Dodaj do ulubionych

książki "gadane"

15.03.12, 09:20
Hej!

Moglibyście polecić mi książki, które ja nazywam "gadanymi"? Mi w tym momencie do głowy przychodzą: "Lala" Dehnela i powieści Myśliwskiego..
Obserwuj wątek
    • chief_inspector_toschi Re: książki "gadane" 15.03.12, 09:57
      powieść-monolog? koniecznie ustny? (jeśli tak, to "lala" chyba nie do końca tu pasuje).
      klasyka: "upadek" camusa, "kompleks portnoya" rotha, bernhard...
      z nowszych rzeczy polskich: np. "barbara radziwiłłówna" witkowskiego
      • asikkafri Re: książki "gadane" 15.03.12, 11:19
        chief_inspector_toschi napisał:

> powieść-monolog? koniecznie ustny? (jeśli tak, to "lala" chyba nie do końca tu
        > pasuje).
        > klasyka: "upadek" camusa, "kompleks portnoya" rotha, bernhard...
        > z nowszych rzeczy polskich: np. "barbara radziwiłłówna" witkowskiego

Niekoniecznie monolog, choć nie wyobrażam sobie innej formy niż narracja pierwszoosobowa. Chodzi mi o potoczystą opowieść-gawędę nie stroniącą od dygresji, ale jednocześnie niegubiącą głównego wątku. Po prostu - dobrą powieść.
        • asikkafri Re: książki "gadane" 15.03.12, 11:21
          Ups, przepraszam, wkradł się błąd. Niestroniącą oczywiście.
        • chief_inspector_toschi Re: książki "gadane" 15.03.12, 12:34
          rozumiem. może warto się przyjrzeć powieści-laureatce ostatniej nike? (polecić nie mogę, nie czytałem).
          • zooba Re: książki "gadane" 15.03.12, 12:39
            O matko, nie, tylko nie to! Owszem typ narracji pasuje do wymagań, ale to książka dla twardzieli. Zależało mi, żeby ją przeczytać bo opisuje znajome okolice (nawet próbowałam doszukać się podobieństwa do znanych mi osób) i dlatego, że była moja 'lekturą' na spotkania klubu mola książkowego, ale dobrnęłam z trudem do końca. Zastanawia mnie czym się jury kierowało.
            • chief_inspector_toschi Re: książki "gadane" 16.03.12, 08:13
              może mamy do czynienia z twardzielką :-)
              w każdym razie "barbara radziwiłłówna" ewidentnie nawiązuje do tradycji gawędy, oczywiście w przewrotny sposób.
        • qw994 Re: książki "gadane" 15.03.12, 19:03
          Proponuję "Drwala" Witkowskiego :)
    • wuk Re: książki "gadane" 15.03.12, 19:11
      To ja dorzucę Oberki do końca świata Wita Szostaka, a jeśli się spodobają, to w dalszej kolejności Chochoły.
    • Gość: Czytelnik Re: książki "gadane" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 21:37
      Zmierzch, w sam raz dla Ciebie: jeden wątek, narracja pierwszoosobowa.
      • asikkafri Re: książki "gadane" 15.03.12, 22:14
        Gość portalu: Czytelnik napisał(a):

> Zmierzch, w sam raz dla Ciebie: jeden wątek, narracja pierwszoosobowa.

Który Zmierzch? Bo jest ich kilka... Jeśli chodzi o ten najbardziej znany, to absolutnie nie jest to czego szukam. I wcale nie upieram się przy jednym wątku. Przeciwnie, jak już wspomniałam wszelkie dygresje i wątki poboczne jak najbardziej mile widziane, jak to w gawędzie :)
    • chief_inspector_toschi Re: książki "gadane" 05.04.12, 21:52
      jeśli rozszerzyć krąg poszukiwań poza teren fikcji literackiej – tytuł wątku dopuszcza taką możliwość, a status „lali”, kwalifikowanej jako powieść, jest przecież pod tym względem dość specyficzny – sporo podobnych narracji dałoby się przypuszczalnie odnaleźć w literaturze wspomnieniowej, „literaturze dokumentu osobistego” itp. z rzeczy świeżo wydanych mogę polecić „balladę o kapciach” aleksandra kaczorowskiego. to książka, która mieści w sobie próbę kroniki rodzinnej, esej historyczny, elementy autobiografii, wyobraźnia też odgrywa w niej pewną rolę. przy czym jest to gawęda miejscami mocno antyszlachecka :-) objętościowo skromna, ale bardzo fajna rzecz.

autor, spec od czech i hrabala, ma też na swoim koncie regularną powieść („praskie łowy”, 2007), całkiem niezłą, ale chociaż niektóre wymienione tutaj składniki w niej występują, to chyba w zbyt małej dawce, żeby spełnić twoje kryteria.
    • 8n Re: książki "gadane" 06.04.12, 11:39
      Wściekłość i wrzask.
    • morgen_stern Re: książki "gadane" 06.04.12, 12:46
      pl.wikipedia.org/wiki/Dolores_Claiborne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka