Dodaj do ulubionych

mniejszości etniczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 20:25
Co się ciekawego dzieje w literaturze mniejszości etniczych ? Chodzi mi o
autorów piszących w Polsce, ale reprezentujacych jakaś mniejszościową
tożsamość. Taką mi pracę zadano. Pomożecie ?
Obserwuj wątek
    • clevera proponuje 24.04.04, 23:21
      trylogie "Mój dom rodzinny", "Młodość" i trzeciego tytułu nie pamietam Anny
      Łajming. Autorka jest Kaszubką i co ciekawe pisze gwarą kaszubska.
    • Gość: Nowy porządek!!! Re: mniejszości etniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 00:16
      Manuela Gretkowska - "My zdies' emigranty" - wspomina o swoim pochodzeniu
      (częściowa mniejszość etniczna) - ale niestety teraz nie mieszka w Polsce.

na pewno Henryk Grynberg

poza tym nie poruszający tematyki mniejszościowej, ale pochodzenia
      mniejszościowego - jest wielu, często widać po nazwiskach (Wiedemann, Szwaja),
      jeszcze więcej takich, gdzie po nazwiskach nie widać, bo nazwiska mają polskie.
      Do tej ostatniej grupy ja też się zaliczam, jestem autorem kilku powieści, ale
      dotąd nie wydanych!!! (dyskryminacja)
      • elwinga Re: mniejszości etniczne 25.04.04, 14:59
        > na pewno Henryk Grynberg

Grynberg nie mieszka w Polsce, a chodziło chyba o autorów tu osiadłych?

> poza tym nie poruszający tematyki mniejszościowej, ale pochodzenia
        > mniejszościowego - jest wielu, często widać po nazwiskach (Wiedemann,
        Szwaja),
        > jeszcze więcej takich, gdzie po nazwiskach nie widać, bo nazwiska mają
        polskie.

Metoda kwalifikowania autorów na podstawie nazwisk wydaje mi się ryzykowna. Po
        pierwsze, jak sam stwierdziłeś, autor o niepolskiej lub mieszanej tożsamości
        może mieć polskie nazwisko. Po drugie, jeśli autor ma nazwisko np. niemieckie,
        bo, dajmy na to, w XVIII w. osiedlił tu się jego niemiecki przodek, to przecież
        trudno go uznać za "mniejszość", jeśli poza tymże przodkiem nic go z kulturą
        niemiecką nie łączy! Zważywszy, że mało jest chyba w Polsce czysto etnicznych
        Polaków, którzy nie doszukaliby się bodaj jednego niepolskiego przodka, to
        mielibyśmy w ten sposób samych "mniejszościowych" autorów...
        • Gość: Mała Mi Re: mniejszości etniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 16:22
          Dzięki za pomysły i dyskusję, już doprecyzowuję : chodzi mi rzeczywiście tylko
          o autorów mieszkajacych w Polsce, i mało tego : eksponujących w swojej
          twórczości swoją mniejszościową tożsamość. No i nacisk na współczesną
          literaturę. Wiem, że kapryszę, ale może coś jeszcze wpadnie Wam do głowy ?
          Pozdrawiam uprzejmie.
          • andrew_eldtrich Re: mniejszości etniczne 25.04.04, 17:48
            Grynberg nie mieszka w Polsce, ale pisze po polsku i o swojej starej ojczyznie.
            Polecam powiesc "Memorbuch".
            Poza tym Hanna Krall- podobna tematyka.
    • joolz Re: mniejszości etniczne 25.04.04, 22:11
      Sokrat Janowicz- polski Białorusin.
    • hajota Re: mniejszości etniczne 25.04.04, 22:18
      Cygańska poetka Papusza, której wiersze tłumaczył Jerzy Ficowski, ale to dawno
      było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka