Dodaj do ulubionych

dłuuugi urlop - prośba

IP: *.ip.netia.com.pl 08.02.13, 12:53
Wreszcie! Udało mi się wygospodarować 3 tygodnie urlopu. W tym czasie będę sporo podróżować (Indie), ale będę miała też wreszcie czas na lekturę. Do plecaka zamierzam zabrać jedynie Kindle i prośba ogromna co angielskojęzycznego mogłabym do niego załadować z Amazona. Lektura urlopowa oczywiście :-) Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: dłuuugi urlop - prośba 08.02.13, 12:58
      Chyba powinnaś sprecyzować co lubisz i co cię interesuje - nie istnieje przecież coś takiego jak 'lektura urlopowa';)
      • Gość: a Re: dłuuugi urlop - prośba IP: *.ip.netia.com.pl 08.02.13, 13:08

No może rzeczywiście. Dla mnie właściwie wszystko co nie jest ciężkim traktatem filozoficznym ;-) A konkretniej liczę na podpowiedzi odnośnie powieści (literatura faktu również odpada na urlopie). Gatunkowo może być wszystko: kryminał, thriller, horror, sci-fi, fantasy, powieść obyczajowa, historyczna, a nawet (choć mniej chętnie) romans. Zależy mi bardzo na dobrym języku. Czytam mnóstwo po angielsku i w tym języku też już jestem uwrażliwiona na nieporadność językową autora nawet jeśli miał dobry pomysł na story.
        • eeela Re: dłuuugi urlop - prośba 08.02.13, 13:39
          Zależy mi bardzo na dobrym języku. Czytam mnóstwo po a
          > ngielsku i w tym języku też już jestem uwrażliwiona na nieporadność językową au
          > tora nawet jeśli miał dobry pomysł na story.

W takim razie:
          - Graves, 'I, Claudius', 'Claudius the God'
          - Thackeray, 'Vanity Fair'
          - Huxley, 'Brave New World'
          - GRR Martin, cała seria 'A Song of Ice and Fire'
          - większość Pratchetta
          - cokolwiek Ursuli Le Guin
          - cokolwiek Oscara Wilde'a
          - CS Lewis, 'Space Trilogy'

To książki, których styl i jakość języka są (moim zdaniem) niewątpliwym atutem. Na pewno jest ich więcej, ale nie przychodzą do głowy na zawołanie :-)
          • eeela Re: dłuuugi urlop - prośba 08.02.13, 13:42
            No i Tolkien, oczywiście, Tolkien. Obiecałam sobie przestać zakładać, że wszyscy znają klasykę :-)
            • Gość: aschonti Re: dłuuugi urlop - prośba IP: *.ip.netia.com.pl 08.02.13, 14:21
              Wielkie dzięki eeela. Taką klasykę to już mam za sobą :-) Nie czytałam tylko Space Trylogy, więc może sięgnę. A coś bardziej współczesnego?
              • lee_a Re: dłuuugi urlop - prośba 08.02.13, 16:33
                Ken Follet? długie i dobre! Niestety nie znam wersji oryginalnej więc o języku się nie wypowiem. Ale na zeszłorocznym urlopie łyknęłam Upadek Gigantów i wciąż mi było mało.
              • eeela Re: dłuuugi urlop - prośba 08.02.13, 19:24
                Z lektur wciąż świeżych w głowie mam ochotę polecić 'The Casual Vacancy' Rowling, bo to bardzo ciekawa książka. Styl rowlingowy, czyli wartki, lekki, doskonale obrazujący rzeczywistość. Ale językowo nie równa się klasie wyżej wymienionych, więc chyba nie do końca spełnia wymagania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka