Dodaj do ulubionych

Poradnik o zdrowiu

IP: *.220.123.113.dsl.dynamic.eranet.pl 14.12.10, 15:50
Witam. Poszukuję dla swojego taty książki/poradnika o sercu. Jest on po zawale i chciałabym jakoś pomóc. Czy ktoś mógłby mi coś polecić? Słyszałam gdzieś o książce "Ja i moje serce - zdrowe, chore, operowane" - czytał ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: Olga Re: Poradnik o zdrowiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 22:08
      Ja jestem już po by-passach. Niestety dwa lata temu miałam zawał serca, ale stenty mi nic nie dały i dlatego ostatnią deską ratunku była operacja. Bardzo się bałam tego zabiegu - bo przecież jest to poważna ingerencja w mój organizm. Przerażona byłam nie tylko jak sobie dam radę bezpośrednio po zabiegu, ale przede wszystkim byłam pełna obaw dalszego życia już w domu. Tydzień przed zabiegiem zgadałam się z sąsiadem, który jest po by-passach. Pożyczył mi super ksiązkę pt. „Ja i moje serce – zdrowe, chore, operowane” autorstwa Pani Agnieszki Storch-Uczciwek i Pani Krystny Bochenek - Klimczyk. W sposób zrozumiały pozwala ona poznać przyczynę choroby wieńcowej, przebieg zawału serca, wyjaśnia przebieg pobytu w szpitalu po bypassach, a także okres rekonwalescencji po operacji kardiochirurgicznej. Załuję jedynie, że nie przeczytałam tej książki po zawale. Pozwoliłaby mi zrozumieć wiele problemów, z nim związanych. Polecam.

• Gość: Angelika87 Re: Poradnik o zdrowiu IP: *.220.123.113.dsl.dynamic.eranet.pl 15.12.10, 00:08
        Dziękuję za odpowiedź. Dobrze przeczytać słowa polecenia, pisane przez kogoś kto jest w podobnej sytuacji, jak mój tata (myślę o zawale). Czy wiesz może gdzie mogłabym kupić tą książkę lub gdzie kupił ją twój znajomy? - jestem z Siemianowic Śląskich.
    • Gość: bluefilo Re: Poradnik o zdrowiu IP: *.181.88.47.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.12.10, 11:10
      Zawsze mialam bardzo ambiwalentne podejscie do poradnikow. Z jednej strony maja byc niby pomocne, a z drugiej sa napisane jezykiem "profesorsko-niezjadliwym" ;-)
      Natomiast musze przyznac, ze ten poradniku zaskoczyl mnie. Pierwsze wrazenie po wzieciu do reki: ladnie wydany (na kredowym papierze), przejrzyscie napisany, duzo kolorowych
      rycin, tabel. Kolejne zaskoczenie bylo po przeczytaniu kilkunastu stron: zero medycznego madrzenia sie, tekst napisany zrozumiale, wprost dla osob niemajacych pojecia o tej calej medycznej terminologii, na koncu ksiazki slowniczek trudniejszych wyrazow. Sa rozdzialy o cukrzycy, nadwadze, operacjach serca. Kazdy rozdzial zakonczony podreczna sciaga jak osiagnac dany cel, np. jak obnizyc cisnienie tetnicze. Jak dotad 2 plusy. I kolejna niespodzianka - ostatni rozdzial to zestaw kilkudziesieciu cwiczen rehabilitacyjnych wraz z opisem i zdjeciami. Taki podreczny kurs rehabilitacji kardiologicznej.
      Podsumowujac: PPOLECAM. Dobra ksiazka dla osob chorujacych na serce.
      • Gość: Angelika87 Re: Poradnik o zdrowiu IP: *.220.121.243.dsl.dynamic.eranet.pl 16.12.10, 22:28
        Bluefilo dzięki.
        Nikt nie potrafi mi pomóc? Nikt nie spotkał poradnika "Ja i moje serce - zdrowe, chore, operowane" w księgarniach gdzieś na terenie Śląska?
    • Gość: NocnaLampka.pl Re: Poradnik o zdrowiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 11:24
      My POLECAMY książkę: Poradnik zawałowca - Mathes Peter
      Opis książki Poradnik zawałowca:
      Zawał serca jest jedną z najczęstszych i najgroźniejszych chorób, które występują w krajach rozwiniętych. Na ogół bywa związany ze stylem życia: nieodpowiednią dietą, stresem, brakiem ruchu, paleniem papierosów. Wszystkie te czynniki sprzyjają rozwojowi choroby. W poradniku w sposób przystępny przedstawiono, jak oszacować ryzyko zawału serca, jak zmniejszyć zagrożenie, jak wcześnie rozpoznać chorobę, a wreszcie - jak wrócić do zdrowia fizycznego i psychicznego, jeśli do zawału już doszło. Porady te są przeznaczone zarówno dla pacjenta, jak i dla jego najbliższych, którzy mogą odegrać istotną rolę w procesie terapeutycznym. Książka zawiera również informacje o lekach stosowanych w leczeniu zawału serca i ich działaniach niepożądanych.

Do kupienia: www.nocnalampka.pl/ksiazka/Mathes-Peter/Poradnik-zawalowca,38547300218KS
    • Gość: Olga Re: Poradnik o zdrowiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 20:49
      Na stronie www.jaimojeserce.eu znajdziesz adresy ksiegarn, w których możesz kupić poradnik "Ja i moje serce - zdrowe, chore, operowane".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka