glosn-iczek 23.12.08, 19:08 witam, pisze bo chcialabym sie upewnic.. a mianowicie: jesli mam regularny cykl: rowno 28 dni, a nastepny okres przypada na 29 grudnia, to na samym poczatku stycznia przypadaja moje dni nieplodne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigrid.storrada Re: NIEPLODNE???? ALE CZY NAPEWNO??? 23.12.08, 19:49 Przeklejam moją wypowiedź z innego wątku: Próby ustalania dni płodnych za pomocą kalendarzyka są głupotą. Przeczytaj koniecznie: pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarzyk_ma%C5%82%C5%BCe%C5%84ski Zwłaszcza warto podkreślić: !!!!!!Ze względu na małą skuteczność (Wskaźnik Pearla), ma raczej znaczenie historyczne !!!!!!!!! Zajrzyj sobie na forum NPR (Naturalne Planowanie Rodziny), czy naprawdę myślisz, że ta cała masa kobiet z nudów mierzy sobie temperaturę, obserwuje śluz i szyjkę macicy? Jeśli można by wyliczyć sobie tak po prostu dni niepłodne na pewno by tego nie robiły. Odpowiedz Link
turzyca NIE NA PEWNO 24.12.08, 00:26 Szczegolnie jesli bedziesz wyjezdzac lub przezywac jakies wieksze emocje organizmowi moze sie cos wahnac. Bez wyjazdow i wiekszych emocji tez. Kobieta nie zegarek. Dlatego nalezy stosowac albo porzadna antykoncepcje - prezerwatywy, spirale, metody hormonalne - albo porzadnie stosowac metody naturalne czyli laczace co najmniej dwa wskazniki, a najlepiej wszystkie: mierzenie temperatury, obserwacje sluzu, obserwacje szyjki macicy. Wyliczanie dni (nie)plodnych czy stosunek przerywany nie maja absolutnie zadnego sensu i sa calkiem dobra droga do wpadki. Odpowiedz Link
justy1 Re: PLODNE???? 24.12.08, 00:56 nie masz ż a d n e j gwarancji nawet przy najbardziej regularnych cyklach na swiecie. Odpowiedz Link