08.08.11, 20:53
Czy któraś z koleżanek bierze takie pigułki? jakie są Wasze odczucia po nich? bo ja pierwszy raz o nich słyszę, gin siostrze przepisał, one chyba od niedawna są na naszym rynku bo mało w necie o nich jest.
Obserwuj wątek
    • klaudia_84 Re: Madinette 10.08.11, 13:58
      W internecie o madinette jest już całkiem sporo napisane, włącznie z opublikowanymi ulotkami, jak również odczuciami kobiet po ich zastosowaniu.
      Z tego co wyczytałam większość z nich bierze je po to, aby zahamować łojotok, wypadanie włosów, no i rzecz jasna, aby nie zaliczyć niekontrolowanej wpadki smile
      • joannadro Re: Madinette 10.08.11, 14:36
        Faktycznie lekarz coś tam siostrze wspominał o tym, że cera może się poprawić. Patrzyłam trochę w necie i większość osób jest zadowolona, więc myślę że nie powinno być źle. Chociaz wiadomo początki mogą być trudne, siostra narzeka na nudności, ale tłumaczę jej że to tylko na początku.
        • klaudia_84 Re: Madinette 29.08.11, 16:30
          Takie nudności to pryszcz w porównaniu do nudności ciążowych big_grin Wiem o czym mówię smile
          A siostra nie ma plamień ani krwawień śródcyklicznych? Takie krwawienia na początku brania tabletek zdarzają się o wiele częściej niż nudności.... ale też zanikają. Najgorsze są pierwsze 3 miesiące smile
          • joannadro Re: Madinette 29.08.11, 23:00
            Na szczęście nie ma plamień. Tylko właśnie nie wiem jak to jest jak się pojawia plamienia w czasie pierwszych opakowań to ok, wiemy że to może się zdarzyć i bez paniki. a jak się pojawi krwawienie, to wtedy trzeba iść do gina?
            • klaudia_84 Re: Madinette 30.08.11, 20:16
              Jak plamisz bądź w środku cyklu wydostaje się np. brązowa wydzielina, to nie ma powodów do obaw pod warunkiem, że nie przekroczyłaś 5-6 opakowania tabletek.
              Natomiast jak wystąpi krwawienie, to nie ma na co czekać, tylko trzeba ciupasem lecieć do gina. Taka utrata krwi w najlepszym przypadku doprowadzi do anemii, a w najgorszym..... aż strach pomyśleć. Ale nie uprawiajmy tu czarnowidztwa big_grin
              • joannadro Re: Madinette 12.09.11, 10:53
                No własnie tez mi się wydawało, że plamienie i krwawienie to dwie różne rzeczy.
                Ale na szczęście nic takiego sie nie dzieje. Siostra z niecierpliwością czeka na poprawienie cery. Ale to też trochę potrwa zanim gospodarka hormonalna ureguluje się pod wpływem pigułek. na szczęście minęły jej już wszelkie nudności teraz czuje się świetnie.
                To jej pierwsze pigułki dlatego taki wielki strach, ale się nie dziwię.
                • klaudia_84 Re: Madinette 12.09.11, 12:47
                  Chyba nie ma dziewczyny, która by się nie stresowała przy swoich pierwszych pigułkach antykoncepcyjnych. Dobrze w sumie, że siostra trafiła na Madinette, bo one mają na prawdę niewiele tych hormonów, a leczą trądzik i zapobiegają ciąży smile
                  • joannadro Re: Madinette 12.09.11, 13:29
                    Bo własnie najgorzej jest jak przy pierwszych pigułkach człowiek przeżyje jakiś koszmar. To już wtedy odechciewa się antykoncepcji hormonalnej i ciężko jest uwierzyć, ze po pigułkach można czuć się dobrze i mieć z ich brania jakieś korzyści typu ładniejsza cera, uregulowany okres, mniej dokuczliwy PMS. A wszystko zależy od lekarza jak się zaangażuje przy wypisywaniu pigułek.
                    • klaudia_84 Re: Madinette 01.10.11, 18:13
                      Wielu lekarzy przepisuje leki określonych firm z prostego powodu: mają z tego jakieś profity. Mój ginekolog upodobał sobie firmę Bayer tak więc leci z receptami m.in. na Yaz, Diane, Yasmin (mam nadzieję, że nie poknociłam leków tej firmy big_grin).
                      A swoją drogą orientuje się ktoś w jakiej aptece internetowej można najtaniej znaleźć madinette?
                      • joannadro Re: Madinette 17.10.11, 09:59
                        Dzisiaj sprawdzałam w doz jest trójpak za 77zł, a tam nie płaci się przesyłki tylko odbiera się pigułki na drugi dzień w wybranej przez siebie aptece doz w swoim mieście. Zresztą pisałam już o tym w wątku o cenach pigułek.
                        • klaudia_84 Re: Madinette 20.10.11, 14:09
                          No własnie odpisywałam Ci w tamtym wątku o pigułkach big_grin A że śledzę te oba więc i w tym wątku/ temacie odpiszę smile A apteki doz są nawet w najmniejszych miejscowościach. Kuzynka mieszka w miejscowości "gdzie diabeł mówi dobranoc", a asfalt zwijają tam o godzinie 18-stej, ale apteka doz tam się znajduję big_grin
                          • joannadro Re: Madinette 21.10.11, 12:35
                            Fajna sprawa z tym, że nie trzeba płacić w nich za przesyłkę. U nas tez mimo, że mieszkam w małej miejscowości tych aptek jest do groma. Może madinette tylko na początku kosztowało ponad 30zł, a teraz będzie tanieć, bo w sumie na naszym rynku jest dopiero ponad pół roku.
                            • klaudia_84 Re: Madinette 29.10.11, 11:40
                              Ach gdyby tak ceny wszystkich leków zaczęły tanieć, to ludziom żyło by się o wiele lepiej.
                              Najbardziej jest mi szkoda starszych ludzi, którzy mają marną emeryturę czy rentę i z 30% z niej zostawiają w aptekach... a leki są im potrzebne do życia sad
                              Smutne to jest sad
                              • joannadro Re: Madinette 05.11.11, 16:20
                                To prawda, ale na szczęście takie powszechne leki na nadciśnienie czy serce są refundowane. Gorzej jak ktoś ciężej choruje. Ale czadowe jest to, że za jedno opakowanie madinette w doz trzeba zapłacić 38zł, chyba tak specjalnie zrobili, żeby kobiety te trójpaki kupowały.
                                Moja siostra jest już pewna tych tabletek, świetnie się po nich czuje więc spokojnie może sobie taki trójpak kupić. Ale jak ktoś dopiero zaczyna, to szkoda wywalać kasę na trójpak, bo nie wiadomo czy tabletki podejdą...bo jak nie będą pasowały to dwa opakowania się zmarnują.
                                • klaudia_84 Re: Madinette 23.11.11, 13:44
                                  Jak się kupi taki trójpak, pomimo tego, że wychodzi taniej, to apteka i tak na tym dużo zarabia. Przecież gdyby się im nie opłacało to by nie robili takich "promocji". Poza tym jedne apteki naliczają sobie 20% marży, a inne 200% uncertain Dla mnie i tak to jest niepojęte, bo wszystkie leki, a nawet suplementy powinny wszędzie kosztować tyle samo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka