Poprzedni wątek został już zamknięty więc zakładam nowy.
Madinette - preparat antykoncepcyjny jednofazowy
Producent: Sun-Farm Sp. z o.o.
Skład: 0,03mg ethinyloestradiolum + 2mg chlormadinoni acetas
Zamienniki: w PL nie ma, w innych krajach Belara, produkowana przez Gedeon_Richter
W tych pigułkach stosowany jest octan chlormadinonu – gestagen o cząstkowym działaniu antyandrogenowym silniejszym niż pozostałe progestageny stosowane w antykoncepcji (Poza Diane35 ale to nie jest typowy preparat antykoncepcyjny).
Badania kliniczne wskazują na:
- bardzo wysoką skuteczność antykoncepcyjną (wskaźnik Pearla 0,04)
- nie obniżanie libido u ponad 92% kobiet
- nie podnoszenie wagi u ponad 82%
- obniżanie skłonności do depresyjnych nastrojów
- działanie lecznicze przy trądziku, hirsutyzmie i androgenowym wypadaniu włosów u kobiet
Linki, które znalazłam:
Badania publikowane przez producenta polskiego:
www.sunfarm.pl/pl/dla_lekarza_informacje_medyczne_madinette/
Badania publikowane przez producenta niemieckiego:
www.belara.com/fileadmin/user_upload/publications/Detail_Aid.pdf
Ja dopiero odebrałam opakowanie z apteki i mam mieszane uczucia. Mam trochę obaw przed wszelkimi nowościami, choć enthinyloestradiol jest "stary jak świat" a octan też stosowany już od lat w leczeniu wypadania włosów (niektórych typów). Mam trochę obaw ale ostatnio wypadają mi włosy ("idiopatycznie) czyli przepadanie wszelakich hormonów (panel androgenny, estrogenowy, całą tarczyca), pasożytów, nadnerczy i nerek, wątroby, alergii itp) nie wskazało na konkretną przyczynę i endo z gin i z dermatologiem zadecydowali, żeby spróbować przejść na te tabletki.
Nic jeszcze z doświadczeń napisać nie mogę (poza ceną w aptece

), tu na forum jest niewiele wątków i doświadczeń. Może ktoś się jednak dopisze. Ja mam jakieś dziwne przeczucie, że nie będę się po tym dobrze czuła (tak jak nie mogłam brać Diane 35 - po 2 tabletkach miałam problemu z oddychaniem i żołądkiem tak silne, że musiałam odstawić natychmiast). Może niepotrzebnie, ale dlatego słowo "octan" źle na mnie wpływa.
Dziś zaczynam....zobaczymy.