GoĹÄ: Ali IP: 194.146.248.* 09.07.04, 10:53 Znowu patologia społeczna, podziemia, męty? Czy już nikt nie pisze rzeczy podnoszących na duchu? Czy zabrakło już ludzi porządnych? Czy o takich nie warto pisać? I dla takich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Przemeq Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.cchbc.com 09.07.04, 11:27 Czytałem wszystkie 3 książki Mendozy. Przy Oliwkowym Labiryncie już miałem wrażenie lekkiego przesytu (nieprzywidywalność pewnych zdarzeń jest bardzo... przewidywalna :-); ci, którzy czytali, wiedzą, o co mi chodzi) ale literatura jest naprawdę zabawna. Sposób opisywania społeczeństwa i rzeczywistości oraz przenikliwość autora są niesamowite. ZDECYDOWANIE POLECAM. Szczególnie myślącym ludziom, którzy chcą się serdecznie pośmiać... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kazek Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.p-s-inter.net 09.07.04, 13:47 To akurat jest literatura podnosząca na duchu! Po prostu przeczytaj. Owszem wpisuje się ona w poetykę łotrzykowską, ale, jak to czesto bywa, tym bardziej jest pełna uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: athropos "Prawda o sprawie Savolty" była wpaniała IP: w3cache.* / 81.219.246.* 09.07.04, 14:26 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: raul Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 17:52 Ale przeciez lumpy, patologia spoleczna, etc. u Mendozy to tylko literacki sztafaz, to zabawa z konwencja powiesci lotrzykowskiej! wszystko tu na opak, z przymruzeniem oka. Ksiazka lekka, zabawna, przyjemna. Bardzo polecam, szczegolnie nalato. No i mala niespodzianka w ksiazce: jak juz skonczysz czytac, mozesz jechac do Barcelony z planem miasta dodanym do powiesci :) mnie milo ten dodatek zaskoczyl, fajnie przesledzic, gdzie sie wydarzyly kluczowe dla powiesci sceny. Pozdrawiam i zycze milej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: truskawa Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 18:09 jeszcze nie czytałam bo brak gotówki:( ale ostatnio skończyłąm ,,sekret hiszpańskeij pensjonarki'' fajna , ale fryzjer byl zdecydowanie lepszy... a do oliwkowego labiryntu to juz się nei mogę doczekać jak przeczytam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorka Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 21:01 Uwielbiam Mendoze..ten barokowy jezyk, opisy... choc najbardziej lubie Fryzjera, potem plasuje sie Labirynt, a na koncu pensjonarka. polecam wszystkim...wymarzona lektura na lato i nie tylko. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: blablabla Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: 5.5.* / 80.58.42.* 10.07.04, 11:20 Co to jeste Sekter pensjonarki? o szkole gdzie znika dziewczyna? Cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: candyda Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:16 codziennie o 20:05 mozna posluchac "Oliwkowego labiryntu" w Jedynce. Czyta Wojciech Malajkat. Bardzo fajnie mu to wyszlo :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: truskawa Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 22:17 tak , sekret pensjonarki , to o dziewczynie , któa znika ze szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maira Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.crowley.pl 17.07.04, 11:26 ja już skończyłam-bardzo przyjemnie mi się czytało,uśmiałam się setnie,choć nadal moja ulubioną częścią trylogii pozostaje "Przygoda fryzjera damskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: candyda Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: 195.150.114.* 19.07.04, 22:40 dla mnie "Oliwkowy..." i "Fryzjer" sa na równi, "Pensjonarka" troche slabsza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: K. Duczmal Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy IP: *.kiekrz.com 21.07.04, 10:36 A o czym mozna pisać jak przejedzie sie walcem po wszystkich konwencjach literackich? W ten sposób może powstać tylko labirynt, zwariowana przestrzenna układanka, do której autor i równiez czytelnik, odnosi się z dużym dystansem.Mamy świat zabawy literackiej, popis pomyslowości, wyśmianie koncepcji spisku światowego, pozornych i rzeczywistych układów, w których świetnie może poruszać się tylko pacjent pewnego zamkniętego pensjonatu.Autor stroi przed nami gęby, to co estetycznie obrzydliwe jest zaskakujace i zabawne już u Gombrowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: "Oliwkowy labirynt" Eduardo Mendozy 21.07.04, 11:06 Może najpierw przeczytaj książkę, a potem wypisuj takie rzeczy. Książki Mendozy podnoszą na duchu, bo pomimo tego o czym piszą są bardzo zabawne. Mnie osobiście najbardziej podobała się pierwsza część "Przygoda fryzjera damskiego". Odpowiedz Link Zgłoś