Gość: nula8
IP: *.dynamic.gprs.plus.pl
28.02.12, 13:22
Witam,
Poszukuję książek o początkach osadnictwa Europejczyków w Australii. Tak mało wiem na ten temat, że ciężko mi nawet opowiedzieć, co mnie interesuje. Wstyd :).
Wiem, że pierwsze wyprawy (poza odkrywczymi) wywiozły do Australii skazańców, wiem, że zarówno sami skazańcy, jak i cała "administracja" mająca ich pilnować, byli zupełnie nie przygotowani na to, co ich czeka w Australii. Znam nawet kilka dykteryjek z tego okresu. Chciałabym poczytać coś więcej na ten temat. Jak się z tego wyłoniło państwo, jak ci ludzie przystosowywali się do życia w tak obcym im środowisku itp.
Czytałam gdzieś, że nie ma zbyt wielu książek na ten temat, bo Australijczycy niechętnie pamiętają o kryminalnych korzeniach, wydaje mi się jednak, że teraz - kiedy wszyscy sięgamy do korzeni i je badamy - ten temat na pewno nie jest już "zakazany".
Czy znacie może jakieś pozycje poruszające takie australijskie tematy? Najchętniej przeczytałabym pozycje dokumentalne, dzienniki, biografie itp., ale fabularyzowane również mnie interesują. Po polsku albo angielsku. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.