Gość: monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 14:39 Przeczytałam ostatnio " Dom sióstr" Charlotte Schlink i bardzo mi się podobała, czy możecie mi polecić jeszcze jakąś fajną sagę rodzinną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaska82 Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 05.04.10, 17:19 Nie wiem czy o tego typu książki ci chodzi, ale na mnie kilka lat temu duże wrażenie zrobiła książka: "Dzikie łabedzie: trzy córy Chin" J. Chang o trzech pokoleniach chińskich kobiet. Prawdziwa historia na tle przemian historycznych od upadku cesarstwa do masakry na placu Tienanmen. Przeżywałam wtedy krótkotrwałą fascynację tym krajem i czytałam książkę z wypiekami na twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Zapach cedru 06.04.10, 09:32 Jeśli jeszcze nie miałaś okazji czytać to polecam Zapach cedru. Piękna, barwna i bardzo, bardzo poruszająca saga obejmująca 100 lat pewnej rodziny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Zapach cedru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.10, 10:22 Podpisuję się obiema rękami! Moja ulubiona książka. Niesamowita. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 06.04.10, 10:27 "Jestem tu od wieków", Mariolina Venezia. "Wyspa" Victoria Hislop (oprócz opowieści rodzinnych niezwykle interesująco przedstawiona wyspa trędowatych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kach Gdybym ci kiedyś powiedziała J.Budnitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.10, 10:48 Książka niesamowita, magiczna. Polcam :) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Gdybym ci kiedyś powiedziała J.Budnitz 06.04.10, 12:26 Zielone miasto w sloncu- Barbara Wood Dom duchow- Isabel Allende Panny i wdowy- Maria Nurowska Boza podszewka- T. Lubkiewicz-Urbanowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwozdzik Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: 94.75.112.* 06.04.10, 15:39 Podpisuję się pod Nurkowską "Panny i wdowy" i "Zapachem Cedru" Anne MacDonald. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 06.04.10, 17:27 Z "dawnych" czasów nic nie chcesz? Ja polecam m.in.: "Wojnę i pokój" Lwa Tołstoja "Buddenbroków" Thomasa Manna "Krystynę, córkę Lavransa" Sigrid Undset "Sagą rodu Forsyteów" Johna Galsworthy'ego Odpowiedz Link Zgłoś
avellan Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 22.08.10, 21:56 "Krystyna córka Lavransa" Sigrid Undeset jest świetma, po raz pierwszy przeczytałam ją w wieku 14 lat i pozozstała we mnie na długo.Dziś mam lat ponad 30 i powróciłam do niej myśląc, ze pewnie się nią już nie zachwycę tak jak kiedyś, no i myliłam się, powieść ma wciąż w sobie to "coś" To jedna z tych książek o których pamietamy nawet po latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores.ltd Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: *.chwarzno.pl 08.04.10, 07:44 "Przeklęte, zaklęte" Matuszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tina Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: *.chello.pl 15.07.10, 23:23 "Cukiernia pod amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. To pierwsza cześć, ale niedługo pojawią się kolejne dwa tomy. Akcja dzieje się na przestrzeni wieków i opisuje losy kilku pokoleń kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ig Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.10, 21:14 świetna jest 3-tomowa saga Philippy Gregory o Wideacre - "Dziedzictwo", "Dziecko szczęścia" i "Meridon"; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berek Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: *.sileman.net.pl 22.10.10, 22:57 wyszła już druga część sagi. Cukiernie pod amorem. Cieślakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
czytajka86 Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 24.08.10, 14:40 Ja zdecydowanie polecam "Składaną wannę" Małgorzaty Niezabitowskiej. To opowieść i pięciu rodach jej rodziny, napisana z niesamowitym poczuciem humoru, umiejscowiona wokół najważniejszych epizodów z dziejów Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 25.08.10, 13:39 "Buddenbrookowie" Manna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia321 Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: *.silesia-region.pl 25.08.10, 15:10 "MROCZNE SEKRETY" Geras Adèle. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bonda2 Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 02.09.10, 11:43 Ja polecam powieść "Ziemia kłamstw" Anne Ragde właśnie skończyłam ją czytac. Wspaniała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: 212.244.58.* 02.09.10, 12:43 www.dobraksiazka.net/koniec-rozdzialu-saga-rodu-forsyteow-tom-1-p-138939.html może to?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deKoster Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: 178.56.59.* 02.09.10, 19:15 Absalomie, Absalomie... Faulkner'a Niesamowite powieść, duszna, ciężka, parna. Dla wytrwałych. Odpowiedz Link Zgłoś
przemostegna Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 15.09.10, 22:24 Gość portalu: deKoster napisał(a): > Absalomie, Absalomie... Faulkner'a > Niesamowite powieść, duszna, ciężka, parna. Dla wytrwałych. Podpisuję się pod powyższym, w ogóle Faulkner jest świetny np. "Przypowieść". "Wściekłość i Wrzask" tegoż autora choć nie czytałem to z tego co wiem też pasuje do tematu "sagi rodzinne". Odpowiedz Link Zgłoś
candycandy Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 02.09.10, 23:27 Prosze bardzo, Andy Rottenberg. Odpowiedz Link Zgłoś
ladetre Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 06.09.10, 10:42 Oprócz polecanych wyżej proponuję "Bądź zdrowa, Lizbono" Any Veloso. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 10.09.10, 11:19 Pewnie nie trzeba Ci polecać "100 lat samotności", ale co tam!:) Do tego książki mojej ukochanej Daphne du Maurier - "Przeklęta krew", "Metresa", "Dzieci Metresy".. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 15.09.10, 13:40 Saga rodzinna Barbary Rybałtowskiej Cz. 1 Bez pożegnania cz. 2 Szkoła pod Baobabem cz. 3 Koło graniaste cz. 4 Mea Culpa Będą następne części, a już wkrótce będzie serial tv i film na podstawie tej sagi. Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
przemostegna Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 15.09.10, 22:28 Carlos Fuentes "Lata z Laurą Diaz" i nie wiem... może "Cichy Don" Michaiła Szołochowa pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aga80r Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole 24.10.10, 19:04 Ja polecam "Matkę ryżu" Rani Manickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Dobra, ciekawa saga rodzinna- co możecie pole IP: 213.134.148.* 30.10.10, 08:29 Ja polecam wspomnianą już "Cukiernię pod amorem". teraz pojawił się drugi tom pt."Cieślakowie" i zaczytuje się w nim namiętnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
malavida "A lasy wiecznie śpiewają" T. Gulbranssen 30.10.10, 11:22 A lasy wiecznie śpiewają Trygve Gulbranssen - fascynująca, wielowątkowa powieść o losach norweskiej rodziny, tocząca się na przełomie XVIII i XIX wieku, osadzona w przepięknej scenerii norweskich fiordów i lasów. Odpowiedz Link Zgłoś