Dodaj do ulubionych

klasyka literatury

IP: *.play-internet.pl 04.03.11, 22:31
witam serdecznie.
chcę zacząć kolekcjonować klasykę światowej literatury. mam już całą polską (sienkiewicz, mickiewicz, reymont itd.) czy znacie jakieś wydawnictwo które można polecić? od czego proponowalibyście zacząć? macie jakieś sugestie, pomysły?

pozdro
Obserwuj wątek
    • duch-87 Re: klasyka literatury 05.03.11, 18:53
      Jeśli jesteś zainteresowany również klasyką światowej i polskiej fantastyki/sf to księgarnia Solaris prezentuje całkiem szeroką ofertę książek ;)
      • Gość: pyro Re: klasyka literatury IP: *.play-internet.pl 05.03.11, 21:53
        rozpocząłem od "mistrza i małgorzaty" bułhakowa.
        macie jakieś kolejne pomysły?
        • Gość: pyro Re: klasyka literatury IP: *.play-internet.pl 15.03.11, 22:45
          dzięki za podpowiedzi ;-)
          przebrnąłem przez "mistrza i małgorzatę" jak huragan ;-)
          teraz nadrabiam "proces" kafki, potem chyba kunderę.

co wy lubicie?
      • Gość: agh Re: klasyka literatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 22:26
        Adres to solarisnet.pl swoja droga poza dobrymi ksiazkami miewaja tez swietne promocje
    • margala Re: klasyka literatury 05.03.11, 23:37
      Najłatwiej byłoby zbierać serie wydawnicze np. 'Kanon na koniec wieku' lub 'Biblioteka Klasyki Polskiej i Obcej'.

Jeśli zależy ci na wydaniach z komentarzem, to najlepsza będzie 'Biblioteka Narodowa' wydawana przez Ossolineum.

Pozdrawia M.
      • margala Złota seria 11.03.11, 21:10
        I jeszcze oczywiście Biblioteka Klasyków wydawana przez PIW czyli tzw. złota seria a w niej wielotomowe wydania m.in. Witkacego, Dostojewskiego, Prusa, Conrada, Stendhala, Moliera, Tołstoja.

PozdrawiaM.
    • Gość: klimop Re: klasyka literatury IP: *.aster.pl 11.03.11, 13:16
      Zauważyłam zapowiedź wznowienia "Krystyny córki Lavransa" Sigrid Undset. Bardzo lubię te skandynawskie, średniowieczne klimaty.
    • mvincenciak Re: klasyka literatury 11.03.11, 20:04
      Jakieś parę lat temu GW wydała fajną serię z klasyką światowej literatury. Były tam naprawdę bardzo dobre pozycje i do tego dość ładnie wydane - w twardych okładkach. Wiem, że do dzisiaj można całe komplety uutrafić na Allegro.
      • shiva772 Re: klasyka literatury 11.03.11, 20:12
        Pomysłów mam kilkadziesiąt :) proponuję to wydawnictwo: przyzwoite ceny klasyki i pięknie wydane. Klasyka śwaitowa wydana jest na zielono.
        www.kdc.pl/krolowa-margot_p1519651.html
    • Gość: Jasiu Re: klasyka literatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 21:04
      Gość portalu: pyro napisał(a):

> od czego proponowalibyście zacząć?

Od słownika ortograficznego.
    • maitresse.d.un.francais Re: klasyka literatury 14.03.11, 17:38
      Zacząć to nie, ale proponuję Flauberta (ciekawy), de Maupassanta (przejmujące opowiadania) i Emila Zolę (nudziarz, z wyjątkiem "Nany")
      • pomme Re: klasyka literatury 16.03.11, 15:19
        dla mnie większym nudziarzem był Flaubert:-)
        ale imho Stendhala to nikt nie przebije, a niestety musiałam sie w niego "wgryzać"
    • Gość: gosc Re: klasyka literatury IP: *.aster.pl 17.03.11, 17:09
      Konkurs dla młodzieży w mini-kulturze www.mini-kultura.pl/500-zostan_pozeraczem_przygod.html
    • Gość: anna Re: klasyka literatury IP: *.wbp.olsztyn.pl 18.04.11, 10:53
      Wydawnictwo "Kontra" publikuje wszystkie książki Józefa Mackiewicza. Najważniejsze tytuły" "Kontra", "Droga donikąd", "Zwycięstwo prowokacji". Oficyna znajduje się w Londynie, w Polsce jej przedstawicielem jest BDM DiSO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka