Dodaj do ulubionych

Gra o tron

14.10.11, 21:57
Jakie macie zdanie o tej książce?

Mnie męczy. Chaotyczna, zdecydowanie za dużo postaci i zbyt szczegółowe opisy mało istotnych wg mnie rzeczy (np. opisy ubrań). Kolejne rozczarowanie, liczyłam na więcej.
I mam pytanie, dlaczego tłumacz przetłumaczył "ser". Sorry, ser to gouda albo radamer, nie ser Rodrik.
Obserwuj wątek
    • holy_moley Re: Gra o tron 15.10.11, 11:58
      Ten "ser" to nie wina tłumacza, tak wymyślił sobie Martin; w oryginale też jest ser.
      Co do reszty zarzutów: cóż, najwyraźniej to po prostu nie Twoja działka. Mnie się to szczególarstwo, mnogość wątków i postaci akurat podobają. Nie zauważyłam też szczególnej chaotyczności, wręcz przeciwnie - jak na taką ilość tekstu wszystko wydaje mi się bardzo dobrze ogarnięte i sprytnie połączone.
      Z tego co wiem, polskie tłumaczenie sporo odejmuje książce i nie jest zbyt wygodne w czytaniu, więc może po części stąd wzięły się Twoje wrażenia? Choć jeśli nie spodobał Ci się rozmach i nie wciągnął Cię żaden z wątków, to chyba i najlepsze tłumaczenie nie pomoże, i trudno.
      • kubissimo Re: Gra o tron 15.10.11, 15:25
        ja wlasnie koncze pierwszy tom w oryginale i akurat wczoraj wpadlo mi w rece polskie tlumaczenie i porownalem sobie to, co czytam, z polska wersja. Tlumacz dal ciala, niestety :/
        jezeli ta sama osoba tlumaczyla pozostale tomy, to w sumie szkoda :/
        • holy_moley Re: Gra o tron 15.10.11, 15:33
          Tłumaczenie pierwszego tomu popełnił Paweł Kruk, pozostałe tłumaczył już Michał Jakuszewski, ale nie wiem, jaki jest efekt. Zgaduję tylko, że pewnie gorzej być nie może ;)
          • eeela Re: Gra o tron 15.10.11, 16:22
            Ja po polsku czytałam tylko kilka krótkich fragmentów, które mi przysłała koleżanka jako kwiatki językowe ;-) I rzeczywiście - tragedia. Całą serię Pieśni Lodu i Ognia przeczytałam po angielsku, i wciągnęła mnie niesamowicie. Bardzo mnie cieszyła mnogość wątków, bo lubię taką plątaninę, a dzięki opisom tę książkę dzięki temu się naprawdę widzi.
            • kubissimo Re: Gra o tron 15.10.11, 16:43
              z tym "widzeniem" to moge miec problem, bo po pierwszy tom siegnalem po obejrzeniu serialu HBO, wiec praktycznie wszystkie twarze mam na bazie obsady (nawet jezeli pewne role obsadzano wbrew opisowi) i teraz sie zastanawiam czy od razu siegac po drugi tom, czy poczekac na druga serie, zeby mi sie nowe twarze opatrzyly (w dobrym tego slowa znaczeniu)?
              do tego dodam, ze uwielbiam byc zaskakiwany przez ksiazki, jak i przez filmy, a w tej sytuacji nie da mi sie tego polaczyc :/
              • eeela Re: Gra o tron 15.10.11, 16:56
                Ja przeczytałam pierwsze dwa tomy między pierwszym a drugim odcinkiem serialu, więc mi się aż tak mocno filmowe postacie nie nałożyły na lekturę - pewnie, sugestia już była, ale potrafiłam sobie tych bohaterów trochę zmienić na potrzeby książki (w książce wszyscy są trochę młodsi na przykład, i tak ich widzę). Tylko Tyrion Lanister, Arya i Ned Stark niesamowicie mi podpasowali, i zostali dokładnie tacy sami :-) W Tyrionie to się wręcz zakochałam, i w książkowym, i w filmowym.
              • holy_moley Re: Gra o tron 15.10.11, 17:11
                Mnie od razu zeżarła ciekawość i po prostu musiałam sięgnąć po następny tom. Pierwszy też czytałam dopiero po obejrzeniu serialu, ale ta kolejność nie zepsuła mi radości z czytania ani trochę. HBO odwaliło kawał dobrej roboty, ale wciąż pozostało w tekście dużo detali i smaczków, które można było wyciągnąć.
                Obsada, według mnie, jest bezbłędna, i jakoś nie przeszkadza mi to, że też wdrukowały mi się twarze aktorów, nawet jeśli odbiegają od opisu w książce.
                Z tego, co wiem, w drugim sezonie mają wprowadzić nieco więcej zmian względem treści książki, więc pewnie i tak czeka nas trochę niespodzianek.
              • qw994 Re: Gra o tron 16.10.11, 08:27
                Ja na szczęście serialu nie oglądałam, a "Grę o tron" przeczytałam jeszcze przed jego wyprodukowaniem, więc sama "stworzyłam" sobie bohaterów.
                • eeela Re: Gra o tron 16.10.11, 12:39

> Ja na szczęście serialu nie oglądałam,

Serial też jest niezły, więc nie wiem, czy to takie szczęście ;-)
                  • qw994 Re: Gra o tron 16.10.11, 17:27
                    Szczęście, bo jak się nie ma narzuconego wizerunku bohaterów, to wyobraźnia lepiej pracuje.
    • qw994 Re: Gra o tron 15.10.11, 12:14
      Mnie akurat szczegółowość nie przeszkadzała, dzięki opisom mogłam "zobaczyć" ten świat.
    • kubissimo Re: Gra o tron 15.10.11, 15:23
      mnie bardziej bawi schematycznosc opisow - np. jezeli opisywana jest kobieta, to obowiazkowo ma wlosy tak wyszczotkowane, ze az lsnily. Nie jestem pewien, ze to jest tak istotna rzecz, zeby ja powtarzac w kazdym opisie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka