carinaf 08.05.08, 22:47 Ginekolog zachęca mnie do spróbowania, ale nie znam nikogo kto tego używał. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turzyca Re: NuvaRing - czy znacie? 08.05.08, 23:28 Ja juz nawet nie mowie o uzyciu wyszukiwarki, bo zdaje sobie sprawe, ze to bardzo trudne zajecie. Ale watek na ten temat wisi na pierwszej stronie forum. Odpowiedz Link
klakierka Nuvo Ring 11.06.08, 18:12 a ja właśnie szukam informacji na temat Nuvo Ring i nic nie moge znaleźć (( Odpowiedz Link
turzyca Re: Nuvo Ring 12.06.08, 00:39 Bo to NuvA ring forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=76282040&a=76333880 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=78892785&a=79312966 Odpowiedz Link
lulu_akceliki Re: Nuvo Ring 29.06.08, 02:33 Znalazlas info? Nuvaring jest swietny, dobrze zabezpiecza,nie powoduje skutkow ubocznych, i nie trzeba pamietac codziennie. jakbys jeszcze cos chciala wiedziec, pytaj, pozdrawiam. la Odpowiedz Link
dosiadpl Re: Nuvo Ring 03.07.08, 13:59 Czy mozesz powiedziec cos wiecej o odczuciach, mam na mysli czy nie czujesz skutkow ubocznych jak po pigulkach? No i jak to wyglada? Moj gin tez namawial mnie, pigulek juz nie toleruje, mam po nich potworne bole nog, skoncyzlo sie u chirurga naczyniowego.. nie mowiac juz o libido.. tragedia. Obawiam sie ze to mzoe dac ten sam efekt? Odpowiedz Link
turzyca Re: Nuvo Ring 03.07.08, 15:41 Dosia, z tego co rozumiem to ten hormon przenika do krwi. Czyli moze dawac efekty podobne jak przy tabletach. Moze, ale nie musi, a wiec w tej sytuacji powinien wypowiedziec sie Twoj lekarz (i to raczej ten od naczyn) na podstawie badan producenta, moze stezenie hormonow we krwi jest nizsze? Ale ja bym na Twoim miejscu jednak rozwazala spiralke, ew. metody barierowe, prezerwatywa, diafragma. Nie ma co ryzykowac. Odpowiedz Link
doral2 Re: Nuvo Ring 04.07.08, 09:34 Dosia już miała spiralę i ją wyjęła, ze względu na ciągłe stany zapalne...o ile dobrze pamiętam in ie pomyliłam ) co do nuvaring to mam podobne zdanie w kwestii hormonów...tak samo uwalnia hormon jak mirena, podobny hormon jak w tabletkach, tyle że omija wątrobę....i jak mirenę nosi się wewnątrz, co również może powodować stany zapalne.... co do pamiętania - łatwiej pamiętać o przyjęcia tabletki codziennie niż zmieniać krążek co 30 dni...przynajmniej ja tak uważam po lekturze wątków o zapomnianych pigułkach.... Odpowiedz Link
gazetaforum Re: Nuvo Ring 05.07.08, 10:16 ja jestem zachwycona. Pierwszy krążek jak miałam to plamiłam ale teraz mam drugi i powiem wam ze to rewelacja libido nie zaniło jak w przypadku tabsów samopoczucie bardzo dobre i nie trzeba pamietac o codziennym łykaniu tabsów. poleam chociaż każdy powinien sam przetestowac na sobie co do stanów zapalnych to wydaje mi sie wystarczy np.lactovaginal Odpowiedz Link
evensis Re: Nuvo Ring 15.12.08, 15:01 A ja mam takie pytanie: Czy krążek jest wyczuwalny przez faceta podczas pieszczenia palcami? Bardzo lubię tę formę gry wstępnej i wolaąłbym,żeby mojemu chłopkowi nic nie przeszkadzało. Odpowiedz Link
kaja_p Re: Nuvo Ring 05.07.08, 17:42 doral2 napisała: ...podobny hormon jak w tabletkach, tyle że omija wątrobę....i > jak mirenę nosi się wewnątrz, co również może powodować stany zapalne... - wątroby nie omija, bo przecież przedostaje się do krwi, a jak wiadomo wątroba to filtruje, stanów zapalnych nie wywołuje, bo wykonany jest ze specjalnego tworzywa, nawet w ulotce nie ma notatki w "działaniach niepożądanych", że może wywoływać jakiekolwiek stany zapalne > co do pamiętania - łatwiej pamiętać o przyjęcia tabletki codziennie niż zmieniać krążek co 30 dni... - krążka nie zmienia się co 30 dni, tylko zakłada na 21 dni, potem robi się 7 - dniową przerwę. Mnie rzeczywiście raz zdarzyło się nie wyjąć krążka na czas i zrobiłam to po 2 dniach, ale to nie miało żadnego wpływu, bo cykl można sobie wydłużyć nawet o 7 dni Ja jestem zadowolona, chociaż na początku podeszłam do tego sceptycznie. Teraz się przekonałam i nie zamierzam zmieniać. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: Nuvo Ring 07.07.08, 11:25 Dobrze pamietasz, teraz tylko gumy i wylicznaki... co mnie wkurza na maksa, bo to jak wrozenie z fusowprzynajmniej w moim przypadku Poki nie bedzie wpadki tak pociagne, a jak juz bedzie to i tak 2 dziecko planowalam. Jednak juz po tym 2 nie zdecydowalabym sie na przedpotopowe metody i wyliczanki, moze i to dobre jesli ma sie wszytsko jak w zegarku,ale ja teraz jestem troche rozregulowana bo od stycznia schudlam 8 kg wiec i cykle sa bardzo rozne.. tak wiec testujcie dziewczynki, a ja w przyszlosci moze skorzystam mam nadzieje! Odpowiedz Link
turzyca Re: Nuvo Ring 07.07.08, 12:51 Ja sie NPRowi przygladam od dluzszego czasu. I wychodzi mi, ze jesli to nie wyliczanka, a taki uczciwy NPR z mierzeniem temperatury i obserwacja sluzu (a jeszcze badaniem szyjki macicy), to mu nieregularne cykle nie przeszkadzaja. Spytaj sie nglki lub bystrej26, one powinny umiec Ci to przystepniej wytlumaczyc. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: Nuvo Ring 07.07.08, 13:17 Wiec dla mnie jest to 3 cykl, jest tak trudno cokolwiek z tego wydedukowac ze nawet Fertilityfriend rysuje wszystko linia przerywana. Bystra tez sama nie wie co sadzic tak naprawde, bardzo mi pomaga ale.. zbyt duzo tu nietypowych rzeczy, np zawsze po stosunku mam przejzysty sluz /niezaleznie czy kochamy sie z gumka czy bez/ przez kolejne 20 godzin wiec obraz sluzu jest malo miarodajny, plywa tak samo jak sluz plodny, szyjke mam zawsze otwarta- tak mi zostalo po porodzie. Wysokosc sie zmienia, ale zmiana bardzo wyrazna jest tylko prze okresem - bardzo twarda.. temperatura mi wzrasta i spada non stop... efekt jesli nie chcesz wpasc uzywaj gumek.. tylko po co ta cala zabawa z mierzeneim temp itp... ? Nie wiem, byc moze przesadzam, ale jak dla mnie to moze jest dla osob, ktore rzadko wspolzyja i ponosza niewielkie ryzyko lub nastawiaja sie ze ciaza w kazdym przypadku jest ok... Odpowiedz Link
agnren Re: Nuvo Ring 08.08.08, 23:05 Ja również mam przed sobą receptę na Nuvo i szukam informacji na ten temat. np. jak z samopoczuciem, ile kosztuje i czy na 100% działa. Odpowiedz Link
alsana1983 Re: Nuvo Ring 09.10.08, 20:28 Mnie mija jutro ostatni dzien stosowania Nuva ring po raz pierwszy. Ogolnie samopoczucie - fatalne.mam nadzieje,ze z czasem sie to wszystko unormuje,bo jesli nie,to zwariuje i ja i moj partner,bo jestem teraz nie-do-zniesienia, caly czas jestem zla,chce mi sie plakac,po chwili dobry nastroj wraca - hustawka straszna, po pracy wracam padnieta i jedyne o czy marze to sen (tak tak - SEN, nie seks ). Na poczatku myslalam,ze to przesilenie jesienne,ale teraz stwierdzam,ze to "wina" krazka ;]. na razie nie bede rezygnowac, sprobuje jeszcze nastepny miesiac i mam nadzieje,ze sytuacja zacznie sie normowac. Pozdrawiam wszystkie "majace w sobie cos". Odpowiedz Link
agnren Re: Nuvo Ring 03.11.08, 09:48 I jak teraz? ja mam trzeci krążek i nadal wątpliwości, mój lekarz rodzinny, do którego poszłam po kolejną receptę zapytał dlaczego nie używam spirali tylko jakieś krążki.I znowu mam mnóstwo myśli różnych w głowie. Odpowiedz Link
niewid-oczna Re: Nuvo Ring 27.11.08, 09:42 AGNREN mam pytanie lekarz rodzinny jest ginekologiem? Bo chyba nie wiec nie rozmawiaj z nim o antykoncepcji, od tego jest ginekolog.Ja tez chcialam spirale ale to jest ostatecznosc ginekolog zaleca tylko wtedy gdy nie mozna brac hormonow powiedzial ze sa długie i obfite miesiaczki bule brzucha i plamienia ciagle. Moze nie u wszystkich kobiet ale wielu mam kuzynke ktora ze wzgledu na zylaki nie moze hormonow i ma wszystkie te objawy juz od 5 lat. Ja 1 miesiac mam krazek zobacze jak to bedzie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lulu_akceliki Re: Nuva Ring 29.11.08, 09:20 Lekarz rodzinny to chyba nie jest za dobrym doradca w kwestii antyknocepcji, po drugie spirale odradzalabym Ci z wlasnego doswiadczenia i przezyc z nia zwiazanych - lala sie ze mnie krew prawie nieutannie, juz na poczatku podlapalam infekcje i nie mogla sie potem z niej wygrzebac miesiacami. ja wspominam najgorzej. teraz kazdemu polecalabym krazek, bo go mam prawie rok i naprawde wiem ze to najlepsze co dotad mialam. Moze implant w przyszlosci. Odpowiedz Link