lglapiak 24.01.07, 09:50 Czy krwawienie (śluz+krew) ok. środka cyklu oznacza owulcję? Gdyby jednak nie, to co? A jeżeli tak, to czy pocztek tego krwawienie, to właśnie początek owulacji, czy jak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lglapiak Re: owulacja...? 24.01.07, 19:36 No chodzi mi o to, czy to krwawienie jest oznaką właśnie owulacji? Tzn, czy dobrze mi się wydaje. A jeżeli mi się źle wydaje, to co ono oznacza? Odpowiedz Link
anula36 Re: owulacja...? 24.01.07, 20:29 a masz jakies dodatkowe objawy owulacji w czasie tego krwawienia? klucie po jednej stronie brzucha, sluz plodny? Mozna kupic test owulacyjny w aptece i sprawdzic. Odpowiedz Link
olenka.k Re: owulacja...? 25.01.07, 18:06 Albo nie rozumiem Twojego postu, albo ty mylisz krwawienie miesiaczkowe z plamieniem owulacyjnym. To pierwsze to potocznie zwany okres, ktory powinien pojawiac sie z cykliczna regularnoscia co 28 - 35 dni. Pierwszy dzien cyklu to pierwszy dzien tegoz wlasnie krwawienia miesiaczkowego. Plamnienie owulacyjne zas, zdaza sie stosunkowo dosc rzadko, ale jednak. Towarzysza mu obiawy opisane przez autorke postu wyzej. Czy to wlasnie objaw owulacji najlepiej sprawdzic testem o ktorym pisala anula. Mozesz tez to stwierdzic pod koniec cyklu - wystarczy odjac od daty pierwszego dnia krwawienia miesiecznego 14 dni i juz m.w. bedziesz wiedziala czy wtedy kiedy bylo to (dodatkowe srodcykliczne ) krwawienie czy byla owualcja czy nie. Troche pomotalas, ale moze o to ci wlasnie chodzilo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alazgdanska Re: owulacja...? 27.01.07, 21:10 To o czym piszesz moze wskazywac na przebyta owulacje, w razie watpliwosci mozesz zawsze zapytac przy okazji wizyty u lekarza. Odpowiedz Link
nglka Chwila chwila 03.02.07, 06:03 Należy sprostować parę wypowiedzi. Zacznę od Autorki wątku. > Czy krwawienie (śluz+krew) ok. środka cyklu oznacza owulcję? Krwawienie czy plamienie? Krwawienie występuje wtedy, gdy potrzebna jest podpaska. Plamienie to kilka plamek krwi lub jedna większa, i nada się wkłądka higieniczna. Krwawienia występują rzadko a plamienia dość często. Nie u wszystkich i nie w każdym cyklu. I owszem - jak najbardziej mogą wskazywać na owulację. Prostuję resztę wypowiedzi, proszę wybaczyć, że nie cytuję z nickiem: > Mozna kupic testowulacyjny w aptece i sprawdzic. - Nie można. Test owulacyjny wykrywa maxymalne stężenie LH, które takowe jest na 24-36h PRZED owulacją. W dniu owulacji test już nic nie pokaże. > Plamnienie owulacyjne zas, zdaza sie stosunkowo dosc rzadko, ale jednak. - Jak już pisałam - zdarza się dość często > Towarzysza mu obiawy opisane przez autorke postu wyzej. - Przypominając - kłócie jajnika. Ale nie każda dziewczyna ma bóle owulacyjne. To tak jakby założyć, że owulacji towarzyszy plamienie, gdy wcale nie musi. Teoretycznie u kobiety owulacja może przebiegać bezobjawowo. > Mozesz tez to stwierdzic pod koniec cyklu - wystarczy odjac od daty pierwszego dnia krwawienia miesiecznego 14 dni i juz m.w. bedziesz wiedziala - Bzdura. Miesiączka może wystąpiić zarówno po 10 jak i po 16 dniach od owulacji. W skrajnych przypadkach (wymagających leczenia) czas ten może wynosić wiele mniej. Odpowiedz Link
saba76 Re: Chwila chwila 06.02.07, 19:05 > > Mozesz tez to stwierdzic pod koniec cyklu - > wystarczy odjac od daty pierwszego dnia krwawienia miesiecznego 14 dni i juz tak z tym też nie zgodze sie, nie ma regóły, ja mam 17-15 dni przed miesiączką Odpowiedz Link