Dodaj do ulubionych

Jaka pierwsza książka na początek?

IP: *.informel.com.pl 01.08.12, 17:46
Witam. Tak jak w temacie - mam 20 lat, nigdy nie przeczytałem żadnej książki w całości, jedynie dotknąłem szkolne lektury. Chciałbym zacząć czytać. Interesuje mnie na początek coś łatwego w ogarnięciu i w miarę krótkiego - psychologia działa jeśli nic nigdy w życiu nie czytałeś. Nie wiem jaki to powinien być gatunek. Filmów oglądam całkiem sporo. Thrillery, horrory, dramaty, psychologiczne, akcji, post/apokalipsa. Nie wiem czy to pomogłoby - tytuły filmów które jakoś szczególnie wpadły mi w pamięć i spodobały w kolejności przypadkowej - Efekt motyla, Avatar, Cube, Dzień Świra, Let me in, Mechanik, Mgła, Triangle, Wyspa Tajemnic, Rec, miasto Ślepców, Lśnienie, Jestem Legendą, 2012, In Time, Eksperyment, Całkiem zabawna historia, Budka telefoniczna, ponadto seriale jak Lost, Walkin Dead, Skazany, Dexter, BBT, troche Skinsów. Nie wiem czy powinienem zaczytać od tytułu którego adaptację filmową oglądałem wcześniej? Może coś innego? Może byc właśnie cos o apokalipsie i przeżyciu bo własnie mam fazę na takie tematy :) Liczę na Wasza pomoc drodzy forumowicze!
Obserwuj wątek
    • mietowa_kawa Re: Jaka pierwsza książka na początek? 01.08.12, 21:25
      Hmmm lektury potrafią naprawdę zniechęcić. Ale nie warto się sugerować lekturami. A ja bym zaczęła od czegoś całkiem innego... Może Saga o Wiedźminie? Sapkowskiego. Daj znać jak Ci poszło?
    • jk3377 Re: Jaka pierwsza książka na początek? 01.08.12, 21:27
      nie polece ci nic krotkiego, bo nie warto zaczynac, skoro zaraz ma sie skonczyc...

"Gargulec" A.Davidsona- nie ma chyba osoby, ktorej by sie to nie spodobało
      lub
      ksiązki Tess Gerritsen- na pewno cie wciągną.

napisz potem-co wybrales na ten ;poczatek'.
    • Gość: kocisko Re: Jaka pierwsza książka na początek? IP: 213.134.163.* 01.08.12, 22:35
      Sapkowski to dobry pomysł , możesz też spróbować Stevena Kinga , choćby "Lśnienie'' które wymieniłeś . Powodzenia , to naprawdę fajne hobby !
      • amused.to.death Re: Jaka pierwsza książka na początek? 01.08.12, 23:04
        > możesz też spróbować Stevena Kinga , choćby "Lśnie
        > nie'' które wymieniłeś .

dokładnie to samo chciałam napisać:)
    • Gość: brnXB T. Mann "Czarodziejska Góra" IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.12, 23:23
      Lekkie i dużo strzelanin, spodoba Ci się.
      • 8n Re: T. Mann "Czarodziejska Góra" 03.08.12, 10:09
        :D
    • tagal Re:Robert M. Wegner 02.08.12, 09:08
      ja polecam ostatni hit :"opowieści z Meekhanskiego Pogranicza" cz1 - północ-południe. Recenzja:
      nowy.selkar.pl/aff/lan_a/opowiesci-z-meekhanskiego-pogranicza-polnoc-poludnie-2
      dość grube ale czyta się lekko i bardzo przyjemnie.
    • mietowa_kawa Re: Jaka pierwsza książka na początek? 02.08.12, 10:34
      Jakubie (żyjesz jeszcze?) Swojego czasu założyłam wątek urzeczona prozą Sapkowskiego (bo szukam czegoś w tym rodzaju) : forum.gazeta.pl/forum/w,151,135658805,135658805,Co_warto_z_fantastyki_.html Może będzie pomocny? Daj znać co wybrałeś. Jeśli wybrałeś.
    • alinka_li Re: Jaka pierwsza książka na początek? 02.08.12, 13:18
      Polecam "Jutro" Johna Marsdena, myślę, że to coś dla Ciebie
      lubimyczytac.pl/ksiazka/94315/jutro-kiedy-zaczela-sie-wojna
      • Gość: tyda Re: Jaka pierwsza książka na początek? IP: *.9.175.181.ng.pl 02.08.12, 19:08
        "Ojciec chrzestny"Puzo
    • cape.horn Re: Jaka pierwsza książka na początek? 02.08.12, 21:07
      Mam sporo więcej lat ale większość filmów, które wymieniłeś też bardzo lubię. Myślę, że spodoba Ci się Stephen King. Jeśli apokalipsa i takie tematy to proponuję "Komórkę" tego autora.
      Pozdrawiam i życzę wielu fantastycznych książek na Twojej drodze.
      • mietowa_kawa Re: Jaka pierwsza książka na początek? 02.08.12, 21:32
        Ja nie lubię Kinga... .
        • f.l.y Re: Jaka pierwsza książka na początek? 02.08.12, 22:02
          a ja polecam trylogię Stiega Larssona - Millennium - mimo, że książki prawie encyklopedyczne :)

albo Cobena H
    • Gość: lil Re: Jaka pierwsza książka na początek? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.08.12, 18:52
      ''Buszujący w zbożu'' Salingera,''Dzieci z dworca ZOO'' Christiane F.
    • 0mirka2 Re: Jaka pierwsza książka na początek? 04.08.12, 18:45
      Polecam Ci "Uśpieni" - Lorenzo Carcaterra www.biblionetka.pl/book.aspx?id=4212 oraz "Ostatni brzeg" - Nevil Shute www.biblionetka.pl/book.aspx?id=7024.
      No i "Rok 1984" - George Orwell oraz "451º Fahrenheita" - Ray Bradbury
      Wszystkie niezbyt długie i łatwe w ogarnięciu, a do tego znakomite. :))
      I Kinga, jak najbardziej. :)
      • Gość: klaryma Re: Jaka pierwsza książka na początek? IP: 195.94.207.* 08.08.12, 15:03
        jeśli o apokalipsie i przeżyciu to może "Droga" Mc Carthy'ego? jest i krótkie i była adaptacja filmowa...
        • nioma Re: Jaka pierwsza książka na początek? 09.08.12, 10:04
          Polecam Harlana Cobena i Lee Childa. To doskonala sensacja, dobrze się czyta.
      • long.live.revolution Re: Jaka pierwsza książka na początek? 09.08.12, 10:40
        > No i "Rok 1984" - George Orwell oraz "451º Fahrenheita" - Ray Bradbury

Stawiasz te dwie książki w jednym szeregu? o_0
        • 0mirka2 Re: Jaka pierwsza książka na początek? 11.08.12, 06:44
          Po prostu je wymieniam.
    • long.live.revolution Re: Jaka pierwsza książka na początek? 09.08.12, 10:31
      > Witam. Tak jak w temacie - mam 20 lat, nigdy nie przeczytałem żadnej książki w
      > całości, jedynie dotknąłem szkolne lektury. Chciałbym zacząć czytać. Interesuje
      > mnie na początek coś łatwego w ogarnięciu i w miarę krótkiego - psychologia
      > działa jeśli nic nigdy w życiu nie czytałeś.

Sprawa jest prosta: Rok 1984 Orwella. Wg mnie nie ma lepszej książki na początek, spełnia wszystkie kryteria: jest łatwa w odbiorze (choćby pod względem językowym), wciągająca, również dość krótka, a z drugiej strony nie jest to pospolite czytadło dla mas.

Sam zresztą od tej właśnie pozycji zaczynałem swoją przygodę z literaturą, będąc zaledwie 2-3 lata młodszym od Ciebie. Książki czytam do dziś.
    • poduszkka Re: Jaka pierwsza książka na początek? 12.08.12, 23:22
      Cześć;)

ja ze swojej strony polecam Sagę o Ludziach Lodu;) Seria bardzo ciekawa, mimo że ma ponad 40 części na prawdę jest warta przeczytania. Wciąga niesamowicie, ja nie mogłam się oderwać, dopóki nie przeczytałam całej Sagi;)

Aga
    • Gość: Jakub Re: Jaka pierwsza książka na początek? IP: *.informel.com.pl 13.08.12, 11:03
      Witam. Tutaj autor tematu. Bardzo wszystkim dziękuję za podane propozycje. Zapomniałem dodać że nie trawię tytułów "historycznych" , nigdy sie nie interesowałem historią i to raczej nie dla mnie, także rzeczy typu fantasy nie za bardzo, chociaż muszę przyznać że nigdy nie próbowałem. Rozpatrzę każdą propozycje i jeśli będzie okazja to sprawdzę ją własnej skórze. Właśnie udało mi się wyrwać za grosze Jutro 1 i 2 Marsdena no i od tego chyba będe zaczynał. Oczywiście Kinga też obczaję. Komórka i Lśnienie są u mnie w bibliotekach, ale wszystkie wypożyczone aktualnie ;) Stale będę obserwował wątek, może ktoś wpadnie na coś jeszcze, jestem otwarty na tematy postapokaliptyczne, survival, przetrwanie w czasie kataklizmów i innych katastrof, książki z którym można coś wyciągnąć i wykorzystać to do życia w trudniejszych czasach :) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Kuba
      • Gość: Jakub Re: Jaka pierwsza książka na początek? IP: *.informel.com.pl 13.08.12, 11:07
        może źle się wyraziłem z tymi książkami historycznymi , chodzi o tytuły których akcja dzieje się w czasach zamierzchłych, dawne tradycje, język, stroje, to nie dla mnie. Wolę coś nowoczesnego :) Jeszcze raz pozdrawiam, Jakub.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka