Dodaj do ulubionych

Bill Bryson

12.09.11, 14:13
polecam wszystkim, ktorzy w miedzyczasie lubia odpoczac od fikcji.
Obserwuj wątek
    • eeela Re: Bill Bryson 12.09.11, 18:03
      Bardzo podobała mi się jego "Krótka historia prawie wszystkiego" - są tam pewne niedociągnięcia, kilka niedokładnie sprawdzonych faktów, dość konfudująca maniera przepisywania wszystkich danych liczbowych tak, jak stały one w jego źródłach (w związku z czym raz podaje temperatury w stopniach celsjusza, innym razem farenheita, czasem odległości podaje w milach, a czasami w kilometrach itp.). Ale czyta się świetnie, dużo się można dowiedzieć i sporo pośmiać :-)

Mam też parę innych jego książek w kolejce do czytania, ale nie wiem, czy były tłumaczone na polski - "Notes from a Small Island" i "The Mother Tongue: English and How It Got That Way". Bryson jest, z tego co wiem, pisarzem skupionym na współczesnych kulturach i społeczeństwach, a "Krótka historia" to była taka jego odskocznia :-)
      • suesslein Re: Bill Bryson 13.09.11, 18:53
        Jego ksiazki nie maja- z tego, co wiem, aspiracji, by stac sie dzielem encyklopedycznym, wiec niedokladnosci mnie osobiscie nie raza, nie zrazaja i nie przeszkadzaja. fajnie sie go czyta.ot, co. koncze wlasnie "At home "- plecam.
        • croyance Re: Bill Bryson 14.09.11, 16:29
          O, ja tez polecam. Przeczytalam zreszta dokladnie wszystkie wydane do tej pory ksiazki Brysona :-) jestem wiec, mozna powiedziec, fanka :-)
          • jottka Re: Bill Bryson 15.09.11, 12:09
            a ja czytałam niektóre parę razy, o:) no lubię go, cóż zrobić:)
            • eeela Re: Bill Bryson 17.09.11, 01:50
              Ja czytałam dwa razy "Krótką historię" - od tej książki między innymi zaczęła się moja fascynacja lekturami popularno-naukowymi. Po paru latach ją sobie odświeżyłam, a że byłam już po innych lekturach tego typu, dopiero wtedy właśnie wyłapałam trochę błędów, no i trochę nieaktualnych informacji, bo wiele rzeczy w świecie nauk ścisłych szybko traci na aktualności. Ale rzeczywiście nie jest to zbyt przeszkadzające, czyta się świetnie.
    • jeeves2010 Re: Bill Bryson 16.09.11, 23:31
      Brysona zacząłem od "Zapisków z małej wyspy" - i to był dobry początek.
      Dalej było "Ani tu ani tam" - facet jeździ po Europie i zrzędzi - owszem nawet z humorem rzędzi ale jednak zrzędzi.
      Za to za "Zapiski z wielkiego kraju" na nowo polubiłem Billa - bardzo ciekawe, humorystyczne felietoniki na przeróżne tematy dotyczące USA z zaskakującymi pointami.
    • miss.desaparecida Re: Bill Bryson 17.09.11, 21:07
      Polecam i ja. Bardzo przyjemna lektura.
      • gro_ver Re: Bill Bryson 21.09.11, 15:12
        Polecam "Śniadanie z kangurami" tegoż autora (tytuł oryginalny: "Down Under"). Książka to oczywiście luźny zbiór anegdot i opowieści o Australii i Australijczykach. Jako osoba, która również przemierzyła Australię, muszę przyznać, iż autor ma setki bardzo trafnych spostrzeżeń. Uderzyło mnie to, iż niekiedy miałem niemal te same przeżycia jak autor. Bryson wszystko doprawia świetnym humorem. Jest uszczypliwy w stosunku do Australijczyków ale trzeba przyznać, iż nie brakuje mu dystansu również do siebie. Gdy dojdziecie do jeog opowieści na temat krykietu gwarantuję Wam, że też będziecie się zwijać ze śmiechu :)
        • miss.desaparecida Re: Bill Bryson 22.09.11, 23:14
          Właśnie zaczęłam i bawię się świetnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka