Dodaj do ulubionych

czytniki ebooków

IP: *.toya.net.pl 18.09.12, 07:53
Chciałabym kupić jakiś tablet żeby móc czytać ebooki ale są dosyć drogi. Zastanawiam się czy czytnik nie byłby lepszym rozwiązaniem. Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Czy warto zainwestować w tablet? Jeśli nie, to jaki czytnik ebooków byście polecili?
Obserwuj wątek
    • chomone Wiadomo, że Kindle 18.09.12, 08:45
      Z tego co się orientuje tablety mają normalny, tj. podświetlany ekran, dlatego wydają mi się bezsensownym zakupem (jeśli z myślą o wielogodzinnym czytaniu). Najlepiej porozglądać się za e-czytnikiem z "elektroniczym papierem" czyli ekranem e-ink. Najtańszy obecnie jest chyba ten z Empika za 230 zł ale nie ma WI-FI, to produkt nowy, więc nie słyszałem jak z jego żywotnością. Raczej lepszym wyborem jest Kindle za 380-420 zł, bo w przypadku gdy go np. przypadkowo zalejesz zupą i przygnieciesz wersalką to w ciągu kilku dni Amazon przyśle nowe urządzenie w ramach gwarancji.

Są też dobre czytniki z wielu innych firm, ale cenowo przeważnie droższe niż np. Kinlde 4 a za tę cenę oferują dodatki (np. odtwarzanie mp3) raczej zbędne dla czytnika książek.
    • dzioucha_z_lasu Re: czytniki ebooków 18.09.12, 09:45
      Do czytania tylko Kindle. Wyłącznie. Ze względu na jakość ekranu - żaden tablet nie dorówna czytnikowi z e-ink. W czytniku tekst wygląda zupełnie jak druk i nie męczy oczu, można czytać bez problemu w pełnym słońcu. Kindle ma dobrą gwarancję i świetny serwis - uszkodziłam ekran czytnika ( mechanicznie - rzecz w sumie nie objęta gwarancją!), w ciągu 8 dni bez żadnych ceregieli, dopłat i długiego tłumaczenia otrzymałam NOWIUTKIE urządzenie ( uszkodzone odesłałam na koszt Amazona). Kindle zapewnia dostęp do ogromnych zbiorów książek, które ładują się na urządzeniu natychmiast po zakupie. Cena tego czytnika - bezkonkurencyjna. Żywotność baterii - przy czytaniu po kilka godzin dziennie i wyłączonym trybie WiFi - ok. 3 - 4 tygodni
    • brasilka2 Re: czytniki ebooków 18.09.12, 10:05
      Po małym rozeznaniu się wśród czytników kupiłam Kindla (w sierpniu za 109 USD, obecnie za 89 USD - Amazon zwrócił mi różnicę w ramach tzw. Goodwill return).

Jestem bardziej niż zadowolona z zakupu. Nie rozstaję się z moim czytnikiem, jest bardzo wygodny, poręczny (kupiłam od razu do niego okładkę), bez problemu można ściągać książki prosto z Amazona (zakupione bądź darmowe). Kilka księgarni internetowych oraz programy do konwersji książek (calibre) mają opcję, żeby wysłać książkę bezpośrednio na Kindla. Jest też wtyczka do Google Chrome, która może tak samo przesłać jakiś artykuł czy dowolną treść z internetu na czytnik.

Kupiłam sobie już wcześniej subskrypcję e-wydania "Polityki" i teraz ściągam w formacie e-Pub, konwertuję do Mobi i przesyłam na Kindla.
      Inne formaty też można bez problemu przerobić na Mobi - albo przez calibre albo wysyłając maila na swój "kindlowy" adres mailowy.

Nie mam porównania z innymi czytnikami, ale nie przychodzi mi żadna funkcja, której bym potrzebowała, a Kindle nie ma. Tak że spokojnie mogę go polecić. Także dlatego, że jak już kilka osób mówiło, obsługa ze strony Amazona jest bez zarzutu. Już samo to, że zwrócili mi różnicę w cenie, chociaż nie musieli, mówi samo za siebie :)
      • dzioucha_z_lasu Re: czytniki ebooków 18.09.12, 11:23
        Politykę można sobie wykupić na Amazonie, miesięczna prenumerata to chyba niecałe 4$, przychodzi bezpośrednio na czytnik co tydzień i nie trzeba niczego konwertować
        • brasilka2 Re: czytniki ebooków 18.09.12, 11:45
          dzioucha_z_lasu napisała:

> Politykę można sobie wykupić na Amazonie

Tak wiem, ale nie wiem czy przy okazji ma się dostęp do wszystkich dodatków w pakiecie (Dodatek historyczny itd.).
          Ja wolę konwertować i mieć przy okazji to + inne formaty na komputerze.
          • dzioucha_z_lasu Re: czytniki ebooków 18.09.12, 11:50
            Możesz zamówić na próbę bezpłatne wydanie - zobaczysz, czy Ci odpowiada
    • annab_soe Re: czytniki ebooków 19.09.12, 19:39
      niezaleznie od tego, na jaki tablet sie zdecydujesz, wez pod uwage czy duzo korzystasz z neta czy nie, jak zsynchronizujesz ksiazki na tablecie z tymi z komputera, jaki masz przedzial finansowy.

> Chciałabym kupić jakiś tablet żeby móc czytać ebooki ale są dosyć drogi. Zastan
      > awiam się czy czytnik nie byłby lepszym rozwiązaniem. Macie jakieś doświadczeni
      > a w tej materii? Czy warto zainwestować w tablet? Jeśli nie, to jaki czytnik eb
      > ooków byście polecili?

* * *
      Read books by Amalia Angellinni:
      www.lovefool.be/
      www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=108
    • Gość: Elche Re: czytniki ebooków IP: 93.159.165.* 30.12.12, 17:46
      Czytniki ebooków niskobudżetowe za ok 300 zł:
      Vedia K10
      Trekstor Pyrus
      Prestigio PER3464
      Nie obsługują plików audio, nie mają wifi, ale spełnią swoje zadanie.
      Kindle "Classic" to wydatek ok. 430 zł przy zakupie w Amazon.com. Wersję z reklamami można kupić w Tesco za 449 zł. (minusem jest konieczność konwersji w przypadku, gdy ebook dostępny jest tylko w formacie mobi, Kindle nie ma też opcji "reflow" pdf, pozwalającej na bardziej komfortowe czytanie tekstowych pdfów. Warte uwagi są również Onyx Boox I62, Pocketbook 622 Touch, Cybook Odyssey. Plusem Onyxa jest gwarancja realizowana w Polsce i modyfikacje oprogramowania oraz opcja czytania na głos tekstu w jęz. polskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka