Gość: Ania IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.12, 20:08 Szukam tytułów książek o 2 Wojnie Światowej i o czasach krótko po niej.Jest jedno ale,mają być to książki napisane do roku 1980/85 i przeznaczone głównie dla młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shiva772 Re: 2 Wojna Światowa 03.03.12, 21:56 allegro.pl/lesna-szkola-strzelca-kaktusa-3-czesci-zawada-i2168974718.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kki13 Re: 2 Wojna Światowa IP: *.trzebinia.mm.pl 04.03.12, 08:31 Moje ulubione: Jerzy Szczygieł "Tarnina", "Ziemia bez słońca", Tadeusz Kwiatkowski "Przerwany mecz". Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: 2 Wojna Światowa 04.03.12, 22:29 Kaktusy :) to jedna z ulubionych serii mojego dzieciństwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: 2 Wojna Światowa 04.03.12, 12:09 bardzo lubiłem trylogię Cezarego Leżeńskiego o Jarku i Marku. 1. J i M na tropach szpiega 2. J i M bronią Warszawy 3. J i M wyruszają na Zachod Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: 2 Wojna Światowa 04.03.12, 14:18 Rozumiem, ze chodzi o literaturę polską ? Maria Zarębińska "Dzieci Warszawy" Janina Broniewska "Krystek z Warszawy", "Filip i jego załoga na kółkach" (i "O człowieku, który się kulom nie kłaniał" w sumie też) Janusz Przymanowski "Czterej pancerni i pies" Maciej Słomczyński "Marsz ołowianych żołnierzy" O okresie tuzpowojennym Wanda Borucka "Dorota i jej towarzysze" Irena Jurgielewiczowa "O chłopcu, który szukał domu" Elżbieta Jackiewiczowa "Dziewczęta szukają drogi" BTW - przypomniała mi się przy tej okazji książka czytana w latch siedemdziesiątych i wtedy wydana. Rzecz dzieje się w czasie wakacji i w początkach września 1939 roku w jakimś dworze, ale bohaterką jest chyba dziewczynka, która przyjechała tam w odwiedziny. Pmaietam scenę z właścicielką dworu grającą na fortepianie w momencie pojawienia się Niemców. I kojarzą mi się jeszcze z tym jakieś zarośla, żywopłot i kryjówka tam (???) Czy ktoś może wie, co to za książka ??? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: 2 Wojna Światowa 04.03.12, 15:01 I jeszcze: Maria Kann "Sprawa honoru" (o getcie) i "Góra Czterech Wiatrów" (tuż po wojnie) Jerzy Korczak "Zwiadowcy" oraz "Dywizjon 303" Fiedlera oraz ''Żądło Genowefy" i "L jak Lucy" Meissnera A z książek radzieckich "Opowieść o prawdziwym czlowieku" Polewoja i Timur i jego drużyna" Gajdara - obie były lekturami szkolnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: 2 Wojna Światowa IP: *.toya.net.pl 04.03.12, 15:10 Pisałam równolegle z Agnieszką_azj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: 2 Wojna Światowa IP: *.toya.net.pl 04.03.12, 15:08 Monika Warneńska, Pałac Dioklecjana; Drzewko sprawiedliwości; Aleksander Kamiński, Kamienie na szaniec; "Zośka" i "Parasol"; Ryszard Liskowacki, My z Marymontu; Cezary Chlebowski, Nocne szlaki; Gazda z Diabelnej (był tez serial); Adam Bahdaj, Trzecia granica (był tez serial); Arkady Fiedler, Dywizjon 303: Melchior Wańkowicz, Ziele na kraterze, Janusz Meissner, Żądło Genowefy; L jak Lucy; Aleksander Minkowski, Gruby i inni. Były też jakieś powieści dla dziewcząt, chyba Platówny, ale dokładnie nie pamietam.Może i Snopkiewicz by się łapała na powojenne czasy, trochę tam było o ZMP i takich tam klimatach. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: 2 Wojna Światowa 04.03.12, 22:21 dzieki za "My z marymontu" - przez pol dnia probowalem sobie przypomniec ten tytul :) Odpowiedz Link Zgłoś