jakobe.mansztajn 10.04.04, 10:53 Długo się zastanawiałem, którego z żydowskich pisarzy możnaby określić mianem 'najlepiej operującego słowem', długo się zastanawiałem i nadal nie wiem... więc który? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adas Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: 212.244.195.* 10.04.04, 11:50 Saul Bellow. Nęka mnie jednak wątpliwość: pisarz to żydowski czy amerykański? Odpowiedz Link Zgłoś
karol.mojzesz Re: Który z żydowskich pisarzy? 11.04.04, 06:14 Saul Bellow number 1. Za kogo go uznać? Woody Allen mówi o sobie nie Amerykanin, a nowojorczyk. Żydzi mają to do siebie, co wynika z wielu przyczyn, że są np. Polakami, Amerykaninami czy Węgrami, jednocześnie pozostają w dalszym ciągu Żydami. W zasadzie decyduje miejsce płacenia podatków, ale... Przykładzik z tej dziedziny. Europejski ekonomista prof. Milton Friedman zapytany podczas pobytu w Polsce, czy można w prasie pisać, że jest Żydem, odpowiedział "tak, przecież jestem". Niestety, niektórzy moi "rodacy" w Polsce, którzy dostali tytuł "Żyda roku" (jak A. Michnik) dostają apoplekcji, gdy wspomni się, że są Żydami (i automatycznie wyzywa innych od antysemitów, jakby się wstydził swojego żydostwa). Wychodzi na to, że ja Żyd jestem antysemitą!!!. Tak więc temat jest delikatny. Najlepiej spytać Bellowa. Dla mnie jest bardziej "amerykański". Odpowiedz Link Zgłoś
przedostatni Re: Który z żydowskich pisarzy? 10.04.04, 11:59 ja optuje za Josephem Hellerem -mistrz parodii i zongloania absurdem, niebywały konstruktor fabuły Odpowiedz Link Zgłoś
raymond.new Re: Który z żydowskich pisarzy? 10.04.04, 12:08 Autor "Pieśni nad Pieśniami", dawniej uważano, że to król Salomon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.bmj.net.pl 10.04.04, 14:15 Pytanie jest tendencyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.pl / *.utp.pl 10.04.04, 17:44 Żyd izraelski- Amos Oz Żyd amerykanski- Saul Bellow Zyd polski- Isaac Bashevis Singer Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Który z żydowskich pisarzy? 10.04.04, 21:43 Georges Perec - to nic, że po francusku....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c'est moi Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.icpnet.pl 10.04.04, 23:44 Schulz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hell Mood Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.icpnet.pl 11.04.04, 05:50 Zdecydowanie Paul Auster. Ogromna oszczędność środków wyrazu połączona z dużą ekspresją i zaangażowaniem. "Żydowskość" jest tam głęboko zagrzebana, lecz niewątpliwie silnie obecna. Zresztą sam Auster mówi o sobie, że jest "pisarzem żydowskim". Jest jeszcze koszmarny Kafka, który darem słowa też został obficie obdarzony. Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: Saul Bellow :) 11.04.04, 11:11 i Kirk Douglas :)choc chyba napisal tylko jedna ksiazke :) u Austera nie widac tematu zydowskiego, to jest pisarz miedzynarodowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Bruno Schulz !!! n/t IP: *.duna.pl / 217.98.70.* 11.04.04, 21:01 Bezapelacyjnie. Podpisuję się obiema rękami:) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Bruno Schulz !!! n/t 11.04.04, 22:09 Mnie się podoba sposób pisania dwóch polskich panie pochodzenia żydowskiego: Roma Ligocka i Joanna Olczak -Ronikier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radosław z Sieradz Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 11:43 Adam Michnik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brak sensu.. Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: 62.233.177.* 12.04.04, 12:47 ej kurde bruno schulz to wedlug sposobu w jaki ich dzielicie bardziej Polak.. (co nie zmienia faktu, ze Zyd..:D ) Odpowiedz Link Zgłoś
jakobe.mansztajn Re: Który z żydowskich pisarzy? 12.04.04, 12:59 "co nie zmienia faktu, ze Żyd" - no własnie, a o Żydów w pytaniu przecież chodzi:D buzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radosław z Sieradz Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 17:09 ty Jakobe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m19661 Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 21:50 niewątpliwie Marcel Proust Odpowiedz Link Zgłoś
devilsrodeo Re: Który z żydowskich pisarzy? 14.04.04, 22:11 EL Doctorow, Saul Bellow, Philip Roth, Schulz, a ostatnio przede wszystkim Bernard Malamud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlson Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.crowley.pl 14.04.04, 22:25 Hmm nie wiem czy na prawde jest Zydem ale pisze o Zydach: Noah Gordon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebe elemelech Adolf Hitler... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.04, 22:36 Przecież w 1/4 był Zydem... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_herbata Re: Adolf Hitler... 18.04.04, 00:00 Gość portalu: rebe elemelech napisał(a): > Przecież w 1/4 był Zydem... A jak mozna być ćwierćŻydem??? :P Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_herbata Re: tak jak ćwierćinteligentem? 18.04.04, 23:27 Cóż Lunatico ...historia zna przypadki ćwierćinteligentów... ale o ćwierćŻydach słyszę pierwszy raz. Możesz mi wyjasnić mechanizm stawania się ćwierćŻydem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryfka Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 12:01 I.B.Singer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 20:05 Jak nazywa sie pisarz, ktory w zeszlym roku byl w Polsce, ogladalem program, w ktorym krecil sie po Warszawie (Polsce???) razem z Maja Ostaszewska i ona tez czytala fragment jego opowiadania na spotkaniu autorskim. Opowiadanie (w kazdym razie ten fragment) bylo rewelacyjne. Pamietam cos o chlopcu, ktory byl przekonywany przez Zyda starej daty, pamietajacego holocaust, ze wszystkie produkty niemieckie wykonane sa z kosci i skory ludzkiej. Chlopak, ktorego dziadek zginal w Oswiecimiu, dostaje ktoregos dnia niemieckie skorzane adidasy. Stapa w nich ostroznie, zeby nie urazic dziadka. W koncu zapomina sie, gra w pilke i strzela bramke. Wracajac z boiska zagaja do dziadka "To byl wolej, co dziadku?" i koncowka "Po chodzie poznalem, ze tez mu sie podobalo". Slowem -rewela. Ktos wie, jak sie ten facet nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś