Dodaj do ulubionych

Jakie badania przy tabletkach antykoncepcyjnych?

07.02.07, 10:31
W przyszłym tygodniu umówiłam się na wizytę do ginekologa. Wizyta niestety
prywatna (w ramach NFZ dopiero za 3 mies.). Celem mojej wizyty jest prośba o
dobranie tabletek antykoncepcyjnych (mam 2 dzieci i więcej nie planuję).
Przed wizytą chciałabym jednak zrobić (oczywiście również prywatnie)
wszystkie potrzebne badania (aby ograniczyć ilość wizyt), żeby na ich
podstawie lekarz przepisała mi tabletki. Proszę o informacje jakie badania
zlecają lekarze do tabletek lub plastrów antykoncepcyjnych.
Obserwuj wątek
    • enthousiasme Re: Jakie badania przy tabletkach antykoncepcyjny 07.02.07, 12:48
      Szczerze?powinni robić jakieś badania,ale nie robią zazwyczaj...Mi lekarka
      dobrała tabletki ,,na oko" i okazały się niewypałem - źle sie po nich czułam,
      dopiero drugie były dobre i biore je juz rok. Wiekszosc moich znajomych
      kolezanek rowniez dostala tabletki bez szczegolowych badan u innych
      lekarz,dziwne? To chyba oszczednosc...Ale jesli idziesz prywatnie,to mozesz
      poprosic o takie badania...
      • jolcia2 Re: Jakie badania przy tabletkach antykoncepcyjny 07.02.07, 13:06
        W tym rzecz, że chciałabym uniknąć zbyt dużej ilości wizyt (każda to kolejne
        100 zł). Dlatego też gdybym wcześniej wiedziała jakie badania powinnam zrobić
        to poszłabym z wynikami na pierwszą wizytę i może udało by się uniknąć
        następnej. Pani doktor, do której się wybieram na pewno nie przepisze mi
        lekarstw bez badań (jest najbardziej sumiennym lekarzem jakiego znam). Dlatego
        ponawiam pytanie. Jakie badania zlecają zwykle ginekolodzy aby przepisać
        tabletki antykoncepcyjne?
        • paula_blue Re: Jakie badania przy tabletkach antykoncepcyjny 07.02.07, 14:08
          Możnaby zrobic ogólne badanie krwi, ogólne moczu no i poziom hormonów. Plus
          cytologia i usg pochwy (czy jakieś torbielki są). Poziom hormonów jest drogi,
          nie wiem czy trzeba mieć skierowanie. USG pochwy powinna lekarka zrobic u
          siebie, no i pobrac wymaz do cytologii. Bez drugiej wizyty i kupy kasy nie widzę
          możliwości...

Zrób tak jak 99% pacjentek - krótki wywiad z ginekologiem, badanie piersi,
          badanie ginekologiczne i USG pochwy. To powinno sie załatwić na jednej wizycie -
          i już wychodzisz z receptą. I tak dostaniesz Yasmin albo Cilest..... He he
          • tictac10 Re: Jakie badania przy tabletkach antykoncepcyjny 07.02.07, 22:09
            Jestem w podobnej sytuacji i co jest dosć dziwne dziewczyny ktore poiwnny dbac
            o to podporzadkowuja sie standardowym zasadom ginekologow i przystaja na to aby
            brac tabletki bez jakichkolwiek badan hormonalnych. W moim przypadku lekarz
            mial konkretne podstawy by stwierdzic za duzy poziom hormonow meskich, co sama
            potrafilam tez zauwazycsmile Fakt ze zrobil mi usc oraz cytologie, ale nie
            wspomnial ze jakbym ewentualnie nawet chciala na swoj koszt robic poziom
            hormonow, zebym cokolwiek sprawdzilasmilePrzepisal hormony i tyle...ogolnie moze i
            bym jak wiekszosc zaczela je brac ...ale natchnelo mnie kilka ro\nych historii
            osob ktore niezbyt dobrze skonczyly po takim przyjmowaniu antykoncepcyjnych
            lekow i postanowilam poczekac(choc nie powiem bardzo chcialam jak najszybciej
            zaczac). zlozylo sie na to kolka spraw..ale za to mam czas na badania. I owszem
            sa one drogie, ale na podstawowe badanie THS mozna dostac skierownie od
            internicty, a reszte niestety za kazdy hormon placic. ale moze warto...w
            kazdym razie ja z ogolnym wynikiem wybieram sie do endokrynologa a potem
            ewnetulanie jakies szczegolowe hormony zbadamsmile
    • tupasia No własnie! 10.02.07, 13:19
      No własnie - tak z ciekawości - jakie badania lekarz kazał Wam robić? Jakie
      hormony i nie wiem? Np. próby wątrobowe - ja robiłam. Wymieńcie prosze jakie
      konkretnie bardania laboratoryjne robiłyscie?
      • gooralka Re: No własnie! 10.02.07, 14:08
        hej. ja dostałam tabletki na "oko" albo z "marszu" bo lekarz był rzeznikiem!!!
        Tabletki ok. Ale zmieniałam ginekologa smile
        • tupasia no to standard 10.02.07, 15:00
          No brak słów - ja tez tak dostałam i tabletki wcale nie były ok, a lekarka
          (jedyne 100 zl za wizytę:/)chciała na mnie doświadczenia przeprowadzać, no ale
          wierzę, że któraś z forumowiczek była u lekarza, który zlecił jakies badania
          przed - jakie?
          • baby1girl Re: no to standard 10.02.07, 22:36
            a ja w PoznAniu trafilam na rewelacyjna panią doktor.
            cHODZę do niej prywatnie, jednak na wszystkie badania wysyła mnie z NFZ do szpitala.
            Przed dobraniem tabletek mialam robiona cytologie+usg(to akurat w cenie wizyty
            100 zł), jednak dostałam również skierowanie do szpitala na zbadanie poziomów
            hormonów . W tym przypadku - bezpłatnie.
            Dopiero po takich badaniach zdecyduje jakie tabletki są dla mnie dobre.
            Wcześniej miałam też dobrane tabletki na "oko". Brałam Logest przez około rok.
            Obecnie mam bardzo poważne problemy z okresem. Występuje średnio raz na dwa
            miesiące, albo czasami na trzy. to wszystko trwa już ponad pół roku.
            • tupasia Re: no to standard 10.02.07, 22:51
              Ja mam własnie iść do takiej, która przetestowały juz moje koleżanki. Jeśli
              chodzi o poziom hormonów to jakie dokładnie hormony? Bo ja chciałam ostatnio na
              własną rękę zbadać poziom hormonów płciowych i Pani w analityku mnie wyśmiała uncertain
              • gooralka Re: no to standard 11.02.07, 14:57
                Widzicie. Nie ma reguły. Czy prywatnie czy nie.
                Ja tez poszłam do sprawdzonej lekarki. Cytologie i USG owszem zrobiła- choc
                musiałam czekać na USG ok 2 tyg na wolny termin- ale za darmo. Ale z drugiej
                strony badania zrobila tylko dlatego, że mam nadzerke i polipa i bakterie....
                W sumie na USG nic nie wydzlo a jajnik jak bolal tak boli!
                • malwes Ja robiłam sporo badań 11.02.07, 18:37
                  Ja robiłem pełną morfologię, krzepliwość, biochemię (sód, potas, cynk, magnez,
                  żelazo, itp)poziom cukru, mocz, próby wątrobowe, usg piersi i narządów rodnych,
                  cholesterol.

Hormonów nie robiłam bo miałam aktualne: standardowo je sprawdzam z powodu
                  dawnej nadczynności tarczycy (ale tylko wszystkie 3 tarczycy, testosteron i
                  nadnercza (DHEA-S).

Ale i tak po porodzie mam problem z tolerancją hormonów - teraz zwiększyłam
                  dawkę (tzn. Femoden) i jest ok.
    • hope88 Re: Jakie badania przy tabletkach antykoncepcyjny 12.02.07, 00:11
      mam pytanko .czy jesli poszłabym do lekarza prowadzącego to moze napisac on
      skierowanie na badanie poziomu hormonów bezpłatne(to byłoby mi bardzo pomocne)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka