Dodaj do ulubionych

Który z żydowskich pisarzy?

10.04.04, 10:53
Długo się zastanawiałem, którego z żydowskich pisarzy możnaby określić
mianem 'najlepiej operującego słowem', długo się zastanawiałem i nadal nie
wiem...

więc który?
Obserwuj wątek
    • Gość: adas Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: 212.244.195.* 10.04.04, 11:50
      Saul Bellow. Nęka mnie jednak wątpliwość: pisarz to żydowski czy amerykański?
      • karol.mojzesz Re: Który z żydowskich pisarzy? 11.04.04, 06:14
        Saul Bellow number 1.

Za kogo go uznać? Woody Allen mówi o sobie nie Amerykanin, a nowojorczyk. Żydzi
        mają to do siebie, co wynika z wielu przyczyn, że są np. Polakami,
        Amerykaninami czy Węgrami, jednocześnie pozostają w dalszym ciągu Żydami. W
        zasadzie decyduje miejsce płacenia podatków, ale...

Przykładzik z tej dziedziny. Europejski ekonomista prof. Milton Friedman
        zapytany podczas pobytu w Polsce, czy można w prasie pisać, że jest Żydem,
        odpowiedział "tak, przecież jestem". Niestety, niektórzy moi "rodacy" w Polsce,
        którzy dostali tytuł "Żyda roku" (jak A. Michnik) dostają apoplekcji, gdy
        wspomni się, że są Żydami (i automatycznie wyzywa innych od antysemitów, jakby
        się wstydził swojego żydostwa). Wychodzi na to, że ja Żyd jestem antysemitą!!!.

Tak więc temat jest delikatny. Najlepiej spytać Bellowa. Dla mnie jest
        bardziej "amerykański".
    • przedostatni Re: Który z żydowskich pisarzy? 10.04.04, 11:59
      ja optuje za Josephem Hellerem -mistrz parodii i zongloania absurdem, niebywały
      konstruktor fabuły
    • raymond.new Re: Który z żydowskich pisarzy? 10.04.04, 12:08
      Autor "Pieśni nad Pieśniami", dawniej uważano, że to król Salomon.
      • Gość: Nu! Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.bmj.net.pl 10.04.04, 14:15
        Pytanie jest tendencyjne!
    • Gość: czapski Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.pl / *.utp.pl 10.04.04, 17:44
      Żyd izraelski- Amos Oz
      Żyd amerykanski- Saul Bellow
      Zyd polski- Isaac Bashevis Singer
    • ryza_malpa1 Re: Który z żydowskich pisarzy? 10.04.04, 21:43
      Georges Perec - to nic, że po francusku....:)
      • Gość: c'est moi Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.icpnet.pl 10.04.04, 23:44
        Schulz
    • Gość: Hell Mood Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.icpnet.pl 11.04.04, 05:50
      Zdecydowanie Paul Auster. Ogromna oszczędność środków wyrazu połączona z dużą ekspresją i zaangażowaniem. "Żydowskość" jest tam głęboko zagrzebana, lecz niewątpliwie silnie obecna. Zresztą sam Auster mówi o sobie, że jest "pisarzem żydowskim".
      Jest jeszcze koszmarny Kafka, który darem słowa też został obficie obdarzony.
      • zielona_herbata Bruno Schulz !!! n/t 11.04.04, 10:52
        • ulalka Re: Saul Bellow :) 11.04.04, 11:11
          i Kirk Douglas :)choc chyba napisal tylko jedna ksiazke :)

u Austera nie widac tematu zydowskiego, to jest pisarz miedzynarodowy :)
        • Gość: martka Re: Bruno Schulz !!! n/t IP: *.duna.pl / 217.98.70.* 11.04.04, 21:01
          Bezapelacyjnie.
          Podpisuję się obiema rękami:)
          • lemuriza Re: Bruno Schulz !!! n/t 11.04.04, 22:09
            Mnie się podoba sposób pisania dwóch polskich panie pochodzenia żydowskiego:
            Roma Ligocka i Joanna Olczak -Ronikier.
    • Gość: Radosław z Sieradz Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 11:43
      Adam Michnik ;)
      • Gość: brak sensu.. Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: 62.233.177.* 12.04.04, 12:47
        ej kurde bruno schulz to wedlug sposobu w jaki ich dzielicie bardziej Polak..
        (co nie zmienia faktu, ze Zyd..:D )
        • jakobe.mansztajn Re: Który z żydowskich pisarzy? 12.04.04, 12:59
          "co nie zmienia faktu, ze Żyd" - no własnie, a o Żydów w pytaniu przecież
          chodzi:D

buzia
    • Gość: Radosław z Sieradz Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 17:09
      ty Jakobe ;)
    • Gość: m19661 Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 21:50
      niewątpliwie Marcel Proust
    • devilsrodeo Re: Który z żydowskich pisarzy? 14.04.04, 22:11
      EL Doctorow, Saul Bellow, Philip Roth, Schulz, a ostatnio przede wszystkim
      Bernard Malamud
    • Gość: Karlson Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.crowley.pl 14.04.04, 22:25
      Hmm nie wiem czy na prawde jest Zydem ale pisze o Zydach: Noah Gordon
      • Gość: rebe elemelech Adolf Hitler... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.04, 22:36
        Przecież w 1/4 był Zydem...
        • jakobe.mansztajn Re: Adolf Hitler... 16.04.04, 10:08
          tak, brawo
        • zielona_herbata Re: Adolf Hitler... 18.04.04, 00:00
          Gość portalu: rebe elemelech napisał(a):

> Przecież w 1/4 był Zydem...

A jak mozna być ćwierćŻydem??? :P
          • lunatica tak jak ćwierćinteligentem? 18.04.04, 15:52

• zielona_herbata Re: tak jak ćwierćinteligentem? 18.04.04, 23:27
              Cóż Lunatico ...historia zna przypadki ćwierćinteligentów... ale o ćwierćŻydach
              słyszę pierwszy raz. Możesz mi wyjasnić mechanizm stawania się ćwierćŻydem?
    • Gość: ryfka Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 12:01
      I.B.Singer
    • Gość: stary Re: Który z żydowskich pisarzy? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 20:05
      Jak nazywa sie pisarz, ktory w zeszlym roku byl w Polsce, ogladalem program, w ktorym krecil sie po Warszawie (Polsce???) razem z Maja Ostaszewska i ona tez czytala fragment jego opowiadania na spotkaniu autorskim. Opowiadanie (w kazdym razie ten fragment) bylo rewelacyjne. Pamietam cos o chlopcu, ktory byl przekonywany przez Zyda starej daty, pamietajacego holocaust, ze wszystkie produkty niemieckie wykonane sa z kosci i skory ludzkiej. Chlopak, ktorego dziadek zginal w Oswiecimiu, dostaje ktoregos dnia niemieckie skorzane adidasy. Stapa w nich ostroznie, zeby nie urazic dziadka. W koncu zapomina sie, gra w pilke i strzela bramke. Wracajac z boiska zagaja do dziadka "To byl wolej, co dziadku?" i koncowka "Po chodzie poznalem, ze tez mu sie podobalo". Slowem -rewela. Ktos wie, jak sie ten facet nazywa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka