Dodaj do ulubionych

Orhan Pamuk

07.11.12, 11:39
Co sadzicie o literaturze Orhan Pamuk'a?
Obserwuj wątek
    • Gość: bea Re: Orhan Pamuk IP: *.zax.pl 07.11.12, 21:00
      Ja uwielbiam:), znam takich, którzy nienawidzą:). Dla mnie Pamuk to wybitny pisarz i erudyta. Każda jego książka mnie w pewien sposób zaskoczyła. Czytanie Pamuka wymaga skupienia, bo lektura, moim zdaniem, raczej nie należy do łatwych. Warto też mieć elementarną wiedzę z zakresu historii Turcji, w przeciwnym razie nietrudno przegapić ważne aluzje zakodowane w tekście. Największą trudność sprawiło mi czytanie "Nazywam się czerwień", gubiłam się na początku, co mnie irytowało, ale potem fabuła ogromnie mnie wciągnęła. I do końca nie wiedziałam "kto zabił":). Moją ulubioną książką jest "Śnieg" natomiast najbardziej zdołował mnie "Dom ciszy", książka o bardzo "depresyjnym" klimacie.
    • Gość: Sztefyn Heinz Re: Orhan Pamuk IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 22:41
      Są książki które uważam za swoje ulubione a po latach słabo pamiętam fabułę. Są i inne które zapadają mi w pamięć bardzo szczegółowo, takie które jednocześnie uwielbiam i... uważam za najgorsze. Jedno z takich cudeniek to "Muzeum niewinności". Dla mnie to książka ze świetną fabułą, uniwersalnym problemem i bardzo irytującymi bohaterami.
      • prazanka44 Re: Orhan Pamuk 07.11.12, 23:07
        Czytałam tylko" Muzeum niewinności". Odczułam ją jako książkę oryginalną - zaskakiwała mnie
        kilkakrotnie. Bohaterowie zachowywali się inaczej, niż to bywa w powieściach zachodnich.
        Autor bawił nie tylko czytelników, ale i samego siebie wyobrażeniem czytelniczych reakcji. Na
        pewno irytował momentami odbiorców zachodnich, a (innymi) momentami - wschodnich.
        Jak dla mnie, dobra to była zabawa. A tytułowe muzeum, zdaje się, naprawdę istnieje w Stam-
        bule.
        Rzadko który noblista jest taki fajny, nie napuszony.
        Mam zamiar poczytać jeszcze trochę tego autora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka