Dodaj do ulubionych

ebook reader/ czytnik ebooków

IP: *.magma-net.pl 16.08.10, 00:02
Witam,

czy ktoś z was posiada i może podzielic się wnioskami? Ja na urlop
zatargałam 3 książki w tym opasłego Larssona i widząc faceta na
leżaczku z tym gadzetem zaczełam się zastanawiać czy nie warto
kupić. Mam jednak ale:

- format 8-10' to w naszym kraju wydatek 2-3 tys. Absurd, że aż żal!
( nie interesuje mnie żadna wersja mikro, to ma byc jednak format
ksiązki)
- czy może kupić za granicą, ale co wtedy z oprogramowaniem? Czy
soft jest w sieci i można sobie zaktualizować na polski?
- na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Czytałam już trochę w sieci, ale chciałam usłyszeć co na to nałogowi
czytacze.

Obserwuj wątek
    • Gość: Anstan Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: 76.226.232.* 16.08.10, 04:06
      Wpisz w Google: usenet-pl.rec.ksiazki i otoworz pierwszy z wyswietlo- nych
      rezultatow.Tam znajdziesz dyskusje, jaka aktualnie toczy sie na temat czytnikow
      e-bookow. Tytul watku: Czytnik eBookow - czy jest jakis godny uwagi?
      Pozdrawiam Anstan
      • jeepwdyzlu Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 09:59
        8 czy 10 cali to za dużo
        6 wystarcza
        jaki?
        kindle z amazona
        kosztuje 130$

nie ma odwrotu od tej technologii
        pozdrawiam
        jeep
        • pavvka Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 10:32
          jeepwdyzlu napisał:

> 8 czy 10 cali to za dużo
          > 6 wystarcza
          > jaki?
          > kindle z amazona
          > kosztuje 130$

Tak naprawdę to z dostawą do Polski $160, i jest to wersja, która ma
          tylko WiFi (ściągać książki można tylko w hotspotach). Działający w
          sieci komórkowej jest o $50 droższy.
          Osobiście też uważam, że 6 cali jest wystarczające - czyta się
          dobrze, a urządzenie jest na tyle małe, że nawet do większej
          kieszeni wejdzie, i naprawdę wszędzie można je ze sobą zabrać. Ale
          każdy ma prawo do swoich preferencji. Jeśli np. nie lubisz/ nie
          możesz czytać małej czcionki, to czytanie na 6-calowym ekranie
          pewnie będzie denerwujące, bo co 3 zdania będziesz musiał przewracać
          kartki.
        • wymiatator1 Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 18:13
          Na forum mogliby zrobić skrypt, który do każdej wypowiedzi zawierającej $ lub
          znaczek euro (ktoś wie jak się go uzyskuje w linuxie?) dodawałby link do strony
          z kursami, albo w nawiasie aktualną wartośc w zł.
          Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem,
          Polska będzie szambem, a Polak żebrakiem.
    • spacey1 Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 11:03
      mam 6 cali i jest naprawdę ok
      czy nie jest przypadkiem tak, że na Kindle'u można czytac książki kupione w
      Amazonie?
      • yanga Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 11:10
        A czy to jest czcionka taka np. jak na tym forum? Bo mniejsza to dla
        mnie jednak za mała.
        • pavvka Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 11:16
          yanga napisała:

> A czy to jest czcionka taka np. jak na tym forum? Bo mniejsza to
          dla
          > mnie jednak za mała.

Wielkość czcionki sama sobie ustawiasz. Oczywiście im większa, tym
          mniej tekstu mieści się na stronie, więc przy zbyt dużej może to być
          upierdliwe.
      • pavvka Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 11:15
        spacey1 napisała:

> czy nie jest przypadkiem tak, że na Kindle'u można czytac książki
        kupione w
        > Amazonie?

Nie tylko. Z Amazona jest najłatwiej, bo ściągasz bezprzewodowo, ale
        można kablem z komputera ściągać inne pliki (po ew.
        przekonwertowaniu ich na kindlowy format).
        • Gość: en10219 Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.ciao.com 16.08.10, 12:13
          a jak wygląda sprawa znaków diakrytycznch? nie ma problemów z krzakami?
          • Gość: sunnylikesunshine Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 12:18
            Mam obecnie 9.7 calowy kindle amazona. Nie wyobrażam sobie czytania na 6-calowym
            ekranie, mimo mozliwości regulacji wielkości czcionki. Polskie znaki nie są
            problemem, a cenowo (ze sprowadzeniem do Polski) to ok. 1600 PLN.
            • kretynofil A nosisz go ze soba w plecaku/torebce? 16.08.10, 12:28
              Pytam bo dla mnie podstawowym problemem z DX jest jego rozmiar - a sam
              przymierzam sie do zakupu.

Jak to wiec wyglada? Da sie to nosic? Nie jest zbyt duze/ciezkie?
              • Gość: sunnylikesunshine Re: A nosisz go ze soba w plecaku/torebce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 12:42
                Jak najbardziej. Jest wielkosci mojego kalendarza / organizera, a przy tym
                znacznie lżejszy i cieńszy - pod wzgledem wagi nie do wyczucia w torebce.
                Naprawde nie wyobrażam sobie czytania na 6-calowym kindlu, miomo iż standardowe
                paperbacki czytałam często i jakoś żyłam ;-)Jesli czytasz jakieś pdf-y (ja
                raczej nie), to 9.7 cala to mus ;-)
              • marek_z1 ja używam Jetbook Readera 16.08.10, 13:44
                jest malutki - mieści się w męskiej kieszeni spodni ale ekram jest na tyle duzy
                aby nie wertowac kartek co sekundę.
        • kretynofil Tu jest duzo informacji: 16.08.10, 12:22
          en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-book_readers

Na temat formatow, zgodnosci itd.

Co do Kindle - warto zwrocic uwage ze od jakiegos czasu mozna na tym
          czytac PDF (kiedys nie mozna bylo), oraz ze w nowej wersji wbudowana
          jest eksperymentalna przegladarka internetowa - czyli bedziesz mogla
          przeczytac sobie wiadomosci na gazeta.pl czy napisac post na forum,
          bez meczenia oczu od ekranu komputera. Minus tego jest taki ze
          korzystac mozna z tej przegladarki (na ile rozumiem) mozna tylko
          przez WiFi, nie przez modem 3G (nawet jesli jest wbudowany).

Co do rozmiaru:

Po pierwsze, nie mozesz porownywac przekatnej ekranu do przekatnej
          ksiazki - bo zapominasz ze na papierze sa jeszcze marginesy!

Po drugie, urzadzenia o wiekszym ekranie sa naprawde malo przenosne.
          Czytnik ebookow z zalozenia nie ma byc urzadzeniem do czytania
          dokumentacji technicznej tylko raczej do beletrystyki - tam gdzie
          jednak nadal kroluje format paperback.

Po trzecie - co do samego wymiaru fontow - mozna to plynnie skalowac
          i na pewno znajdziesz takie ustawienia przy ktorych bedzie Ci
          wygodnie.

Po prostu - odpowiedz sobie na pytanie: czy jestes w stanie wygodnie
          czytac standardowego paperbacka. Jesli tak, to nie ma zmartwienia,
          ekran 6 cali wystarczy Ci w zupelnosci!

--------------

Natomiast najwieksza wada tych urzadzen jest to ze nadal urzadzenie
          jest mocno przywiazane do konkretnej ksiegarni, zas samych czytnikow
          nie mozna wziac do reki o obejrzec samemu, zobaczyc jak sie to czyta,
          jak zachowuje w sloncu itd.
          • Gość: sunnylikesunshine Re: Tu jest duzo informacji: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 12:29
            Z przeglądarki korzystać można przez moduł G3 jak najbardziej, ale internet w
            kindle to naprawdę bardziej gadzet niż rzecz naprawdę użyteczna - jest
            niesamowicie wolny (nawet na obszarach z G3) - strony ładuja sie do kilku minut.
            Forum sobie na nim wygodnie nie poczytasz :-)
            • kretynofil A moze wlasnie w tym problem? 16.08.10, 12:43
              No i jak sa regulowane oplaty za transfer danych?
              • Gość: sunnylikesunshine Re: A moze wlasnie w tym problem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 13:00
                Na dzień dzisiejszy za internet 3G w kindle nie ma zadnych opłat. Opłaty w
                amazonie za przesył danych występuja tylko w przypadku uzycia ich whispernetu do
                przesłania ksiażki lub własnych dokumentów. Na dzień dzisiejszy to chyba 2.5$ od
                sztuki. Jeśli nie przeszkadza ci ściągnięcie ksiązki najpierw na komputer a
                później przeslanie jej przez usb do czytnika, to mozesz płacenia za whispernet w
                całości uniknąc (ja tak własnie robię).
                • pavvka Re: A moze wlasnie w tym problem? 16.08.10, 13:12

Gość portalu: sunnylikesunshine napisał(a):

> Na dzień dzisiejszy za internet 3G w kindle nie ma zadnych opłat.
                  Opłaty w
                  > amazonie za przesył danych występuja tylko w przypadku uzycia ich
                  whispernetu d
                  > o
                  > przesłania ksiażki lub własnych dokumentów. Na dzień dzisiejszy to
                  chyba 2.5$ o
                  > d
                  > sztuki. Jeśli nie przeszkadza ci ściągnięcie ksiązki najpierw na
                  komputer a
                  > później przeslanie jej przez usb do czytnika, to mozesz płacenia
                  za whispernet
                  > w
                  > całości uniknąc (ja tak własnie robię).

Ale to nie tak. Koszty ściągnięcia są jakoś tam wliczone w cenę,
                  dlatego książki na Kindle'a w Europie są droższe niż w USA. Płacisz
                  tyle samo niezależnie od tego czy ściągasz przez whispernet czy na
                  komputer.
                • kretynofil Ale ja nie o to pytam... 16.08.10, 13:15
                  Chodzi mi o uzycie wbudowanego modemu 3G do surfowania - bo naprawde
                  mnie dziwi to co piszesz ze jest to za darmo.

W sensie - jeszcze zaden operator takiego czegos nie ma w ofercie
                  wiec troche dziwi mnie ze Amazon by cos takiego mial...

I jeszcze jedno pytanie: gdzie z tego korzystasz? W jakim kraju?
                  • Gość: sunnylikesunshine Re: Ale ja nie o to pytam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 13:29
                    Naprawdę jest za darmo, i to w Polsce (bo tu z czytnika korzystam). Trzeba tylko
                    mieć swiadomość, że to jest właśnie experimental feature, i mogą zabrać ją w
                    kazdym momencie (na forach mobileread jest dużo takich historii, ostatnia dziś z
                    Włoch). Teoretycznie amazon zobowiązuje sie do zapewnienia dostępu do wiki oraz
                    swojego sklepu (tak było w Polce do kwietnia chyba), potem odblokowali internet
                    masowo. Nie wiem, z jakim operatorem w Polsce umowę ma amazon, ale na pewno ją
                    ma :-)
                  • marko_uk Re: Ale ja nie o to pytam... 16.08.10, 13:33
                    Za darmo jest tylko korzystanie z serwisu Amazona.
                    To działa tak jak zwykła komórka w roamingu. Każda karta SIM 3G ma przypisany
                    numer i właściciela, który otrzymuje rachunek. Właścicielem karty wbudowanej w
                    Kindle'a jest Amazon i to amazon płaci rachunek operatorom za korzystanie z
                    roamingu. Ale tylko gdy korzystasz z ich księgarni (i chyba paru innych serwisów
                    newsowych), podejrzewam że Kindle ma zaprogramowane serwery proxy które
                    kontrolują co oglądasz za darmo a za co musisz płacić.

kretynofil napisał:

> Chodzi mi o uzycie wbudowanego modemu 3G do surfowania - bo naprawde
                    > mnie dziwi to co piszesz ze jest to za darmo.
                    >
                    • kretynofil No wlasnie - o ile wiem, tak to dziala... 16.08.10, 13:37
                      Dlatego rewelacje przedstawione powyzej - wydaja mi sie zupelnie
                      nierealne...
                      • Gość: sunnylikesunshine Re: No wlasnie - o ile wiem, tak to dziala... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 13:50
                        Nie wiem co powiedzieć, żeby was przekonać ;-) Majac pelen dostep do internetu
                        od kwietnia, z amazonem który nigdy nie zablokował mi żadnych stron, nic za to
                        nie płacę!
                        • Gość: sunnylikesunshine Re: No wlasnie - o ile wiem, tak to dziala... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 13:55
                          Może jeszcze raz, żeby jeszcze doprecyzować:

The device come with a US AT&T SIM card, which means that Amazon probably has to
                          pay international roaming charges to AT&T whenever you use the browser in
                          another country (of course, no one knows the exact terms of their agreement).

To prevent abuse, Amazon has restricted the browser to only their site and
                          Wikipedia for non-US buyers. They seem to be removing that restrictions for some
                          countries (maybe they managed to get deals with the local carriers), but for
                          most of them the restrictions are still in place.

W Polsce dostęp nie jest już w żaden sposób limitowany, więc zapewne dogadali
                          sie z operatorem.
                          • kretynofil No to w takim razie jestem naprawde... 16.08.10, 14:17
                            ...zaskoczony!

I teraz, kiedy wyjasniles to tak dokladnie - mam pewnosc ze wiesz o
                            czym mowisz. Wyglada na to ze mam kolejny argument zeby kupic Kindle ;)
                            • Gość: John Galt Re: No to w takim razie jestem naprawde... IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 16.08.10, 16:35
                              Kupilem Kindle z 3G w Stanach. Internet jest darmowy, ale tak naprawde nadaje
                              sie tylko do wikipedi, bo jest za wolny na cokolwiek innego. Na wakacjach w
                              Europie/Polsce, dzialala tylko wiki i sklep. Ponadto zostalem poinformowany ze
                              jezeli bede kupowal ze sklepu poza granicami USA to bede musial zaplacic za roaming.
                              • pavvka Re: No to w takim razie jestem naprawde... 16.08.10, 16:43
                                Gość portalu: John Galt napisał(a):

> Ponadto zostalem poinformowany ze
                                > jezeli bede kupowal ze sklepu poza granicami USA to bede musial
                                zaplacic za roa
                                > ming.

Ale to jest inna sytuacja. Jeśli masz Kindle'a zarejestrowanego w
                                USA, a kupujesz coś przebywając w innym kraju, to do amerykańskiej
                                ceny książki dopłacasz za roaming. Jeśli urządzenie jest
                                zarejestrowane na adres w innym kraju, to od razu masz podaną wyższą
                                cenę za książkę i nie ma już specjalnej dopłaty.
                            • Gość: zz Re: No to w takim razie jestem naprawde... IP: 188.33.73.* 16.08.10, 20:07
                              > I teraz, kiedy wyjasniles to tak dokladnie - mam pewnosc ze wiesz o
                              > czym mowisz. Wyglada na to ze mam kolejny argument zeby kupic Kindle ;)

Radzę jednak uważać. Owszem, na moim Kindle 2 też działa Internet przez 3G w
                              Polsce, ale to nie znaczy, że tak samo będzie np. na Kindle 3. Radzę dokładnie
                              przestudiować informacje specyficzne dla Polski lub innych krajów, bo są różnice
                              pomiędzy urządzeniami, np. dla Kindle 3 jest tam tekst:

"Access websites like Google and Wikipedia via a Wi-Fi connection. Blogs can
                              also be downloaded via a Wi-Fi connection."
          • marko_uk Re: Tu jest duzo informacji: 16.08.10, 13:15
            Mam wrażenie, że każdy czytnik jest w Polsce przywiązany do jednej księgarni -
            chomika... Ostatnio był artykuł na gazecie z dziesięcioma sklepami online -
            przejrzałem wszystkie i strasznie ciężko znaleźć coś fajnego/popularnego. Polscy
            wydawcy chyba boją się jeszcze postaci elektronicznej, dlatego - niestety - w
            wielu przypadkach trzeba zdać się na piratów. Nie pochwalam tego, ale skoro nie
            ma innej możliwości to co zrobić?

Ja chętnie bym zapłacił za legalne kopie e-booków - obojętnie w jakim formacie
            (pdf, epub, txt, html - sam sobie przekonwertuję...) pod warunkiem, że po
            pierwsze cena będzie niższa niż wydania papierowego (odpadają koszty druku i
            dystrybucji detalicznej), po drugie że będą dostępne nowości. Żaden z tych
            warunków nie jest póki co spełniony przez polskie wydawnictwa...

A co do czytników - zgadzam się z Tobą, 6 cali wystarcza w zupełności, to
            rozmiar normalnej książki. A technologia paper-ink pozwala czytać nawet na
            jasnej plaży. :)

kretynofil napisał:

>
            > Natomiast najwieksza wada tych urzadzen jest to ze nadal urzadzenie jest mocno
            przywiazane do konkretnej ksiegarni, zas samych czytnikow nie mozna wziac do
            reki o obejrzec samemu, zobaczyc jak sie to czyta, jak zachowuje w sloncu itd.

• kretynofil Wiesz, to nie jest opcja... 16.08.10, 13:27
              > Polscy wydawcy chyba boją się jeszcze postaci elektronicznej,
              dlatego - niestety - w wielu przypadkach trzeba zdać się na piratów.
              Nie pochwalam tego, ale skoro nie ma innej możliwości to co zrobić?

Dla mnie piractwo nie jest zadna opcja. Po prostu. Jesli polscy
              wydawcy jednoczesnie beda jeczec ze maja male zyski i olewac takich
              jak ja - to krzyzyk im na droge, bozia mi jeszcze rozumu nie zabrala,
              wole przeczytac ksiazke po angielsku, kupiona od Amazona czy innego
              zagramanicznego wydawcy.

Ale piracic nie bede. Ku*wic sie i krasc w hipermarketach - tez nie.
              • marko_uk Re: Wiesz, to nie jest opcja... 16.08.10, 13:40
                Piractwo to szeroki temat, wiele już napisano i wiele opinii wydano na jego temat.
                W przypadku książek jest jednak różnica w porównaniu do np. filmów. Na film albo
                idę do kina i płacę, albo "kradnę" z internetu.
                Po książkę idę do biblioteki i wypożyczam i czytam ją za darmo. Po przeczytaniu
                oddaję. Więc jeśli ją ściągnę z sieci i potem skasuję, to tak jakbym skorzystał
                z biblioteki. Dlatego bardzo bym chciał, żeby istniał serwis, nawet płatny,
                gdzie mógłbym te legalne książki kupować/pożyczać.

A tak na marginesie - kretynofil - nie wierzę, że nie masz nawet jednej - nie
                kupionej legalnie - empetrójki... Są jeszcze tacy ludzie? To może i z seksem
                czekałeś do "po ślubie", co? ;)

• kretynofil Hihihihi... 16.08.10, 14:16
                  Z seksem nie czekalem nawet do pierwszej randki ;)

A empetrojek "nielegalnych" nie mam. Kazda jedna ktora mam zostala
                  przeze mnie wlasnorecznie zrzucona z plyty ktora sam kupilem (w
                  sklepie lub na allegro).

Tak samo nie mam nielegalnego oprogramowania czy filmow w divx - na
                  wszystko kupuje licencje, filmy wypozyczam (VoD) lub kupuje na
                  plytach.

Co w tym dziwnego?
                • milu100 Re: Wiesz, to nie jest opcja... 16.08.10, 15:48

marko_uk napisał:

> Piractwo to szeroki temat, wiele już napisano i wiele opinii wydano
                  na jego tem
                  > at.
                  > W przypadku książek jest jednak różnica w porównaniu do np. filmów.
                  Na film alb
                  > o
                  > idę do kina i płacę, albo "kradnę" z internetu.
                  > Po książkę idę do biblioteki i wypożyczam i czytam ją za darmo. Po
                  przeczytaniu
                  > oddaję. Więc jeśli ją ściągnę z sieci i potem skasuję, to tak
                  jakbym skorzystał
                  > z biblioteki.

nie, to nie jest tak jakbyś skorzystał z biblioteki,
                  ściągając z sieci zabierasz pracę pracownikom księgarni i bibliotek,
                  i nieważne czy ściągasz legalnie czy nie
                  • wymiatator1 Re: Wiesz, to nie jest opcja... 16.08.10, 18:19
                    > ściągając z sieci zabierasz pracę pracownikom księgarni i bibliotek,
                    > i nieważne czy ściągasz legalnie czy nie
                    <irony>Tak samo jeżdżąc własnym samochodem zabieram pracę pracownikom MPK,
                    naprawiając samemu kabinę prysznicową zabieram pracę budowlańcowi a uprawiając
                    marchew w ogródku zabieram pracę rolnikowi. Powinienem się wstydzić, jestem złym
                    człowiekiem zabierającym chleb uczciwym ludziom.</irony>
            • gadery Re: Tu jest duzo informacji: 16.08.10, 15:07
              Usłyszałem plotki, że dystrybucją ebooków ma się u nas zająć Empik-
              Merlin. Jeśli to prawda to niedługo będziemy mieli dostęp do nowości.

Niestety dużo taniej nie będzie. vat 22% zamiast 0% :(
            • Gość: murek Re: Tu jest duzo informacji: IP: 195.205.87.* 19.08.10, 09:49
              widziałem ten artykuł...szczerze mówiąc zapomnieli tam o bezkartek.pl,
              virtualo.pl czy plusoczytelni...szczerze mówiąc był strasznie słaby! bez
              przesady, moze tych e-booków nie jest za duzo, co mnie tez osobiscie wkurza, bo
              sa tacy co by je chetnie kupowali, ale chomik to rozwiazanie dla wygodnych i
              torrentowców. trochę uczciwości, te ksiązki ktoś pisze, wydaje, co kosztuje
              spore pieniadze.
    • Gość: jo Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: 153.108.64.* 16.08.10, 13:46
      skoro mozna juz kupic ipada to chyba konkurencja ma mniejsze szanse,
      nie wydaje sie wam?

-------
      szwajcarskakariera.wordpress.com
      • kretynofil Jaka konkurencja? 16.08.10, 14:19
        Producenci ramek do zdjec? Producenci "lava lamp"? Producenci
        "cudownych" farmaceutykow wydluzajacych penisa? Psychologowie i
        terapeuci leczacy traumy prowincjuszy z pretensjami?
      • kissmygrass Re: ebook reader/ czytnik ebooków 16.08.10, 17:46
        Gość portalu: jo napisał(a):

> skoro mozna juz kupic ipada to chyba konkurencja ma mniejsze szanse,
        > nie wydaje sie wam?

Nie wydaje. Nie wyobrażam sobie nałogowego czytania książek na iPadzie,
        moim zdaniem e-ink w Kindle'u jest o niebo lepszy (jeśli oczywiście
        skupimy się tylko na aspekcie czytania).
    • Gość: John Galt Tylko Kindle z Amazon IP: *.cable.mindspring.com 16.08.10, 14:14
      Mam Kindle (ale mieszkam w USA). Jest swietny. Baterie laduje raz na miesiac,
      a czytam kazdego wieczora. Mam wersje 6 inchowa, bo jest wygodniejsza (mozna
      trzymac w jednej rece, jak paperback). Duza jest niepraktyczna.
      • pavvka Re: Tylko Kindle z Amazon 16.08.10, 14:57
        Chyba b. mało korzystasz jeśli bateria wystarcza Ci na miesiąc. Ja
        ładowałem co najmniej raz na tydzień, mimo że poza momentami zakupów
        wyłączałem wirelessa (to on jest najbardziej prądożerny).
        • Gość: John Galt Re: Tylko Kindle z Amazon IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 16.08.10, 16:24
          Czytam okolo godziny dziennie - nie wiem czy to jest malo (1.5 - 2 ksiazki
          miesiecznie), ale wychodzi jakies 30 godzin od ladowania do ladowania (co zgadza
          sie z testami Kindla). Wireless uzywam tylko do sciagania ksiazek, a ze kupuje
          kilka na raz, to w zasadzie nigdy nie jest wlaczony.

Jezeli twoja bateria chodzi mniej niz 30 godzin, to pewnie jest wadliwa.
          • pavvka Re: Tylko Kindle z Amazon 16.08.10, 16:32
            W zasadzie nie są ważne godziny, tylko liczba przerzuceń stron, bo
            Kindle nie zużywa prądu na samo wyświetlanie, tylko na zmianę
            obrazu. Ale rzeczywiście, ja czytam znacznie więcej niż 1,5 książki
            miesięcznie.
    • Gość: ebook fan! Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: 195.205.87.* 16.08.10, 14:58
      Czytniki teraz będą tanieć - już są spekulacje, czy kindle będzie na święta
      kosztował jedyne 99 dolarów :) warto uzbroić się w cierpliwość i może nie po to,
      żeby kupić kindla, ale żeby doczekać się normalniejszych cen w polsce. Na kindla
      można kupować tylko zagraniczną literaturę...a fajnie by czytać też polskie
      książki. Na onyxie można czytać książki z różnych księgarni - z virtualo czy
      chyba też część z nexto. Zaczekajmy!
      • kretynofil Na Kindlu mozna czytac ksiazki... 16.08.10, 15:22
        ...z polskich ksiegarni!!!

Skoro mozesz kupic w PDF to znaczy ze mozna czytac je rowniez na
        Kindlu...

Wlasnie przez takie bzdety powtarzane na forach przez roznych
        niedorobionych kretynow panuje kompletny szum informacyjny wokol
        eczytnikow...
        • pavvka Re: Na Kindlu mozna czytac ksiazki... 16.08.10, 15:47
          kretynofil napisał:

> Skoro mozesz kupic w PDF to znaczy ze mozna czytac je rowniez na
          > Kindlu...

Teoretycznie tak, ale na 6-calowym ekranie standardowe PDF-y
          praktycznie nie nadają się do czytania - za małe litery. Ewentualnie
          można czytać w orientacji poziomej, ale wtedy widać tylko część
          strony i nawigacja jest mocno niewygodna. Jeśli chcesz czytać PDF-y
          to jednak potrzebujesz Kindle'a DX.
          • wymiatator1 Re: Na Kindlu mozna czytac ksiazki... 16.08.10, 18:22
            Czy legalne jest "rozczytanie" pdf-a jakimś programem i zapisanie go jako txt?
        • Gość: zz Re: Na Kindlu mozna czytac ksiazki... IP: 188.33.73.* 16.08.10, 20:14
          > ...z polskich ksiegarni!!!
          >
          > Skoro mozesz kupic w PDF to znaczy ze mozna czytac je rowniez na
          > Kindlu...

Niekoniecznie, bo niektóre księgarnie zabezpieczają pliki PDF przez FileOpen i
          już takich bezpośrednio na Kindle nie można przeczytać.

Ale co do książek po polsku na Kindle to jest trochę darmowej klasyki tu:
          bookini.pl/index.php?t=authors
    • Gość: czytelnik Najtańszy palmtop już za ~150 zł IP: *.pl 16.08.10, 15:05
      allegro.pl/item1185043269_palmtop_palm_tx_wi_fi_okazyjnie_polecam.html to
      overkill, do czytania starcza spokojnie Tungsten E czy Tungsten T, a z winmo np.
      ipaq 1940, 3650 czy 2210.
      Ekran - 3.8" - 4" (sam czytam na 3.8" 320x320 i jest wygodnie).

Oczywiście nie oszukujmy się - za tę cenę nie kupimy wygody dedykowanego
      czytnika czy czasu działania na bateriach, ale za to tanie.
      • kretynofil A to juz jest nonsens... 16.08.10, 15:15
        Nie dosc ze ekran malutki, to jeszcze podswietlany, na sloncu ledwie co
        widac...

Czy Ty czasem nie probujesz tu reklamowac wlasnej aukcji, he?
        • Gość: czytelnik sam jestes nonsens IP: *.pl 17.08.10, 09:51
          Ekran w sam raz (od razu widać, że bredzisz nie mając pojęcia o czym się
          wypowiadasz).
          Tak małe urządzenie bardzo wygodnie (150-250 gramów) trzyma się w jednej ręce
          choćby w tramwaju - nie bardzo wyobrażam czytanie w takich warunkach z 9".

W słońcu czyta się znakomicie; mogę nawet wyłączyć podświetlenie - natomiast w
          _ostrym_ _bezpośrednim_ słońcu i tak nie czytam (papierowych książek też nie, bo
          mi się nie chce po okulary przeciwsłoneczne chodzić), więc to dla mnie akurat
          parametr bez znaczenia.

A co do aukcji.... weź się nie kompromituj, bo wnikliwości w tobie tyle co w
          plebanie...

Więcej myślenia życzę :>
        • Gość: ontos2 Pomysl i pisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 12:03
          Np. eclicto nie ma podswietlania wiec opcja nocnego czytania odpada.
          • pavvka Re: Pomysl i pisz. 06.09.10, 09:45
            Gość portalu: ontos2 napisał(a):

> Np. eclicto nie ma podswietlania wiec opcja nocnego czytania odpada.

Przecież cała idea e-inku jest właśnie taka, że ekran nie świeci. A w nocy można czytać jak najbardziej - przy lampce, tak samo jak w przypadku książki papierowej.
      • Gość: E-book fan! Re: Najtańszy palmtop już za ~150 zł IP: 195.205.87.* 16.08.10, 16:05
        Ale palmtop to lcd, a e-czytnik to e-ink - tego się nie da porównać ;) jak ktoś
        chce mieć zdrowe oczy to musi sobie darować wodotryski z palmtopów, ipadów,
        ipedów i innych wynalazków.
        • Gość: czytelnik Re: Najtańszy palmtop już za ~150 zł IP: *.pl 17.08.10, 09:47
          To prawda, czyta się inaczej, ale LCD na zdrowe oczy nie ma wpływu, proszę nie
          siać defetyzmu :)
          Czytam (bardzo dużo) na palmtopach od około 7-8 lat i wzrok mam perfekcyjny.
          • kretynofil Ja tez mialem ;) 17.08.10, 12:25
            Uzywalem komputerow przez 22 lata zanim na trzydzieste urodziny
            dostalem okulary ;)

To nie chodzi o defetyzm tylko o rzeczywistosc - przedluzone uzywanie
            monitorow (i to naprawde nie ma znaczenia czy mowimy o CRT czy LCD,
            ktore sa tylko nieznacznie lepsze) zawsze bedzie prowadzilo do wad
            wzroku. Po pierwsze dlatego ze jest to ciagle gapienie sie w swiecacy
            ekran, po drugie dlatego ze oczy "zapominaja" mrugac i soczewka sie
            wysusza.

Nic nie zrobisz - jedyne wyjscie to e-ink...
    • Gość: wolny czytelnik Amazon cenzuruje / kasuje zawartość Kindle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 15:45
      i może zdalnie skasować pliki z dowolnego urządzenia. Ponadto czytelnik nie jest
      właścicielem książek lecz jedynie dzierżawcą.

Czytajcie umowy!
      • z-ka Re: Amazon cenzuruje / kasuje zawartość Kindle 16.08.10, 16:05
        A mozna jakies zrodlo, czy tylko powtarzasz to co mialo miejsce jakis
        czas temu z ksiazka Orwella w taki sposob by brzmialo jak najbardziej
        sensacyjnie?
        I pokaz mi ta umowe na jaka sie powolujesz (tylko ze strony Amazonu).
        Znowu dezorientacja dla wszystkich zainteresowanych. Po co?
        • kretynofil Wiesz co? Ja mam wrazenie... 16.08.10, 16:31
          ...ze jest sobie taka firma ogrodnicza z artykulami dla wsiowego
          buractwa, ktora ostatnio wypuscila ramke do zdjec ktora rzekomo miala
          zostac pogromca ereaderow.

Jak to jej wyszlo to widac po wynikach przedsprzedazy K3 (nawet pre-
          ordera juz nie mozna zlozyc), wiec teraz zatrudnia sie najemne
          szczekaczki forumowe co by przeciwnika dyskredytowac...

A na powaznie: tak, byla taka historia i nie, nie powtorzyla sie.
    • Gość: z-ka Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: 213.189.185.* 16.08.10, 15:57
      Ja polecam. Pierwszego Kindla kupilem zonie w ubieglym roku (wersja 2
      ekran 6 calowy). Ona - nalogowy ksiazkoholik, wiec prezent sie tak
      bardzo spodobal, ze w zasadzie codziennie jest w uzyciu. Teraz mysle
      o egzemplarzu dla siebie.

Amazon ostatnio bardzo poprawil firmware (mowa o wersji 2.5) i juz
      teraz troche lepiej sobie radzi z pdfami. Natomiast osoby, ktore maja
      do przegladania duzo materialow z wykreasami i innymi technicznymi
      tekstami pelnymi wzorow itd stanowczo radzilbym nie zawracac sobie
      glowy wersja 6 calowa, a kupic Kindle DX. Co do zwyklej beletrystyki
      zwykly 6 calowy jest wystarczajacy.

Co do oplat za 3G tez nie zauwazylem, bo cokolwiek mi Amazon potracal
      z KK.

Ja ze swej strony polecam, bo komfort czytania jest naprawde duzy. No
      i przede wszystkim genialna bateria. Bez ladowania spokojnie tydzien
      ,a nawet dwa przy intensywnym uzytkowaniu (oczywiscie przy wylaczonym
      modemie 3G)

Pozdrawiam
    • Gość: asica Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.magma-net.pl 16.08.10, 17:02
      dzięki wszystkim za zabranie głosu.

trochę mi to rozjasnia obraz, choc nadal nie wiem co z formatem.
      Korzystam z notebooka ( nie do czytania ebooków) z przekątną 10,1' i
      myślę, że do readera chciałabym coś większego niż 6', a mniejszego
      niż 10'. Szkoda, że nie można tego zobaczyć.

Jeszcze mam pytanie. Czy da się już kupować ebookowe nowości po
      polsku, no nawet niekoniecznie te pachnące jeszcze drukanią, ale np.
      ksiązki wydane w ciagu ostaniech np 3-5 lat?

• Gość: nat Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: 95.152.200.* 16.08.10, 18:49
      ja mam sony e-reader. jesli kupisz za granica wystarczy sie
      zarejestrowac na oficjalnej stronie sony i zmienic ustawienia
      robocze. bardzo latwy w obsludze. ksiazki mozna zakupic wszedzie.
      sony pomaga z wyborem esklepow.
      jest prosty w obsludze.
      moze nie ma polaczenia z internetem i trzeba korzystac z PC zeby
      pobrac nowe ksiazki, ale jak dla mnie to plus - odpada problem
      wirusow i ma sie lepsza kontrole nad finansami :)
      • magdalaena1977 Re: ebook reader/ czytnik ebooków 17.08.10, 00:51
        Gość portalu: nat napisał(a):

> ksiazki mozna zakupic wszedzie. sony pomaga z wyborem esklepow.
        To znaczy na przykład gdzie ?
        Bo ja mam wrażenie, że z polskiej literatury dostępne są tylko niektóre pozycje
        Runy i WAB w zasadzie w normalnej cenie. Plus klasyka typu Krzyżacy.
        • ania_m66 Re: ebook reader/ czytnik ebooków 17.08.10, 09:08
          a ja polecam ürodukty "jablka"
          nie wiem ile w polsce kosztuje ipod touch 32gb, wg cen allegro kolo 1000 zl, ale:
          - w sklepie z aplikacjami mozesz sobie zaladowac bezplatnego appa "ibooks", ktory wyglada po zainstalowaniu jak polka z ksiazkami na poczatku pusta. jesli jestes podlaczony do wifi (w domu, jakimkolwiek bezplatnym hotspocie) dotykajac palcem prawego gornego rogu z napisem "store" laczysz sie ze sklepem, gdzie czekaja na wyciagniecie i jeden dotyk palca tysiace calkowicie bezplatnych ksiazek, i oczywiscie jeszcze wiecej platnych.
          z kazdego pdf-u, doc-u i innego formatu uzywanego przez czytniki e-bookow zrobisz sobie przy pomocy bezplatnego programu calibre elegancki e book na ipoda, ipada badz iphone, zreszta nie tylko na nie.
          operacja odbywa sie na komputerze, trwa momencik, a gotowego e booka synchronizujesz z ipodem (badz innymi produktami jablka) popezez itunes.
          oczywiscie wada ipoda badz iphona jest maly ekran, wiec osoby szybko czytajace musza ustawicznie odwracac kartki :), ale na podroz i urlop rozwiazanie jest jak znalazl.
          na i padzie widac wiecej na raz, ale to jednak duzo wiekszy wydatek, ktory znowu imho bardzo sie oplaca.
          jak widze wiekszosc dyskutantow nigdy nie widziala na wlasne oczy aplikacji ibooks, skoro tak zawziecie polca czytniki typu kindle.
          rowniez w ibooks jest mozliwosc indywidualnego dopasowania tla, wielkosci, kroju i koloru czcionki, uzycia zakladki, robienia notatek itp.
    • Gość: Kasiatk Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 09:26
      Rozglądałam się za czytnikami, ale cena mnie "zjadła". Kupiłam za to nawigację
      5" z możliwością czytania plików txt. Jest OK i takie rozwiązanie na początek
      polecam.
    • jeepwdyzlu podsumowując 17.08.10, 12:04
      kindle i inne czytniki - działaja na bazie technologi einku
      xzyli technologii BIERNEJ. Ekran NIE ŚWIECI. To oszczedza oczy - bez
      watpienia produkty appla choć ciekawe - ereaderami nie są.
      Kindle pozwala ściągać książki z amazona. Tak, zle co z literatura
      po polsku?
      Nie ma problemu - ściąga się ebooki na KOMPUTER, a potem programem
      do konwersji (np wspominaną calibre) - zmienia format na
      akceptowalny przez czytnik. To dotyczy każdego czytnika, nie tylko
      kindla. Większość czyta wiele formatów.
      Wielkość? 6 cali wystarczy dla 90% uzytkowników. Waga? Sa lekkie jak
      piórko...
      Pozdrawiam
      jeep
    • pavvka Re: za to potrafi 10 x tyle co kindle 17.08.10, 14:03
      Podobnie jak komórka potrafi 10x tyle co aparat fotograficzny, co
      nie zmienia faktu, że jeśli chcesz robisz porządne zdjęcia, to
      telefon Ci nie wystarczy.

> to fajnie, ze masz szescie i mozesz kupic kazda ksiazke
      ktora chcesz na
      > kindle'a

Każdą jeszcze nie, ale w tej chwili już większość. Kiedy zacząłem
      się interesować Kindlem, faktycznie większość rzeczy, których
      szukałem, była albo w ogóle niedostępna, albo dostępna tylko w USA.
      Ale w ciągu ostatniego roku dostępność e-książek w Amazonie bardzo
      się poprawiła.
      • sesnorjohn Re: za to potrafi 10 x tyle co kindle 18.08.10, 10:50
        Ja ze swojej strony polecam czytniki BeBooka, naprawdę nie mam
        na co narzekać, czytają wszystkie formaty! Ekran 6" - dla mnie bardzo
        ok.
        Mam teraz Bebooka neo - z ekranem dotykowym i wi-fi, więco od
        razu mogę się łączyć z netem i ściągać pliki.

Miałem wczesniej starszą wersję Bebooka, ale jestem z tych co lubią
        nowe gadżety;) więc jak pojawiła się wersja z wifi i ekranem
        dotykowym to nie mogłem sobie odmówić;)

Plus starszej wersji to cena - kosztuje ok 900zł, a nowy ok 1500.

A tak wygląda:
        www.bludot.pl/bebook-neo-czytnik-e-ksiazek.html
        pzdr
        • pavvka Re: za to potrafi 10 x tyle co kindle 18.08.10, 10:55
          sesnorjohn napisała:

> Plus starszej wersji to cena - kosztuje ok 900zł

W porównaniu z nowym Kindlem, który razem z dostawą kosztuje teraz
          niecałe 500, to słaby plus.
          • Gość: sesnorjohn Re: za to potrafi 10 x tyle co kindle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 23:13
            Może i 500 zł, ale wtedy Twój kontent to tylko Amazon, i "trochę
            lepiej sobie radzi z pdfami" - cytuję "gościa".
            A Bebook neo czyta - uwaga: EPUB*, PDF*, TXT, HTML, RTF, MOBI, CHM,
            PDB, JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF (*iw tym Adobe DRM, zgodny z Adobe
            Digital Editions)! Więc nie musze się ograniczać tylko do Amazona i
            być skazanym na monopol z ich strony.
            pzdr
            • pavvka Re: za to potrafi 10 x tyle co kindle 19.08.10, 00:08
              Kindle czyta DOC/ DOCX, PDF, HTML, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP,
              PRC, MOBI. Więc jakiejś wielkiej różnicy na minus tu nie widzę.
    • z-ka Re: ebook reader/ czytnik ebooków 17.08.10, 20:00
      A moge uzyskac odpowiedz czemu poznikaly moje posty? Nie zauwazylem bym uzywal wulgaryzmow, badz innych nieakceptowalnych metod komunikacji. Doczekam sie odpowiedzi, czy ten post rowniez wytniecie?
    • Gość: asica polski czytnik eClicto IP: *.magma-net.pl 18.08.10, 17:07
      A to ktos zna?

www.eclicto.pl/1021,0,Czytnik_eClicto.html
      • pavvka Re: polski czytnik eClicto 18.08.10, 22:51
        Hm, biorąc pod uwagę, że cała ich kolekcja literatury pięknej to 366
        pozycji, to nie bardzo jest o czym mówić.
        • Gość: massman Re: polski czytnik eClicto IP: 195.205.87.* 19.08.10, 10:08
          Na eclicto pojdą też epuby z virtualo - ma być ich 2 600, teraz jest nieco ponad
          2 100, wiec posiadacze eclicto mozecie odetchnąć z ulgą...ja sam odetchnąłem hehe
    • spacey1 Re: ebook reader/ czytnik ebooków 21.08.10, 15:07
      pojawiły się w tym wątku uwagi pod adresem wydawców - że boją się e-formatu, że
      mała jest oferta itp. To ja z krótkim komentarzem. Mała oferta jest przede
      wszystkim wynikiem trudności z pozyskaniem praw na wydanie ksiażki w e-booku.
      Zagraniczne agencje żądają już wysokich opłat oceniając nasz rynek na
      przykładzie rynku amerykańskiego, który jest jednak dużo bardziej rozwinięty.
      Wydawcy jeszcze nie są na to gotowi, naszemu rynkowi zajmie jeszcze kilka lat
      dojście do takiej struktury sprzedaży, jaką mają w USA.
      Dlatego polska oferta przyrasta powoli (ale systematycznie). Jednak moim zdaniem
      nie jest to żadne usprawiedliwienie dla piractwa. W ten sposób nie tlyko
      wydawca, ale i autor nie otrzymuje zapłaty za swoją pracę.
      Pojawiła się także w tym wątku opinia, że skoro empik zaczyna jesienią
      dystrybuować e-booki, to znaczy, że będą dostępne wszystkie nowości. Dostawcą
      e-booków do empiku jest Virtualo (spółka ma joint venture z empikiem). Oferta
      będzie taka, jak w Virtualo. Nie jest to przecież zależne ani od Virtualo ani od
      empiku, tylko znowu od wydawców i właścicieli praw, więc wracamy do początku.
    • yanga Re: ebook reader/ czytnik ebooków 05.09.10, 13:29
      Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałabym, aby czytnik służył mi zarówno do e-booków, jak audiobooków.
      Czy w tej sytuacji pamięć 512 MB jest wystarczająca? Chyba nie, bo na empetrójce mam 1 GB i to nie
      zawsze starcza na dużą książkę.
    • Gość: 4M Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.e-wro.net.pl 09.10.10, 03:33
      Dyskusja bardzo ciekawa. Przy okazji mam pytanie do aktywnych użytkowników ; ile eBooków czytacie na czytnikach? Np miesięcznie. Większość się skupia na czytniku Amazona. U nas jest już też coraz większy wybór. Pomijam eClicto, ale można kupić inne marki. Lada moment b ędzie OYO Empiku i co najciekawsze czytnik w przedziale cenowym 60 - 90 $. Niestety w hurcie "Tani e-czytnik eBooków JoyPlus już w Polsce".

Nawet nasza polska spółka z Newconnect'u Vedia zajęła się czytnikami.

Co do dostępu do eBooków jest on z dnia na dzień coraz większy. Trochę próbki można znaleźć na NO PAPER z różnymi księgarniami.

W dodatku klasyki za darmo mamy dosyć sporo. Często i wydawcy i dystrybutorzy wypuszczają darmowe eBooki. Na różnych stronach można je znaleźć.

Powtórzę jednak pytanie, bo to jest intrygujące ; ile eBooków czytacie na czytnikach miesięcznie ?
      pozdrawiam czytających
      • Gość: asica Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.magma-net.pl 10.10.10, 22:14
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,8480236,Goraca_jesien_na_rynku_e_bookow__Kilka_nowych_modeli.html

w połowie listopada Empik rusza z Oyo
        • furry Re: ebook reader/ czytnik ebooków 11.10.10, 13:08
          Na stronie empiku pojawiła się zakładka ebooki - oczywiście w ofercie to, co na virtualo.

Czyli głównie poradniki biznesu i sukcesu, trochę podręczników. Dobrej literatury niewiele.

Ale jeszcze wstrzymuję się z kupnem Kindle, bo może mnie empik zaskoczy i będzie można czytać książki z mobipocket.com. Kindle czyta pliki mobi, ale nie zabezpieczone.

I chyba jednak nie wierzę, że Oyo będzie konkurencyjny cenowo.
    • Gość: placek Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.icpnet.pl 11.10.10, 13:47
      mam iPada. i fakt - drogi był, ale za to bez problemu można przerzucać się z książki np na film. swoją drogą ten filmik polecam gorąco :) poza tym apple... zachwalać nie trzeba. www.2016poznan.pl/spoty-promujace-poznan,4527,a.html
      • jeepwdyzlu Re: ebook reader/ czytnik ebooków 12.10.10, 12:23
        ipad nie nadaje się do długiego czytania
        a i kupować możesz tylko co przechodzi przez ten śmieszny sklepik istore

ja kupiłem kindla
        i jestem zachwycony
        a czytnik empiku bedzie kosztował 800 zł czyli dupa
        jeep
        • Gość: 4M Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.e-wro.net.pl 13.10.10, 00:32
          Thalia w Niemczech sprzedaję czytnik OYO za 139 euro. Jaką cenę wystawi Empik ? Vedie można kupić już za 735 złotych i to bez żadnej łaski.
        • Gość: Il Principe Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.10, 23:21
          @ jeepwdyzlu - nie mogę się zgodzić, że iPad nie nadaje się do czytania. Śmiem twierdzić, że wręcz przeciwnie i bardzo sobie cenię czytanie na nim e-booków.

wracając do tematu książek, skąd pobieracie swoje e-booki? ja mogę polecić czytelnię online www.ibuk.pl, mają sporo interesujących pozycji i ciągle poszerzają ofertę.

znacie jakieś podobne serwisy?
    • Gość: ada Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: 89.79.192.* 29.11.10, 13:18
      A kupił ktoś eClicto w Saturnie, tutaj wyczytałam informację, ze miały się pojawić w tej sieci: naczytniki.pl/index.php/eclicto-w-saturnach/
    • Gość: stokrotka Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 09:51
      Witaj @asica!
      tak posiadam od jakiegoś czasu i korzystam z Onyx Boox 60 i naprawdę jestem zadowolona. Głównie ze względu na możliwość zaznaczania cytatów, tworzenie zakładek i notatek w książkach jak i układanie książek na półkach. Dodatkowe jego zalety to: jak dla mnie wytrzymała bateria – tydzień bez ładowania, czytając kilka godzin dziennie, powiększanie liter – to doceniam głównie jak jestem w podróży w pociągu, możliwość odczytu wielu formatów plików, m.in. PDF, EPUB no i zapomniałabym dodać, że jest odtwarzacz MP3. Jak dla mnie najważniejsze to brak potrzeby dźwigania książek i wielka ulga dla bagażu podczas wypraw lotniczych. Korzystam z e-księgarni Legimi i naprawdę jest w czym wybierać.

• al9 Re: ebook reader/ czytnik ebooków 01.12.10, 11:59

a tu masz darmowe ebooki, spory wybór:
        www.cyfrowaszafa.pl/bezplatne-c-15_17.html
        • apersona Re: ebook reader/ czytnik ebooków 01.12.10, 13:42
          "The secret agent" i "Freya" Conrada są po angielsku?
    • Gość: asica Re: ebook reader/ czytnik ebooków IP: *.internetia.net.pl 23.12.10, 22:06
      a co myślicie o Samsungu Galaxy Tab i jego możliwościach jako e-book reader?
    • eeela Re: ebook reader/ czytnik ebooków 25.12.10, 21:24
      A ja właśnie wczoraj dostałam kindle'a w prezencie gwiazdkowym (oraz kilkutysięczną kolekcję książek do tego załadowaną na mój dysk zewnętrzny, ależ mam cudnego faceta :-) ) - i jestem zachwycona. Czyta się świetnie, 6 cali to całkowicie wystarczający rozmiar, a na dodatek zostałam też poinformowana o programie calibre, który konwertuje pdf-y w format dostosowany do kindle'a. Jest super, tylko teraz już chyba nigdy nie wrócę do pracy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka