malajka71 [...] 25.05.07, 18:04 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
jbar2 [...] 10.06.07, 22:55 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
arte25 [...] 26.06.07, 13:24 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
arte25 [...] 26.06.07, 20:21 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
milslom [...] 29.06.07, 23:20 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
malina811 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 06.07.07, 18:25 bralam yasmin przez 3 mce, prawie od poczatku bardzo bolaly mnie nogi, mysla;lam ze to praca ale bol trwal nawet kilka dni bez przerwy, gin w koncu owiedziala ze to moze byc zakrzepica z powodu tych wlasnie tabletek...odstawilam, zaraz potem zaszlam w ciaze i do tej pory nie zrobilam zadnych badan zeby to potwierdzic lub wykluczyc..pozdrawiam Odpowiedz Link
magdalena_gk dolegliwości w głowie a YASMIN 06.07.07, 23:14 witam, biorę yasmin 3 dzień i od 3 dni czuje pulsacyjny delikatny ból w głowie, po lewej stronie, to takie dziwne uczucie - słyszę jakby pulsującą żyłę... Jakby ktoś regularnie stukał mi w głowie gumowym młotkiem. To uczucie trochę podobne do takiego jak wtedy gdy np. szybko zjeżdża z góry samochodem albo w samolocie. Tylko, że ta moja schizma nie przechodzi, nigdy takiego czegoś nie miałam. Ktoś się spotkał z czymś takim? A może to migrena, ja nigdy nie miałam migreny. To nie jest śmieszne, ale 3 dni temu wmawiałam mężowi że słyszę roboty drogowe, wbijanie pali pod wiadukt, było to o północy. Nie mogłam uwierzyć, że tego nie słyszy, mówiłam, że może ma niedosłuch, a to coś ze mną nie tak Macie pomysły co to może być? Odpowiedz Link
mariol1 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 11.07.07, 10:21 Wczoraj byłam u lekarza po recepty, wypisała mi szybko i dopiero wieczorem w domu zobaczyłam, że napisała mi Yasmine zamiast Yasmin. Teraz zastanawiam się czy nie będę miał problemu w aptece przy zakupie tabletek. Przekonam się dopiero po południu, bo teraz jestem w pracy. Czy ktoś miał może taki przypadek? Odpowiedz Link
strega Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 12.07.07, 10:09 Moj lekarz juz dwa razy tak wypisal recepte i problemow nie mialam.Choc to pewnie zalezy od farmaceuty,czy zrealizuje taka recepte. Przy okazji zapytam,czy w wypadku brania tabletek,brak krwawienia jest jedyna oznaka ciazy? Czy mozna byc w ciazy i miec normalne krwawienia w ciagu tych 7 dni? Odpowiedz Link
klamus Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 13.07.07, 21:19 strega napisała: > Moj lekarz juz dwa razy tak wypisal recepte i problemow nie mialam.Choc to > pewnie zalezy od farmaceuty,czy zrealizuje taka recepte. > Przy okazji zapytam,czy w wypadku brania tabletek,brak krwawienia jest jedyna > oznaka ciazy? Czy mozna byc w ciazy i miec normalne krwawienia w ciagu tych 7 d > ni? Moja koleżanka przestała krwawić jak była w 5 miesiącu ciązy!(a brała tabletki!) Dopiero w tedy pojawiły się objawy ciązowe(nudności itd.) Także to róznie bywa... Odpowiedz Link
klamus Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 13.07.07, 21:20 Moja koleżanka przestała krwawić jak była w 5 miesiącu ciązy!(a brała tabletki!) Dopiero w tedy pojawiły się objawy ciązowe(nudności itd.) Także to róznie bywa... Odpowiedz Link
yustyna2323 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.07.07, 05:38 Witam, Mam pytanie i ogromnie licze, ze uzyskam odpowiedz. Jestem obecnie w Canadzie i wzielam wczoraj moja pierwsze tabletke Yasminu z obecnego opakowania. Okres dostalam jednak przedwczoraj, ale byl to wieczor, a ze do Polski wracam za 2 tyg przesunelam godzine wziecia peirwszej tabletki, gdyz bylaby ona w nastepstwie godzina nocna. Czy jestem zabezpieczona w obecnym cyklu? Czy musze odczekac te 7 dni? ( I tak najblizszy stosunek zapowiada sie za wiecej anizeli 7 dni )? Czy jestem juz calkiem zebezpieczona? Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.07.07, 09:54 Nie wzielas tabletki w pierwszy dzien okresu. Nie jestes zabezpieczona. Reszta wg ulotki. Przyczyny dlaczego nie wzielas tabletki w pierwszy dzien okresu sa niewazne. Bezpieczniej byloby wziac tabletke w pierwszy dzien okresu i przesunac godzine brania tabletek po przelocie. Odpowiedz Link
yustyna2323 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.07.07, 16:23 A tu sie okazuje, ze nie. Napisalam do ginekologa i okazalo sie, ze jestem zabezpieczona. Generalnie to tak jakbym wziela tabletke w drugi dzien, przez 7 dni musze sie dodatkowo zabezpieczac, a potem juz normalnie. Skad wysuwasz takie wnioski? Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.07.07, 17:44 Moment, ktorej z nas upal sie rzucil na mozg? Musisz sie dodatkowo zabezpieczac? Musisz. Jestes zabezpieczona _tylko_ pigulkami? Nie jestes, bo przez jakis czas potrzebujesz dodatkowego zabezpieczenia. Czyli nie jestes zabezpieczona. Czas dodatkowego zabezpieczenia zalezy od tabletek, ze wzgledu na roznice w ilosci hormonow czas jest zroznicowany, wiec za kazdym razem trzeba sprawdzic we wlasciwej ulotce. Odpowiedz Link
yustyna2323 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.07.07, 23:45 Po pierwsze to nie zycze sobie podciagania mnie pod dummy, ktoremu upal rzucil sie na mozg. Po drugie dowiedzialam sie od ginekologa, ze majac na mysli pierwszy dzien cyklu bierzemy pod uwage pierwsze 24 godziny, takze jestem JUZ zabezpieczona. Radze nie wychodzic wiecej na slonce ;] Dla mnie pass. Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 26.07.07, 12:52 Ja tez spasuje, bo chyba nic nie zrozumialam. Piszesz, ze masz sie zabezpieczac dodatkowo przez tydzien, potem, ze jednak jestes zabezpieczona... coz, Twoje tabletki, Twoj seks, Twoja ewentualna ciaza, Twoja sprawa. Odpowiedz Link
maison17 Po odstawieniu.... 27.07.07, 15:45 Wiatm, Mam pytania: Odstawiłam yasmin w czerwcu i od tamtej pory miałam małe plamienia, normalny (bardzo obfity zresztą ) okres miałam w terminie, ale od półtora tygodnia mam takie btunatno sluzowe upławy. Czy któraś z was tak miała? Byłam u ginekologa "na przeglądzie" i nie mam żadnych innych historii, w ciąży nie jestem też (test) więc zastanawiam się nad tymi upławami, czy tak ma być? Przedtem brałam logest i po odstawieniu go, nic takiego u mnie nie występowało, po 2 miesiącach zaszłam planowo w ciążę, teraz chcemy mieć 2gie dziecko a ja wciąż czekam na brak plamień !? Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link
pytamibladze Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 31.07.07, 15:53 biorę yasmin już dość długo, nie wiem dokładnie, ale chyba podchodzę pod rok. teraz się zastanawiam, czy "napięcie" (bo bólem bym tego nie nazwała) w podbrzuszu to efekt uboczny, niepożądany, czy po prostu przewrażliwienie wynikające ze schizy ciążowej. czy nie powinnam przez cały miesiąc nic czuć? dodam, że pierwszego dnia krwawienia mam dość silny ból (podobno tabletki mają go likwidować. ja kiedyś nie miałam bólów wcale, po czym z każdym rokiem był silniejszy. miesiączkuję od 10 lat) zacząć się zastanawiać nad zmianą tabletek? Odpowiedz Link
anuuulaa Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 23.08.07, 20:12 cześć. Yasmin to moje pierwsze tabletki i chciałam się zapytać czy trzeba zaczynać je brać pierwszego dnia cyklu czy można wcześniej. miesiączke będę miała za około 2 tygodnie a chciałabym być je zażywać już teraz nie chce czekać aż tyle, więc moje pytanie czy jeśli zaczne brać wcześniej będe zabezpieczona i po jakim czasie. Jeśli ktoś może udzielić mi odpowiedzi to z góry dziękuje. Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 23.08.07, 20:16 Lepiej nie. Efektu antykoncepcyjnego brak, a do tego mieszasz w organizmie. Jesli bardzo Ci zalezy - ginekolog, on ma szersza wiedze. Odpowiedz Link
roxica1 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 31.08.07, 11:40 czesc biore dopiero pierwsze opakownie, a niestety musialam zaczac brac antybiotyk przez 10 dni czy w zwiazku z tym mam robic 7 dniowa przerwe miedzy opakowaniami czy raczej nie?? (po skonczeniu antybiotykou zostana mi 4 tabletki do konca opakowania) Odpowiedz Link
xxmalami Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 10.09.07, 11:46 Ja biorę od prawie roku....fakt piersi mi troszkę urosły ...czułam się jako tako...nie wiazałam tego z tabletkami. Palę też papierosy <ups> i włąsnie od jakiś dwóch tygodni strasznie źle się czuję ... Nudności wymioty ..brak apetytu<najlepiej nie jadłabym wcale> Robilam nawet test ciążowy ....wynik wyszedł negatywny....a mój gin na urlopie hmmmm AAA o bólach głowy nie wspomnę ..sa koszmarne ... miewałam od zawsze co prawda ale nie w tamim stopniu że żadne tabletki nie pomagają :] Odpowiedz Link
xxmalami Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 10.09.07, 11:51 Zapomniałam dodać że od trzech dni pojawiły się struzki krwi... Odpowiedz Link
olammz wczesnoporonność 11.09.07, 18:08 czesc dziewczyny zdecydowalam sie na Yasmin. tylko nurtuje mnie pytanie czy jest on wczesnoporonny?? czy wiecie cos na ten temat?? pozdrawiam Odpowiedz Link
bella1978 wlasnie zaczelam Yasmin 11.09.07, 20:48 Kiedys bralam Ortho Tri-Cyclen Lo i przestalam po niecalych 2och opakowaniach bo dostalam jakis skurczy w dole brzucha - podobnych do przedmiesiaczkowych. I jeszcze zrobilam sie drazliwa i humorzasta. Wczesniej przez prawie 2 lata mialam NuvaRing - zadnych efektow ubocznych. Teraz dopiero co zaczelam Yasmin - polecany zreszta przez amerykanskiego ginekologa. Zobaczymy jak dziala na moj organizm bo to sprawa indywidualna... Odpowiedz Link
dziubasekk Mdłości 18.10.07, 10:08 hej dziewczyny powiedzcie mi czy jak zaczynałyście brak Yasmin to miałyście jakieś mdłości? ja mam co rano i już mam tego dość,choć to dop 5ty dzień... Odpowiedz Link
bella1978 Re: Mdłości 19.10.07, 20:11 Oj tak. Jestem w polowie drugiego opakowania i jest ok, ale jak zaczelam pierwsze to mdlosci i na domiar biegunka sie zdarzala - przez pierwszy tydzien. Z niedogodnosci mam, ze mnie bola piersi (powiekszyly sie o dobry rozmiar, ale bola) i ciagle mam jakiegos bolacego pryszcza- ja co pryszczy nie dostawalam przez kilkanascie lat juz ( Odpowiedz Link
gosiaokruszek Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.01.08, 11:38 Witam.Od 2 dni biorę Yasmin,wcześniej przez kilka lat brałam Marvelon ale lekarz kazał zmienic pigułki poniewaz brałam je zbyt długo ( ok.6 lat) i przepisał mi właśnie Yasmin.Ale strasznie mnie odwadnia,cały czas muszę pić bo czuję suchochość w gardle i a później biegam do wc.Proszę o poradę...czy tak jest tylko na początku stosowania tych tabletek...czy jest cały czas? Odpowiedz Link
sandra20071 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.01.08, 14:49 Ja niestety mam podobny problem, choć biorę już trzecie opakowanie i wiem już, że ostanie. Problem suchości w gardle, skóry jest i tak dla mnie nie najgorszy przy drugim opakowaniu pojawił się trądzik, katar, który pojawia się i znika, nastroje depresyjne, a biust niestety się nie powiększył, a przydałoby się. Do tego suchość pochwy i spadek libido, dłużej nie wytrzymam. Mam pytanie, czy któraś z Was miała od Yasmine trądzik i czy po odstawieniu zniknie czy czeka mnie długa terapia u dermatologa? Odpowiedz Link
katarzynka82.2 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.01.08, 22:59 Biorę już 6 opakowanie, dotychczas wszystko było bez zarzutu (wcześniej brałam Minisiston i było ok), ale pod koniec poprzedniego cyklu zaczęły strasznie boleć mnie piersi. Krwawienie było regularnie, dość obfite. Zaczęłam kolejne po 7 dniowej przerwie i ból piersi wrócił, a w dodatku mdłości, ból głowy, zmęczenie, osłabienie. Zrobiłam test czy nie jestem w ciąży ale wyszedł negatywnie. Czy to mogą być skutki yasminu czy jakaś choroba? Takie objawy pojawiły się po raz pierwszy od kiedy biorę pigułki (już 7 rok). Jestem przerażona. Czy Wy też coś takiego miałyście???? Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.01.08, 23:17 Oczywiscie porozmawiaj z lekarzem, ale to moga byc skutki tabletek. Moze jednak Tobie yasmin nie sluzy? Odpowiedz Link
katarzynka82.2 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.01.08, 23:30 Mam nadzieję, że to jednak od tabletek, bo mam schizę ciążową. Ale tłumaczę sobie, że test wskazałby coś gdyby to była ciąża, bo jestem na 9 tabletce z tego opakowania, a w bieżącym cyklu jeszcze nie współżyłam. Czyli gdyby była to ciąża, to jeszcze z poprzedniego cyklu, zatem test musiałby ją wykryć...Czy dobrze myślę? Odpowiedz Link
qwerta30 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 22.02.11, 22:40 Odsprzedam yasmin, do 5 op. 40zł, powyżej 35zł za opakowanie + wysyłka. w temacie yasmin na maila: qwerta30@wp.pl Odpowiedz Link
magdalenka.86 POWIEKSZENIE PIERSI PO YASMIN 09.02.08, 00:08 Wlasnie zaczelam moje pierwsze opakowanie yasmin. I mam pytanie do wszystkich ktore braly go dluzej: czy moga po nim urosnac piersi?? A jesli nie to zeby chociaz sie nie zmniejszyly... Bo jesli jest to tylko zwiazane z +/- wagi to na nich sie tez to moze odbic... A bardzo chcialabym zmiany B->C. Odpowiedz Link
turzyca Re: POWIEKSZENIE PIERSI PO YASMIN 09.02.08, 00:16 Rosniecie piersi pod wplywem hormonow to kwestia w duzej mierze indywidualna. Ale zapraszam tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203 albo tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 i ide o zaklad, ze za kilka tygodni bedziesz calkiem zadowolona ze swojego biustu. Odpowiedz Link
magdalenka.86 Re: POWIEKSZENIE PIERSI PO YASMIN 10.02.08, 15:19 "Rosniecie piersi pod wplywem hormonow to kwestia w duzej mierze indywidualna." I do takiego tez doszlam wniosku, jak zwykle... Moja droga, Ty naprawde odpisujesz z predkoscia swiatla, masz jakies powiadomienie o nowych wpisach czy co? Dziekuje za linki, sprawdzilam na forum dla malobiusciastych (genialna nazwa) niestety nic nie ma o tych jaśminowatych, a przynajmniej wyszukiwarka mi nic takiego nie pokazala, ale na lobby biusciastych (hehe) oczywiscie jest taki watek o wplywie antykoncepcji na nasze skarby, ale wpisy sa rozne, lacznie z jednym gdzie dziewczyna zabila mnie stwierdzeniem, ze jej siostrze zmniejszyl sie i tak niewielki biuscik. W sumie w moim przypadku rozmiar spore B chyba i tak nie jest zly, bo mam 172 cm wzrostu i wage w porywach do 55 kg wiec moglo byc gorzej... A wszelkie wahania wagi u mnie odbijaja sie od razu na twarzy i biuscie. Wiec najlepiej zebym nie schudla bo nie czuje takiej potrzeby, ani nie przytyla bo nie chce, ale zeby biuscik sie jeszcze troszke powiekszyl). Ale takie rzeczy to chyba tylko w e***... Odpowiedz Link
turzyca Re: POWIEKSZENIE PIERSI PO YASMIN 10.02.08, 15:44 magdalenka, kobieca intuicja. Zrob mi przyjemnosc i zmierz sie ciasno pod biustem, a luzno w biuscie, co? Odpowiedz Link
magdalenka.86 Re: POWIEKSZENIE PIERSI PO YASMIN 11.02.08, 22:58 Prosze bardzo. Zreszta sama jestem ciekawa, juz dawno tego nie robilam, bo to mnie zawsze... Cyferki wychodzily male wiec wolalam sobie poprostu popatrzec. Wiec oglaszam: moje obecne wymiary 70/84. Czy zatem moge juz przeniesc sie na LOBBY_BIUSCIASTYCH?? Odpowiedz Link
turzyca Re: POWIEKSZENIE PIERSI PO YASMIN 11.02.08, 23:09 65D w stanikach bardziej scisliwych lub 60E w bardziej rozciagliwych. Mowa o rozmiarowce brytyjskiej, na normalne polskie wychodzi 60G ale zwyczajny polski producent tego nie szyje. Melissa i Avocado pewnie ok 60F. W Warszawie masz avocado na brackiej (ze swietna bra-fitterka pania Ania ktora kursuje miedzy Poznaniem a Warszawa), chatte w promenadzie, buduar w zlotych tarasach. Marysia z internetowego peachfield w razie wielkiej potrzeby tez sie umawia na zywo. W Poznaniu Avocado, w Krakowie intimo4you. Cos jest tez w Katowicach. A poza tym wszystkie strony internetu. A to tez bardzo dobre rozwiazanie, tylko nieco wolniejsze. Mozesz sie przeniesc na Lobby Biusciastych. Albo na Lobby Malobiusciastych - one specjalizuja sie w malych obwodach i miskach tak do F, bo w tym wypadku zarowno rozciagliwosc obwodu jak i odchylenie miski od normy robi roznice. Odpowiedz Link
magdalenka.86 Re: POWIEKSZENIE PIERSI PO YASMIN 17.02.08, 15:07 Dziekuje Ci bardzo za wszystkie rady. Masz racje, ze z tym dzieleniem biustow na czworo to troche zbyt ogolnie. Ja nosze rozmiar B juz kilka lat i mysle ze w miedzy czasie powinnam byla tak naprawde nosic kilka rozmiarow, cos w rodzaju male b, srednie b, i duze b... Co do zakupow przez internet korzystam z nich rzadko i mam zaufanie tylko do przedmiotow, nigdy nie kupuje ubran ale chyba to przemysle. Odpowiedz Link
madeleine1112 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.02.08, 12:09 Stosuje yasmin od roku. Chciałabym poddać się depilacji laserowej, ale przeciwskazaniem są leki swiatłouczulające, czy stosując yasmin mogę poddać się zabiegowi? Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 15.02.08, 16:17 mozesz spytac sie osoby wykonujacej zabieg lub zwyklego dermatologa. Odpowiedz Link
beda8 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 16.02.08, 11:36 witam mam pytanie co do yasmin. jestem po cięciu cesarskim , dostałam okres i zaczęłam brać novynette-po 3 miesiącach po porodzie byłam czyszczona bo miałam niby jakieś pozostałości po cięciu, 1 dzień przed zabiegiem miałam przerwę w novynette teraz po 14 dniach miałam kontrol i lekarz zmienił tabletki na yasmin (po novynette leciały mi włosy i ponoć był przerost endometrium a yasmin brałam kiedyś i nie było żadnych skutków ubocznych) i kazał mi dziś wsiąść od razu yasmin. W sumie novynette brałam 33 dni z jednodniową przerwą przed zabiegiem. lekarz stwierdził że mam dziś zacząć yasmin i nadal będzie zachowana skuteczność . Co wy o tym myślicie? Co mam zrobić? słuchać lekarza czy stosować sie do ulotki? Z góry dzięki za odp Odpowiedz Link
beda8 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 16.02.08, 17:27 lekarza? hmmmmm coś ostatnio si e popsuł.....sądzisz że na pewno będzie wszystko ok? i ochrona będzie zachowana? Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 16.02.08, 18:40 W sumie to jest niezle zawiklana sytuacja z tym Twoim braniem, mocno odbiegajaca od normy, wiec dlatego sluchalabym lekarza. A do tego branie ciurkiem kolejnego opakowania jest dosc bezpieczna metoda przejscia. Jesli dalej nie dowierzasz to mozesz sie przez tydzien dodatkowo zabezpieczac, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link
beda8 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 16.02.08, 20:45 wiem że jest zawikłana.......jednodniowa przerwa była....niby po tych nowynette przerosło mi endometrium wiec mam obawy . a może wiesz coś Turzyco o przerośniętym endometrium ? przy braniu tabletek anty powinno być endometrium mniejsze a nie większe-tak myślę...mam stracha bo 14 dni po zabiegu to tak jak po porodzie-szybko sie łapie. ale z drugiej strony 33 dni brałam novynette... Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 16.02.08, 21:25 wyjdz z tym pytaniem o endometrium do oddzielnego watku i poczekaj kilka dni, bo tu pare madrych osob zaglada i umialy to jakos sensownie wytlumaczyc. Odpowiedz Link
beda8 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 16.02.08, 21:35 ok wyjdę... dzięki będę słuchać gina -najwyżej będzie drugie dzidzi (chociaż nie życzę sobie tego na razie...jeszcze po jednym porodzie nie mogę dojść do siebie) pozdro Odpowiedz Link
magdalenka.86 YASMIN I BISEPTOL 18.02.08, 22:05 Dostalam wlasnie od lekarki biseptol i zastanawiam sie czy to moze miec jakies negatywne oddzialywanie na tabletki. Ona powiedziala ze to nie jest calkiem antybiotyk a w ulotce nie ma znajomych zakazanych substancji ale i tak mam watpliwosci. Musiala mi cos dac bo nie moglam sie wyleczyc z przeziebienia az sie w koncu rozchorowalam. Wiem zaraz powiecie ze trzeba bylo sie zapytac lekarza ale nie moglam i juz. Moze jestem przewrazliwiona bo przeciez nie kazdy lek musi od razu zle wplywac na tabletki ale to moje pierwsze opakowanie wiec wybaczcie mi ta zapobiegliwosc. PS. Turzyco, moze przydaloby sie zrobic z tego nowy watek, jakies wszystko o yasmin 2, bo ten juz sie zrobil za dlugi i niewygodny. No i pojawia sie takie cos: Wysłany tekst może pojawić się za kilka minut (duże wątki aktualizują się z opóźnieniem). Poza tym gdzies czytalam o eutanazji dla watkow 500postowych, moze na biusciastych... Odpowiedz Link
turzyca Re: YASMIN I BISEPTOL 18.02.08, 22:13 Farciara! Biseptol nie reaguje z tabletkami, daje duzo mniejsze skutki uboczne niz wszystkie znane mi antybiotyki i do tego jest tani jak barszcz.... ...tylko ja dwa lata temu dostalam na niego gwaltownej alergii, a wczesniej leczylam tym wszystkie moje zapalenia zatok... ech... Swoja droga lekarz, ktory mi ten biseptol przepisywal, mowil, ze w ogole warto sie podczas choroby na wszelki wypadek dodatkowo zabezpieczac, bo przy chorobie sie metabolizm zmienia. Ale gina zapominam o to dopytac za kazdym razem jak jestem. Tylko pamietaj, ze przy biseptolu trzeba koniecznie bardzo duzo pic! PS Dobrze, zaloze nowy watek i skrobne do misi, ze watek trzeba wymienic w spisie tresci. Odpowiedz Link
magdalenka.86 Re: YASMIN I BISEPTOL 19.02.08, 00:09 Tak tez myslalam. Ale postanowilam napisac moze innym uzytkowniczkom tez sie przyda. A rzeczywiscie to wszystko prawda, no i kosztuje zaledwie kilka zlotych a mnie najbardziej cieszy fakt ze w rzeczywistosci jest malo szkodliwy pomimo ze ulotka jak zwykle straszy nie wiadomo czym. Ogolnie antybiotykom jestem przeciwna i traktuje je jako ostatecznosc, tak jak w tym przypadku. Mysle, ze jesli mozna trzeba szukac najprostszych lekow. Pic rzeczywiscie trzeba duzo ale to jak przy kazdym takim leczeniu, najlepiej oczywiscie wode zrodlana, mineralna tez byle nie liczona w litrach. To tak dla zamkniecia watku. Zdecydowanie najpopularniejszego tutaj. To jeszcze zeby dac dobry przyklad umieszcze w nowym nowy wpis bo akurat cos mi sie przypomnialo, a pare osob juz sie dopytywalo kiedys. Odpowiedz Link
charm YASMIN i LEKI 06.05.08, 11:20 Witam Mam taki dość nietypowy problem. Yasmin biorę od prawie roku i generalnie jestem bardzo zadowolona. Problem polega na tym, że ostatnio mam problemy z okiem. Kuracja antybiotykami - rozumiem, wtedy zabezpieczałam się inaczej. Ale teraz nadal biorę krople do oczu zawierające antybiotyk. Jak mogę ustalić, czy taki antybiotyk (wkraplany do oczu) może jakoś wpłynąć na działanie tabletek? (metoda "ryzykować" nie wchodzi w grę..) Bardzo proszę o odpowiedź... Odpowiedz Link
turzyca Re: YASMIN i LEKI 06.05.08, 11:51 i jak myslisz, na kogo trafisz? Mozna spokojnie zrobic zalozenie, ze leki czynne miejscowo - krople do oczu i uszu czy masci wszelakiego rodzaju nie wplywaja na dzialanie antykoncepcyjne pigulek. Pytanie jest ew. w druga strone, czy pigulki nie zmieniaja jakos dzialania tych lekow, ale to powinien rozstrzygac lekarz wiedzac przy przepisywaniu kropli, ze bierzesz pigulki. Odpowiedz Link
charm Re: YASMIN i LEKI 06.05.08, 12:19 turzyca napisała: > i jak myslisz, na kogo trafisz? Świat jest mały > Mozna spokojnie zrobic zalozenie, ze leki czynne miejscowo - > krople do oczu i uszu czy masci wszelakiego rodzaju nie wplywaja > na dzialanie antykoncepcyjne > pigulek. Mam nadzieję, choć krople są dość mocne, i na pewno jakoś się wchłaniają, bo w ulotce pisało o obciążeniu wątroby itp... A zdecydowanie w chwili obecnej nie byłby to dobry pomysł, zwłaszcza dla ewentualnego potomka... > Pytanie jest ew. w druga strone, czy pigulki nie zmieniaja jakos > dzialania tych lekow, ale to powinien rozstrzygac lekarz wiedzac > przy przepisywaniu kropli, ze bierzesz pigulki. Pod tym względem jestem raczej spokojna, lekarka powiedziała, że nie wpływają (ale w drugą stronę nie była pewna, zasugerowała jedynie konsultację z ginekologiem i ew ostrożność...) PS.Dziwnie się ten wątek zachowuje... Odpowiedz Link
turzyca Re: YASMIN i LEKI 06.05.08, 12:50 W sumie w ulotce kropel powinny byc wypisane interakcje. Ale wybierajac wariant panikarski sprawdz jaka jest substancja czynna antybiotyku i porownaj z ta lista: forum.antykoncepcja.pl/printview.php?t=9211&start=0&sid=3769c7bd26149524509cb799cfdfbe9b Zawsze zostaje Ci odkrywanie kolorowego swiata prezerwatyw. Watek sie kopie, bo jest uroczo dlugi i nawet zostal stworzony kolejny, tylko trzeba go podlinkowac w opisie forum. Dobrze, ze o tym przypomnialas. Odpowiedz Link
charm Re: YASMIN i LEKI 06.05.08, 13:57 > forum.antykoncepcja.pl/printview.php?t=9211&start=0&sid=3769c7bd26149524509cb799cfdfbe9b Poza tym, że nie powinno ich się przyjmować razem z tabletkami anty nic nie pisze nic o obniżaniu działania tabletek, więc chyba w takich dawkach nie powinno nic się dziać...mam nadzieję... Składniki czynne kropel (więcej niż jeden rodzaj..) to deksametazon, tobramycyna (o której nic nie pisało), ofloksacyna, neomycyna, polimyksyn... > Zawsze zostaje Ci odkrywanie kolorowego swiata prezerwatyw. > Taaa, gdyby to było takie proste... Odpowiedz Link
karmacode Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 28.07.08, 16:47 Ja niestety również nie podzielę fenomenu Yasmin... biorę je już od dwóch lat i od dwóch lat waga wzrosła o około 6 kg. zanim zaczęłam brać Yasmin waga była stała. Czuję się teraz spuchnięta, ciężka, mam regularne bóle głowy i plamienia tydzień przed rozpoczęciem okresu. Plusem jest tylko poprawienie się cery. Odpowiedz Link
kocic22 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 06.11.08, 15:08 Hej Yasminkipodziele sie z wami moimi doswiadczeniami..otoz jestem 5 lat w zwiazku, swoja przygode z antykoncepcja zaczynalam od Diane 35, ogolnie poprawila mi sie cera, ale przybylo mi na wadze, piersi urosly gigantyczne, ogolnie samopoczucie w trakcie miesiaczki sie poprawilo, po tym byl Logest - masakra!!! dostalam tradziku jak nastolatka, stracilam ochote na zblizenia, samopoczucie bylo okropne: (, wraz z Logestem zmienilam Pania Ginekolog, ktora zaproponowala mi Yasmin, i oto prosze eureka!! naj, najlepsze tabletki jakie bralam, zero skutkow ubocznych, utrata wagi ( regularnie chodze na aeroba, wiec wygladalam prawie jak miss), jestem zadowolona z tego wyboru, pozdrawiam Odpowiedz Link
annw5 czy mozna wziac pierwsza tabletke w 4 dniu cyklu? 12.01.09, 14:29 Jakis cza stemu bralam yasmin, czulam sie bardzo dobrze, cera sie poprawila, okres zrobil sie mniej obfity i nie bolesny. Przez kilka miesiecy nie mialam potzreby stosowac tabletki. Ale teraz chce wrocic do tych tabletek i teraz mam pytanie czy koniecznie musi byc pierwsza tabletka polknieta w pierwszym dniu miesiaczki??? Czy nie moze to byc 4 dzien? Wahalam sie czy wziac juz w tym cyklu czy nie i teraz mysle, ze lepiej bylo wziac Z gory dziekuje i pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link
turzyca Re: czy mozna wziac pierwsza tabletke w 4 dniu cy 12.01.09, 15:09 Mozna, ale zabezpieczenie dopiero od drugie opakowania! Robi sie tak czasem, zeby zmniejszyc nieprzyjemne skutki uboczne. Odpowiedz Link
kasieczek88 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 13.01.09, 15:37 Witajcie drogie Yasminki Powiem, że przeraziłam się nie na żarty czytając to, co jest tutaj napisane odnośnie Yasmine. Biorę go pół roku. Nie mam absolutnie żadnych skutków ubocznych, poprawiła mi się cera, włosy są bardziej lśniące, nie przytyłam, a nawet schudłam ( przy czym nie wiem, czy jest to zasługa tabletek). Wszystkie badania mam w normie. I stawiam pytanie: Czy Yasmine to "cichy zabójca"? Powiem szczerze, że po przeczytaniu niektórych wypowiedzi można dojść do czegoś takiego. Nie przeczytałam wprawdzie wszystkich postów jednak może jakiś lekarz raz na zawsze wypowie się odnośnie tego czy taletki są groźne, pozdrawiam Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 13.01.09, 16:20 Marzenia dobra rzecz, lekarza tu nigdy nie bylo i pewnie nie bedzie. Ale moge Ci wyjasnic skad sie bierze problem z yasmin. Z yasminelle zreszta tez. To sa bardzo nowe leki, intensywnie promowane i niestety czesc lekarzy zachowuje sie nieetycznie i przepisuje yasmin mimo ze danej pacjentce nie powinni zapisywac hormonalnej antykoncepcji doustnej w ogole albo nie powinni zapisywac akurat yasmin/yasminelle, bo ta akurat osoba potrzebuje zupelnie inaczej skomponowanej antykoncepcji, o innej proporcji hormonow. Szczerze mowiac uwazam, ze producent sobie strzela w stope, bo gdyby lek byl przepisywany tylko tym osobom, ktorym naprawde pasuje to mialby swietna opinie, ale ze jest przepisywany hurtowo i w wielu przypadkach jest niekompatybilny to zaczyna miec czarna legende. Jak sie przed tym bronic? Trzeba sobie znalezc rzetelnego lekarza, ktory stawia dobro pacjentki na pierwszym miejscu i mu zaufac. A jak lekarz nosi rozowy fartuszek, to raczej mozna wyjsc od razu, nie czekajac na wcisniecie sobie recepty. Odpowiedz Link
minia223 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 13.01.09, 21:55 Czy przy karmieniu piersią można brac te tabletki yasmin a jak nie to jakie. Odpowiedz Link
wargass w sódmym dniu, czy po siedmiu dniach? 01.02.09, 01:09 Witam, mam takie pytanie, czy jezeli odstep czasu pomiedzy ostatnia tabletka a pierwsza z nowego opakowania wynosi 6 dni a nie 7 to moze to pociagnac za soba jakies konsekwencje? Odpowiedz Link
wargass w sódmym dniu, czy po siedmiu dniach? 01.02.09, 01:16 witam, mam takie pytanie: Jezeli odstep czasu pomiedzy przyjeciem ostatniej tabletki i pierwszej z nowego opakowania wynosi 6 dni a nie 7 jak zalecane jest w ulotce to czy moze to pociagnac za soba jakies konsekwencje? Prosze wszystkich zorientowanych w temacie o szybka odpowiedz, bo powoli zaczynam sie niecierpliwic...Wlasnie jestem na etapie przerwy i minely juz 3 dni a ja ciagle nie mam symptomow zblizajacego sie okresu, boje sie ze cos jest "nie halo".... Odpowiedz Link
jaceksoliwanski Pytanie o yasmine 08.01.10, 16:31 Witajcie wszyscy serdecznie Mam takie pytanie Żona regularnie od 1,5 lat bierze yasmine Zawsze bierze prawie regularnie o 20:00 problem jest taki: że w nocy z środy na czwartek miała biegunki. Dokladnie pamięta, że były one o godzinie 1 w nocy, czyli 5 godzin od zażycia tabletki. Później ich już nie było (biegunki), zażywa dalej regularnie o tej 20stej i w hmmm w niedzielę się kochaliśmy bez zabezpieczeń (późnym wieczorem). Oczywiście tabletki zażywa bez przerwy. Czy mamy się czego obawiać???? Kochane Kobietki pomóżcie (faceci też mogą jeśli wiedzą ) Z uszanowaniem Jacek Odpowiedz Link
nivea20 prawdopodobnie ;/ Tak?? 01.03.10, 19:58 Wiem, że pewnie macie dość takich tematów ale jakoś nie jestem pewna wiem że źle zrobiłam no ale nic już się nie odwróci Biorę tabletki już prawie 2 lata ostatnio 11 tabletkę z listka po 30 minutach zwymiotowałam... Przez cała noc miałam orkiestrę w brzuchu a to wymioty a to biegunka aż mnie konkretnie oczysciło:/ Nie wzięłam tej zwymiotowanej tabletki.Chociaż powinnam bo tak pisze na ulotce Na drugi dzień około 17 kochałam się z moim facetem bez innych zabezbieczeń potem normalnie o 20 wzielam normalnie tabletke jak zawsze teraz też dalej biorę je ,ale dalej nie używamy innych zabezpieczeń. Uważam że prawdopodobieństwo że mogłam zajść jest bardzo duże co wy o tym myślicie?? Odpowiedz Link
nikola1978 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 11.08.10, 12:19 sprzedam 2 opakowania yasmin,termin waznosci wrzesien 2012 r,zainteresowani pisac na meila kasiakepa@op.pl Odpowiedz Link
petarkaka Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 24.01.11, 15:20 Korzystam od ponad roku i nie ma problemów, tabletki uważam za dobre, a przynajmniej dobrze dobrane do mnie. Lekarz powinien je dobrać i jeśli zrobi to dobrze, a nasz organizm nie wytnie numeru to wszystko będzie OK Cenowo też wychodzi OK, dzisiaj rano wykupywałam u siebie w płockiej juvencie to 35zl z groszami dałam. Generalnie nie mam powodów do narzekania, także na plus. Odpowiedz Link
upartamama Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 25.01.12, 11:10 a w którym dniu po 21 tabletce dostajecie okres? czy po pierwszym opakowaniu może nie być okresu tak jak to w wielu przypadkach miało miejsce przy qlairze? Odpowiedz Link