Dodaj do ulubionych

Co czytamy - luty

01.02.13, 16:07
Czytam "Stulecie detektywow" Thorwalda, ale nadal ciagnie mnie do tematyki gorskiej: koncze "Dark shadows falling" Simpsona i zaczelam "Rozmowy o Everescie" Cichego, Wielickiego i Zakowskiego.
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: Co czytamy - luty 02.02.13, 09:13
      Teraz czytam debiutancką powieść Marcina Erlina "Policjant"
      • judytta Re: Co czytamy - luty 04.02.13, 17:45

Od weekendu czytam Twardocha "Epifania wikarego Trzaski".

• angazetka Re: Co czytamy - luty 04.02.13, 18:49
      Zaczynam biografię Tove Jansson.
      • Gość: tyda Re: Co czytamy - luty IP: *.9.175.181.ng.pl 04.02.13, 19:32
        Skończyłam "Władczynię rzek" Gregory , zaczęłam "Magiczne lata" McCammona.
    • alinka_li Re: Co czytamy - luty 11.02.13, 15:02
      Już przeczytane: "Nawałnica mieczy" t.1 Martina i "Wiek cudów" Karen Thompson. "Wiek..." rozczarowujący, niestety. Teraz zaczęłam przypadkowe "Zatrute ciasteczko" Alana Bradleya. Zobaczymy.
      • nioma Re: Co czytamy - luty 11.02.13, 15:19
        Skończyłam "Adrian Mole 39,5" S. Townsend
        teraz czytam "Łabędź i złodzieje" Kostovej
      • alinka_li Re: Co czytamy - luty 18.02.13, 12:40
        "Zatrute ciasteczko" przeczytane, klimat fajny, ale chyba jednak klasyczny kryminał to nie to, na co mam ochotę ostatnio. Za to w jedną noc pochłonęłam "KochAną" Marty Motyl, wstrząsająca. Anoreksja pokazana od strony osoby chorej, mały wgląd w jej mózg, psychikę.
        Teraz czytam "Pamiętnik" Sparksa. Napatoczyła się w bibliotece to wzięłam, bo film mi się podobał. Niestety, to po prostu zwykły Harlekin, do filmu się nie umywa nawet.
        Ale dokończę, bo zawsze czytam wszystko do końca (no, są wyjątki...)
        • alinka_li Re: Co czytamy - luty 19.02.13, 16:04
          Dokończyłam. Pod koniec dużo lepsze, ale bardzo smutne (ech, ta starość;(
    • mietowa_kawa Re: Co czytamy - luty 11.02.13, 17:40
      Za niebieskimi drzwiami, Seksualność w Średniowiecznej Europie
    • chiara76 Re: Co czytamy - luty 11.02.13, 18:28
      M. Hłasko, "Piękni dwudziestoletni"...
    • eeela Re: Co czytamy - luty 11.02.13, 20:19
      Kończę ostatni tom "Pana Lodowego Ogrodu" Grzędowicza i na razie nie mam koncepcji, co dalej. Ten ostatni tom czyta mi się znacznie wolniej niż poprzednie, może ze względu na zewnętrzne, bardzo absorbujące okoliczności, ale też wydaje mi się, że jest trochę inny. Tło jest chyba obszerniej zarysowane, świat przedstawiony bardziej szczegółowy. Ja to lubię i na to akurat nie widzę powodu narzekać, ale coś mi ta książka kuleje językowo. Wyłapuję więcej błędów i niezręczności stylistycznych.
      • aniita Re: Co czytamy - luty 11.02.13, 22:34
        "Patrz na mnie, Klaro" K. Malanowskiej. Wciąga bardziej niż oczekiwałam.
        A z klasyki "Sława i chwała", którą co jakiś czas sobie powtarzam. Powoli czytam, żeby starczyło na dłużej.
        • noopinion Re: Co czytamy - luty 13.02.13, 15:08
          " Miłość z kamienia" Jagielskiej. Smutna i piękna zarazem, bardzo osobista książka o życiu z korespondentem wojennym i o lękach związanych z takim związkiem.
          • Gość: Virtualo Re: Co czytamy - luty IP: 192.162.146.* 14.02.13, 00:29
            Jeśli przeczytaliście ostatnio jakiegoś ciekawego e-booka i chcielibyście napisać jego recenzję, to koniecznie podzielcie się nią z nami! Dlaczego? Ano dlatego, że trwa u nas konkurs, w którym w łatwy sposób wygrać vouchery na zakupy w naszej księgarni :) Ślijcie Wasze recenzje! Więcej info tutaj: virtualo.pl/?go=uzaleznieni_od_eczytania :) Zapraszamy!
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Co czytamy - luty 14.02.13, 05:56
              przepraszam za offtopic ale ta twoja tablica jest genialna!

Minnie
              • gosiownik Re: Co czytamy - luty 14.02.13, 21:25
                > przepraszam za offtopic ale ta twoja tablica jest genialna!
                >
                > Minnie

To do mnie, Minnie? Jesli tak, to dziekuje :)

A jesli chodzi o czytanie w lutym, nadal czytam ksiazki o gorach, aktualnie "Moj pionowy swiat" Kukuczki i "Wolanie w gorach" Jagielly.
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: Co czytamy - luty 15.02.13, 03:56
                  To do mnie, Minnie? Jesli tak, to dziekuje

Tak Gosiowniku do ciebie. zaciekawily mnie twoje linki, a ze tez jestem fellow scraperka
                  to zachwycilo mnie wszystko,
                  ale tablica (fakt, nie scrap akurat, no ale !! ) jest wyjatkowo trafiona a ja akurat cos takiego
                  bardzo 'poczebuje' :) i zadna alternatywa do niesmiertelnej tablicy korkowej lub takiej
                  tablicakorkowa
                  nie przychodzilo mi do lba.. tepego...

Minnie
          • marek_czarek Re: Co czytamy - luty 14.02.13, 08:21
            Martin Gore "Depeche Mode" - dla fanów pozycja obowiązkowa ;)
      • eeela Re: Co czytamy - luty 25.02.13, 22:07

> Kończę ostatni tom "Pana Lodowego Ogrodu" Grzędowicza i na razie nie mam koncep
        > cji, co dalej.

Skończyłam, zaczęłam "Żart" Kundery, ale odłożyłam po paru rozdziałach. Książka mi się podoba, ale zupełnie zapomniałam, że za miesiąc wychodzi trzeci sezon serialu "Gra o tron" i muszę sobie koniecznie powtórzyć trzeci tom Pieśni Lodu i Ognia ;-) Kundera może sobie poczekać.
    • zuzanna.rudnicka Re: Co czytamy - luty 15.02.13, 10:06
      Miedziankę Springera
      • judytta Re: Co czytamy - luty 16.02.13, 09:06

"Helena Rubinstein- kobieta, która wymyśliła piękno" M.Fitoussi

Przyznam że wciąga i szybko się czyta.

• replika78 Re: Co czytamy - luty 17.02.13, 01:45
      Przeczytałam wydaną 6 lutego powieść Tammary Webber Tak blisko (angielski tytuł Easy) to zadziwiający romans... Prócz wątku miłosnego jest w tej książce coś o wiele ważniejszego, poważniejszego. Chodzi o przemoc seksualna wobec kobiet. O stosunek społeczeństwa do ofiar i katów. Bardzo ciekawa.
    • ada08 Re: Co czytamy - luty 17.02.13, 10:55
      Julian Barnes "Cytrynowy stolik". Opowiadania. Przekład Joanny Puchalskiej. Świetna proza, smakowita! :-)
      Jest też czytana w programie 2 PR.
      Tu można posłuchać fragmentów (tylko trzeba wytrzymać reklamę czegoś całkiem innego :-))
      www.polskieradio.pl/8/738/Artykul/779577,Przy-stoliku-z-Julianem-Barnesema.
      • ada08 Re: Co czytamy - luty 17.02.13, 10:57
        Poprawiam link.

www.polskieradio.pl/8/738/Artykul/779577,Przy-stoliku-z-Julianem-Barnesem
    • Gość: bookeater Re: Co czytamy - luty IP: *.play-internet.pl 17.02.13, 12:58
      a ja czytam "Trafny wybór" J.K. Rowling. Niespodziewanie dobry, nie można się oderwać:) No i że Rowling taka społeczne zaangażowana nie wiedziałam...
      i zaraz zabieram się za morfinę
    • Gość: Ann Re: Co czytamy - luty IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 13:12
      "Samotność liczb pierwszych" Paolo Giordano (e-book, bo takich coraz częściej poszukuję)
      Polecam gorąco tym, który szukają książek o samotności, wyobcowaniu. Dobrze się czyta.
    • baaasiiia Re: Co czytamy - luty 17.02.13, 18:41
      Skończyłam "Zapach rozmarynu" i "Lawendowy pył" autorstwa pań Marcinkowskich. Urocza saga rodzinna o trudnych losach rodzin ze wschodnich terenów zagarniętych po wojnie przez ZSRR i ich wędrówki w poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi.
      A teraz czytam "Bez rąk, bez nóg, bez ograniczeń" Nicka Vujicica - książka tak pełna optymizmu i pozytywnego przesłana, że oderwać się nie mogę!

• Gość: Virtualo Re: Co czytamy - luty IP: 192.162.146.* 17.02.13, 18:53
        @baaasiiia, skoro jesteś tak pełna zapału w czasie czytania i w tak fajny sposób się w to wciągasz, koniecznie spróbuj swoich sił w pisaniu recenzji! Takie pisane pod wpływem świeżych wrażeń po przeczytaniu książki są najlepsze! :)
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Co czytamy - luty 17.02.13, 23:24
          Wszyscy jestesmy z kleju Marina Lewycka

fajne :)

po polsku nie znalazlam okladki to wklejam nasza:
          z kleju

Minnie
          • bronka_8 Re: Co czytamy - luty 20.02.13, 13:20
            Ja właśnie skończyłam "Atlas chmur" Davida Mitchella. Bałam się, że cały szum wokół książki i filmu okaże się przesadą i nadmiar oczekiwań zaszkodzi lekturze, ale okazało się, że to całkiem ciekawa i dobrze napisana historia. Zachęcona nią, być może wybiorę się nawet na film! Teraz zabieram się za "Ucztę bogiń" Poprzęckiej.
    • Gość: janusz Franaszek - biografia Miłosza IP: *.wbp.olsztyn.pl 20.02.13, 15:58
      Facet przed wojną był mocno pokręcony, ale wiersze niezłe (niektóre). A Iwaszkiewicz niezły pasztet zostawił w swoich dziennikach. Nadal nie wiadomo co z Miłoszem robił w celi Konrada.
    • jeepwdyzlu Re: Co czytamy - luty 20.02.13, 16:41
      Skończyłem 50 twarzy sami wiecie kogo (masakra), Trafny Wybór Rowling (rozczarowanie) i Morfinę Twardocha (świetna), teraz czytam najnowszego Reachera czyli The Affair Lee Childa i równolegle Jesień Średniowiecza Huizingi...

jeep
      • gosiownik Re: Co czytamy - luty 21.02.13, 12:37
        Ja czytam teraz Igrzyska Smierci i nie do konca rozumiem o co tyle halasu. Taka sobie historyjka z efektami specjalnymi rodem z sf z lat szesciedziesiatych. Jestem w polowie, moze jeszcze sie przekonam.

PS Minnie, masz @.
        • jeepwdyzlu Re: Co czytamy - luty 21.02.13, 14:14
          Ja czytam teraz Igrzyska Smierci i nie do konca rozumiem o co tyle halasu.
          ------
          podoba się mojej 15 latce
          :-)
          co powoduje, że sam nie sięgam
          ciao
          jeep
          • gosiownik Re: Co czytamy - luty 21.02.13, 15:05
            A ja siegnelam. Rozumiem, ze to ksiazka nie dla mnie, tylko dla mlodziezy, do ktorej od dawna sie nie zaliczam, ale mimo to oczekiwalam czegos lepszego. Harry Potter tez nie dla doroslych, a czyta sie dobrze.

A jak u ciebie z tym Greyem, Jeep? W styczniu twierdziles, ze przeczytales, a tu okazuje sie ze dopiero skonczyles :)
            • jeepwdyzlu Re: Co czytamy - luty 21.02.13, 15:12
              przeczytałem
              może pod koniec stycznia
              a może już w lutym
              coś to zmienia?
              nie lubisz mnie i moich postów
              ok, przyjmę to z godnością
              jeep
    • jeepwdyzlu Re: Co czytamy - luty 21.02.13, 15:13
      aha
      a jak założysz co czytamy marzec
      to obiecuję że nie zabiorę głosu
      słowo
      jeep
      • gosiownik Re: Co czytamy - luty 21.02.13, 15:22
        Chyba troche zbyt serio do tego podchodzisz. Tam byla emotikonka, widziales? Mam nadzieje, ze wpiszesz sie w marcu :) Oby nie z druga czescia Greya :)
        • jeepwdyzlu Re: Co czytamy - luty 21.02.13, 15:52
          :-)
          z pierwszą ;-)
          Pozdrawiam
          jeep
    • alinka_li Re: Co czytamy - luty 25.02.13, 12:13
      "Kochanie, zabiłam nasze koty" Masłowskiej. Chyba jestem trochę rozczarowana. W sumie to na pewno;) "Między nami dobrze jest" pozostaje dla mnie numerem 1
    • Gość: Fantasta Re: Co czytamy - luty IP: *.ists.pl 25.02.13, 12:43
      Skończyłem "Królewskiego wygnańca" Fiony McIntosh i szukam kolejnej lektury (może jakiś reportaż?). Mam nadzieję że uda mi się przeczytać jeszcze jedną książkę przez te 4 dni lutego.
    • chiara76 Re: Co czytamy - luty 25.02.13, 14:23
      skończyłam "Książkę" Mikołaja Łozińskiego i jestem wściekła. Po czymś, co jest tak ciekawe, co mnie tak wciągnęło, co spowodowało wiele myśli, refleksji itd, wiem, że ogromnie trudno będzie mi teraz znaleźć coś równie wciągającego, dobrego, co poruszy...Grrr...nie cierpię czytać takich dobrych książek:)
    • jarka63 Re: Co czytamy - luty 25.02.13, 21:23
      "Poczucie kresu" Juliana Barnesa (w oryginale). Jestem zachwycona.
      • judytta Re: Co czytamy - luty 26.02.13, 18:41

"The Auschwitz Violin" Maria Angeles Anglada
    • balbina1020 Re: Co czytamy - luty 26.02.13, 18:51
      i jak? polecasz? czytałam o tym trochę w necie, niemniej opinia z pierwszej ręki to co innego.
      • judytta Do Balbiny1020 01.03.13, 08:17

Dopiero teraz tu zajrzałam zdaje się że to do mnie było pytanie.

Przyznam że dobrze się czytało dość cienka i rzeczywiście dobra, tematyka której praktycznie nie czytam.
        Głównie się za nią wzięłam ze względu na to by coś przeczytać po angielsku.
        Pożyczyłam ją znajomej która lubi tego typu książki i oczywiście czyta w tym języku.
        Pewnie się dowiem co ona sądzi o niej jak będzie już po lekturze.

• annielika Re: Co czytamy - luty 27.02.13, 12:54
      Przeczytalam miedzy innymi: Dziedzictwo K. Webb, z bardzo wciagajaca fabula. Nie jest jakos specjalnie wymagajaca lektora, ale warto po nia siegnac dla chwil relaksu.

Obecnie czytam W koronie sniegu i krwi, z przerwami na Dziwne losy Jane Eyre. W koronie czytalam ciurkiem do polowy, po czym musialam odsapnac.

• annielika Re: Co czytamy - luty 27.02.13, 13:34
        Eh, oczywiscie lektura mialo byc, zupelnie osleplam...
    • eichhorn5 Re: Co czytamy - luty 27.02.13, 13:21
      "Syberiada polska" Zbigniewa Domino
    • kodam3 Re: Co czytamy - luty 27.02.13, 18:05
      Jacek Pałkiewicz "Pasja życia"
    • chiara76 Re: Co czytamy - luty 01.03.13, 10:12
      Zaczęłam "Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach". Autorem jest Peter Hessler. Tematyka, która mnie bardzo interesuje czyli współczesne Chiny. No i wydawnictwo Czarne, którego książki chyba nigdy mnie nie zawiodły więc czeka mnie dobra lektura.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka