Dodaj do ulubionych

początki Australii

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.02.12, 13:22
Witam,
Poszukuję książek o początkach osadnictwa Europejczyków w Australii. Tak mało wiem na ten temat, że ciężko mi nawet opowiedzieć, co mnie interesuje. Wstyd :).
Wiem, że pierwsze wyprawy (poza odkrywczymi) wywiozły do Australii skazańców, wiem, że zarówno sami skazańcy, jak i cała "administracja" mająca ich pilnować, byli zupełnie nie przygotowani na to, co ich czeka w Australii. Znam nawet kilka dykteryjek z tego okresu. Chciałabym poczytać coś więcej na ten temat. Jak się z tego wyłoniło państwo, jak ci ludzie przystosowywali się do życia w tak obcym im środowisku itp.
Czytałam gdzieś, że nie ma zbyt wielu książek na ten temat, bo Australijczycy niechętnie pamiętają o kryminalnych korzeniach, wydaje mi się jednak, że teraz - kiedy wszyscy sięgamy do korzeni i je badamy - ten temat na pewno nie jest już "zakazany".
Czy znacie może jakieś pozycje poruszające takie australijskie tematy? Najchętniej przeczytałabym pozycje dokumentalne, dzienniki, biografie itp., ale fabularyzowane również mnie interesują. Po polsku albo angielsku. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: początki Australii 28.02.12, 21:43
      fabularnie tak na szybko co mi przychodzi do głowy:
      Dziewczyna z Botany Bay - Carolly Erickson - o historycznej więźniarce Mary Bryant, która uciekała z Australii

The Secret River - Kate Grenville - nie wiem, czy przetłumaczono na polski

Bieg Morgana - Colleen McCullough (ta od ptaków ciernistych krzewów)
    • 1borgia Re: początki Australii 28.02.12, 22:26
      watek przypomnial mi pewna tasiemcowa dyskusje na niemieckim forumprowadzona przed laty.
      tja.
      borgia
    • kubissimo Re: początki Australii 29.02.12, 00:35
      obawiam sie, ze w Polsce niewiele znajdziesz na ten temat (przynajmniej po polsku), natomiast w Australii jest mnostwo pozycji na ten temat. Jezeli znasz angielski to bez problemu je znajdziesz. Problemem moze byc sprowadzenie ich do Polski (problemem finansowym), ale byc moze brytyjski amazon bedzie je mial na stanie, a tam latwo nazbierac zakupow za 30 funtow, co zwykle oznacza darmowa wysylke :)
      masz tu pare propozycji:
      www.allenandunwin.com/default.aspx?page=94&book=9781742374505
      www.allenandunwin.com/default.aspx?page=94&book=9781741756371
      www.allenandunwin.com/default.aspx?page=94&book=9781742377957
      • Gość: nula8 Re: początki Australii IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.02.12, 11:53
        Bardzo Wam dziękuję!
        Teraz idę zdobywać :)
        Pozdrawiam
    • iontichy Re: początki Australii 29.02.12, 12:45
      A propos początków Australii przypomniał mi się dowcip. Kilka lat temu w finale chyba Mistrzostw Świata w rugby odbywających się w Australii spotkały się drużyny gospodarzy imprezy i Anglii. Sport bardzo popularny w obu krajach i w internecie rozgorzała wojna kibiców głównie na złośliwości i dowcipy. Pamiętam dowcip angielski.
      "Lotnisko w Sydney, przylot Anglików. Odprawiający pyta Angola:
      - Był Pan karany?
      - To ciągle tego wymagacie?"
    • alfred.skowronski Re: początki Australii 04.03.12, 23:53
      Australia kontynent zapomniany.Chetnie tez bym poczytal.Dla ciekawosci podam, ze w Sw.Lipce w nawie bocznej bazyliki wsrod malowidel na suficie istnieje mapa swiata, lecz nie ma tez Australii.
    • africando Re: początki Australii 06.03.12, 14:04
      Sven Lindqvist "Terra nullius. Podróż przez ziemię niczyją". Polecam.
      • kubissimo Re: początki Australii 06.03.12, 20:21
        ksiazka Lindqvista jest swietna, ale to juz nie sa czasy kolonizacji
    • Gość: loop Re: początki Australii IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 18:12
      Mnie Australijczycy kazali zacząć od tego:
      www.amazon.com/The-Fatal-Shore-ebook/dp/B003ATPQ8E/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1331399493&sr=8-3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka