Dodaj do ulubionych

Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzieła

16.10.11, 22:13
Witajcie!
Zapewne gdybym chciała przeczytać wszystkie arcydzieła, bestsellery i "najważniejsze" książki, jakie kiedykolwiek ujrzały światło dzienne, nie wystarczyłoby mi życia... Zastanawiam się jednak - czy istnieją takie książki, bez których po prostu nie da się żyć i nie warto umierać przed ich przeczytaniem? Absolutne klasyki, autentyczne arcydzieła. Czytam niby dużo, ale czuję, że tracę czas na bzdury, a czekają na mnie - gdzieś tam - TE książki, które naprawdę warto przeczytać.

Dlatego mam do Was prośbę, o ile mogę: napiszcie proszę, jakie są WASZE najukochańsze książki, które uważacie za arcydzieła, a jednocześnie "klasykę", wzory do naśladowania dla przyszłych pokoleń, Wasze ideały książkowe... O ile da się to połączyć. Co powinnam przeczytać? Co MUSZĘ przeczytać?
Obserwuj wątek
    • eeela Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 17.10.11, 13:18
      Polecam poniższe wątki:

forum.gazeta.pl/forum/w,151,28418417,,Ksiazki_ktore_kazdy_powinien_przeczytac.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,44227977,,Ksiazki_ktore_trzeba_przeczytac.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,3587009,,kiazki_ktore_musze_przeczytac_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,10620713,,lista_ksiazek_ktore_nalezy_przeczytac_gdzie_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,6551201,,Kanon_klasyki_ktorego_nie_znacie_dlaczego_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,28712911,28736127,Re_Ksiazki_kt_trzeba_przeczytac_koniecznie.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,6744419,,Jakie_ksiazki_zaliczamy_do_polskiej_klasyki_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,77645883,,absolutna_klasyka_co_i_dlaczego.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,120732788,,klasyka.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,29903218,,KLASYKA_.html?v=2
      • Gość: herta_m Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.89.98.152.static.crowley.pl 17.10.11, 13:52
        Pytanie jest źle postawione. Nie można na podstawie subiektywnych opinii czytelników układać kanonu książek do przeczytania, właśnie z powodu tego subiektywizmu. Znam kilka osób, dla których najpiękniejszą książką o miłości jest Samotność w sieci. Dla mnie to jedna z najgorszych, najsłabszych książek, jakie miałam okazję przeczytać. I komu teraz wierzyć?
      • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 17.10.11, 14:12
        Dziękuję. Większość (wszystkie?) tych wątków dotyczy jednak klasyki bez cudzysłowu. Bardziej chodziło mi jednak o książki nie tak znane i popularne, ale takie, które dana osoba (użytkownik forum) uważa za najdoskonalsze według siebie... Pewnie tego nie zaznaczyłam, albo moje intencje nie zostały jednoznacznie zawarte w moim poście. Najchętniej zawęziłabym to do jednej książki na osobę - czyli "najlepsza książka, jaką przeczytałeś/aś w swoim życiu". Wiadomo, że nie przeczytam ich wszystkich bezkrytycznie - najpierw poszukam recenzji, wezmę do ręki, przeczytam fragmenty... Ale może natknę się na coś, czego normalnie bym nie zauważyła, nie wpadła na to...

"Kanon podstawowy" przeczytam z racji studiów czy zainteresowań naukowych, prędzej czy później. Zaczynając od "Ulissesa" i "Czarodziejskiej góry", aż po "Ucztę" Platona - to czytam z racji studiowanego kierunku, o tym słyszę, to opracowuję, analizuję i męczę z lepszym lub gorszym skutkiem. Może są jednak książki, o których rzadko wspomina się przy okazji takich list, których ogół nie włącza do owego "kanonu", a są o wiele wartościowsze niż niektóre szeroko znane lektury?

Ze swojej strony podam przykład: twórczość starszego Dumasa zaczęłam czytać od "Trzech muszkieterów", bardzo często polecanych właśnie jako absolutny klasyk i dzieło, którego nie wypada nie znać. Zaczęłam i... w sumie czytałam po to, żeby skończyć. Później jednak wzięłam do ręki "Kawalera de Maison-Rouge", o którym nikt nigdy mi nie wspomniał i jestem tą książką absolutnie oczarowana, zakochana w niej i jednocześnie zachęcona do czytania innych książek autora, mimo, że lektura "Trzech muszkieterów" nieco mnie doń zniechęciła.
        • eeela Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 17.10.11, 19:45
          Bardziej chodziło mi jednak o książki nie tak znane i popularne, ale takie
          > , które dana osoba (użytkownik forum) uważa za najdoskonalsze według siebie...
          > Pewnie tego nie zaznaczyłam, albo moje intencje nie zostały jednoznacznie zawar
          > te w moim poście. Najchętniej zawęziłabym to do jednej książki na osobę - czyli
          > "najlepsza książka, jaką przeczytałeś/aś w swoim życiu".

Na ten temat też jest już sporo na forum - mniej wątków, za to są znacznie bardziej obszerne:

forum.gazeta.pl/forum/w,151,679668,,ksiazka_ktora_czytacie_wiele_razy.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,151,13932226,,Najlepsza_ksiazka_jaka_czytaliscie_.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,151,20559279,,Ulubiona_ksiazka.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,151,49824687,,Ulubiona_ksiazka_domowej_biblioteki.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,151,7892858,,Moja_ulubiona_ksiazka.html?v=2
    • Gość: pzak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.zanet.pl 17.10.11, 13:57
      www.guardian.co.uk/books/2009/jan/23/bestbooks-fiction
      • Gość: ... Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.toya.net.pl 17.10.11, 14:29
        Giuseppe Tomassi di Lampedusa, Lampart. Nie wiem czy ta propozycja odpowiada twoim wymogom, ale z całego serca polecam.
        • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 17.10.11, 15:01
          Dzięki, widzę, że jest na Rajskiej - wypożyczę jeszcze dziś, od czegoś trzeba zacząć... Widzę, że na Biblionetce recenzje są bardzo pozytywne, na szczęście nie widziałam ekranizacji.
          • Gość: karo Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 20:25
            Moim zdaniem warto by było stworzyc listę ksiązek, ktore wyapda przeczytać. Zebrac dzieła, które uważane sa za mistrzowskiego i które po prostu powinno się znać.
            Ja na pewno wymieniłabym tutaj "Imię Róży" Umberto Eco Po pierwsze dlatego, że jestem jego wielka fanką ;) podrugie dlatego, że to pisarz niezwykle szanowany i ceniony, a co za tym idzie chcoiaż jedna z jego książek powinna sie na takiej liście znaleźć.
    • nobullshit Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 00:54
      Może innym kluczem do kanonu byłoby pytanie nie o arcydzieła, książki mistrzowskie czy najlepsze, tylko o to, co należy przeczytać, żeby nie zgłupieć i/lub roześmiać się w odpowiednim momencie, jeśli ktoś w towarzystwie rzuci cytatem czy aluzją? Oczywiście przy takiej perspektywie dużo zależy od rzeczonego towarzystwa, od tego, wśród jakich ludzi się obracamy.

Trochę OT, znajomość tych samych lektur, nawet niekoniecznie arcydzielnych, może ułatwić i ocieplić kontakty w nowym środowisku. Na niedzielnym spotkaniu towarzyskim pewna pani, którą cenię i lubię, ale przed którą czuję respekt, powiedziała a propos swojej kolekcji płyt, że jest już "posiadaczem, nie zbieraczem". I zrobiło mi się miło i ciepło, bo znaczyło to dla mnie, że owa pani "zna Józefa". (Zgadujcie, jeśli chcecie.)
      • eeela Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 02:52
        Panna Kornelia :-) Ale nie rozumiem, co jest takiego dusze jednoczącego w "posiadaniu, nie zbieraniu" płyt.
        • pampelune Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 10:45
          >nie rozumiem, co jest takiego dusze jednoczącego w "posiadaniu, nie zbieraniu"

Paszczackość.
          • nobullshit Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 12:13
            pampelune napisała:
            > >nie rozumiem, co jest takiego dusze jednoczącego w "posiadaniu, nie zbieraniu"
            > Paszczackość.

Tak jest. :))
            "Nie jesteś już zbieraczem, jesteś tylko posiadaczem. A to wcale nie jest równie przyjemne".
            • eeela Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 14:09
              Aha, dzięki. W dziedzinie Muminków mam zaległości, czytałam tylko "Kometę" w dzieciństwie. Ale mam zamiar to kiedyś nadrobić :-)
    • mutant12 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 13:46
      Szarrak, nie wiem, czy ten wątek Ci pomoże, bo kiedy wszyscy forowicze zaczną Cię zarzucać swoimi ulubionymi tytułami, i tak nie dasz rady wszystkiego przeczytać, ale jak polecanki, to polecanki. Stanęłam sobie przed regałem i co widzę godnego polecenia: Jonathan Carroll - Kraina Chichów, Walter M. Miller Jr - Kantyczka dla Leibowitza, Julio Cortazar - Opowiadania (jednotomowe z Muzy - większość z nich to naprawdę te lepsze; broń Boże nie zaczynaj od powieści), Lem - Bajki robotów, Fiasko, Głos Pana trochę później, Michael Ende - Momo, Borges - Fikcje, Alef, Dukaj - Inne Pieśni, Olga Tokarczuk - Prawiek i inne czasy, Wilkie Collins - Kobieta w bieli, Greg Egan - Permutation City, Diaspora (na razie po ang. , tj. Miasto permutacji wyszło po polsku, ale z powodu pewnej wady całego nakładu jego czytanie może być trochę irytujące, zresztą nie wiem, może zrobili nowe wydanie - zajrzy, czy aby nie ma w środku za dużo kropek). To takie pierwsze propozycje tylko z osobistego regału, ale nie będę Cię męczyć dalej, bo mnie znajdziesz i łeb ukręcisz.
      • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 14:52
        Dlatego ja bym prosiła jednak o "po jednej na łeb" ;) Wymieniać można długo, a ja i tak wszystkiego nie przeczytam, bo oprócz moich chciejstw czytaniowych sporo czasu zabierają mi lektury obowiązkowe. Wybór jednej jedynej pozycji skłania chyba do głębszej refleksji...
        • mutant12 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 14:56
          Jedna na mój łeb (jeszcze nieukręcony) to Kantyczka dla Leibowitza.
          • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 18.10.11, 15:07
            Dziękuję. Spiszę sobie listę i będę z nią obchodziła biblioteki, księgarnie i antykwariaty - zobaczymy, co z tego wyniknie... :)
            • Gość: wielkie_lowy Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.pools.arcor-ip.net 19.10.11, 12:50
              lista obowiazkowych czytadel maturalnych MEN z ostatnich 20 lat:(
              • nioma Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 19.10.11, 14:11
                Ja polecam:
                1. cudowne i klimatyczne "Niebezpieczne związki" Choderlosa de Laclosa
                2. "Świat wg Garpa" Johna Irvinga, za wszystko.
                3. "Jesień w Pekinie" Borisa Viana za absurd z jakim się nigdzie indziej nie spotkasz.
                4. "Moulin Rouge" Pierre la Murre'a za wzruszenia.
                5. Cokolwiek Mario Vargasy Llosy ale na początek mogą być "Szelmostwa"
                6. Gabrielę Zapolską, za gorzką prawdę i realizm.
                7. Obowiązkowo "Złego" Leopolda Tyrmanda, bo to książka niezwykła.

To są jedne z moich ulubionych książek, diametralnie różne, nie pasujące do żadnego klucza. To książki o ktorych wiem, że strasznie bym żałowała, gdybym ich nie znała.
                • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 19.10.11, 14:17
                  Jedna, jedna, jedna! Proszę o jedną jedyną :)
                  • nioma Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 19.10.11, 14:34
                    Nie potrafię.
                    • Gość: gosc Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 22:36
                      Myślę, że fajnie by bylo stworzyć taką listę ksiązek, które warto albo wręcz wypada znać. Ja wśród takich wyminiłabym cos Nabokoba, Mistrza i Małgorzatę, koniecznie Umberto Eco "Imię Róży" Niedługo wychodzi jego nowa książka "Cmentarz w Pradze" i co poniektórzy twierdzą, że jest równie dobra, więc może to ona będzie niedługo numerem jeden Eco i znajdzie się na takiej liście ;)
                      • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 19.10.11, 22:58
                        Z jednej strony wiem, ze stworzenie takiej listy jest niemożliwe w zasadzie (o przyczynach można długo mówić), a z drugiej - wydaje mi się, że faktycznie powinna istnieć jakaś (otwarta) lista książek, które powinien znać każdy człowiek pretendujący do miana ogólnie wykształconego. Nie uważam za satysfakcjonującą listy opracowanej przez MEN. Powinna - bo świat zasypuje nas miliardami informacji, a jednocześnie nikt nie ma czasu na to, by zamknąć się w olbrzymiej bibliotece i przeczytać wszystko od A do Z. Chociażby dlatego, że za krótko żyje. Szkoda jednak, by umykały nam te pozycje, które znaczne grono ludzi uważa za wybitne, szkoda, by niezrozumiałe pozostały rozmowy i literatura pełne nawiązań...

Wątek założyłam zresztą pod wpływem wykładu, na którym mowa była właśnie o tym, że opracowanie takiego kanonu nie jest możliwe. Zapewne tak właśnie jest, ale czy istnieje jakieś minimum, poniżej którego po prostu wstyd jest schodzić? Jednocześnie: kto może obiektywnie stwierdzić, że nie przeczytawszy książki X twoje horyzonty są ograniczone, ale książkę Y możesz sobie odpuścić? Bez niektórych dzieł trudno poruszać się po współczesnej kulturze w ogóle... a kiedy próbuję je wymienić, przychodzą mi do głowy poprzedzające je książki (czy księgi), bez których i te "klasyczne" by nie powstały... a mogłam zostać inżynierem i ograniczyć się do śrubek.
                        • qw994 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 06:27
                          > wydaje mi się, że faktycznie powi
                          > nna istnieć jakaś (otwarta) lista książek, które powinien znać każdy człowiek p
                          > retendujący do miana ogólnie wykształconego.

"Powinien"? Mnie czytanie nie kojarzy się z jakąkolwiek powinnością, to przyjemność. Czytam książki z wyższych i niższych półek, i wcale nie uważam, że te niższe półki to marnowanie mojego czasu.
                          Poza tym lista takich książek byłaby nieskończenie długa i każdy umieściłby tam inne pozycje.
                          • nioma Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 09:37
                            Ja tez się jeżę na słowa "powinien", "musi", "obowiązkowo" w odniesieniu do książek.
                            Ksiązki to przyjemność i ile osób tyle książek ukochanych i stawianych na piedestale.
                            Nie da się złożyć jednego, obowiązującego zestawienia.
                            Każdy z nas ma swój gust.
                            Autorka wątku cały czas powiela pytanie z pierwszego postu, dostaje odpowiedzi, podpowiedzi, odniesienia do wątków archiwalnych i... znów zadaje to samo pytanie.
                            Autorku wątku: czytaj to co lubisz.
                            To co mnie zachwyca, Ciebie może śmiertelnie zanudzić.
                            Czytaj recenzje, streszczenia i dokonuj wyborów. WŁASNYCH!
                            • blue.berry Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 10:09
                              przyznam że nie rozumiem drążenia tematu - przecież eeela w 2 i 5 poście podała linki do 15 tematów z takimi rozważaniami. dodatkowo podany został lik do bestbooks by guardian.
                              poza tym takich list w necie jest cała masa. w tym kontekście pisanie że "powinna istnieć jakaś (otwarta) lista książek..." jest bezsęsu bo takich list jest cała masa. pierwsze z brzegu:
                              www.telegraph.co.uk/culture/books/3672376/110-best-books-The-perfect-library.html
                              www.time.com/time/specials/packages/completelist/0,29569,1951793,00.html
                              www.penguinclassics.co.uk/static/cs/uk/10/minisites/classics60birthday/whatsyourpassion.html
                              www.bestbooks.org/
                              www.thebest100lists.com/best100novels/
                              www.gutenberg.org/wiki/Best_Books_Ever_Listings_%28Bookshelf%29
                              www.goodreads.com/list/show/1.Best_Books_Ever
                              jeśli szarrak masz taką potrzebę przeczytania książek absolutnie niezbędnych to możesz wykonać katorżnicza prace i porównać pozycje ze wszystkich dostępnych mniej lub bardziej oficjalnych list - po czym przeczytać te książki które najczęściej się na nich powtarzają.

poza tym wydaje mi się że nasz wybór lektury powinien być kształtowany po prostu przez nasze zainteresowania i zwykłe preferencje. a nie przez to co wypada a co nie wypada znać. ja np przeczytałam swojego czasu cała Biblię (i stary i nowy testament) ale nie dałam rady Ulissesowi mimo 3-krotnego podejścia. i bynajmniej nie czuję się tym ani ograniczona ani rozszerzona. choć przyznam ze znajomość Biblii jest przydatna w wielu dyskusjach :)
                              mogę potworzyć za niomą - trzeba czytać to co się lubi. a im więcej się czyta tym po więcej się sięga. bo wiadomo po co sięgać. dodatkowo pomaga czytanie recenzji, opracowań, zaglądanie na blogi literackie czy rozmowy z ludźmi czytającymi. w ostatnich latach moje największe odkrycia są właśnie z netowych rozmów i polecanek. ale nie z rodzaju "lista 100 najlepszych" tylko bardzo konkretnych z typu "dana osoba poleca danej osobie".
                              • qw994 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 10:37
                                > rel="nofollow">www.goodreads.com/list/show/1.Best_Books_Ever

Pierwsze siedem pozycji odebrało mi mowę :)

Ja z kolei na liście klasyków umieściłabym Lovecrafta, bo uwielbiam horrory i grozę. Ktoś, kto takiej literatury nie czyta, pewnie by mnie wyśmiał :)
                                • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 10:41
                                  W tym wypadku - mnie również...
                                  • Gość: blue.berry Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 11:01
                                    Best_Books_Ever
                                    ta lista jest w ogóle dość zabawna - ale również ją wrzuciłam bo nieźle pokazuje jak rożne może być układanie właśnie takich topów. myślę że znalazłoby się sporo osób zachwyconych akurat takim wyborem.

raz w życiu posiłkowałam się listą tego typu. był to Kanon Sapkowskiego dotyczący pozycji fantasy (85 książek). akurat w tym wypadku AS z całą swoją gracją stworzył go aby każdy samodzielnie mógł się ogarnąć na ile ma prawo lub nie wypowiadać się w temacie literatury fantasy. przeczytanie 50 pozycji z listy dawało ci stopień oczytanego fana :)
                                    rzecz jest o tyle zacna że pozwala dotrzeć do takich klasków gatunku jak "Był sobie raz na zawsze Król"
                              • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 11:40
                                Dlatego też odeszłam od "tworzenia tej listy" w tym wątku - to już było. Tu chciałam skupić się na "najlepszej książce, jaką dotąd przeczytałeś/aś" - po jednej sztuce na osobę, bez tworzenia długich postów z wieloma pozycjami, jak w dotychczasowych wątkach podanych tu. Dla mnie ciekawa byłaby lektura tej listy, a dla innych użytkowników forum - może stanowiłoby to przyczynek do jakiejś refleksji? Widzę jednak, że to nie przejdzie: wybranie tylko jednej lektury chyba jest zbyt trudnym zadaniem, albo może raczej problem stanowi konieczność ograniczenia dyskusji ;)

Mój któryś z kolei post, ten o potrzebie stworzenia listy, w zasadzie nie był wypowiedzią ad rem. Szukałam takich list już wcześniej i mam sporą ich ilość zapisanych - dziękuję za te linki, dołączę ;) Kiedyś może to podsumuję, zrobię jakąś selekcję i spróbuję się do tego odnieść w jakiejś formie.
                                Mój "problem" (?) polega na tym, że NIE mam szczególnych preferencji. Równie łatwo wchodzą mi radzieckie opowiadania s/f, Platon, Goethe, "Syzyfowe prace" i trylogia Larssona. Dlatego właśnie mam ambicję przeczytania tej "absolutnej klasyki" - nie będzie to dla mnie jakieś szczególne wyzwanie, traktuję to raczej jako ćwiczenie umysłowe. Większym problemem będzie próba stworzenia takiej własnej listy (a raczej wydestylowania esencji z istniejących już list). Mniej interesuje mnie w tej kwestii, co będzie mi się czytało najlepiej, raczej: co powszechnie uważa się za klasykę, dlaczego ogół wybiera właśnie te książki do list "top 100"? Interesujące są dla mnie także różnice pomiędzy wyborami ulubionych lektur (już nie ograniczając się do "światowej klasyki") osób zawodowo związanych z literaturą i takich zwyczajnych "czytaczy", ale tym musiałabym się zająć nieco poważniej, niż przeglądając forum internetowe.
                                No, ale to jest właśnie niezwiązane z tym konkretnym wątkiem, raczej takie hobby po godzinach.
                                • qw994 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 11:44
                                  > Tu chc
                                  > iałam skupić się na "najlepszej książce, jaką dotąd przeczytałeś/aś" - po jedne
                                  > j sztuce na osobę,

Ale to właściwie niemożliwe :) Tylko jedna? Nie mam takiej. Już raczej mogłabym podać pozycje - najpiękniejsza książka dla dzieci, najlepsza z literatury współczesnej (w podziale na gatunki), najlepsza z klasyki, itp.
                                  • szarrak Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 11:52
                                    No właśnie wydaje mi się, że jednak MOŻNA - wybrać taką, która zrobiła największe, najbardziej niezatarte wrażenie, po której myśli się "rany, gość był geniuszem!" albo "ta kobieta powinna była zgarnąć siedem Nobli pod rząd!". Taką "jedna książka do zabrania na bezludną wyspę". I tak, wiem, że teraz zabiera się Kindla z setkami lektur ;)
                                    • qw994 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 11:58
                                      Ja bym nie mogła wybrać jednej. Serio.
                                      • nioma Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 12:02
                                        Nie, nie mozna
                                        I juz wielokrotnie to bylo powtorzone.
                                        • eeela Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 13:59
                                          Zgadzam się, nie można. Ja bym miała nawet ogromne problemy z wybraniem jednej książki w ramach jednego gatunku, ale jedna książka ze wszystkiego, co kiedykolwiek czytałam? Niemożliwe.
                                          • qw994 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 14:04
                                            > Ja bym miała nawet ogromne problemy z wybraniem jednej
                                            > książki w ramach jednego gatunku

Ja też, ale to już byłoby bardziej wykonalne. Podejrzewam jednak, że mnożyłabym gatunki :)
                                    • Gość: blue.berry Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 13:15
                                      ja też twierdze że nie można. choćby dlatego że tak wiele w odbiorze książki zależy od wieku, stanu umysłu, aktualnych potrzeb. coś co mną wstrząsnęło w 3 klasie liceum, nie poruszy mnie w wieku lat 35. coś co jest bardzo ważne dla mnie dzisiaj, byłoby być możne kompletnie niezrozumiałe 10 lat temu. poza tym wymagałaby to oceny i różnicowania intensywności przeżyć w zależności od wieku i innych czynników. bo mnie samej ciężko np jest ocenić czy ważniejsze dla mnie / mojego rozwoju / moich przeżyć etc. były Muminki w wieku przedszkolnym (a może wclaenie tylko potem jak już miałam 15 lat i czytałąm je ponownie), Tolkien w podstawówce, Proust w lliceum czy może Zielony Rycerz Iris Murdoch przeczytany w absolutnie najbardziej trafionym momencie.
                                    • Gość: 123 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 10:14
                                      Nie można.
                                      Książka, która zrobiła na mnie ogromne wrażenie, i którą czytałam wiele razy, wcale nie została napisana przez geniusza. Dla mnie jest wyjątkowa, ale "obiektywnie" jest przeciętna i nikomu jej nie poleciłam.
    • broch Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 20.10.11, 15:51
      to nie tak skomplikowane zadanie. Pewnie dla mnie latwiejsze bo wiek daje perspektywe. Jesli szukasz jednej takiej to z listy moich ulubionych ktore moge wrzucic jedna. Bedziesz chciala wiecej moge "zadac" nastepna. Rzecz w tym ze te najciekawsze (moim zdaniem) ksiazki (nie szkolna/uczelniana klasyka) na polski tlumaczone nie byly:

Tres tigres tristes/Three trapped tigers - Guilermo Cabrera Infante

Ze wzgledu na powazne problemy jezykowe ksiazka nie ma szans byc przetlumaczona na polski choc o ile sie nie myle z takiej proby opublikowano fragmenty. Co ciekawe znajomosc hiszpanskiego nie pomoze. Autor pisze po hiszpansku jakiego uzywa sie na Kubie.

Choc tlumaczono inne rzeczy Cabrera Infante, Three Trapped Tigers jest dosc szczegolna, unikalna.
      Podobnie jest z kilkoma innymi autorami: najwybitniejsze dziela nigdy na polski nie tlumaczone choc nazwiska znane. No ale jak jedna to jedna.
      • Gość: tom Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 00:29
        Uważam, że taka lista to ciekawy pomysł.
        Oczywiście nikt nic nie musi czytać, ale po prostu warto czy tez wypada znać niektóre książki. Moim zdaniem trzeba wymienić tytuły z klasyki literatury polskiej, ale także coś ze wspólczensych mlodych pisarzy - w końcu dobrze by było sie orientować, co się aktualnie dzieje. Z zagranicznych Umberto Eco i "Imię Róży" albo coś z mniej znanych jego tytułów - Baudolino, Wahadło Faucaulta, Wyspa Dnia poprzedniego, coś Tołstoja, "Mistrz i Małgorzata" "Bracia Karamazow. Dużo by wymieniać...
        • qw994 Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 21.10.11, 06:14
          Jak ktoś czyta na bieżąco recenzje i inne informacje o książkach, to i tak jest zorientowany, co się aktualnie dzieje i z grubsza zna autorów klasyków.
          A co do listy książek, która "wypada" przeczytać, to od razu cała jestem na nie. Nikt i nic mnie nie zmusi do przeczytania danej książki, bo tak wypada.
        • nioma Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi 21.10.11, 10:24
          Wahadło Faucaulta - koszmar nad koszmary, nuda nie nadająca się do czytania.

Ot i mamy: co osoba to opinia.
    • Gość: Abdul Re: Chcę przeczytać "klasykę" - absolutne arcydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 17:06
      Koran
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka