Dodaj do ulubionych

Żuławski

IP: 213.17.253.* 22.02.02, 09:04
Co sądzicie o książkach Andrzeja Żuławskiego?
Agata
Obserwuj wątek
    • ignatz Re: Żuławski 22.02.02, 18:56
      Nie czytalem jego ksiazek, ale jesli napisane sa w tym samym stylu, co jego
      felietony w "Twoim stylu", to ich lektura musi byc przezyciem co najmniej
      traumatycznym. Przeciez ten facet nie wie o istnieniu zdan prostych! Kto
      widzial tworzenie takich potworow, w ktorych temat zmienia sie trzy razy.
      Rekord: jedno zdanie ciagnelo sie przez 14 linijek! Innymi slowy, ktos powinien
      mu powiedziec, jak sie pisze zdania po polsku. Chyba zbyt dlugo siedzial we
      Francji.
      P.S. Tylko niech mi ktos nie wmawia, ze to ja akurat chce go pouczac. Bron
      Boze, napisalem "ktos", nie "ja".
      • czarodziejka Re: Żuławski 16.04.02, 17:41
        ignatz napisał(a):
        > jego
        > felietony w "Twoim stylu", to ich lektura musi byc przezyciem co najmniej
        > traumatycznym. Przeciez ten facet nie wie o istnieniu zdan prostych! Kto
        > widzial tworzenie takich potworow, w ktorych temat zmienia sie trzy razy.
        > Rekord: jedno zdanie ciagnelo sie przez 14 linijek!

o!
        w tej kwestii zgadzam sie z toba w calej rozciaglosci tej linijki ;o)
        a pan A.Z. pewnie by to samo umial napisac jednym zdaniem na linijek 14 ;oP
        niby tez sztuka, tylko kto to przeczyta (ze nie wspomne o "kto doceni")
        jego felietony w TS omijam szerokim lukiem ;o(
        od pozostalych feletionow zaczynam lekture TS ;o)
    • ada08 Re: Żuławski 25.02.02, 07:18
      Ja czytalam ''W oczach tygrysa'', ''Był las'' , ''Kikimora'' i jeszcze cos, nie
      pamietam...
      Najwieksze wrazenie (nie mowie, ze dobre) zrobila na mnie w ''Oczach tygrysa''.
      Sa tam fragmenty niezle, dobre i bardzo zle. Duzo kiczu. Autor ma rozbuchana
      wyobraznie, nad ktora - odnosze wrazenie - nie potrafi zapanowac. Czego tam nie
      ma ! Swiat filmu, gangsterzy, PRL, Francja, Paryz, Nowy York, intymne pozycie
      autora z kolejnymi kobietami, znane postaci ze swiata shaw-businessu, ktore
      latwo rozpoznac pod zakamuflowanymi nazwiskami...
      W sumie ksiazka, ktora mnie zirytowala i zmeczyla, ale tez w jakis sposob
      zafascynowala, o czym swiadczy chocby to, ze ja tak dobrze pamietam :-)
    • e.n.o.l.a Re: Żuławski 28.03.02, 23:31
      Nazwisko Zulawskiego kojarzy mi sie tylko z ksiezycowa trylogia ze "Zwyciezca"
      w srodku (inna czesc to "Na Srebrnym Globie"), czytalam je co prawda jeszcze w
      podstawowce, ale podobaly mi sie ;-) Czy to ten?
      • ada08 Re: Żuławski 29.03.02, 07:00
        e.n.o.l.a napisał(a):

> Nazwisko Zulawskiego kojarzy mi sie tylko z ksiezycowa trylogia ze "Zwyciezca"
        > w srodku (inna czesc to "Na Srebrnym Globie"), czytalam je co prawda jeszcze w
        > podstawowce, ale podobaly mi sie ;-) Czy to ten?

Nie. To nie ten. To Juliusz Żuławski; z tej samej rodziny :-)
        Andrzej Żuławski wiele lat temu nakręcił film ''Na srebrnym globie''
        wg powieści Juliusza Żuławskiego. Zdaje sie , że film poszedl na półkę
        a może nawet nie został skonczony ? Nie wiem, czy kiedykolwiek był
        wyświetlany.

• Gość: Nu! Fim IP: *.bmj.net.pl 29.03.02, 22:54
          Oczywiście że był.W TV. Trwa chyba 8h, akcja stoi w miejscu a wszyscy drą się niemiłosiernie w potwornym patosie. Jak się konczy nie wiem, bo zasnąłem e 3-4 h emisji. Być może wcale sie nie kończy...
        • kuba# Re: Żuławski 30.03.02, 09:39
          A moim zdaniem to trylogię ksiezycową napisał Jerzy Zuławski.
          • Gość: Gosc Re: Żuławski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.02, 12:49
            Tak, autorem Na srebrnym... jest Jerzy, syn poety Juliusza. Jak wygladaja
            zwiazki rodzinne z Andrzejem, nie wiem. Wiem natomiast, ze film Andrzeja wedlug
            powyzszej powiesci (nie czytalem) to katastroficzny gniot - kapitalna przysluge
            wyrzadzily rezyserowi komuchy wrzucajac to gowno na polki. Ksiazek rzeczonego
            nie czytalem - cos mi sie wydaje, ze autor Szamanki nie ma mi wiele do
            powiedzenia. Jedna rzecz, ktorej mu zazdroszcze to Sophie Marceau, ale i ta
            sobie gdzies poszla...
          • ada08 Re: Żuławski 02.04.02, 07:25
            kuba# napisał(a):

> A moim zdaniem to trylogię ksiezycową napisał Jerzy Zuławski.

No jasne. Przepraszam Jerzego Ż. :-)
    • Gość: Hokusai Re: Żuławski IP: *.o.s.bonet.se 31.03.02, 20:51
      Ja lubie, czytalam kilka i bardzo mi sie podobaly. Sa strasznie pretensjonalne,
      zagmatwane jezykowo - ale jest w nich tyle szalenstwa, ze ciezko sie od nich
      oderwac.
      • ada08 Re: Żuławski 02.04.02, 07:25
        Gość portalu: Hokusai napisał(a):

> Ja lubie, czytalam kilka i bardzo mi sie podobaly. Sa strasznie pretensjonalne,
        >
        > zagmatwane jezykowo - ale jest w nich tyle szalenstwa, ze ciezko sie od nich
        > oderwac.

mam podobne wrazenia; zreszta pisalam o tym wyzej. Trudno mi bylo oderwac sie od
        tych ksiazek , a jednoczesnie czytalam z jakas irytacja; chwilami mialam
        uczucie , ze obcuje z okropna tandeta, a w innych znowu chwilach musialam
        przyznac , ze to jest kawal pelnokrwistej literatury. No i to szalenstwo... Te
        ksiazki istotnie sa szalone....

Czytalam tez tom jego listow do rodziny. Listy dosc osobiste, blyskotliwe
        miejscami bardzo dowcipne. Ciekawie opisuje swoje zwykle zycie na wsi
        francuskiej.... Te listy to , moim zdaniem, najlepsze co Ż. opublikowal :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka