yog5 07.06.04, 22:42 Nie wielu poetów kojarzę, a ostatnio poezja zaczyna mi się podobać. Może coś polecicie? Z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twarda_trawa Poezja 07.06.04, 23:03 Yannis Ritsos "Sonata księżycowa, poematy i wiersze" Czytelnik 1980 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip Re: Poezja IP: *.chello.pl 07.06.04, 23:17 Jeśli chcesz czegoś bliskiego czasowo i geograficznie : Eugeniusz Tkaczyszyn - Dycki. Ewentualnie Jacek Podsiadło. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Poezja 08.06.04, 00:00 Baranczak! Jest deBest. Oraz wszystkie jego przekłady prozy anglojęzycznej. Z polskich współczesnych lubię też Tomasza Jastruna. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Poezja 09.06.04, 22:03 Barańczak tłumaczy głównie poezję i dramaty, a nie prozę. Nie wszystkie jego przekłady mi się podobają, ale uwielbiam "Tygrysa" Blake'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yog5 Re: Poezja IP: *.farm.amwaw.edu.pl 09.06.04, 12:09 Wielkie dzikęki czekam na dalsze propozyce:) Odpowiedz Link Zgłoś
meyka Re: Poezja 09.06.04, 15:22 Ja uwielbiam wiersze Szymborskiej- ją chyba znasz :) Oprócz tego poleciłabym Ci wiersze Pawlikowsko- Jasnorzewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Poezja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:03 andrzej sosnowski Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Poezja 09.06.04, 22:04 Był już długaśny wątek o poezji, może warto go odszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Poezja IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.06.04, 09:37 Krystyna Miłobędzka, Anna Podczaszy i Klara Nowakowska Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Tyle nazwisk i wciąż brakuje Miłosza!? 10.06.04, 10:57 No to już nadrabiam brak: Miłosz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
yog5 Poezja 10.06.04, 12:08 Jeszcze raz dzięki za propozycje. To ja w najbliższych danich lecę do antykwariatu. Wątek o poezji spróbuję odszukać. Mogłem się domyslić, że ktoś tu już z podobnym pytaniem wyskoczył. Meyka tomik Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej mam w domu - częściowo już przeczytany, a Szymborską kojarzę;) Chyba najbardziej lubię jej wiersz Wyobraźnia Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Poezja 11.06.04, 23:15 z francuskich (ale tylko w dobrym tlumaczeniu-albo oryginale :))- baudelaire rimabuad i mallarme.i surrealisci i awangarda- obowiazkowo przerwa-tetmajer chyba juz jest pozno, bo wiecej nie pamietam. a jest ich sporo. rilke- oczywiscie. i galczynski. a jak lubisz Uczucia to pawlikowska-jasnorzewska :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Poezja 12.06.04, 12:51 Baudelaire Tetmajer Sylvia Plath Władysław Broniewski Pablo Neruda POświatowska Pawlikowska-Jasnorzewska :) Odpowiedz Link Zgłoś