15.03.06, 11:47
Tyle się pisze o badaniach jakie muszą być wykonane zanim lekarz przepisze konkretne tabletki, czy ktoś mógłby dokładnie napisać jakie to są badania?

Obserwuj wątek
    • anula36 Re: badania 15.03.06, 12:37
      na pewno warto zrobic:
      1. proby watrobowe
      2. glukoze
      3.krzepliwosc

Jesli chcesz miec idelanie dobrane tabletki przekroj hormonalny.

Wiekszosc lekarzy i tak zapisuje tabletki na ladne oczy.
      • mumka3 Re: badania 15.03.06, 13:34
        Na ładne oczy - właśnie sad( Jeżeli ja nie miałam zrobionych tych wszystkich badań, a już od 4 lat biorę minisiston i nie mam żadnych dolegliwości, sądzisz że jest sens teraz robić te badania?
        • mumka3 Re: badania 15.03.06, 13:36
          Aha i czy wiesz może jaki jest orientacyjny koszt takich badań, jeżeli chciałabym je zrobić na własną rękę? Bo skoro ginekolog do teraz nie wpadł na to żeby mi dać skierowanie na te badania to raczej marne szanse, że jak o nie poproszę to dostanę haha
    • garraretka Re: badania 15.03.06, 13:47
      ja miałam robione:
      1. transaminazy
      2. bilirubina
      3. APTT (czas kaolinowo-kefalinowy)

koszt około 50 zł

żadnych badań określających poziom hormonów - tabletki były dobierane niestety
      na zasadzie prób i błędów uncertain
    • aga2309 Re: badania 15.03.06, 19:09
      a mi ginka powiedziała, że nawet po zrobieniu dokładnych badań może kobieta nie
      tolerować pigułek i trzeba zmienić. ja robiłam tylko prolaktynę. wyszla w normie
      i mam pigułki, aczkolwiek jeśli będzie coś nie tak to wtedy mi je zmieni. inny
      lekarz powiedział to samo. zaznaczam że chodze prywatnie więc co za różnica i
      tak musiałabym zapłacic za badania. jedyne co ją interesuje to raz do roku
      obowiązkowo usg piersi, kanału rodnego i cytologia a co pół roku badanie gin -
      jeśli tego nie bede miec to mi nie wypisze recepty na kolejne opakowania.
      • anula36 Re: badania 15.03.06, 20:13
        ZAWSZE warto zrobic badania - upewnisz sie ze wszystko jest ok.
        Z probami to jest tak ze jak sie ladnie pousmiechasz do lekazra pierwszego
        kontaktu powinien dac skierowanie na bezplatne proby, Glukoze i krzepliwosc. Ja
        tak robie. W koncu place skaldke ubezpieczeniowa, czemu mam za wszystko placic?
        • mumka3 Re: badania 15.03.06, 23:27
          Racje masz, ale w mojej przychodni panuje polityka: "jak nie umiera to znaczy ze zdrowa i nie trzeba badac" sad((( Gdybys ty widziala jak ja sie musialam napocic zeby mi dali skierowanie na przeswietlenie pluc po przebytym przeze mnie zapaleniu pluc... jejuuu sad Ale sprobuje mimo to smile Dzieki za informacje smile) papa
    • the_kami Re: badania 16.03.06, 09:13
      Oprócz tego, co już wymienione: ciśnienie, cholesterol, cytologia, badanie
      piersi (mammografia albo USG), nieźle byłoby zrobić USG narządów rodnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka