22.11.11, 16:08
Mam pytanie odnośnie jej książek, czy trzeba czytać serię po kolei? Mankella czytałam z doskoku i jakoś mi się wszystko ładnie łączyło, a jak jest w tym przypadku?
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Marinina 22.11.11, 16:45
      Też nie musisz koniecznie po kolei.
      • reptar Lepiej po kolei 23.11.11, 09:48
        Lepiej po kolei. W późniejszych książkach są nawiązania do wcześniejszych, więc można stracić parę niespodzianek. W "Złowrogiej pętli" jest jeden akapit na temat śmierci, która miała czytelnika szokować w "Grze na cudzym boisku", w "Ukradzionym śnie" poznasz pseudonim, który jest zagadką w "Kolacji z zabójcą", itd. No i mordercą we wcześniejszej części raczej nie okaże się osoba, która w późniejszej jest sprawdzonym przyjacielem.
        • ewa9717 Re: Lepiej po kolei 23.11.11, 10:43
          Ano lepiej po kolei, ale jeśli się nie ma kompletu, to i czytanie w innej kolejności tragedią nie będzie ;)
    • chiara76 Re: Marinina 22.11.11, 16:51
      wydawnictwo wydawało ją u nas totalnie nie po kolei w jakimś sobie tylko znanym kluczu, może nie wiem popularności książek na rosyjskim rynku? Akurat w tym przypadku jest lepiej według mnie czytać po kolei jak jest możliwość, bo w życiu głównej bohaterki Nastii Kamieńskiej dzieją się konkretne sprawy, rzeczy. Nie jest to pewnie najważniejsze, ale mnie mocno przeszkadzało. Gdybym miała możliwość przeczytania chronologicznie, tak bym właśnie zrobiła.
      • shiva772 Re: Marinina 22.11.11, 17:32
        Uwielbiam Marininę i czytałam wszystko tak jak leciało z wydawnictwa, da się, da tymbardziej,że Ci w Mankellu nie przeszkadzało. Mi czasem przeszkadzało, że Wallander jeszcze marzy o Łotyszce Bajbie a ja już wiedziałam ,że z tego romansu nic nie będzie.
        • panipoirot Re: Marinina 24.11.11, 16:02
          ja najpierw czytałam niechronologicznie, czyli tak jak Marinina była wydawana w PL. Potem , jak w czasie ciązy byłam na L4 i mialam wiecejczasu, rpzeczytałam chronologicznie. I książki nabrały wiekszego sensu, wiadomo kto jest kim, jaki szef obecnie jest i co tam u Nastki sie w zyciu osobistym zmienia.
        • Gość: HydroK Re: Marinina IP: 188.123.252.* 25.11.11, 06:25
          > Wallander jeszcze marzy o Łotyszce Bajbie a ja już wiedziałam ,że z tego romans
          > u nic nie będzie.

wielkie dzięki... (z przekąsem ;)
          • shiva772 Re: Marinina 26.11.11, 19:43
            Sorrry :) Na szczęście nie ma to wpływu na żadne śledztwo.
    • agnzimka Re: Marinina 25.11.11, 09:44
      Dzięki za odpowiedzi:) Poszukam pierwszych części, a jak się nie uda, to rzucę się na to, co mam w domu:)
    • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Marinina 14.09.13, 19:23
      Da się nie po kolei, każda książka jest jakąś całością.
      Zaczęłam od "Męskich gier", bo tak to było tłumaczone. Teraz mam komplet, 12 książek, czytam chronologicznie i rzeczywiście, taka kolejność powoduje, że życie poszczególnych "stałych" bohaterów staje się bardziej przejrzyste.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka