Dodaj do ulubionych

Wstrząsające książki

• jodlowa_igielka Re: Wstrząsające książki 29.04.10, 21:25
      Malowany ptak
      dużo czytam ale ta książka nadal jest najbardziej wstrząsająca w moim literackim dorobku
      • Gość: angeto Re: Wstrząsające książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 18:36
        "JAKBYŚ KAMIEŃ JADŁA" WOJCIECHA TOCHMANA- absolutnie obowiązkowa lektura.
        To się wydarzyło nie tak dawno -w naszej rodzinnej Europie.
        A "Malowany ptak" - no cóż !!! Obliczona na taki efekciarski wstrząs fikcja
        literacka. Obszernie pisze o tym Janusz Głowacki w książce "Z głowy", którą
        również warto przeczytać.
    • Gość: xx Charles Fort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 17:32
      Najbardziej wstrząsające książki to nie te, które opisują znęcanie
      się, tortury, czy okropności wojny. Są na świecie dzieła literackie,
      które potrafią powalić człowieka na kolana i to na bardzo długo, bez
      opisów przemocy.
      Mój ostatni przykład: Charles Fort „Księga rzeczy wyklętych”. Jest
      to na pozór zbiór ciekawostek zebranych z różnych źródeł przez
      ekscentryka-dziwaka z przełomu XIX i XX wieku. Niby nic takiego,
      zwykła rozrywka-zabawka, a jednak po przeczytaniu kilku kartek
      zaczynasz rozumieć myśl przewodnią autora i okazuje się że oto
      trzymasz w ręku być może najbardziej wstrząsającą książkę swojego
      życia. Jest tylko jeden warunek: inteligencja czytelnika musi być
      trochę powyżej przeciętnej.
    • jk3377 Re: Wstrząsające książki 05.05.10, 21:54
      nie wiem czy bylo podane ale książki waris dirie- jej i o niej.
      • aleks652 Re: Wstrząsające książki 10.05.10, 13:03
        Nie było, a powinno być. "Kwiat Pustyni" mam ochotę wcisnąć każdej idiotce,
        która twierdzi, że nie czerpie przyjemności z życia seksualnego.
    • anna335 Re: Wstrząsające książki 06.05.10, 15:30
      Lowell Cauffiel "House of Secrets"
      do dzis nie moge sie otrzasnac po lekturze a czytalam rok temu, to ksiazka
      oparta na faktach, zawierajaca wstrzasajace zdjecia. Makabryczna historia
      rodziny w ktorej ojciec (z przyzwoleniem i pomoca matki) znecal sie
      psychicznie, fizycznie i emocjonalnie nad swoimi dziecmi wykorzystujac wszystkie
      w wieloraki przerazajacy sposob
      a wszystko dzieje sie w Ameryce nie tak dawno temu, w internecie sa dostepne
      akta sadowe calej sprawy
      • Gość: Ja Monika Mularczyk "Brudny dotyk" IP: *.welnowiec.net 07.05.10, 23:15
        Wstrząsająca, ale zakończenie pokazuje, że istnieje szansa na szczęście dla
        każdego...
        • Gość: Ania Re: Monika Mularczyk "Brudny dotyk" IP: *.subscribers.sferia.net 26.12.10, 17:54
          Bardzo dobra książka. Czyta się jednym tchem, choć naprawdę przeraża że tak mogło być naprawdę...
    • catn1p Re: Wstrząsające książki 10.05.10, 16:30
      Mną ostatnio "Nieznośna lekkość bytu" Kundery wstrząsnęła.
    • lepiejmi80 Re: Wstrząsające książki 12.05.10, 14:40
      "Dziewczyna z sąsiedztwa" Jacka Ketchuma
      seria Millenium Stiega Larrsona
      • aleks652 Re: Wstrząsające książki 13.05.10, 11:40
        A co jest wstrząsające w "Millenium"??? Dobrze się czyta, przyznaję, ale daleko
        mu choćby do wspomnianej "Dziewczyny..." Ketchuma, która jest rzeczywiście
        porażająca. Jeśli ktoś nie wie o co chodzi to jest to o dziewczynce, która jest
        dręczona psychicznie i fizycznie przez swoją ciotkę, kuzynów i dzieci z sąsiedztwa.
        Mocna, bardzo chociażby poprzez sielską atmosferę białych płotków,
        przystrzyżonych trawników. Studium okrucieństwa bez powodu.
        Podobnie sielsko na początku wygląda
        Zdradzona.
        Porażająca opowieść o dziewczynce, która w wieku 6 lat zmienia się i zaczyna
        robić groźne, niebezpieczne rzeczy wypierając się tego. Sytuacja z roku na rok
        się pogarsza, aż na jaw wychodzi kto rzeczywiście był sprawcą wszystkich złych
        uczynków przypisywanych dziecku. Wręcz nieprawdopodobne książki, a obie na faktach.
    • Gość: gogo Re: Wstrząsające książki IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 19:48
      3096 dni-nataschy kampusch
      • Gość: art Re: Wstrząsające książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 20:13
        "Genesis" Poula Andersona. Opowiada o czlowieku funkcjonujacym jako sztuczna inteligencja przez milion lat. Krotka nowelka, ale dobitnie nakresla ogrom wszechswiata i malenkosc czlowieka
    • Gość: uncja Re: Wstrząsające książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 18:06
      "Strach" Jana Tomasza Grossa. Długo dochodziłam do siebie.
      • meeds Re: Wstrząsające książki 03.01.11, 14:45
        dla mnie
        ojcobojczyni - tragedia rodzinna
        my dzieci z dworca zoo
        okaleczona
        • Gość: mb75 Re: Wstrząsające książki IP: 163.157.254.* 04.01.11, 14:26
          "Kwiaty na poddaszu" - jak matka może skrzywdzić własne dzieci - i kolejne części, które pokazują tego konsekwencje

"Kwiat pustyni" - tym bardziej poruszające, że opisywane tam praktyki są nadal stosowane!
    • bene_gesserit Re: Wstrząsające książki 04.01.11, 17:19
      'O psie, który jeździł koleją' Romana Pisarskiego. Nic poźniej mnie tak nie wygniotło psychicznie.
    • malazabka.de Re: Wstrząsające książki 04.01.11, 19:59
      jesli dobrze przetlumaczono tytul (o ile go wogole przetlumaczono" to "Ojcze nasz, ktorys jest w piekle..." Ulli Fröhling-STRASZNA HISTORIA-no i na faktach.... juz nigdy ego nie przeczytam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka