Dodaj do ulubionych

"Śmierć"

14.06.10, 23:37
Proszę o zdanie i opinię na temat poniższego wiersza:

ŚMIERĆ

Dźwięk basowy zagrzmi dokoła-
głos mego Stróża i anioła
na Sąd Boży mię zawoła.

Śród niebiańskich chmur,
nagłośni się archanielski chór
ponad ciemny, głośny bór.

Przed olbrzymiem stanę tronem,
przed rogatem, złem demonem,
przed grodem zielonem.

Spadnę przed Nim na kolana-
„Niech się zgoi smutnych rana!
Moja dusza przecierpiana!

Czy to Ty, lodowaty Boże?
Niech mi Bóg mój dopomoże!
Bo tonę, ginę w tej krwi morze!”

Wtem ciepło w ciele wyczuję,
jasność grodów tu wysnuję,
gdzie radość człeka ujmuje.

Wyruszę w zaświat bezmierny i daleki,
gdzie zdrowym staje się kaleki.
Tam pozostanę! Tam- na wieków wieki!
Obserwuj wątek
    • anonimjs1 Re: "Śmierć" 16.06.10, 23:00
      Proszę o wasze komentarze!
      Niecierpliwie się, bowiem chciałbym zobaczyć zdanie na temat mego wiersza, czy
      dobry, czy zły?
    • dziki-imbir Re: "Śmierć" 22.06.10, 09:42
      Przepraszam, ale nie podoba mi się Twój wiersz. Temat jest ciekawy, ale nie
      przemawia do mnie maniera form słów: "olbrzymiem", "złem" itd. Myślę też, że
      dobrze by było, gdybyś opisał (opisała) swoje uczucia a nie tylko drogę, którą
      przechodzisz.
      Dobry jest początek: z dźwiękiem basowym. Nie bardzo podobają mi się takie
      dokładne rymy, ale może dlatego, że ogólnie lubię asonanse.
      A może zrobić z tego wiersz biały?
      Przykro mi, że taka niepochlebna opinia, sama wiem, jak to boli. Jednak prosisz
      o ocenę, więc piszę, co myślę.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w następnych próbach. Słowacki też
      swoje dzieła przepisywał po kilkanaście razy.
    • sonia40 Re: "Śmierć" 22.06.10, 10:05
      Ja będę mniej delikatna niż poprzedniczka Przykro mi, nie lubię pisać takich
      komentarzy, ale pisanie wierszy i publikowanie ich, nie jest zabawą w kotka i
      myszkę. Skoro pytasz, zakładam, że chcesz usłyszeć prawdę.
      Wiersz jest fatalny!!!
      Napisałabym, że brzmi jak parodia wiersza, a nie jak wiersz o śmierci, ale w
      parodii też są jakieś zasady i umiejętności trzeba mieć niemniejsze, niż przy
      pisaniu poważnych tekstów.
      Tu umiejętności żadnych, za to wzorcowe wręcz grafomaństwo.

Nie wiem ile masz lat, młody wiek byłby jakimś usprawiedliwieniem, ale sam
      temat ujęty w tak naiwny i prymitywny sposób, że zastanawiam się czy to nie
      żart, albo podpucha jakaś.
      Niech może koleżanka/kolega poczyta coś, na początek np. o rymach gramatycznych
      i o zasadach gramatyki. W ogóle dobrze coś poczytać, zanim się zacznie pisać.
      Długa droga przed Tobą.
      W każdym razie powodzenia.

• anonimjs1 Re: "Śmierć" 22.06.10, 22:55
        Nie zgodzę się jednak z tobą z tym, że jestem grafomanem. Wiersz ten może nie
        jest najlepszy, ale wierz mi- piszę lepsze. Mam całą bibliotekę wierszy na moim
        dysku, tylko niektóre wystawiam z obawą o pogwałcenie moich praw autorskich.
        Jednak bardzo mi zależy, byś przekonała się, że grafomanem nie jestem, a fatalne
        wiersze rzadko piszę. Z tego więc powodu zapraszam Cię do wątku pt. "Życiem
        wędrówka" oraz "Dzień i noc".

...ale na wszelką krytykę jestem zawsze otwarty.
        • sonia40 Re: "Śmierć" 23.06.10, 08:52
          Niestety dwa pozostałe wiersze równie fatalne.
          Jeśli cała pozostała biblioteka podobna, to schowaj ją głęboko w szufladzie i
          nikomu nie pokazuj. Jak kiedyś się rozwiniesz i zwyciężysz w jakimś konkursie
          poetyckim (czego nie wykluczam), to z pewnością ktoś je wyciągnie, aby Cię
          wyśmiać :-)

Nie mam zamiaru Cię odwodzić od pisania, wręcz przeciwnie. Masz taką potrzebę i
          to jest ok. Chcesz coś w tych wierszach powiedzieć i to też jest ok. Ale te
          wiersze są takie... pamiętnikowo-naiwne, pisanie dla siebie. Nic w nich ciekawego.
          Nie napisałam, że jesteś grafomanem, tylko że te wiersze są grafomańskie. Są
          nieudolne i to zarówno jeśli chodzi o treść, jak i o formę.

Obawiasz się o swoje prawa autorskie? Masz je i w internecie. Z ich
          egzekwowaniem już gorzej. Nigdy nie wiesz, czy ktoś nie wykorzysta Twojego
          tekstu. Byle nie podpisał się pod nim, wklejając tekst na swojego blooga :-)).
          W internecie to akurat można łatwo sprawdzić i upomnieć się o swoje.
          Jeśli kogoś Twój wiersz zainspiruje i napisze swój, naśladując Twój styl,
          będzie to raczej sukces. To będzie znaczyło, że napisałeś tekst oryginalny i
          odkrywczy, i masz wpływ na to, co inni myślą i czują. Najpierw jednak trzeba
          mieć swój styl i umieć popatrzeć z innej perspektywy na to, co nas otacza.
          W internecie (i nie tylko) znajdziesz wiadomości o rodzajach wierszy i rymów, a
          także opracowania dotyczące środków stylistycznych, gatunków literackich, o tym
          co i jak zmieniało się przez lata.
          Zacznij od teorii i czytania mistrzów. Zaczynanie od zachwytu własnymi tekstami,
          niczego dobrego nie wróży.
          Życzę powodzenia.
          • anonimjs1 Re: "Śmierć" 23.06.10, 10:16
            Czytałem i czytam wiele klasyków polskich już od dawna. I kto powiedział, że ja
            niby zachwycam się swoimi wierszami?

Poza tym, to właśnie osiągnięcie pierwszego miejsca w szkolnym konkursie
            poetyckim dało mi pewność siebie i to, że moje wiersze nie są tak fatalne.
            Dlatego też niektóre wystawiłem tutaj.

Nadal jednak nie zgodzę się z tym, że moje wiersze są grafomańskie. Może są
            fatalne, ale nie grafomańskie. Lepiej dobrze popatrz i przeczytaj, co to znaczy
            grafomaństwo, bo myślę, że nie do końca to rozumiesz.

Widzę, bardzo ostro mnie krytykujesz, lecz nie widzę tu twoich wierszy. Nie chcę
            rozpoczynać jakiegoś sporu, ale
            Pokaż swój mistrzowski wiersz, jak innych tak oceniasz.

• sonia40 Re: "Śmierć" 23.06.10, 11:33
              Szkolny konkurs, powiadasz. Tak też myślałam.
              W szkolnym konkursie zapewne wiersz się wyróżnił :)
              Wiersze ocenia się stosownie do wieku autora. Jak zamieszczasz wiersz na forum,
              Twoich lat nie widać.
              Niech będzie, że to takie nieszkodliwe, dziecinne, naiwne pisanie.:))
              Wielu poetów od tego zaczynało. Nie ma się o co obrażać.
              Jesteś na początku drogi i od Ciebie zależy co osiągniesz.
              Wiara w swoje umiejętności jest bezcenna, a ja krytykując Twoje wiersze, nie
              miałam zamiaru jej niszczyć, tylko raczej zwrócić Ci uwagę, że powinieneś się
              rozwijać. Po jakimś czasie przyznasz mi rację.
              Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
              • anonimjs1 Re: "Śmierć" 23.06.10, 11:52
                Oczywiście przyznaję Ci rację o większości i się nie obrażam.
                Źle odebrałaś mój wiek, bo nie jestem małym dzieckiem z podstawówki.
                Mam już z 15 lat, nadal się rozwijam poetycko. I nie myślę, że jestem na
                początku drogi, o wiele wyżej oceniam moje wiersze i moje umiejętności artystyczne.
                A ja chciałbym się dowiedzieć ile ty masz lat, i próbkę twej poezji, by
                zobaczyć, jak Ty się rozwinęłaś poetycko i na jakiej podstawie uważasz, że twa
                poezja jest lepsza, skoro tak ostro mnie krytykujesz.

Ja się w ogóle nie obrażam, chcę poznać innych zdanie i uzasadnienie.

Więc naucz mnie, jak powinna wyglądać taka poezja, według Ciebie.

• sonia40 Re: "Śmierć" 23.06.10, 13:11
                  Miły kolego, jesteśmy w internecie, tu jesteśmy anonimowi (no, może prawie :))
                  Ty też po to zamieściłeś tutaj wiersze, aby ktoś, kogo nie znasz, ocenił Cię
                  bezstronnie.
                  Możesz mi nie wierzyć i doszukiwać się jakichś złośliwości w tym co napisałam,
                  ale przyznasz mi rację za jakiś czas. Oczywiście jeśli będziesz się chciał
                  rozwijać. Zapał i potencjał masz, wiarę we własne siły też i na dodatek czas,
                  aby poszerzyć swoją wiedzę, zanim ruszysz świat zdobywać.
                  Jeśli koniecznie chcesz mnie znaleźć, to szukaj na portalach literackich i
                  portalach stowarzyszeń twórczych.
                  Nicku nie znajdziesz, ale jestem dość charakterystyczna, więc może Ci się uda. :)
                  Wesołych i słonecznych wakacji życzę :)
                  • anonimjs1 Re: "Śmierć" 25.06.10, 21:36
                    TCHÓRZ !
                    • sonia40 Re: "Śmierć" 26.06.10, 12:30
                      Tiaaaa....
                      Wpisz się grafomanowi, to poczuje się ważny, bo ktoś na niego zwrócił uwagę, a
                      ciebie przy okazji obrazi.
                      Twój wiek niczego nie usprawiedliwia, ani grafomaństwa, ani niegrzeczności.
                      • anonimjs1 Re: "Śmierć" 26.06.10, 22:43
                        Znalazła się pani wielka znawczyni poezji!
                        • anonimjs1 Re: "Śmierć" 26.06.10, 22:59
                          Najbardziej nienawidzę takich ludzi, jak ty- przepełnionych pychą i zbytnią dumą!
            • sonia40 Re: "Śmierć" 23.06.10, 11:43
              Czytałem i czytam wiele (WIELU) klasyków...
              Jeśli chciałbyś napisać słówko wiele, to zdanie musiałoby brzmieć tak:
              Czytałem i czytam wiele książek napisanych przez klasyków.

Między innymi dlatego piszę w komentarzu o gramatyce :)

Jeszcze raz życzę powodzenia.
              • verdana Re: "Śmierć" 28.07.10, 19:47
                jak na pietnastolatka wiersz bardzo zły, a umiejetności oceny
                wlasnej twórczości na poziomie zadufanego przedszkolaka.
                Pomijając manieryzmy i treść, wiersz roi sie od prymitywnych błędów.

"nagłoscni" ma inne znaczenie, niż użyte w tekscie. naglosnić mozna
                wydarzenie, naglośni nie oznacza "głosniej, głośno". W kolejnej
                linijce powtarza się wyraz 'glosno" . Bor zazwyczaj nie bywa głosny,
                między nami mowiąc. Demon na tronie w zielonym grodzie - a przed nim
                Ty? Obraz nie tyle ponury, co farsowy.
                Ktos , kto spada na kolana musi mieć z czego spadać - z czego, na
                litość? Na kolana się pada, nie spada. Rana się nie zgaja - tylko
                goi. Dusza przecierpiana nie oznacza po prostu nic.
                Ginie sie w morzu, nie "morze" krwi.
                Skąd narrator wysuwa "jasność grodów" - skąd i po co grody? Co oner
                maja do rzeczy?
                Ostatnia zwrotak banalna do bólu.

Innymi słowy, radzę zająć się prozą. Albo przynajmniej zrozumieć, ze
                na razie poetą nie jesteś i nkt Twoich wierszy nie ukradnie -
                chyba,z e na wieczór kabaretowy.
                • ratyzbona Re: "Śmierć" 28.07.10, 21:17
                  O twoją przyszłość poetycką się nie boję. Będziesz pisał - dziesiątki wierszy zamienią się w setki setki w kto wie tysiące. Nie podjeżewam natomiast byś kiedykolwiek osiągnął coś więcej niż zwycięstwo w szkolnym konkursie poetyckim bo w tym wieku jeśli pisze się na przekór gramatyce i sensowi słów daleko się nie zajdzie. Grafoman to wedle Wisławy Szymborskiej ( chyba uznajesz taki autorytet) poeta całkowicie zadowolony ze swojej twórczości, który nie dostrzega żadnych wad ani w sobie ani w tym co napisał. Ty jesteś wręcz zachwycony tym co napisałeś więc idelanie się pod to określenie nadajesz.
                  • anonimjs1 Re: "Śmierć" 30.07.10, 15:19
                    Witam. Jeśli myślisz, że jestem zachwycony swym wierszem, to się mylisz- ani
                    przedtem, ani teraz. Poza tym, nie ocenia się ludzi po jednym wierszu- to tak,
                    jakbym ja ocenił Cię po Twym komentarzu. To, że teraz piszę na przekór gramatyce
                    i sensowi słów, nie znaczy, że zawsze będę tak pisał. To jest jeden z moich
                    pierwszych wierszy, a Ty? Jakbyś się czuł/a gdybym ja, widząc twoje świadectwo z
                    pierwszej klasy podstawówki, powiedział, że nie zdasz matury?
                    • anonimjs1 Re: "Śmierć" 30.07.10, 22:43
                      Nie wątpię- uznałabyś mnie za durnia, wyciągającego pochopne wnioski, bez
                      analizy innych świadectw. No właśnie!
                      • ratyzbona Re: "Śmierć" 31.07.10, 22:55
                        Jak na razie słyszę same wymówki - że to jeden z twoich pierwszych
                        wierszy, że jesteś młody i tak dalej. Jeśli coś tu wstawiłeś znaczy
                        że jesteś z tego zadowolony na tyle by uznać to za wartościowe oceny
                        innych - jeśli sam uważasz że nie ma to wartości to po co zawracasz
                        nam tym głowę? Na większość krytyki odpowiadasz agresją co nie rokuje
                        dobrze na przyszłość. Podobnie jak sam wiersz, który rokuje wręcz
                        tragicznie. Widzisz czasem po bazgrołach dziecka z pierwszej klasy da
                        się wywnioskować czy dziecko ma talent, po tym co napisałeś da się
                        wywnioskować że talentu nie masz
                        • anonimjs1 Re: "Śmierć" 01.08.10, 09:58
                          To Twoja opinia.
                          • sonia40 Re: "Śmierć" 01.08.10, 13:40

Co to znaczy "Twoja opinia"?
                            Zdaje się nie pierwsza taka opinia na forum. Ktoś cię pochwalił?
                            Ciocia, babcia, mamusia? Nie wierz im.
                            I lepiej aby do Ciebie dotarły słowa krytyki, bo się ośmieszasz.
                            Powtarzam, dużo pracy przed Tobą, a może nawet warto zająć się czymś innym.
                            A w wygrany konkurs, też nie wierzę, nawet szkolny. Wymyśliłeś go jako argument
                            przeciwko krytyce. Nie wyobrażam sobie nauczyciela, który by się tym
                            grafomańskim knotem zachwycił.

Ps.
                            Ratyzbona - szkoda czasu i tak nic nie dociera.
                            Może za parę lat.
                            • anonimjs1 Re: "Śmierć" 01.08.10, 16:05
                              Ktoś mnie pochwalił? Nikt, po prostu chciałem zobaczyć zdanie innych. Że jest
                              fatalny- wiem. A słowa krytyki do mnie dotarły- tylko, gdy zapytałem Cię o radę,
                              nagle umilkłaś. I nie wierz sobie w żaden konkurs, nie zmuszam. Ale pewnie i tak
                              się nie dogadamy- ja swoje, Wy swoje.
                              • sonia40 Re: "Śmierć" 01.08.10, 16:25
                                A jakiej rady Ty oczekujesz? W komentarzach mnóstwo rad, których wolisz nie
                                widzieć. Najważniejsza rada to ta, że musisz się jeszcze sporo uczyć, żeby coś
                                co napiszesz, było wierszem. A i tak nikt nie nauczy cię pisać. Najpierw
                                potrzeba mieć umiejętność patrzenia na świat w taki sposób, aby zobaczyć to,
                                czego inni nie dostrzegają.
                                Poza tym jeśli od kogoś oczekuje się rad, to wypada temu komuś podziękować. Ty
                                raczej lekceważysz uwagi i oczekujesz pochwał, na które nie zasługujesz.
                                Szkoda czasu aby dłużej dyskutować w takim tonie.

Tu mało osób przychodzi. Spróbuj umieścić jakiś tekst np. w nieszufladzie, albo
                                innym portalu literackim, ale nie licz na pochwały.
                                • verdana Re: "Śmierć" 18.08.10, 11:26
                                  Chcesz rady - masz.
                                  Nie pisz wierszy. A jak już musisz, nikomu nie pokazuj. To nie
                                  poezja, a czystej wody, zenująca grafomania. Nie warto narazać się
                                  na śmiech.
    • jacobus24 Re: "Śmierć" 23.08.10, 17:47
      Dokładnie, zrób coś dla poezji i nie pisz- myślę, że to najlepsza rada.
    • oldpiernik Re: "Śmierć" 18.01.11, 10:27
      "Barokowe rokokowanie na temat przerysowania..." - to z jakiegoś kabaretu, niestety, zapomniałem z jakiego. Takie skojarzenie przyszło mi do głowy po lekturze Twojego tekstu.
      Radujesz się pisaniem, Twoja rzecz.
      Jeśli chcesz to publikować, radzę nauczyć się czytać.
      Szczególnie zaś czytać ze zrozumieniem życzliwą krytykę.

Nie owijając w bawełnę.
      Twoje wierszydło straszy formą i banałem, mimo powagi tematu.
      Konstruktywne uwagi znajdziesz we wpisach powyżej. :)

Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka