziany w tv: "Co z oczu, to z serca" niestety przegapiłam ;/, choć w zajawkach ten film wyglądał znajomo... mam czego żałować? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: Filmy z pokręconą chronologią 20.09.06, 17:33 jak dla mnie taki do obejrzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Filmy z pokręconą chronologią 20.09.06, 18:25 pstosia napisała: > jak dla mnie taki do obejrzenia:) czyli bez obejrzenia można żyć? ;) bo tak kumpela powiedziała mi o "Przekręcie", którego też jakoś nie miałam okazji obejrzeć, ale jeszcze to kiedyś nadrobię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
elwee Re: Filmy z pokręconą chronologią 20.09.06, 09:24 Chyba wszystkie filmy Lyncha, które uwielbiam, oraz te, których tytuły padły, przychodzi mi tylko do głowy "Broken Flowers" Jarmusha... Niewiele związany z tematem, ale jest w nim cos poprzestawiane... Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Bohater przyżywający kilka razy tą samą sytuację.. 23.09.06, 12:30 Nikomu się już nic nie przypomina? ;) Obejrzałam wczoraj "Biegnij Lola, biegnij". Przyznam, że film był ciekawie zrobiony i jak sam tytuł wskazuje miał szybkie tempo ;) Jakie znacie inne filmy gdzie bohater kilka razy (trochę jak w grze komputerowej) przeżywa drugi raz jakąś sytuację ale w zupełnie inny sposób (ma możliwośc zmiany)? Mi od razu nasunęło się skojarzenie z "Efektem Motyla". A ciekawa jestem w jakim filmie przedstawiano zdarzenia w ten sposób po raz pierwszy? Może "Przypadek" Kieślowskiego? www.film.org.pl/prace/przypadek.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bohater przyżywający kilka razy tą samą sytua IP: *.chello.pl 23.09.06, 13:16 "Dzień Świstaka" :) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Bohater przyżywający kilka razy tą samą sytua 24.09.06, 01:00 Gość portalu: gość napisał(a): > "Dzień Świstaka" :) No faktycznie - jeden z najbardziej znanych filmów (jeśli nie najbardziej) przedstawiających bohatera kilka razy w tej samej sytuacji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ladyinred00 Re: Bohater przyżywający kilka razy tą samą sytua 24.09.06, 13:58 Apartament, zabójczy numer Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Bohater przyżywający kilka razy tą samą sytua 27.09.06, 20:05 UWAGA! ten post zdradza zakończenie filmu "Donnie Darko" W pewnym sensie do takich bohaterów można zaliczyć też Donniego Darko: - który uniknął śmierci, nie będąc w pokoju podczas gdy uderzył w niego silnik samolotu (na początku filmu) - który nie uniknął śmierci, będąc w pokoju podczas gdy uderzył w niego silnik samolotu (końcówka filmu) Filmu 'Donnie Darko' nie da się wyjaśnić jednoznacznie. Tutaj znajduje się artykuł z trzema interpretacjami: www.film.org.pl/prace/donnie_darko.html Odpowiedz Link Zgłoś
pmaderek Re: Filmy z pokręconą chronologią 28.09.06, 13:57 "21 grams" jest do sklejania... Odpowiedz Link Zgłoś
elwee Re: Filmy z pokręconą chronologią 01.10.06, 10:08 Przypomniałam sobie, nie wiem czy padło - "Requiem for a dream" z muzyka Moloko Odpowiedz Link Zgłoś
kojocikus 12 malpek 04.10.06, 09:51 12 monkeys Terry'ego Gilliam'a pozornie w miare czytelny, ale zakrecony jak stado gwozdzi, polecam zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Inland Empire 07.01.07, 13:37 Do kolekcji pokręconych filmów napewno dołączy "Inland Empire" Davida Lyncha. Polecam obejrzeć trailer :) youtube.com/watch?v=y4hFEDYmMcM Filem podaje, że ogólnopolska premiera tego filmu będzie dopiero 2007-03-23. '“Inland Empire” Tajemniczy bohaterowie oraz straszne, surrealistyczne miejsca to charakterystyczny, niemożliwy do podrobienia styl filmów Davida Lyncha. Fabuła ucieka nam, kiedy tylko zaczynamy układać ją sobie w jakąś logiczną całość. Główną bohaterkę, graną przez Laurę Dern poznajemy jako zamężną bogatą aktorkę Nikki, która właśnie dostała rolę w filmie reżyserowanym przez Kingsleya (Jeremy Irons). Dowiaduje się ona wkrótce, że film ten to remake dzieła niedokończonego z jakichś niejasnych, budzących grozę powodów. Od tego momentu fabuła traci jakąkolwiek spójność, nie wiemy już, kim tak naprawdę jest Nikki, a ona sama też wydaje się tego nie wiedzieć. Wkraczamy w wieloznaczny, zagadkowy świat Lyncha, fantastycznie rozdarty kalifornijskim koszmarem sennym i fabrycznymi, zimowymi krajobrazami rodem z Łodzi. Ten ostatni element jest szczególnie interesujący dla polskiego widza – spora część “Inland Empire” została nakręcona właśnie w Łodzi, przy udziale takich aktorów jak Karolina Gruszka, Krzysztof Majchrzak czy Leon Niemczyk. Generalnie film, jak to określił po projekcji jeden ze studentów łódzkiej szkoły filmowej, “wbija w ziemię”. Myślę jednak, że każdy będzie potrzebował większej ilości czasu i przemyśleń na temat tego obrazu, by przekonać się, czym on jest dla niego samego. Ponieważ filmy Lyncha są dla każdego odrębną, prywatną podróżą.' źródło: www.reporter.edu.pl/nakreceni/camerimage_2006/wszystkie_kamery_zwrocone_na_lodz Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Inland Empire 07.01.07, 13:40 Miało być oczywiście Filmweb (a nie Filem ;>) Odpowiedz Link Zgłoś
triskell Re: Inland Empire 01.02.07, 02:01 rodzynia napisała: > Myślę jednak, że każdy będzie potrzebował większej ilości czasu > i > przemyśleń na temat tego obrazu, by przekonać się, czym on jest dla niego > samego. Potwierdzam. Zobaczyłam kilka dni temu i nadal rozgryzam. Kilka klipów z początku filmu znalazło się na tej francuskiej stronce: www.kafard.com/davidlynch/davidlynch/inlandextrait.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed wood Re: Filmy z pokręconą chronologią IP: *.chello.pl 01.02.07, 14:54 Dorzuciłbym do tej listy filmów z zaburzoną chronologią jeszcze "Prestiż" Nolana. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Filmy z pokręconą chronologią 01.02.07, 22:54 Gość portalu: ed wood napisał(a): > Dorzuciłbym do tej listy filmów z zaburzoną chronologią jeszcze "Prestiż" > Nolana. Właśnie się zastanawiałam czy Nolan znowu nakręcił film z pokręconą chronologią. Koniecznie muszę to obejrzeć. Wszyscy tak chwalą ;) (na gazecie na forum Kino Recenzje ma średnio 5/6 gwiazdek). ------ Just have a little faith ;) ... zapraszam: www.wegry.yoyo.pl/forum Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Filmy z pokręconą chronologią 02.02.07, 01:39 Właśnie obejrzałam "Prestiż" i jestem pod ogromnym wrażeniem. Polecam! :) Mimo pokręconej chronologii uważny bez problemu 'połapie się' w fabule ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Filmy z pokręconą chronologią 26.04.07, 14:52 "Zyc szybko, umierac mlodo" strasznie fajny film, i jest nawet widoczne samo przewijanie akcji w czasie, do przodu do tylu... Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Źródło 26.04.07, 16:58 Jeszcze "Źródło" Arfonsky'ego, choć to są jakby 3 przeplatane (dziejące się w różnym czasie) historie to każdą łączy postać grana przez Hugh Jackamana. Odpowiedz Link Zgłoś