Dodaj do ulubionych

Książki fantasy dla nastolatków

• Gość: kiro Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.smpk.krakow.pl 30.01.12, 21:47
      Fantastyka - najlepsza forma rozwoju umysłowego dla młodzieży. Mogę polecić takie, które rozwijają i uczą przy okazji o mitologicznych krainach i bogach: seria - Percy Jackson i bogowie olimpijscy oraz druga seria Olimpijscy Herosi. Polecam gorąco dla miłośników fantastyki młodzieżowej.
      • mutant12 Pullman dla wszystkich (wszyscy dla Pullmana? ;)) 30.01.12, 22:13
        Pullman oczywiście, cała trylogia, a nie tylko Złoty kompas, który notabene w pierwotnej wersji nosił tytuł Zorza północna. I zaryzykuję opinię, że są to książki dla wszystkich od lat mniej więcej dwunastu do stu. Styl nieco dickensowski (w dobrym znaczeniu), a w środku elementy i fantasy, i SF, i filozofii. Ktoś tu wspominał o filmie - dodam, że mocno średni był ten film, mało zarobił i dlatego nie powstały adaptacje kolejnych części. Choć miał fajne momenty, np. walka pancernych niedźwiedzi.

A tak z własnego podwórka i dla młodszych, 11-12 lat, zwłaszcza dziewczynek (choć nie wiem, dlaczego to piszę, bo bohaterami są dwie dziewczynki i jeden chłopiec), to Szmaragdowy atlas Johna Stephensa, który tłumaczyłam, do czego przyznaję się bez bicia, żeby nie było, że kryptospamuję. Po prostu fajne to jest, acz nie tak głębokie jak książki Pullmana. Jakby nie było fajne, tobym nie polecała ;)
        • jo-an-na-29 Re: Pullman dla wszystkich (wszyscy dla Pullmana? 18.03.13, 20:57
          A znacie coś równie fajnego, jak Pullman? Bo ja szukam bezskutecznie. Bardzo podobały mi się igrzyska śmierci, ale to z pewnoscią nie był już ten poziom głebi.
        • akiriusz Re: Pullman dla wszystkich (wszyscy dla Pullmana? 04.02.15, 08:19
          Pullman dla nastolatków? Hmm, no ok, tyle że jest tam dużo inteligentnych odniesień do naszego świata, polityki i religii których nijak nie pojmą a powieść traci na tym znacznie. To ja bym proponował zupełnie proste i dziecięce, nawet bym powiedział, prymitywne fantasy Robbin Hobb z cyklu Królewski Skrytobójca... tytuł dość groźny, ale powieść powyżej kilkunastu lat nie daje się czytać, tak skręca od nadmiaru naiwności i prostoty ;-)

akiriusz

--------------------------------------------------------
          przeczytane.org | recenzje i artykuły
          www.przeczytane.org/stanislaw-lem-eden/
      • Gość: Zemin Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.prnet.pl 17.11.15, 13:57
        Zgadzam się - fantastyka to najlepszy gatunek, który pobudzą naszą wyobraźnię, kreatywność :) W ostatnim czasie przeczytałem "Miecz lata" Ricka Riordana - okładka nie zdradza treści, która jest fenomenalna. Dawno tak dobrej fantasy nie czytałem :)
    • tharna1 Re: Książki fantasy dla nastolatków 31.01.12, 09:31
      Polecam bardzo Świat Dysku Pratchetta - czytam go cały czas. Mimo iz nie jestem juz dawno nastolatką, bardzo lubię książki tego autora i prawie każda jego książka potrafi mnie wciągnąć na dobre. Specyficzny sposób pisania, opisy i humor są jedyne w swoim rodzaju :)
      • forum.master Re: Książki fantasy dla nastolatków 14.04.13, 21:46
        Pratchet a Pullman to niestety jest straszna przepaść, nie do porównania.
        • grymasisko Re: Książki fantasy dla nastolatków 20.05.13, 21:58
          no, ale też pratchet jest dużo lżejszy, dlatego bardziej popularny.
    • pani.truskawka Re: Książki fantasy dla nastolatków 17.12.12, 10:15
      Ja bardzo lubię baśniową fantastykę, więc właśnie taką mogę polecić. Najlepsze tytuły z tego gatunku to niewątpliwie "Opowieści z Narnii", "Niekończąca się historia", ostatnio czytany przeze mnie "Krabat", czy "Miasto śniących książek".
      • Gość: miranda Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.ists.pl 28.12.12, 13:26
        Też polecam "Nie kończącą się opowieść" - niedawno przeczytałam, żeby choć w ten sposób powrócić do filmu mojego dzieciństwa! I Percy'ego Jacksona (trochę w stylu Harry'ego Pottera - chłopak, magia) Ricka Riordana, bo chyba nikt o nim nie wspomniał. Wprawdzie nie umiem określić, czy książki mieszczą się w gatunku fantasy, ale chyba tak (granica jest bardzo płynna). Jeśli chodzi o wartość poznawczą - kilka cykli Riordana z pewnością oswaja dzieci z mitologiami (grecka, rzymska, a nawet egipska), choć tak przetworzonych nie należy traktować jako jedynego źródła informacji.
        Dziewczynkom polecam także "Koralinę" Gaimana - ta z kolei kojarzy mi się z nieśmiertelną "Karolcią" :)
        • nchyb Re: Książki fantasy dla nastolatków 28.12.12, 15:16
          > Dziewczynkom polecam także "Koralinę" Gaimana - ta z kolei kojarzy mi się z nie

w swoim czasie ukochana książka mojego syna i jego kolegów. Dlaczego polecasz ją tylko dziewczynkom, chłopcy też ją czytują!!!
    • sonia792 Re: Książki fantasy dla nastolatków 04.04.13, 13:56
      Nic tak nie zachęca do czytania jak fajne fantasy, które szybko się czyta, a akcja na prawdę pochłania! Polecam "Dziewięć żyć Chloe King", książkę na podstawie której powstał serial. Typowe nastoletnie problemy + magiczna przemiana. I czegoś o starożytnym Egipcie można się dowiedzieć, i o kotach:)
      • agazien Re: Książki fantasy dla nastolatków 04.04.13, 18:44
        Pratchett - najlepiej cykl o wiedźmach, po prostu genialne :) Na nieco młodszych czytelników został napisany cykl o Tiffany Obolałej. Polecam oba - genialny, przezabawny, mądry... ech po prostu Pratchett :)
    • mag.ryk Re: Książki fantasy dla nastolatków 18.04.13, 15:06
      A ja polecam Baśniarza , Boy7, Winter wydawnictwa Dreams , książki które są nr 1 na mojej półce
    • zuzapli Re: Książki fantasy dla nastolatków 19.04.13, 14:49
      Polecam serię "Dziedzictwo" Chrispher'a Paoliniego :)
    • Gość: ula Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.14, 18:51
      mam 12 lat ,i dużo czytam sądze że "PERCY JACKSON I BOGOWIE OLIMPISCY' spodoba wam się bardzo czytam teraz 3 część jest ich 5 ...dużo fantastyki/opowiada o chłopcu który niedawno się dowiedział ża jest dzieckiem półkrwi...
      PS:UWAGA wciąga
      • nchyb Re: Książki fantasy dla nastolatków 18.03.14, 06:42
        Ula, a czytałaś może inne książki tego autora? Ma jeszcze serię Olimpijscy Herosi i drugą Kroniki Rodu Kane.
        Miło wiedzieć, że mamy takie młode czytelniczki na forum:)
        Pozdrawiam i zapraszam do częstszych wypowiedzi
        I oczywiście miłego czytania :)
        • violik Re: Książki fantasy dla nastolatków 18.03.14, 17:04
          Popieramy czytelnictwo nastolatków. Fantasy też.
          Może z troszkę ambitniejszych rzeczy polecę Kongres Futurologiczny Lema, który obecnie kończy moja córcia, lat niespełna 13.
        • stella25b Re: Książki fantasy dla nastolatków 18.11.14, 10:15
          Moj mlodszy syn wlasnie konczy "Cien weza" czy 3 ksiazke z serii Kroniki rodu Kane i jest nadal zachwycony pisarstwem Ricka Riordana. Kiedy go zapytalam, ktora z serii mu sie bardziej podobala, Percy Jackson czy Kroniki, to stwierdzil, ze obie sa super!
    • pinkink3 Re: Książki fantasy dla nastolatków 11.06.14, 21:21
      Polecam " Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" by Ransom Riggs. Debiut.

Wlasnie czytam powiem, ze robie to z duza przyjemnoscia, choc nastolatka przestalam byc dobra chwile temu. Ksiazka wyszla bodaj w 2011 i wiem, ze przelozono ja na polski.

Dobry styl, jezyk, fabula. I fantastyczne uzycie starych fotografii ktore daly podklad dla zbudowania fabuly.
      W styczniu tego roku wyszla druga czesc 'Domu panny Pelegrine...' pt. Hollow City.
      Juz ja sobie zamowilam.
      • violik Re: Książki fantasy dla nastolatków 12.06.14, 09:46
        "Osobliwy dom pani Peregrine" nie jest jakąś wybitną pozycją. Szczególnie niewiarygodny jest ten wybitnie asertywny nastolatek po załamaniu nerwowym. Ale rzeczywiście wyrasta poza poziom niektórych niewiernych, niezgodnych, itp, itd.
        • pinkink3 Re: Książki fantasy dla nastolatków 12.06.14, 17:15
          violik napisała:

> "Osobliwy dom pani Peregrine" nie jest jakąś wybitną pozycją. <

Nigdzie nie napisalam ze jest wybitna, choc moze nalezaloby.
          Fakt, ze tytul utrzymal sie przez 63 tygodnie , z czego wiekszosc z numerem '1' na liscie bestsellerow wg New York Times tez jest pewna wskazowka, ze ksiazka ma walory wyrozniajace ja na badz co badz ogromnym i wielce konkurencyjnym amerykanskim rynku.

>Szczególnie niewiarygodny jest ten wybitnie asertywny nastolatek po załamaniu nerwowym. <

Jesli niewidzialny chlopiec czy fruwajaca dziewczynka bardziej spelniaja Twoje wymogi prawdopodobienstwa niz zamkniety w sobie chlopiec, ktory pod wplywem nowych zadan odkrywa w sobie nieznany potencjal, to gratuluje wyobrazni.;)

>Ale rzec
          > zywiście wyrasta poza poziom niektórych niewiernych, niezgodnych, itp, itd.<

No wiec jak jest? "nie jest jakas wybitna pozycja" czy "wyrasta ponad poziom"?
          Nie rozumiem, co masz na mysli piszac o 'niewiernych, niezgodnych'.
          A zwlaszcza: "itp.itd";)

Ksiazka niebawem (2015) ukaze sie w wersji filmowej, a zajmie sie tym Tim Burton, dobra firma.
          en.wikipedia.org/wiki/Tim_Burton
    • a-inka Re: Książki fantasy dla nastolatków 25.11.14, 15:55
      Skończyłam "Zikarno prawdy" Miłoszewskiego...jakby mi ktos powiedział,że będę kiedyś czytac kryminały to zabiłabym go śmiechem,ale na swoja obronę chciałam dodać,że Miłoszewski barwine oddaje polskie realia i tkz oprawa obyczajowa mnie wciąga w jego książkach,więc może dlatego..zresztą jak ja to mówię-wolę połazić po Sandomierzu niż po szwedzkim wygizdowie;)..
      Mam otwartą też Krzywicką z jej wyznaniami,ale to czytam po raz kolejny...i chetnie bym wróciła do jakiś opowieści żydowskich i tak właśnie się zastanawiam,co poczytać...
      Ogólnie mam fazę na jakies lekkie lektury,bo czekają mnie zmiany w życiu i za pomocą książek staram się o ty,m za duzo nie myśleć,aby zachować równowagę psychiczną;)
      Pozdrawiam czytelników forum:)
      • a-inka Re: Książki fantasy dla nastolatków 25.11.14, 15:57
        o rany,nie wiem czemu napisałam nie w tym watku co trzeba;/
        przepraszam...

książki fantasy dla nastalatków?
        mój 12 latek czyta Prachetta teraz,a wcześniej Eragona..też mu się podobał:)
        pozdrawiam!
    • Gość: Zu Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.12.14, 13:27
      Jakiś czas temu czytałam Kokainowa Miłość Robert Gong, teraz widzę, że wyszła jego nowa książka 666 do mroku. Jest to polski autor i nawet dobrze pisze.
    • stella25b Re: Książki fantasy dla nastolatków 10.12.14, 16:09
      Moje dziecko pochlania wlasnie prezent od Mikolaja, czyli "Erebos" autorstwa austriackiej pisarki Ursuli Poznanska.

• shigurath Re: Książki fantasy dla nastolatków 18.12.14, 13:48
      Klasyka czyli Hobbit i Władca - Silmarillion dla starszych, Opowieści z Narni dla młodszych. Z bardziej naukowej - Bajki robotów Lema. Jako nastolatka czytałam je wiele razy. Z polskich autorów: "Zmorojewo" i "Dzienniki Norweskie" dla trochę młodszych, Jakub Wędrowycz lub Świat Dysku dla starszych i zainteresowanych kultura i popkulturą. No i last but not least: Sapkowski. Zarówno Trylogia husycka jak i Wiedźmin. Ja mojemu bratu, starszemu nastolatkowi na przykład kupiłam Krew Elfów (fonopolis) w formie słuchowiska żeby mógł słuchać w autobusie (a pamiętajmy, ze słuchowisko to znacznie więcej niż audiobook).
    • Gość: denten Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.12.14, 23:42
      W pełni się z Tobą zgadzam, fantastyka jest idealna dla młodych. Ja sam zaczynałem właśnie od fantastyki i przy niej póki co zostaję :). Jeśli chodzi o konkretne tytuły to czytam teraz "Greccy Bogowie według Percy'ego Jacksona" , co do ulubionej serii to "Kroniki Rodu Kane"
    • Gość: F N i N Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.12.14, 21:13
      Ciekawe, czemu nikt nie wspomniał o polskiej serii Kosika dla nastolatków, czyli Felix, Net i Nika. Nie znacie czy uważacie, że takie słabe?
    • xmagnus Re: Książki fantasy dla nastolatków 26.10.15, 20:25
      Jeśli chodzi o działanie na wyobraźnię to ja polecam "Endgame", dopiero co wyszła druga część. Książka o rozwiązywaniu zagadek, która sama jest wielką zagadką (można wygrać nagrody!). Dobra jako zachęta do ćwiczenia umysłu, można później polecić nastolatkowi coś trudniejszego :)
      • Gość: Alberto Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.prnet.pl 15.12.15, 08:25
        A dla mnie najlepiej działa an wyobraźnie fantasy :) Ostatnio przeczytałem premierowĄ książkę Ricka Riordana - Greccy herosi według Percy'ego Jacksona i jestem mega zaskoczony :) Treść, wątki, okładka - genialne :) "Miecz Lata" też wymiata - uwielbiam FANTASY :)
    • katarynka985 Re: Książki fantasy dla nastolatków 29.11.16, 15:09
      Masz zupełną rację jeśli chodzi o jej funkcję zachęcania do czytania dzieci. Sama po sobie wiem, że od fantastyki wszystko się zaczyna i to jest piękne :) Aż miło mi patrzyć jak moje dzieciaki zamiast grać na konsoli czytają cały czas książki. Na tą chwilę to jest Rick Riordan, którego "Młot Thora" kupiliśmy młodszemu na urodziny w październiku. Jest teraz zafascynowany mitologią nordycką i wszystkim co z nią związane. Niedługo zbliżają się święta, więc chyba trzeba będzie mu kupić cały zestaw, bo na jednej się nie skończy. ;) Myślimy o całym pakiecie "Olimpijskich Herosów" Riordana, bo są teraz przecenione - sprzedawcy dobrze wiedzą, że to dobry pomysł na prezent ;)
      • akiriusz Re: Książki fantasy dla nastolatków 01.12.16, 11:38
        To ja podrzucę jeszcze na szybko wszystko od Robin Hobb. To fantasy z humore, ciepłe, posiadające walory pedagogiczne, skrzętnie ukryte w ciekawej fabule, o wartkiej akcji. Skonstruowane na wzór baśni, gdzie pastuszek czy biedak dzięi uczciwości i honorowi dochodzi do zaszczytów i zostaje wynagrodzony zaś zło ukarane. W dobie relatywizmu, jest to coś wartego odnotowania.

Akiriusz

przeczytane.org | przeczytane.org/dan-simmons-piesn-bogini-kali/
    • agnieszka3201 Re: Książki fantasy dla nastolatków 03.02.17, 12:07
      Fanom fantastyki polecam książki Marka Pietrachowicza (Mądrość Wiedźmy, Gwiezdna twierdza, Zielony Las Nadziei) ale również Morfiriona Pawła Skrobanka
    • odczepcie_sie Re: Książki fantasy dla nastolatków 16.02.17, 11:41
      Na pewno chodzi o książki dla nastolatków? Bo widzę, że tu ludzie proponują takie tytuły, które się dla młodzieży raczej nie nadają. "Achaja"? "Wiedźmin"? "Pieśń lodu i ognia"?
    • Gość: Aneczka77 Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.centertel.pl 13.03.19, 08:28
      A coś związanego z grą o tron? Syn jest wielkim fanem, a chciałabym mu zrobić jakąś niespodziankę na urodziny.
      • Gość: Halina Re: Książki fantasy dla nastolatków IP: *.icpnet.pl 31.03.19, 15:14
        Wiersze ognia i lodu Marka Kaczkowskiego. Jest to tomik poezji inspirowany właśnie Grą o Tron. Czytałam trochę opinii i fani serialu są zachwyceni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka