solaris_1971 11.03.13, 21:10 nastepujacych postaci : Maria Sklodowska - Curie Jan - Pawel II tak aby nie byly to hagiografie, tylko fajnie napisane ksiazki. Przy czym zaznaczam, ze nie chodzi mi o naukowe biografie wstylu podrecznikow akademickich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maarcjanna Re: Poleccie mi solidne biografie 12.03.13, 07:54 o Marii Skłodowskiej Curie najlepszą (według mnie oczywiście) jest biografia napisana przez jej córkę Ewę Curie. Tytuł to po prostu "Maria Curie". Mam stare wydanie PWN z 1958 roku, ale czyta się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Poleccie mi solidne biografie 12.03.13, 10:16 maarcjanna napisała: > o Marii Skłodowskiej Curie najlepszą (według mnie oczywiście) jest biografia na > pisana przez jej córkę Ewę Curie. maarcjanna to jest właśnie laurka :) A autorowi wątku nie o to chodziło :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Poleccie mi solidne biografie 12.03.13, 10:13 Maria Skłodowska Curie: Zdecydowanie radzę zacząć, tak jak tu wielokrotnie polecałam od Geniusza i obsesji" jest jeszcze "Rodzina Curie" "Między nauką a polityką. Maria Skłodowska Curie w labolatorium i lidzę narodów", Lemire "Maria Skłodowska Curie". Co do JP2 to nie biografia, ale polecam gorąco "Ojciec nieświęty" Przyjemności z czytania :) Odpowiedz Link Zgłoś