Dodaj do ulubionych

Poszukuję książki w klimatach steampunkowych

IP: *.ghnet.pl 17.10.12, 21:26
Jak wyżej :)
Gdyby, ktoś mógł polecić byłbym wdzięczny.
Dobrze by było gdyby nie była ona pisana nadzwyczaj trudnym językiem oraz aby się ją łatwo czytało.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • babatera Re: Poszukuję książki w klimatach steampunkowych 19.10.12, 11:08
      Nie wiem czy dobrze rozumiem definicję ale pasowałaby mi tam książka Adolfo Bioy Casares'a "Wynalazek Morela", na pewno coś z Philipa K Dick, choć to raczej cyberpunk ("Ubik", "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha", "Opowiadania - całe mnóstwo).
    • blue.berry Re: Poszukuję książki w klimatach steampunkowych 19.10.12, 13:19
      proponuję zacząć od zbioru opowiadań "Steampunk" oraz "Maszyny różnicowej" Bruce’a Sterlinga i Williama Gibsona. no i "Wehikuł czasu" Wellsa
      Dość przyjemnie się czyta "Maszynę Lorda Kelvina" Jamesa Blaylocka.
      a poza tym:
      Ian R. MacLeod "Dom burz" i "Wieki światła"
      China Miéville "Dworzec Perdido" i "Blizna"
      Mark Hodder "Dziwna sprawa Skaczącego Jacka"
      Neal Stephenson "Diamentowy wiek" (ale to bardziej cyberpunk)
      Tim Powers "Wrota Anubisa"

tutaj jest niezła lista z pozycjami w typie punk (bo generalnie jest trochę książek które są pomiędzy cyber a steam, czasem bio)
      lubimyczytac.pl/ksiazki/polka/1770/steampunk/1
      • Gość: Ale książka! Re: Poszukuję książki w klimatach steampunkowych IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 17:39
        Polecam "Kościotrzep" Cherie Priest. Recenzje ksiazki znajdziesz tutaj: aleksiazka.blogspot.com/2012/07/recenzja-cherie-priest-kosciotrzep-2009.html
        • reptar Re: Poszukuję książki w klimatach steampunkowych 25.10.12, 00:07
          Gość portalu: Ale książka! napisał(a):

> Polecam "Kościotrzep" Cherie Priest.

A ja zdecydowanie odradzam! Nie daj się w to wpuścić. Moją recenzję znajdziesz tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,151,134913678,134913678,Wytlumacze_wam_wszystko_jak_Cherie_Priest.html
    • mela.bruxa Re: Poszukuję książki w klimatach steampunkowych 27.10.12, 09:13
      Niezależnie od przynależności gatunkowej "Diamentowy wiek" to jedna z najlepszych książek jakie czytałam. Szczerze polecam.
    • Gość: Adam Polska strona steampunk IP: *.centertel.pl 29.10.15, 00:01
      rzuc okiem na www.steampunk.info.pl - są recenzje książek i filmów steampunk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka