01.12.12, 16:29
Poprzedni wątek został już zamknięty więc zakładam nowy.
Madinette - preparat antykoncepcyjny jednofazowy
Producent: Sun-Farm Sp. z o.o.
Skład: 0,03mg ethinyloestradiolum + 2mg chlormadinoni acetas
Zamienniki: w PL nie ma, w innych krajach Belara, produkowana przez Gedeon_Richter
W tych pigułkach stosowany jest octan chlormadinonu – gestagen o cząstkowym działaniu antyandrogenowym silniejszym niż pozostałe progestageny stosowane w antykoncepcji (Poza Diane35 ale to nie jest typowy preparat antykoncepcyjny).
Badania kliniczne wskazują na:
- bardzo wysoką skuteczność antykoncepcyjną (wskaźnik Pearla 0,04)
- nie obniżanie libido u ponad 92% kobiet
- nie podnoszenie wagi u ponad 82%
- obniżanie skłonności do depresyjnych nastrojów
- działanie lecznicze przy trądziku, hirsutyzmie i androgenowym wypadaniu włosów u kobiet

Linki, które znalazłam:
Badania publikowane przez producenta polskiego:
www.sunfarm.pl/pl/dla_lekarza_informacje_medyczne_madinette/
Badania publikowane przez producenta niemieckiego:
www.belara.com/fileadmin/user_upload/publications/Detail_Aid.pdf
Ja dopiero odebrałam opakowanie z apteki i mam mieszane uczucia. Mam trochę obaw przed wszelkimi nowościami, choć enthinyloestradiol jest "stary jak świat" a octan też stosowany już od lat w leczeniu wypadania włosów (niektórych typów). Mam trochę obaw ale ostatnio wypadają mi włosy ("idiopatycznie) czyli przepadanie wszelakich hormonów (panel androgenny, estrogenowy, całą tarczyca), pasożytów, nadnerczy i nerek, wątroby, alergii itp) nie wskazało na konkretną przyczynę i endo z gin i z dermatologiem zadecydowali, żeby spróbować przejść na te tabletki.

Nic jeszcze z doświadczeń napisać nie mogę (poza ceną w aptece big_grin), tu na forum jest niewiele wątków i doświadczeń. Może ktoś się jednak dopisze. Ja mam jakieś dziwne przeczucie, że nie będę się po tym dobrze czuła (tak jak nie mogłam brać Diane 35 - po 2 tabletkach miałam problemu z oddychaniem i żołądkiem tak silne, że musiałam odstawić natychmiast). Może niepotrzebnie, ale dlatego słowo "octan" źle na mnie wpływa.
Dziś zaczynam....zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • malwes Re: Madinette 17.12.12, 11:15
      Hej Dziewczyny!
      I co? Nie ma tu nikogo, kto brałby Madinette? Nie mam z kim wymienić się doświadczeniami sad
      Po miesiącu na razie zbyt wiele nie mogę powiedzieć. W zasadzie nie zaobserwowałam większych działań ubocznych - bolą mnie piersi dość mocno i trochę mocniej "ciągnie mnie w krzyżu". Nie mam wzmożonego apetytu, nie boli mnie głowa, nie mam dolegliwości żołądkowych. Libido jakby ciut na plus. I to w zasadzie tyle. Zobaczymy jeszcze jak będzie z krwawieniem. Choć tak naprawdę miarodajny opis pewnie będę mogła dać za miesiąc ponieważ ginekolog zalecił nie robienie przerwy, w związku z tym wzięłam Madinette od razu po Logest a to zmienia trochę postać rzeczy.
      • malpka1005 Re: Madinette 27.05.13, 21:21
        witam , chciałambym się dowiedzieć czy ciągłe plamienia przy pierwszym opakowaniu to jest norma, czy powinnam się martwić, bo przyznam że to trochę mało komfortowe uncertain. Jeżeli tak to ile to może potrwać, z góry dzięki za odpowiedź
        • violett5 Re: Madinette 29.05.13, 23:10
          Niestety przy tabletkach madinette jest to normalne. Z własnego doświadczenia wiem, że krwawienie i plamienia występują przy pierwszym opakowaniu i ustępują wraz z zakończeniem całego cyklu czyli po 7dniowej przerwie i rozpoczęciu nowego blistra wszystko powinno być ok. Jeśli problem nie ustąpi proponuję zgłosić się do ginekologa.
          • malpka1005 Re: Madinette 30.05.13, 10:06
            Bardzo dziękuję za odpowiedźsmile Jest to trochę uciążliwe i mało komfortowe, no ale jeżeli ma niebawem ustać to jakoś wytrzymamsmile
            Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiamsmile
        • sharnadal Re: Madinette 16.05.14, 21:26
          Biore 2 opakowanie Madinette i nie mam zadnego plamienia i nie mialam ale to normalne ze przez pierwsze 3 miesiace moze sie zdarzac
      • malpka1005 Re: Madinette 10.06.13, 21:20
        mam pytanie, wybrałam pierwsze opakowanie i niestety źle obliczyłam 7 dni ( po prostu przez nie uwagę) i w dzień kiedy miałam wziąć pierwsza tabl z drugiego opakowania nie zrobiłam tego, tylko nastąpiło to na drugi dzień o stałej porze, czyli tak jakbym miał 8 dni przerwy.Chciałam sie zapytać jakie są konsekwencje takiej sytuacji i kiedy moge zacząć bezpiecznie współzyć ? (wcześniej przyjmowałam tabletki bardzo regularnie- o stałej porze, i teraz wróciłam do tej samej godziny jak z pierwszego opakowania)
        Dziękuję za odpowiedź
        • doral2 Re: Madinette 11.06.13, 18:57
          nie, nie jesteś zabezpieczona.
          do końca opakowania stosuj dodatkowe zabezpieczenie.
          7dniową przerwę można skrócić, ale nigdy wydłużyć.
          • doral2 Re: Madinette 12.06.13, 20:23
            trochę się nieprecyzyjnie wypowiedziałam.

tabletki zawsze zaczynasz brać tego samego dnia, np. w poniedziałek, i zawsze kończysz w niedzielę.
            wiec kolejne opakowanie zaczynasz ósmego dnia, w poniedziałek.
            zawsze.
            wiec tak jakby było osiem dni przerwy, no bo ósmego dnia bierzesz pierwszą tabletkę, ale przerwy jest 7 dni.
            więc policz jeszcze raz, jak to było z twoimi tabletkami.
            • malpka1005 Re: Madinette 12.06.13, 21:22
              no to kurcze, tak jak mówiłam, zaczęłam 11 maja i ostatnia była 31, czyli powinnam wziąć 8 a wziełam 9 VI. Czyli jak teraz wybiorę to opakowanie, odstawie na 7 dni i rozpocznę następne to od pierwszej tabletki będę bezpieczna i wszystko wróci do normy?
              • doral2 Re: Madinette 13.06.13, 20:09
                nie, w kolejnym opakowaniu będziesz zabezpieczona po siedmiu tabletkach.
                będzie tak, jakbyś zaczynała po raz pierwszy stosowanie tabletek..
                i ustaw sobie przypominajkę w telefonie.
                to na przyszłość.
    • amygdala07 Re: Madinette 20.12.12, 21:16
      Dziś zakupiłam opakowanie, zacznę brać na przełomie grudnia i stycznia (mam nadzieję, chociaż nie wiem czy moja macica nie ma innego zdania wink ).
      Dostałam je ze względu na hirsutyzm. To moja pierwsze antykoncepcyjne tabletki hormonalne i właśnie szukam info i nic nie ma praktycznie. Ten lek jest na rynku 2 lata już chyba, nie wiem czy do wszelkich nowości aż tak ostrożnie się podchodzi uncertain

Na razie nic nie pomogę uncertain Ale byłabym wdzięczna jakbyś opisywała swoje odczucia, bo ogólnie boję się trochę zacząć brać cokolwiek.
      • lovumba Re: Madinette 03.01.13, 20:33
        stosuję madinette od roku. wcześniej nie brałam żadnych tabletek anty. jednak działaniem madinette jestem pozytywnie zaskoczona. jakiekolwiek zmiany w organizmie, jednak bardzo lekkie i nie mające praktycznie wpływu, odczuwałam jedynie w pierwszym miesiącu stosowania pigułek. później już wszystko było w porządku. okres pojawia się regularnie, po połknięciu ostatniej lub przedostatniej tabletki. żadnych krwawień w trakcie cyklu. stan cery poprawił się; wcześniej miałam problemy z przetłuszczaniem się skóry twarzy i niekiedy pojawiającymi się pryszczami. włosy również w lepszym stanie - nie przetłuszczają się nadmiernie. zauważyłam lekki wzrost wagi, jednak nie wiem, czy to działanie tabletek, czy moja słabość do słodyczy. wink i mały minusik, przynajmniej u mnie, nadal boli mnie brzuch w pierwszych dniach okresu. przez kilka pierwszych miesięcy ten ból praktycznie nie występował, im dłużej je stosuję, tym bardziej przypomina charakterystyczny, okresowy ból. na nogach uwidoczniły mi się żyły, jednak podobnie jak z wagą, nie jestem przekonana, że przyczyną tego jest zażywanie pigułek. ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolona z działania madinette. przede wszystkim skutecznie chronią przed ciążą, dodatkowo poprawiają cerę, choć zapewne w minimalny sposób, ale jednak. smile wedle moich obserwacji również nie obciążają organizmu i mam nadzieję, że nie wprowadzają zbytniego chaosu, jak pigułki starszej generacji. szczerze polecam i myślę, że nie ma się czego bać, zaczynając swą 'przygodę' z madinette. sama zapewne będę do tych pigułek wracała (w razie konieczności), ale póki co zamierzam je odstawić. i tu pytanie do Was dziewczyny. czy którakolwiek odstawiła również madinette? powinnam się spodziewać rewolucji w moim organizmie, czy raczej wszystko przebiega w miarę spokojnie? czekam na odp. smile
        • jacqueline123 Re: Madinette 26.03.13, 22:42
          Hej. smile Moimi pierwszymi tabletkami były pigułki lesinelle, jednakże na samym początku przygodny z nimi miałam skutki uboczne, których nie dało się "przetrzymać". Rwące bóle nóg i rąk nie dające spać zmusiły mnie do ich odstawienia. Następnymi były madinette i one okazały się strzałem w dziesiątkę. Tylko na początku towarzyszyły mi bóle głowy, nudności (wymienione w ulotce jako najczęstsze ). Odstawiłam madinette w celu zrobienia sobie przerwy i nie spotkałam się z niczym, co mogłoby wzbudzić moje podejrzenia. Czuję się dobrze.
    • lykia Re: Madinette 11.02.13, 21:06
      Czy posiada ktoś parę sztuk zbędnych tabletek Madinette - niedokończone opakowanie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka