Dodaj do ulubionych

Mein Kampf - po polsku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 14:43
można to gdzieś kupić ?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 14:50
      w antykwariatach
      z 15, 17 lat temu ktoś wydał to gó... nie nadające się do czytania
      wybuchła afera, niepotrzebnie - ten bełkot powinien być za darmo - każdego by zniechęcił do faszyzmu...
      tak czy siak - trzeba polować
      ale nie warto - szczerze odradzam
      jeep
      • maly_zlosliwiec Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 14:53
        Zgadzam sie ze powinna byc do poczytania. Ale chyba jest nielegalna.
        Wiem ze w Niemczech jest absolutnie zabroniona. Znajomy Niemiec w amerykanskiej ksiegarni ogladal ja z duzym zdziwieniem.
        • jeepwdyzlu Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 14:56
          tak - jeśli jej wydanie to propagowanie faszyzmu - to jest nielegalna
          to może być problem w Niemczech - choć nie sądzę
          ale w Polsce?
          jeep
          • maly_zlosliwiec Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 15:11
            I to mnie rowniez zaskakuje.
        • maly_zlosliwiec Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 15:10
          W sumie poprzedni post jest wrecz naiwny. Ale bylam naprawde zdumiona kiedy sie dowiedzialam ze dziela Wagnera i ich wykonanie sa zabronione w Izraelu.

Mam tez inna sugestie. Wyszla niezla ksiazka, o tym co czytywal Hitler.
          www.rp.pl/artykul/73290,573398-Ksiazki-zbojeckie-Adolfa-Hitlera.html
        • margala naruszenie praw autorskich 15.12.10, 14:52
          maly_zlosliwiec napisała:

> Zgadzam sie ze powinna byc do poczytania. Ale chyba jest nielegalna.

Prawa autorskie do 'Mein Kampf' od 1948 posiada rząd Bawarii, który nie udziela ich wydawnictwom, więc każde wydanie tej książki jest nielegalne.

PozdrawiaM.
          • maly_zlosliwiec Re: naruszenie praw autorskich 15.12.10, 16:28
            Wszystko się zgadza, tyle że w USA możesz spokojnie i legalnie tą książkę kupić. Stąd moje wątpliwości.
            • jeepwdyzlu Re: naruszenie praw autorskich 15.12.10, 16:31
              Prawa autorskie do 'Mein Kampf' od 1948 posiada rząd Bawarii, który nie udziela ich wydawnictwom, więc każde wydanie tej książki jest nielegalne.
              ale w Polsce już za 5 lat Mein Gówno będzie w domenie publicznej
              ciao
              jeep
              • maly_zlosliwiec Re: naruszenie praw autorskich 15.12.10, 16:42
                Tylko drobne wyjaśnienie: (Wiki)
                United States: can be found at almost any community library and can be bought, sold and traded from many websites like Amazon.com and Borders Book Store. The U.S. government seized the copyright during the Second World War under the Trading with the Enemy Act and in 1979, Houghton Mifflin, the U.S. publisher of the book, bought the rights from the government. More than 15,000 copies are sold a year.
      • hajota Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 15:17
        Po to polskie pożal się Boże wydanie nie warto sięgać również i dlatego, że jest bardzo skrócone w porównaniu z oryginałem, a poza tym tłumaczone z przekładu angielskiego, a nie z niemieckiego oryginału. (Uprzedzam na wszelki wypadek, gdyby ktoś potrzebował do celów naukowych czy np. do wyszukania cytatów w tłumaczonej książce). Ktoś chciał zbić na tym szybką forsę i tyle.
        • maly_zlosliwiec Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 15:40
          ia600302.us.archive.org/9/items/MojaWalka/pol.pdf
          Prosze - polskie tlumaczenie. Online swobodnie mozna poczytac.
          • mala200333 Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 15:59
            belkot psychopaty, nie szkoda czasu?
            • maly_zlosliwiec Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 16:04
              Chodzi jak zawsze o zasadę. Kiedy komuś coś zabronisz, zdobycie tego jest powójnie kuszące.
            • eeela Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 19:52

> belkot psychopaty, nie szkoda czasu?

To jest źródło historyczne. Do bełkotów psychopaty też ciekawie się zagląda, niekoniecznie trzeba od razu lubić albo się zgadzać.

Ja kiedyś w liceum chciałam przeczytać i w swej naiwności poszłam do szkolnej biblioteki. Pani bibliotekarka zrobiła na mnie wielkie zgorszone oczy i powiedziała, że dystrybucja tej książki jest zakazana i że nie mam jej co szukać. Kilka lat później, pod koniec studiów, dorwałam egzemplarz już nie pamiętam gdzie, przeczytałam może połowę i mnie znudziło, bo bełkot rzeczywiście.
    • mala200333 Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 15:56
      a po jakiego grzyba?
    • qw994 Re: Mein Kampf - po polsku 10.12.10, 19:58
      Ale po co? Ja nie odczuwam potrzeby czytania mordercy i psychola.
      • Gość: marajka Re: Mein Kampf - po polsku IP: 77.236.25.* 16.12.10, 00:24
        Na przykład, jeśli się jest historykiem
    • vertigo5 Re: Mein Kampf - po polsku 15.12.10, 09:30
      Było wydanie polskie z roku 1992 i było też wydanie kilka lat temu sygnowane przez jakąś oficynę z siedzibą na ... Łotwie. Mnóstwo tego sprzedawano przez Allegro, ale potem niestety Allegro zablokowało możliwośc sprzedaży.

Tak na marginesie - Hitler nie był żadnym faszystą tylko nazistą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka