Dodaj do ulubionych

Poczytaj recenzje: Bękarty wojny

21.05.09, 11:05
Większość tych "krytyków" kocha tylko kino uzbeckie, czy zambijskie, którego nie da się nawet oglądać. Dlatego, jak słyszą o nowym filmie Tarantino, to od razu nastawiają się na "zjechanie" go. Dobrze, że ostało się paru, którzy choć trochę starają się być obiektywni. Ja nie spodziewałem się tylko i wyłącznie krwawej jatki. Przecież u Tarantino zawsze jest pełno, zresztą genialnych, dialogów. Dlatego, coś czuję, że film i tak będzie rewelacyjny. Krytyków nigdy nie słucham, bo z ich opinią musiałbym oglądać tylko kino o Afgańczyku obierającym ziemniaki, czy o Zambijczyku, rozmyślającym nad swoim życiem. Taka prawda.

"Nakręcił obraz niezły, chociaż nie tak rewelacyjny (czy brawurowy) jak niektórzy zakładali, a może po prostu trochę inny niż się spodziewano."

Sądzę, iż ta druga opcja jest poprawna :)
Obserwuj wątek
    • luster Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 21.05.09, 11:21
      Dystrybutor widać nie chce na tym filmie zarobić... premiera 4 miesiące po US to tak jakby prosić "ściągnijcie sobie, przetłumaczcie i nie zawracajcie nam głowy".
    • quentinho Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 21.05.09, 11:46
      3 tygodnie po premierze w hameryce. U nich 21 sierpnia, u nas 11 września. W Cannes tylko tak wcześnie był. Ale 3 tygodnie to i tak różnica. Ruscy zdąrzą wypuścić R5, a dystrybutorzy będą narzekać na piractwo. Do kina i tak się wybieram. W końcu to Tarantino.
    • quentiin Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 21.05.09, 11:48
      Niecały miesiąc po US.
      US: AFAIK 21 sierpnia
      PL: 11 września
    • Gość: iwan Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 11:50
      quentinho, dobrze gadasz! Irańscy chłopcy zaprzyjaźnieni z wielbłądami, kazachska kobieta, której ukradli kozę to są radości krytyka.
    • quentinho Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 21.05.09, 12:18
      Dokładnie. Oni wtedy od razu dają, już po samym opisie, 5/5, czy tam 10/10
    • Gość: gość Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.aster.pl 21.05.09, 12:50
      Nie mogę się doczekać!
    • Gość: gość Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 12:55
      gdyby ci Irańscy chłopcy byli jeszcze gejami kowbojami to spokojnie film by miał noty 15 na 10 możliwych ;)
    • Gość: mucha_CC Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: 193.164.157.* 21.05.09, 13:15
      Nie przesadzajmy z tymi zachwytami. Niestey dla Tarantino tylko w pulp fiction udało mu się przekroczyć granice "politycznej poprawności" dla widzów amerykanskich. W pozstałych filmach raczej się tej poprawności trzyma i tworzy klasyczne gnioty. Taki na ten przykład kill bill tylko w pierwszej częsci był politycznie niepoprawny ... lecz w drugiej żadnej "politycznej niepoprawności" nie znalazłem ... czyli wszystko zostało zrobione według klasycznego schematu amerykanskiego gniota. A że może dialogi były ... i tu zachwyty ;) ... no i co z tego skoro akcja była zgodna ze schematem od początku do końca.
      Mam jednak nadzieję że uda mu się w końcu wybić ponad gniotowy schemat ... choć temat nowego filmu nie wskazuje na to, ale może innym razem ...czego fanom reżysera życzę.
    • Gość: Kristof203 Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 13:28
      Czytając recenzje mam wrażenie, że po prostu pewne cechy tego filmu (m. in. raczej statyczna akcja) są dla jednych jego plusem a dla innych wprost przeciwnie. Przypuszczam, że tu może tkwić sedno przyszłych sporów dot. filmu. A tak na marginesie ciekawy jestem ilu z was widziało choć raz w życiu irański film. Przyznam, że irytują mnie te opinie o zawyżaniu ocen takiemu kinu, gdyż często są one krzywdzące dla dzieł produkowanych przez t kinematografie. A niektóre filmy irańskie(skoro je przywołano do tablicy) o lata świetlne wyprzedzają kino amerykańskie w dziedzinie sztuki filmowej.
    • e-getsuga Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 21.05.09, 13:46
      nawet trailer nie wyglada zachecajaco.... wciaz czakam, Quentin, pelna wiary... kiedys sie jeszcze uda
    • Gość: x Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.chello.pl 21.05.09, 14:58
      Najlepszy film Tarantino po "Pulp Fiction" to "Dead Proof" - bezpretensjonalny i z polotem. W innych - i tak chyba też jest przypadku "Bękartów" - Quentin chcę za wszelką cenę powtórzyć swój największy sukces... Szokując, zaskakując, etc. A jak człowiek się za bardzo stara to najczęściej gorzej wychodzi.
    • Gość: domorosły Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 16:20
      ja wam, kochani powiem - kultura spada na zbitą mordę, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Tarantino to zdolny chirurg od łączenia różnych konwencji, ale tą metodą mona zrobi tylko JEDNO mistrzowskie dzieło i ono już dawno zostało zrobione (wiadomo - Pulp). Pamiętam tutejszą dyskusję na temat plakatów zapowiadających Bękarty. Nawet nie chce mi się cytować, to było w wikszoci żałosne. Bardzo boleję nad degrengoladą Tarantino, bo jestem jego prawdziwym entuzjastą. Marwię się, że Bękarty (co za pretensjonalny i kiczowaty tytył...) zostaną osądzone bez litości. Z samej tylko "intonacji" oficjalnych komentarzy wynika, że to prawdopodobnie straszny i zdecydowanie poprawny polityczni kicz, upozowany na tandetną historyjkę z tzw. "głębokim, talmudycznym przesłaniem" o wyższości dobra nad złem. Mam wrażenie, że ci, którzy powyżej zartowali z małego autorskiego kina, dobrowolnie wrócą po polskiej premierze Bękartów i honorowo "odszczekają" swoj uwagi. Obawiam się, że to kompletna tandeta za grubsze pieniądze. I do tego jszcze we Francji... Już samo to dyskwalifikuje całą robotę. Po prostu Allo, allo dla amerykańskich gamoni. Szkoda...
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 23.09.09, 23:28
        Tytuł po ang. bynajmniej nie jest kiczowaty. Moze po polsku kogos to razi ale
        ten film, ewidentnie skierowany jest do bardziej intelektualnej widowni, np.
        ktora jest wielojezykowa. Im wiecej jezykow sie zna, tym bardziej mozna cieszyc
        sie filmem i lepiej go zrozumiec.

Bynajmniej nie jest to zaden gniot, ani film akcji, ale dobre kino robiace
        aluzje do roznych konwencji. A do tego jeszcze smieszny.

Dla mnie to chyba najlepszy film Tarantino. CHodz Deathproof (taka pisownia) tez
        bardzo mi sie podobal.
    • artiq Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 21.05.09, 16:39
      dla mnie Quentin osiągnął mistrzostwo nie przy nie przy Wściekłych Psach (wierzyć się nie chyce, że był to film debiutanta!), nie przy Pulp Fiction (znakomitym oczywiście), ale przy mocno niedoceninym arcydziele Jackie Brown...uwielbiam ten film, jest dla mnie dziełem skończonym...jednak już Dead Proof to wyraźny spadek formy Mistrza...liczę, że tylko chwilowy i z niecierpliwośćią czekam na Bękarty...
      • Gość: Sassenach Jackie Brown IP: 86.46.240.* 13.09.09, 13:43
        > dla mnie Quentin osiągnął mistrzostwo nie przy nie przy Wściekłych Psach (wierz
        > yć się nie chyce, że był to film debiutanta!), nie przy Pulp Fiction (znakomity
        > m oczywiście), ale przy mocno niedoceninym arcydziele Jackie Brown...

I tu się zgodzę. Film b. dobry, z dozą życiowej prozy jak na Tarantino tak dużą,
        że wręcz nazwać można by ten film obyczajowym kryminałem. Prawdopodnie najlepszy
        w dorobku reżysera. I nie doceniony należycie, choć coraz częściej coraz cieplej
        się o nim wypowiadają krytycy.
    • Gość: dzul Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: 82.84.94.* 21.05.09, 19:03
      Czytanie na forum recenzji filmu, ktorego ich autorzy jeszcze nie widzieli to naprawde przednia rozrywka. Polecam :)
    • Gość: maruti Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 19:44
      dlaczego złe reenzje (ktorych jak na razie jest wiecej) zamieszczono na koncu artykuku, prawie ukryto, zeby nie zaklocic tezy postawionej na poczatku artykulu?
    • Gość: tomsiw Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.acn.waw.pl 21.05.09, 20:44
      widziałem już 'bekartów wojny' na zeszłorocznym przeglądzie filmów katastroficznych w ziutkach dolnych, w kinie 'pod miotełką'.
      zdecydowanie nie polecam - film jest za długi, za wtórny (który to juz z kolei film o żydach mordujących niemców w czasie wojny!) i za daleko mu do takich arcydzieł Tarantina jak 'Atak morderczych szparagów' czy 'Daj mi swoją nogę a powiem Ci twoja przyszłość'... wielkie rozczarowanie :(
    • Gość: Grażyna Torbicka Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 21:17
      @tomsiw
      No sorry, ale akurat 'Atak morderczych szparagów' był przegadany i nudny. Zgadzam się natomiast, że 'Daj mi swoją nogę a powiem Ci twoja przyszłość' to arcydzieło. Świetna oskarowa rola Michael Dudikoffa. Chyba nawet lepsza niż w 'Trzech kolejowych mścicielach z Alabastrowej Doliny'.
    • Gość: gosc Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.itt.com 22.05.09, 02:35
      "bastards" a nie "basterds" czy to nie ma odniesienia do nieprzyjemnego faceta czesto
      robiacego krzywde niz do bekarta czyli nieslubnego dziecka
    • kretynofil Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 22.05.09, 02:46
      @Kristof203:

"A niektóre filmy irańskie(skoro je przywołano do tablicy) o lata świetlne wyprzedzają kino amerykańskie w dziedzinie sztuki filmowej."

Guzik prawda. Po pierwsze, to nie wyprzedzaja, tylko sa o lata swietlne za nimi - co moze byc i dla wielu jest zaleta.

Po drugie, znacznie wazniejsze, to sa okresowe mody, wynikajace z "odkrycia" roznic kulturowych pomiedzy naszym a ichnim sposobem zycia, myslenia, rozumowania.

To, czym sie zachwycaja krytycy to rzadko filmy rzeczywiscie dobre czy odkrywcze dla ludzi ktorzy je tworza, ktorzy zyja w rzeczywistosci odmiennej od naszej.

I pisze to z perspektywy czlowieka zakochanego w kinie skandynawskim - ale mam tyle przytomnosci umyslu zeby rozumiec ze pociaga mnie nie tyle geniusz tych filmow, co inna mentalnosc ludzi, ktorych te filmy przedstawiaja...

To co genialne w filmach Tarantino to umiejetnosc robienia filmow o filmie, unikania zachwytow nad aktualnie modna cepelia, a wrecz wysmiewania jej. To zupelnie inna kategoria tworczosci :)

Pozdrawiam wszystkich iranskich chlopcow zamyslonych nad ekstrementami swoich wielbladow. I przyznaje bez bicia: ziewalem na "Babelu" :)
    • Gość: wojtek Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.static.korbank.pl 22.05.09, 11:17
      @artiq: "Wściekłe psy" nie były debiutem Tarantino - doczytaj biografię reżysera, szczególnie polecam wątki omawiające filmowe plagiaty. Cóż, Tarantino jest z pewnością mistrzem montażu i prekursorem współczesnej kultury remiksu, czyli życia w objęciach magicznych formuł ctrl+c i ctrl+v.

Krytykom kina bliskowschodniego pragnę przypomnieć, że kino przemawia wieloma językami dla których gatunki to jedynie punkty odniesienia, nie zaś nadrzędny schemat. Nie porównujmy więc kina irańskiego z filmami Tarantino, bo są to dwa odrębne świata tak jak filmy Chaplina i Welles'a
    • Gość: hno3 Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 11:48
      Nie bardzo rozumiem tych, którzy czepiają się "bękartów" w tytule. Po pierwsze - w angielskim słowo "bastard" ma też znaczenie potoczne: łajdak, drań. Raczej polskie tłumaczenie tytułu jest nieco niefortunne (ale i tak nic nie przebije "Girl Interrupted" czyli "Przerwanej lekcji muzyki" ;) ). Po drugie - pod wpływem wzburzenia w pewnych środowiskach Tarantino ponoć zdecydował się wprowadzić błąd do tytułu ("basterds" zamiast "bastards"), czego w polskiej wersji również nie uwzględniono. Cóż zrobić...

Zdaję sobie sprawę, że film nie każdemu (na razie tylko krytykowi) może odpowiadać. Jednak warto pamiętać, że Tarantino to postmodernista. Jego filmy (podobnie jak w przypadku choćby braci Coen czy Petera Greenaway'a) łączą różne konwencje, obfitują w odniesienia i cytaty. Nie każdemu taka formuła pasuje, nie każdy ma ochotę na zabawę w poszukiwanie źródeł - to zrozumiałe. Sam mam wielką nadzieję, że "Inglourious Basterds" okaże się satysfakcjonujące z powyższego punktu widzenia. A jeśli komuś to nie pasuje, zawsze może czekać na "Białą wstążkę" Haneke, również starającego się o Złotą Palmę. Pozostaje czekać.. :)
    • Gość: teodor Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.acn.waw.pl 22.05.09, 13:04
      również widziałem film w ziutkach dolnych... muszę nie zgodzić się z opinią kaneńskich krytyków jakoby brad pitt zagral źle. wręcz przeciwnie - pit kradnie show nawet mateuszowi damięckiemu, doskonała jest też nasza alicja bachleda w roli cebuli na straganie.
      co do polskiego tłumaczenia to miałem okazję rozmawiać z samym tadeuszem sobolewskim. Wg. niego film powinno sie tłumaczyć "... bibilijna wręcz opowieść o szaleństwie i okrucieństwie, której nawet sam Stwórca nie może pojąć - bo po czyjej stronie się opowiedzieć?"
    • Gość: aj Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 20:35
      Gniot. Nie ważne co zrobi QT ludzie i tak na to pójdą.
    • cafe_justysia Re: Poczytaj recenzje: Bękarty wojny 20.08.09, 03:41
      Byłam,widziałam...czy jest to dobry film???Poza dobrymi dialogami w sumie nic ciekawego...przydługie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka