Gość: patu IP: *.acn.waw.pl 02.06.07, 09:25 chodzi mi o wersję fabularną. Znam tylko naszego "faraona" (1966), moze amerykanie cos wypuścili???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexanderson Re: 02.06.07, 10:49 Nic prawdziwiej wyglądającego niż nasz "Faraon" Kawalerowicza nie ma. Klasyczne amerykańskie filmy na ten temat ociekają marmurami i brokatem. U Kawalerowicza jest piasek i szorstki kamień - jeśli nawet Egipt tak nie wyglądał, to powinien tak wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: 02.06.07, 11:37 zgadzam sie, w amerykanskich produkcjach tego typu wszystko jest plastikowe, kolorowe, bohaterowie wygladaja i zachowuja sie 'zbyt wspolczesnie'. 'Faraon' to swietny film Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: szukam fabluły o starożytnym Egipcie 06.06.07, 00:41 Jeżeli jednak bardzo chcesz, to Amerykanie nakręcili kiedyś "Egipcjanina Sinuhe", dość już dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 07.06.07, 11:17 I ten film jest właśnie w takim stylu, jak pisałem wyżej (akcja dzieje się w czasach faraona Echnatona / Amenhotepa IV). Jeszcze większy przepych i rozmach panuje w "Dziesięciorgu przykazań" (1956) Cecila B. DeMille'a z Charltonem Hestonem - mamy tam bardzo szeroką wizję Egiptu faraonów, bardzo swobodną w podejściu do realiów, ale ogląda się dobrze. A do tego absolutna klasyka: "Kleopatra" (1963) Josepha Mankiewicza z Elizabeth Taylor; "Kleopatra" (1934) Cecila B. DeMille'a z Claudette Colbert; "Cezar i Kleopatra" (1945) Gabriela Pascala z Vivien Leigh; "Ziemia faraonów" (1955) Howarda Hawksa z Jackiem Hawkinsem (o budowie piramidy Cheopsa). Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: 07.06.07, 21:29 Alexanderson, przypomniałeś mi o jeszcze jednym filmie o Kleopatrze. Co prawda telewizyjnym, ale w niezłej obsadzie i ogólnie zrobionym nienajgorzej. Reżyserował Frank Roddam, film jest z 1999 roku. Ten bym nawet mógł polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: 07.06.07, 21:50 czy to Ziemia faraonow jest z mlodziutka Joan Collins? Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 08.06.07, 14:53 kubissimo napisał: > czy ta Ziemia faraonów jest z młodziutką Joan Collins? W rzeczy samej. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: 09.06.07, 01:03 a czy w 'Ziemi Faraonow' jest moze scena, w ktorej ktos ginie przygnieciony gigantyczna kamienna bryla, podczas budowy piramidy? bo wlasnie przypomial mi sie pewien swietny film z dziecinstwa i nie pamietam tytulu Odpowiedz Link Zgłoś