Gość: koralina Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. IP: 5.1.* / 199.67.140.* 18.08.04, 13:44 Polecam "Camberwell beauty" Jenny Eclair- wyszła w serii Kameleon. Świetna! Odpowiedz Link Zgłoś
ramshe Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. 18.08.04, 18:03 Ja polecam Kurkowa, "Kryptonim Pingwin", oraz niedoceniona w Polsce trylogie Eduardo Mendozy, czy jest mu ktos w stanie dorównać w czarnym humorze??? Jeżeli tak, to proszę o tytuł :) No i jak "Alchemik" moze byc wielką literaturą, najwyzej co, literatureczką. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Didi Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. IP: 62.148.94.* 25.08.04, 15:00 Polecam bardzo dobrą kanadyjską pisarkę Margaret Atwood, chociaż pewnie część z was ją zna; zachwycająca "opowieść podręcznej" i ciekawe "życie przed mężczyzną" Odpowiedz Link Zgłoś
orales73 Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. 25.08.04, 15:34 Caleb Carr - Alienista George R.R. Martin - Gra o tron i następne [mało znane, a literatura wybitna] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruda Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. IP: *.iz.uj.edu.pl 01.09.04, 12:36 a czy spotkalas sie z poezja Atwood wydana w jezyku polskim, bo jak slucham jej erotyku Niezauwalzalna spiewanego przez taka jedna pania to mnie ciarki przechodza po calym cialku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migotka Toni Morrison!!! IP: *.dyn.optonline.net 26.08.04, 20:30 Wiem że po polsku jest na pewno "Pieśń Salomonowa", nie wiem jak zresztą, ale plecam zwłaszca "Beloved" i "Sula" - klimat niesamowity jak u Marqueza tyle,że to Ameryka, bohaterowie czarni i pełno tu duchów niewolniczej przeszłości... cudny klimat...nic nie jest niemożliwe i nikt się niczemu nie dziwi...niesamowite Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anais Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 20:35 "Tajemnica świąt Bożego Narodzenia" Josteina Gaardera. Naprawde bardzo dobra książka.Taka trochę filozoficzna jak większość jego książęk, ale nie tak znana jak np. "Swiat zofii". Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 21:29 A Nabokov, "Blady ogień"?... Trochę trudno Nabokova uznać za mniej znanego, ale to jednak książka mniej reklamowana, niż "Lolita"! A znacznie lepsza, moim zdaniem. Italo Calvino - TAK!! "Niewidzialne miasta" to śliczna rzecz! I bardzo ładnie przetłumaczony. Mircea Eliade, eseje - owszem, też, ale są i powieści, np. "Maijtrei"... Marcel Pagnol, "Mój dzielny tata" - Marsylia, Prowansja, jak zwykle u Pagnola, bardzo wdzięczna rzecz. Jest też taki trochę zapomniany autor francuskiej Nowej Fali, Michel Butor - zupełnie nie wznawiany, chyba do zdobycia tylko w bibliotekach, ale warto.."L'emploi du temps", tytuł nieco dwuznaczny po francusku, u nas przetłumaczone jako "Rozkład zajęć" bodajże. Niesamowity nastrój, bardzo dziwna, intrygująca książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ość Re: Mniej znane - ale świetne lub znakomite. IP: 217.11.142.* 27.08.04, 15:22 Władysława Zambrzyckiego "Nasza Pani Radosna" i "Kwatera bożych pomylenców". Dowcip, wdzięk i erudycja nie nużąca czytelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 27.08.04, 15:57 Jose Saramago "Gospel according to Jesus Christ", "The Cave", "Wszystkie Nazwiska" (nie jestem pewna polskiego tytulu)--przepiekna narracja, i swiat malowane w odcieniach szarosci. Harper Lee "To Kill a Mockingbird" ("Zabic Drozda") nie czytalam polskiego tlumaczenia, ale ksiazka pieknie laczy magie swiata dzieci z realiami swiata doroslych. No i jeszcze lekcja tolerancji i wyrozumienia dla roznych pogladow Oczywiscie musze tez dodac klacyke, czyli Msze za Arras Szczypiorskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. 27.08.04, 17:16 Dzięki za podciągnięcie wątku, nie mogłam go znależć i doczytać:-). Proponuję odkurzyć niewielką, ale pełną uroku ksiązkę, opowiadania "fantastyczne": Marcel Ayme "Przechodzimur". Odpowiedz Link Zgłoś
rufix Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. 30.08.04, 16:02 Zywot czlowieka rozbrojonego -Sergiusza Piaseckiego, generalnie Piasecki fajnie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asellus Antoniego Libery "Madame". Koniecznie. IP: *.kob.hik.se 31.08.04, 13:14 Antoniego Libery "Madame". Koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juna Re: Antoniego Libery "Madame". Koniecznie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:44 Podciagam watek, bo arcy-ciekawy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mctiggle a teraz coś z zupełnie innej beczki 05.10.04, 13:55 krótka, satyryczna forma; Listy z Ziemi M. Twaina niestety, ciężkie do dostania.. Odpowiedz Link Zgłoś
elfryda Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. 05.10.04, 16:53 Predrag Matviejević: Brewiarz Śróziemnomorski Przepiękna opowieść o Morzu Śródziemnym i jego wybrzeżach; jak z fali na falę przenosi się z Grecji do Chorwacji, z Sycylii do Fenicji, z wieku X pne do czasów renesansu, ze współczesności do starożytnego Rzymu... Opowiada o miastach i latarniach morskich, o nabrzeżach i portach, o zapachu lin i smaku ryb z targowisk; o piratach wszystkich epok i o rybakach, o kupcach i mieszkańcach wysp, miasteczek... Polecam gorąco, ukazała się niedawno, chyba można jeszcze ją kupić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Mniej znane- ale świetne lub znakomite. IP: *.magma / *.magma-net.pl 08.10.04, 23:59 Mnie szczególnie utwiły w pamięci: 1. "Wieża Sokołów". Eric Fosnes Hansen. Przepiękna, magiczna opowieść o chłopcu zamkniętym w wieży przez okrutnego stryja, który zawłaszcza zamek pod nieobecność swojego brata, prawowitego właściela, który jak chodzą słuchy zginął na wyprawie krzyżowej. Wrażliwy chłopiec, niezrozumiany przez otoczenie znajduje wspólny język z sokołami. A wszystko w mrocznej, zimowej scenerii XIII wiecznej Szwabii. 2. W zupełnie innym klimacie: "Colas Breugnon". Romain Rolland. Antidotum na smutki i wytchnienie w tym ciągłym pośpiechu: życie jest piękne, zawsze jest czas na wypicie szklaneczki wina i dobrą przekąskę, hołd złożony Burgundii, pokrzepiające. Książka, która "śmieje się zyciu w twarz, uważa je bowiem za dobre" W jednym z odcinków "07 zgłoś się" Borewicz czyta fragmety z "Colasa.." kierowcy, podczas jazdy ile "fabryka dała". Podoba mu się... Odpowiedz Link Zgłoś