jodlowa_igielka Re: Wstrząsające książki 29.04.10, 21:25 Malowany ptak dużo czytam ale ta książka nadal jest najbardziej wstrząsająca w moim literackim dorobku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angeto Re: Wstrząsające książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 18:36 "JAKBYŚ KAMIEŃ JADŁA" WOJCIECHA TOCHMANA- absolutnie obowiązkowa lektura. To się wydarzyło nie tak dawno -w naszej rodzinnej Europie. A "Malowany ptak" - no cóż !!! Obliczona na taki efekciarski wstrząs fikcja literacka. Obszernie pisze o tym Janusz Głowacki w książce "Z głowy", którą również warto przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Charles Fort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 17:32 Najbardziej wstrząsające książki to nie te, które opisują znęcanie się, tortury, czy okropności wojny. Są na świecie dzieła literackie, które potrafią powalić człowieka na kolana i to na bardzo długo, bez opisów przemocy. Mój ostatni przykład: Charles Fort „Księga rzeczy wyklętych”. Jest to na pozór zbiór ciekawostek zebranych z różnych źródeł przez ekscentryka-dziwaka z przełomu XIX i XX wieku. Niby nic takiego, zwykła rozrywka-zabawka, a jednak po przeczytaniu kilku kartek zaczynasz rozumieć myśl przewodnią autora i okazuje się że oto trzymasz w ręku być może najbardziej wstrząsającą książkę swojego życia. Jest tylko jeden warunek: inteligencja czytelnika musi być trochę powyżej przeciętnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jk3377 Re: Wstrząsające książki 05.05.10, 21:54 nie wiem czy bylo podane ale książki waris dirie- jej i o niej. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Re: Wstrząsające książki 10.05.10, 13:03 Nie było, a powinno być. "Kwiat Pustyni" mam ochotę wcisnąć każdej idiotce, która twierdzi, że nie czerpie przyjemności z życia seksualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anna335 Re: Wstrząsające książki 06.05.10, 15:30 Lowell Cauffiel "House of Secrets" do dzis nie moge sie otrzasnac po lekturze a czytalam rok temu, to ksiazka oparta na faktach, zawierajaca wstrzasajace zdjecia. Makabryczna historia rodziny w ktorej ojciec (z przyzwoleniem i pomoca matki) znecal sie psychicznie, fizycznie i emocjonalnie nad swoimi dziecmi wykorzystujac wszystkie w wieloraki przerazajacy sposob a wszystko dzieje sie w Ameryce nie tak dawno temu, w internecie sa dostepne akta sadowe calej sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Monika Mularczyk "Brudny dotyk" IP: *.welnowiec.net 07.05.10, 23:15 Wstrząsająca, ale zakończenie pokazuje, że istnieje szansa na szczęście dla każdego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Monika Mularczyk "Brudny dotyk" IP: *.subscribers.sferia.net 26.12.10, 17:54 Bardzo dobra książka. Czyta się jednym tchem, choć naprawdę przeraża że tak mogło być naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
catn1p Re: Wstrząsające książki 10.05.10, 16:30 Mną ostatnio "Nieznośna lekkość bytu" Kundery wstrząsnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
lepiejmi80 Re: Wstrząsające książki 12.05.10, 14:40 "Dziewczyna z sąsiedztwa" Jacka Ketchuma seria Millenium Stiega Larrsona Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Re: Wstrząsające książki 13.05.10, 11:40 A co jest wstrząsające w "Millenium"??? Dobrze się czyta, przyznaję, ale daleko mu choćby do wspomnianej "Dziewczyny..." Ketchuma, która jest rzeczywiście porażająca. Jeśli ktoś nie wie o co chodzi to jest to o dziewczynce, która jest dręczona psychicznie i fizycznie przez swoją ciotkę, kuzynów i dzieci z sąsiedztwa. Mocna, bardzo chociażby poprzez sielską atmosferę białych płotków, przystrzyżonych trawników. Studium okrucieństwa bez powodu. Podobnie sielsko na początku wygląda Zdradzona. Porażająca opowieść o dziewczynce, która w wieku 6 lat zmienia się i zaczyna robić groźne, niebezpieczne rzeczy wypierając się tego. Sytuacja z roku na rok się pogarsza, aż na jaw wychodzi kto rzeczywiście był sprawcą wszystkich złych uczynków przypisywanych dziecku. Wręcz nieprawdopodobne książki, a obie na faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Wstrząsające książki IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 19:48 3096 dni-nataschy kampusch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Wstrząsające książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 20:13 "Genesis" Poula Andersona. Opowiada o czlowieku funkcjonujacym jako sztuczna inteligencja przez milion lat. Krotka nowelka, ale dobitnie nakresla ogrom wszechswiata i malenkosc czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uncja Re: Wstrząsające książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 18:06 "Strach" Jana Tomasza Grossa. Długo dochodziłam do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
meeds Re: Wstrząsające książki 03.01.11, 14:45 dla mnie ojcobojczyni - tragedia rodzinna my dzieci z dworca zoo okaleczona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb75 Re: Wstrząsające książki IP: 163.157.254.* 04.01.11, 14:26 "Kwiaty na poddaszu" - jak matka może skrzywdzić własne dzieci - i kolejne części, które pokazują tego konsekwencje "Kwiat pustyni" - tym bardziej poruszające, że opisywane tam praktyki są nadal stosowane! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wstrząsające książki 04.01.11, 17:19 'O psie, który jeździł koleją' Romana Pisarskiego. Nic poźniej mnie tak nie wygniotło psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
malazabka.de Re: Wstrząsające książki 04.01.11, 19:59 jesli dobrze przetlumaczono tytul (o ile go wogole przetlumaczono" to "Ojcze nasz, ktorys jest w piekle..." Ulli Fröhling-STRASZNA HISTORIA-no i na faktach.... juz nigdy ego nie przeczytam Odpowiedz Link Zgłoś