agnzimka 22.11.11, 16:08 Mam pytanie odnośnie jej książek, czy trzeba czytać serię po kolei? Mankella czytałam z doskoku i jakoś mi się wszystko ładnie łączyło, a jak jest w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Lepiej po kolei 23.11.11, 09:48 Lepiej po kolei. W późniejszych książkach są nawiązania do wcześniejszych, więc można stracić parę niespodzianek. W "Złowrogiej pętli" jest jeden akapit na temat śmierci, która miała czytelnika szokować w "Grze na cudzym boisku", w "Ukradzionym śnie" poznasz pseudonim, który jest zagadką w "Kolacji z zabójcą", itd. No i mordercą we wcześniejszej części raczej nie okaże się osoba, która w późniejszej jest sprawdzonym przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Lepiej po kolei 23.11.11, 10:43 Ano lepiej po kolei, ale jeśli się nie ma kompletu, to i czytanie w innej kolejności tragedią nie będzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Marinina 22.11.11, 16:51 wydawnictwo wydawało ją u nas totalnie nie po kolei w jakimś sobie tylko znanym kluczu, może nie wiem popularności książek na rosyjskim rynku? Akurat w tym przypadku jest lepiej według mnie czytać po kolei jak jest możliwość, bo w życiu głównej bohaterki Nastii Kamieńskiej dzieją się konkretne sprawy, rzeczy. Nie jest to pewnie najważniejsze, ale mnie mocno przeszkadzało. Gdybym miała możliwość przeczytania chronologicznie, tak bym właśnie zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Marinina 22.11.11, 17:32 Uwielbiam Marininę i czytałam wszystko tak jak leciało z wydawnictwa, da się, da tymbardziej,że Ci w Mankellu nie przeszkadzało. Mi czasem przeszkadzało, że Wallander jeszcze marzy o Łotyszce Bajbie a ja już wiedziałam ,że z tego romansu nic nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
panipoirot Re: Marinina 24.11.11, 16:02 ja najpierw czytałam niechronologicznie, czyli tak jak Marinina była wydawana w PL. Potem , jak w czasie ciązy byłam na L4 i mialam wiecejczasu, rpzeczytałam chronologicznie. I książki nabrały wiekszego sensu, wiadomo kto jest kim, jaki szef obecnie jest i co tam u Nastki sie w zyciu osobistym zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HydroK Re: Marinina IP: 188.123.252.* 25.11.11, 06:25 > Wallander jeszcze marzy o Łotyszce Bajbie a ja już wiedziałam ,że z tego romans > u nic nie będzie. wielkie dzięki... (z przekąsem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Marinina 26.11.11, 19:43 Sorrry :) Na szczęście nie ma to wpływu na żadne śledztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
agnzimka Re: Marinina 25.11.11, 09:44 Dzięki za odpowiedzi:) Poszukam pierwszych części, a jak się nie uda, to rzucę się na to, co mam w domu:) Odpowiedz Link Zgłoś
pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Marinina 14.09.13, 19:23 Da się nie po kolei, każda książka jest jakąś całością. Zaczęłam od "Męskich gier", bo tak to było tłumaczone. Teraz mam komplet, 12 książek, czytam chronologicznie i rzeczywiście, taka kolejność powoduje, że życie poszczególnych "stałych" bohaterów staje się bardziej przejrzyste. Odpowiedz Link Zgłoś