Dodaj do ulubionych

Skuteczność tabletek

23.12.13, 17:20
Niedawno zaczęłam przyjmować tabletki antykoncepcyjne Microgynon 21. Pierwszą tabletkę przyjęłam w 2 dniu miesiączki. Na godzinę przyjmowania tabletek wybrałam 20, przyjmowałam je regularnie, z niewielkimi odstępstwami, zdarzyło się najwięcej 2,5 godz poślizgu. Kilka razy zdarzyło się łączyć przyjmowanie tabletek z piciem alkoholu. Czy mogło to wpłynąć na obniżenie ich skuteczności? Żadne wymioty nie miały miejsca, nie były to duże ilości. Dziś przyjmuję ostatnią (21) tabletkę z 1 blistra. Podczas całego tego czasu kochałam się z chłopakiem tylko raz, był to mój pierwszy raz, miał on miejsce w dniu przyjęcia 16 tabletki, stosunek był przerywany. Czy jeśli pojawi się krwawienie z odstawienia mogę być pewna, że nie jestem w ciąży? A jeśli się nie pojawi mam się martwić? Kiedy najlepiej zrobić test ciążowy?
Obserwuj wątek
    • barbara.noc Re: Skuteczność tabletek 23.12.13, 19:47
      Tu możesz zapytać o poradę eksperta, zamiast czytać głupoty na forum:
      www.feminasum.pl/porady-poloznej/
    • doral2 Re: Skuteczność tabletek 24.12.13, 13:45
      przeczytaj ulotkę, w niej są zawarte odpowiedzi na wszystkie twoje pytania.
      gdybyś przeczytała ulotkę, wiedziałbyś, że powinnaś pierwszą tabletkę przyjąć pierwszego dnia miesiączki, a nie drugiego.
      w związku z tym nie jesteś zabezpieczona.
      stosunek przerywany nie zabezpiecza przed ciążą.
      • biologicznochemicznaa Re: Skuteczność tabletek 24.12.13, 13:52
        Ulotkę przeczytałam, uzyskałam z niej informację iż mogę przyjąć tabletkę do 5 dnia cyklu z tym zastrzeżeniem aby zastosować dodatkową antykoncepcję przez pierwszy tydzień. O konsekwencjach łączenia tabletek z alkoholem nic nie było. Reszty moich pytań ulotka też nie wyczerpała stąd ten post tu.
        • truskaweczka1982 Re: Skuteczność tabletek 24.12.13, 18:36
          A nie lepiej zapytać specjalistę? Mi się wydaje, ze nie powinno być wpadki. A test juz robiłaś?
          • biologicznochemicznaa Re: Skuteczność tabletek 24.12.13, 18:58
            Testu jeszcze nie robiłam, za wcześnie, zrobię po 2 tyg od stosunku. Wydaje mi się, że szanse małe, ale zawsze strasznie panikuję...
            • doral2 Re: Skuteczność tabletek 25.12.13, 11:51
              skoro w ulotce nie ma nic na temat alkoholu to oznacza, że nie rzutuje.
              test robi się w dniu spodziewanego krwawienia, a nie dwa tygodnie od tego czy owego.
              szanse w twoim przypadku są 50/50.
              ale my nie zgadniemy.
      • upartamama Re: Skuteczność tabletek 30.01.14, 13:42
        nawet jak przyjęła tabletkę w 2 dniu to jest zabezpieczona jeśli stosunek był przy 16 tabletce. Gdyby był od 1-7 tabletki to nie byłaby zabezpieczona.
    • kasia13_96 Re: Skuteczność tabletek 27.02.14, 13:48
      forum.gazeta.pl/forum/w,248918,149805050,149805050,tabletki_antykoncepcyjne_a_okres_pomocy_c.html
      może ktos pomoc??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka