Gość: bellisima IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.10, 20:59 Witam Najbliższe tygodnie spędzę niestety unieruchomiona. Poszukuję więc na tę okoliczność dobrych, grubych :) powieści. Co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marynika Re: dobra gruba książka IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.10, 21:03 Zofia Nurowska - Panny i wdowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: dobra gruba książka IP: 188.33.155.* 01.03.10, 21:09 Tajemna historia - Donna Tartt no i - jeśli jeszcze nie czytałaś - "Przeminęło z wiatrem". Obie książki są - wg mnie - rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: dobra gruba książka 01.03.10, 22:32 Cień Waitru Zafona Gargulec Davidsona Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: dobra gruba książka 04.03.10, 22:14 Podpisuje sie pod Tajemna Historia - chociaz ja ja przeczytalam w 2,5 dnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
currrara Re: dobra gruba książka 01.03.10, 23:02 Cichy Don - 4 tomy. Koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: dobra gruba książka 01.03.10, 23:47 Trylogia "Millenium" - trzy baaaardzo grube tomy, a trzyma w napięciu od początku do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: dobra gruba książka 02.03.10, 10:30 Szkarłatny płatek i biały - Michel Faber - jeśli lubisz wiktoriański Londyn. Cryptonomicon - Neal Stephenson - świetna historia od 2 wojny światowej po bliska przyszłość - sporo matematyki i szyfrografii/kryptografii. Hyperion - Dan Simmons - tylko w przypadku kiedy czytujesz fantastykę a właściwie si-fi. duży bonus - 3 następne tomy rownie opasłe jak pierwszy (Upadek Hyperiona, Endymion, Triumf Endymiona) wspomniana wyżej trylogia Millenium Larssona - naprawdę zacny i wciągający kryminał. Kronika ptaka nakręcacza - Haruki Murakami - jeśli lubisz dziwne i pokręcona o specyficznym powolnym klimacie pełnym małych tajemnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty Re: dobra gruba książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 11:12 taaak, Trylogia Millennium Larssona rzeczywiscie sie nadaje na dłuzsze czytanie :) ale też Trylogia z Oslo Jo Nesbo (Czerwone gardło,Trzeci klucz, Pentagram) jest znakomita, albo z innej półki: Lód Jacka Dukaja (fantastyka) albo Półbrat - Christensena i jeszcze wiele innych, tylko nie wiadomo jaką literaturę preferujesz Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: dobra gruba książka 02.03.10, 11:09 "Anna Karenina" i/lub "Wojna i Pokoj" Tolstoja. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 "Bastion" S.Kinga, tomiszcze jak się patrzy. 02.03.10, 12:05 Oczywiście jeżeli lubisz horrory, choć akurat w tej powieści to ludzie a nie potwory są straszniejsi :) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: dobra gruba książka 02.03.10, 12:26 Middlesex Jeffrey Eugenides. Również polecam Tajemną historię i tej samej autorki Mały przyjaciel (chociaż "historia" lepsza). Stulecie detektywów Jürgena Thorwalda - niby historia, a czyta się jak najlepszy kryminał. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: dobra gruba książka 02.03.10, 18:38 Oprócz w/w polecam powieść "Kwinkuks" Charlesa Pallisera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda do monikate IP: 109.243.236.* 02.03.10, 21:07 A mogłabyś w skrócie napisać, o czym jest ta książka, jaki to typ powieści, do jakiej innej jest podobna?Bo wiem tylko tyle, że jest baaaardzo gruba:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: do monikate 02.03.10, 21:33 Aha, można porównać "K" do "Szkarłatnego płatka" - akcja rozgrywa się w 19-wiecznej Anglii, widzianej jednak z perspektywy człowieka współczesnego. Moim zdaniem, "K" jest lepszy. Świetnie skonstruowana fabuła, opis obyczajów miłosnych, finansowych, a nic w tym nie jest takie, jak się wydaje. Niby powieść awanturniczo-miłosna, ale nie tylko. Nawiązuje do wielkich sag rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: do monikate 02.03.10, 22:44 oj Kwinkuks świetny, choć momentami ciężko-smutny. no i trzeba lubić "te" klimaty :) wiec jeśli Płatek Cię zmęczył to czy ja wiem... chciałam go polecić ale miałam jakieś zaćmienie umysłowe i nie mogłam sobie przypomnieć ani tytułu ani autora (a biblionetka zdechnięta ona była) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: dobra gruba książka 02.03.10, 18:55 taka naprawde gruba, to Enclopaedia Britannica - 30 tomow, no less, i przeciez mozna ja czytac jako powiesc wspolczesna Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: dobra gruba książka 02.03.10, 19:17 "Wahadło Foucaulta" - Umberto Eco Odpowiedz Link Zgłoś
funkcjonariusz_angua Re: dobra gruba książka 02.03.10, 19:42 Ja również polecam trylogię Millenium, do tego dorzucam Nędzników i Władcę Pierścieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ango5 Re: dobra gruba książka 02.03.10, 19:50 "Jeździec miedziany" P. Simons (i dalsze części) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda do ango5 IP: 109.243.236.* 02.03.10, 21:05 Faktycznie warto pozostałe części? Bo słyszałam opinie znajomych, że "Tatiana i Aleksander" jest dużo słabsza od 1 części, a "Ogród letni to już w ogóle telenowela. "Jeździec" bardzo mi się podobał i cały czas dumam, czy zaopatrzyć się w pozostałe części... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate O "Kwinkunksie" 02.03.10, 21:21 forum.gazeta.pl/forum/w,151,8734330,,Kwinkunks_Charles_Palliser_kto_czytal_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: O "Kwinkunksie" 02.03.10, 21:22 forum.gazeta.pl/forum/w,151,47697385,47697385,Kwinkunks.html Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: O "Kwinkunksie" 02.03.10, 21:28 akrybia.pl/index.php?s=karta&id=9788371507540 Powieść neogregoriańska. Nie mogłam się od niej oderwać. Warto przeczytać dla opisu obyczajów epoki, wartkiej akcji, niesamowitej fabuły, celnych analiz i opisów rodzącego się kapitalizmu, wreszcie kompozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: O "Kwinkunksie" IP: 109.243.236.* 02.03.10, 21:56 Dzięki za informacje. Co prawda "Płatek" strasznie mnie zmęczył, więc to porównanie nieszczególnie mnie zachęca, ale skoro piszesz, że Kwinkunks jest lepszy, to może w czasie urlopu się skuszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorwas Re: dobra gruba książka IP: *.chello.pl 02.03.10, 22:06 "Kwinkunks" - znakomity! Ma ponad 1000 stron, więc jest dla naprawdę zapalonych i wytrwałych czytelników. Dlatego też chyba tak niewiele osób go przeczytało i teraz może o nim pisać. Polecam! Przeczytać koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: dobra gruba książka 02.03.10, 22:15 Trylogia Iny Lorentz "Nierządnica","Kasztelanka","Testament nierządnicy" Dobrze się czyta na taki czas jak Twój:) Odpowiedz Link Zgłoś
mdl2 Re: dobra gruba książka 03.03.10, 18:18 "Hakawati" - cudownie odrywa od rzeczywistości. "Peanatema" Stephensona, jeśli lubisz dobrą fantastykę i nie boisz się filozoficznych dywagacji :) "Ktoś we mnie" Sarah Waters, "Dom w Riverton" Kate Morton, ale obie błyskawicznie się czytają mimo swej grubości. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: dobra gruba książka 03.03.10, 18:31 Od "Kwinkunksa" nie mogłam się oderwać. Książka solidna, ale żadna tam "cegła". Wciąga! Po jakimś czasie przeczytałam "Szkarłatny płatek...", która to powieść została napisana później, niż "Kwinkunks". I właśnie "Płatek" mnie trochę zmęczył, wydał się nieco wtórny i ciut egzaltowany. Z powieści Michela Fabera najlepsza jest, moim zdaniem, "Pod skórą", którą przy okazji uczciwie polecam, choć nie jest bardzo gruba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martella Re: dobra gruba książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 18:49 Katedra w barcelonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: dobra gruba książka IP: *.zamek.net.pl 03.03.10, 23:28 A dlaczego nie więcej, za to cieńszych? Np.: I. Orkeny "Rodzina Totów" - zrywać boki, A. Kobo "Kobieta z wydm" Odpowiedz Link Zgłoś
kissinger77 Re: dobra gruba książka 04.03.10, 12:26 To ja z ostatnio przeczytanych: Wassilij Grossman "Życie i los" Cersten Jansen "My, Topielcy" Dwie ciekawe całkiem przyzwoite "cegły" :D Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: dobra gruba książka 04.03.10, 16:25 Bardzo przyjemną powieścią są też Ziemskie radości Philippy Gregory o angielskim królewskim ogrodniku, żyjącym w XVII w. (zresztą postaci autentycznej). Dobrze napisane i z tajemniczego powodu zapada w pamięć :) Odpowiedz Link Zgłoś
factory2 Re: dobra gruba książka 07.03.10, 12:20 "Kwinkunks" - neowiktoriańska "Złodziejka" - jak wyżej, relatywnie tęga "Łaskawe" Odpowiedz Link Zgłoś
tattwa Re: dobra gruba książka 25.03.10, 00:07 Jeśli nie przeszkadza Ci tematyka o ludziach pierwotnych - doskonały cykl Dzieci Ziemi Jean M. Auel: 1. Klan niedźwiedzia jaskiniowego 2. Dolina koni 3. Łowcy mamutów 4. Wielka wędrówka 5. Kamienne sadyby Dwie ostatnie to istne cegły. Ja je połknęłam wszystkie, choć przyznam że w kolejnych częściach jest dużo odniesień do poprzednich, więc jak się czyta jedną po drugiej - może to trochę bulwersować. W każdym razie - pierwsze trzy świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
agacia2101 Zapomniany ogród - Kate Morton 07.03.10, 12:28 Zapomniany ogród - Kate Morton - naprawdę rewelacyjna ksiązka, nie mogłam się od niej oderwać ;) POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Fantastyka 25.03.10, 09:29 Jeśli lubisz fantastykę to może Trylogia Władcy Pierścieni? Dobrze się czyta i gwarantuje zajęcie na jakiś czas bo razem ma dobrze ponad tysiąc stron:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonooka Re: dobra gruba książka IP: *.elk.mm.pl 25.03.10, 12:20 king "christine" - dobrze się czyta. no a z klasyki "idiota" dostojewskiego - jak dla mnie lepsza od zbrodni i kary Odpowiedz Link Zgłoś
starszypoltonowy Re: dobra gruba książka 26.03.10, 01:55 tęcza grawitacji... lol. Odpowiedz Link Zgłoś
jarmilka55 Re: dobra gruba książka 26.03.10, 09:22 poleciłabym Paula Scotta i jego wielotomową powieść o Indiach "Perła w Koronie'.Ostatnie lata obecności Anglików w tym kraju. Teraz czytam Arnolda Zweiga i jego kolejny tom z epopei wojennej, którą zaczyna "Młoda kobieta w 1914 r.". Nie ma tam epatowania okropnościam, raczej problemy moralno-prawne. Uwielbiam takie książki. Może coś przy okazji zaproponujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
czytajka86 Re: dobra gruba książka 26.03.10, 16:14 Ja polecam "Miasto cudów" Eduardo Mendozy. Świetna powieść, której akcja dzieje się w pięknie opisanej Barcelonie. Jej głównym bohaterem jest młody chłopak, który dosłownie po strupach dąży do realizacji swoich celów- sławy i bogactwa. Naprawdę świetna! Odpowiedz Link Zgłoś
ni-chan Re: dobra gruba książka 26.03.10, 18:26 "Kolumbowie. rocznik 20" Roman Bratny "moje drzewko pomarańczowe" jose mauro de vasconcelos Odpowiedz Link Zgłoś